Dosarul Doctorul, arma crimei în Liga 1
În cele nouă etape jucate până acum, trei cluburi din Liga 1 nu au avut doctor la meciurile din deplasare. O nouă tragedie stă la rând să lovească fotbalul românesc
Minutul 90+2 al meciului Dinamo – FC Botoșani: în timp ce echipa lui Uhrin căuta disperată golul de 2-1, aruncând mingi lungi în careul advers, portarul oaspeților, Eduard Pap, se lovește cap în cap cu colegul său Sofien Moussa.
E minutul 92 și 26 de secunde.
Timp de cinci secunde, colegii celor doi au urmărit mingea, apoi – încet, încet – și-au dat seama de gravitatea incidentului. La zece secunde după ciocnire, Mihai Roman – proaspăt revenit la Botoșani de la FCSB – cerea disperat intervenția doctorului de pe banca de rezerve.
La 25 de secunde după ciocnire, lângă Pap și Moussa ajung patru oameni: doi de pe banca Botoșaniului, doi de pe banca lui Dinamo.
“Pleacă și oamenii din stafful medical al lui Dinamo pentru că lucrurile sunt destul de complicate”, spune Dan Ștefănescu, în direct, pe comentariul DigiSport.
Realitatea e un pic diferită.
La Pap, rămas inert pe gazon, și la Moussa, prăbușit și plin de sânge, ajung patru oameni, dar un singur doctor! Doctorul lui Dinamo. Cei doi oameni din stafful Botoșaniului veniți să acorde primul ajutor sunt, de fapt, masorul și magazinerul clubului.
Doctorul lui Dinamo, Adrian Motoacă, aruncă o privire, judecă situația într-o fracțiune de secundă și pleacă în alergare spre Pap. Acolo părea să fie pericolul mai mare.
După 46 de secunde de îngrijire a portarului, Motoacă vine la Moussa și demarează procedura medicală standard de oprire a hemoragiei.
Trecuseră 71 de secunde de la ciocnire.
La un minut și 47 de secunde după incident, lângă cei doi jucători ajunge și ambulanța, dar procedura e continuată de Motoacă.
Târziu, în acea noapte, doctorul lui Dinamo avea să posteze pe Facebook un mesaj dur la adresa milionarului Valeriu Iftime, finanțatorul echipei din Botoșani care-și trimite jucătorii la meciuri fără un doctor.
Spre dimineață, Motoacă i-a povestit unui reporter GSP detalii incomode de pe gazon:
“La începutul meciului, arbitrii ne-au spus să intru eu dacă e ceva grav la Botoșani. În cazul ăsta, erau doi comoționați. Unul nu știa nici cum îl cheamă, celălalt avea trei plăgi. Cui îi oferi primul ajutor? Cum stabilești prioritatea când stai între doi fotbaliști accidentați, la o distanță de trei metri unul de altul, și nu știi pe care să-l iei primul? Cum evaluezi riscul cu un masor și un magaziner ca ajutoare? Eu le ceream la mână curaspon, foarfecă și plastonet și ei se uitau precum curca în lemne. Parcă vorbeam altă limbă. Le tremura mâna pe foarfecă celor doi de la Botoșani în timp ce încercam să opresc sângerarea. Nu toți sunt făcuți să asiste la genul ăsta de accidentări”.
Suntem în 2019, fotbaliștii mor pe stadioanele din întreaga lume mult mai des decât acum 30 de ani, dar LPF și FRF permit în continuare ca în regulament să existe un articol care-i dă dreptul echipei oaspete să se prezinte la meciurile oficiale fără un doctor pe bancă!
Acum trei ani, sindicatul jucătorilor (AFAN) a cerut schimbarea regulamentului și introducerea ca obligatorie a prezenței doctorului-oaspete la jocuri. LPF s-a opus din răsputeri și a împiedicat modificarea.
Citiți motivarea incredibilă a Ligii:
„Apreciem că medicul delegat (cel de pe ambulanţa dotată corespunzător) şi medicul echipei gazdă sunt suficienţi pentru a garanta intervenţia rapidă şi utilă în cazul unor accidentări. Va trebui să avem în vedere şi consecinţele unei astfel de modificări regulamentare. Spre exemplu, dacă din orice motiv, medicul echipei oaspete nu reuşeşte să ajungă la meci, jocul nu începe şi se pierde prin forfait. Nu am vrea să avem jocuri pierdute la masa verde pentru că n-a venit medicul echipei oaspete în contextul în care la stadion erau ambulanţele echipate corespunzător şi medicul echipei gazdă. Trebuie analizate consecinţele”.
Lui Iorgulescu și subalternilor lui de la Ligă le pasă mai tare de buzunarele patronilor care-i votează decât de viața fotbaliștilor care produc, de fapt, sutele de milioane de euro din drepturile TV.
Cazul Botoșani nu e unic în Liga 1.
În cele nouă etape jucate până acum, alte două cluburi nu au avut doctor la meciurile din deplasare. Dacă în cazul Academica Clinceni – un club mic, susținut din umbră de George Becali – ar exista o explicație, surpriza apare la Gaz Metan, club unde Edward Iordănescu vrea să impună un model profesionist.
În afara celor trei, sunt și alte cluburi care nu au doctor angajat și închiriază medici cu ora pentru meciuri.
Ce se întâmplă, însă, în vidul medical născut de absența doctorului? Dacă – ferească Dumnezeu – un fotbalist se accidentează grav la antrenamente sau face infarct în autocar, în drum spre teren?
Deși fotbalul românesc a văzut mult prea multe tragedii în ultimii 25 de ani, LPF încă dispune cum vrea de viața jucătorilor care populează Liga 1.
Federația lui Burleanu tace și ea, complice, în timp ce o nouă tragedie își așteaptă, tăcută, rândul.
Să nu ne mire când, din senin, vom fi loviți de un alt caz Vrăbioru, Hîldan, Neamțu sau Ekeng, niște bieți amărâți sacrificați într-o industrie preocupată doar de bunăstarea patronilor de club.
PS – Pentru cei care nu știu, Adrian Motoacă – doctorul lui Dinamo care i-a îngrijit pe cei doi fotbaliști de la Botoșani – a plecat de la Viitorul după ce a refuzat să-i dea viză medicală liberianului Alex Nimely. Conducerea clubului lui Hagi a făcut presiuni mari asupra sa, amenințându-l chiar că agenții fotbalistului îl așteaptă pe doctor cu un pistol, să-l împuște.