Cortacero, paravanul lui Borcea?
Gazeta a verificat două informații: președintele lui Dinamo, Bogdan Bălănescu, a mers des la sediul firmei lui Borcea în ultimele luni, iar fostul acționar a plătit primele pentru meciul cu Voluntari

Pablo Manuel Fernandez Cortacero. Acesta este numele noului patron de la Dinamo, dacă e să credem anunțurile oficiale făcute în ultimele 48 de ore.
Dar cine e Pablo Manuel Fernandez Cortacero, cel care s-a pozat cu sigla lui Dinamo și apoi a plecat înapoi în Spania fără să țină o conferință de presă în care să vorbească despre proaspăt încheiata tranzacție, fără să-și anunțe planurile pentru club?
În vârstă de 42 de ani, omul de afaceri din Granada – un oraș din sudul Spaniei – e fotbalist încă activ la nivelul ligilor inferioare. În ultimul an, Cortacero a evoluat ca mijlocaș în trei meciuri pentru Atarfe Industrial Club de Futbol, un club modest susținut de autoritățile locale din Granada. Noul investitor de la Dinamo a fost titular și a jucat toate minutele în 3 partide din Liga de la Amistad desfășurate în decembrie 2019 și ianuarie 2020.
Datorii la Imperio. „Înșelătorie” la Almeria?
În CV-ul său figurează și un mandat ca președinte la clubul amator CD Imperio, însă Cortacero a renunțat la funcție după mai puțin de un an. În momentul demisiei, în 2008, actualul finanțator de la Dinamo a promis că va aduce la zi plățile restante în mandatul său. Ulterior, nu a mai existat nicio informație privind achitarea datoriilor.
Necunoscut până atunci în Spania, Cortacero a ieșit, însă, la lumină după ce a anunțat că intenționează să cumpere clubul UD Almeria. După o lună în care presa a scris despre negocieri, conducătorul clubului Almeria, Alfonso Garcia, declara:
“Pentru a vinde ceva ai nevoie de un cumpărător, nu?! De vreme ce nu există niciunul…Sunt mulți oameni care vor să înșele și nu le voi permite să profite de pe urma situației de la Almeria”.
Oferta lui Cortacero – se vorbea despre un grup de investitori din Elveția – a rămas o poveste, dar una care i-a folosit ca PR în viitor la alte negocieri. Omul care a vrut Almeria a reușit în cele din urmă să apară ca investitor în fotbal acum două zile, în România, la mii de kilometri distanță de țara sa natală.
Dar este Cortacero, cel acuzat în 2018 că vrea să înșele încrederea celor de la Almeria, adevăratul cumpărător al lui Dinamo?
Informațiile publicate în media susțin că spaniolul e implicat într-un business imobiliar, administrând o firmă numită Nazasur SL, dar anvergura firmei care s-a înființat în 2004 cu un capital social de 3.060 de euro e greu de intuit mai ales că siteul oficial “gruponazasur.com” este indisponibil.
Dinamo, deținută din Panama
Cortacero a efectuat, însă, preluarea lui Dinamo nu printr-o firmă din Spania, ci printr-una din Luxemburg, Benel International SA. Înființată în 2016, compania are ca unic acționar – acum un pic de atenție! – o firmă obscură din Panama: Global Necary IAM SA.
Aici, firul banilor și sursa lor se pierd, lucru dorit de cei care au realizat acest circuit financiar. Global Necary IAM SA are o serie de directori, însă toți sunt avocați care apar în sute de alte firme din Panama. Unul dintre ei face parte dintr-o familie veche de avocați locali, Dudley Porras, specializați în construcții offshore, iar singura știre pe net despre familia Dudley Porras este uciderea unuia dintre avocați de către două prostituate columbience, în 2008.
Chiar dacă activitatea lui Global Necary IAM este opacă, un lucru e cert: Dinamo este deținută acum printr-o construcție offshore, iar proprietarul adevărat al clubului, Cortacero sau altul, a vrut să-și ascundă urmele.
Întrebarea logică este de ce.
Panama este un paradis fiscal folosit de zeci de ani de oameni de afaceri din întreaga lume, iar derularea unui business acolo e numită “optimizare fiscală”, o activitate teoretic legală. Recenta investigație jurnalistică internațională Panama Papers a produs, însă, o avalanșă de cazuri clare de evaziune fiscală și de spălare de bani derulate prin construcții similare celei din spatele firmei care a luat Dinamo.
Avocatul din firma care a generat escrocheria Olympus
Până acum, nu a apărut nicio dovadă că Dinamo ar putea fi folosit pentru activități financiare ilegale, dar există semne de întrebare și ele sunt generate chiar de avocatul care a înființat Benel International SA în numele firmei panameze Global Necary IAM SA, spaniolul Pablo Julián Ruiz de Peralta Casallo.
Concitadin în Granada cu Cortacero, Ruiz Peralta Casallo este un avocat specializat în optimizări fiscale. Numele său apare în registrele din Luxemburg într-o altă construcție asemănătoare lui Benel International: o firmă luxemburgheză, Hispakol SA, cu acționariat panamez, având la vedere tot un om de afaceri spaniol, Diego Gonzalez Alonso.
- Conform unei investigații realizate de jurnaliștii de la OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting), Alonso a folosit această construcție, conectată la firme din Cipru și Letonia, pentru a derula o afacere ilegală în domeniul asigurărilor din Bulgaria. După ce firma Olympus din Cipru a dat faliment, pagubele estimate produse șoferilor din Bulgaria s-au ridicat la 44 de milioane de euro. Interesant este faptul că firele afacerii duc la grupurile de crimă organizată din Bulgaria, iar unul dintre numele menționate este cel al lui Vasili “Craniul Boskov”, prietenul la cataramă al lui Ioan Becali.
Două Benel International. Una la Dinamo, alta la Miami
Chiar dacă au același avocat, Benel International SA și Hispakol SA nu au nicio altă legătură, cel puțin la o primă verificare.
O altă coincidență poate sări în ochi. Benel International SA, firma din Luxemburg care a preluat Dinamo de la Negoiță, are un nume care seamănă izbitor cu Benel International Co Inc, o companie din Miami cu sediul social într-un alt paradis fiscal, statul american Delaware.
Cum firmele au proprietarii mascați, legătura dintre ele nu poate fi verificată.
Însă, acum un deceniu, un român petrecea la Miami o bună perioadă de timp, încercând să se ferească de brațul justiției din România. Numele lui este Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo condamnat ulterior pentru fraudarea clubului în Dosarul Transferurilor.
Borcea nu este străin de construcțiile offshore din America Centrală. Scurgerea masivă de documente din spatele investigației Panama Papers a scos la iveală faptul că românul a fost proprietarul ascuns al firmei Ebelle International Inc., înregistrată în Panama City, orașul din care pornește, teoretic, și firul banilor de la Dinamo.
E Cortacero doar un paravan pentru altcineva? Construcția offshore poate fi un indiciu.
E Borcea acel cineva? Deocamdată, informația nu poate fi verificată, deși decizia lui Cortacero de a-l aduce în club pe Cornel Țălnar, un apropiat și un fost partener de afaceri al lui Borcea, naște întrebări.
Borcea a plătit primele cu Voluntari!
Gazeta a verificat în schimb alte două informații primite pe surse.
- Prima: în ultimele luni, președintele lui Dinamo, Bogdan Bălănescu, a fost văzut în mai multe rânduri intrând în sediul firmei lui Cristi Borcea, situat pe Calea Floreasca.
- A doua: Cristi Borcea s-a lăudat recent că a achitat primele jucătorilor lui Dinamo pentru victoria de la Clinceni.
Contactat, Bogdan Bălănescu a confirmat: “Da, am fost de trei ori la sediul firmei lui Borcea. Scopul a fost și personal, și de afaceri. E adevărat că am făcut rost de bani pentru prime inclusiv de la Cristi Borcea. El a achiziționat niște abonamente virtuale, pe firmă, cu factură, iar banii i-am folosit pentru primele cu Voluntari”.
Bălănescu neagă, însă, că Pablo Cortacero este omul-paravan al lui Cristi Borcea.
Totuși, ultima informație provenită de la aceleași surse, dar neverificată încă, susține că sediul clubului Dinamo se va muta de la hotelul Rin, proprietatea lui Negoiță, pe Calea Floreasca, în clădirea unde Borcea are birourile.
PS – În final, iată ce a declarat Cristi Borcea după anunțul preluării clubului de către Pablo Cortacero:
“Trebuie să fim alături cu toții de suporteri și investitor. Ar fi un lucru extraordinar să fie și fanii în conducere. Au dat dovada de maturitate în ultimul timp. Lor li se datorează 100% ce se întâmplă acum la club. Dacă anul ăsta mergem în play-off și la anul în cupele europene, atunci peste un an ne batem la titlu”