Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Dosarul Doctorul, arma crimei în Liga 1

În cele nouă etape jucate până acum, trei cluburi din Liga 1 nu au avut doctor la meciurile din deplasare. O nouă tragedie stă la rând să lovească fotbalul românesc

Permalink to Dosarul Doctorul, arma crimei în Liga 1
luni, 16 septembrie 2019, 1:09

Minutul 90+2 al meciului Dinamo – FC Botoșani: în timp ce echipa lui Uhrin căuta disperată golul de 2-1, aruncând mingi lungi în careul advers, portarul oaspeților, Eduard Pap, se lovește cap în cap cu colegul său Sofien Moussa. 

E minutul 92 și 26 de secunde. 

Timp de cinci secunde, colegii celor doi au urmărit mingea, apoi – încet, încet – și-au dat seama de gravitatea incidentului. La zece secunde după ciocnire, Mihai Roman – proaspăt revenit la Botoșani de la FCSB – cerea disperat intervenția doctorului de pe banca de rezerve. 

La 25 de secunde după ciocnire, lângă Pap și Moussa ajung patru oameni: doi de pe banca Botoșaniului, doi de pe banca lui Dinamo. 

“Pleacă și oamenii din stafful medical al lui Dinamo pentru că lucrurile sunt destul de complicate”, spune Dan Ștefănescu, în direct, pe comentariul DigiSport. 

Realitatea e un pic diferită. 

La Pap, rămas inert pe gazon, și la Moussa, prăbușit și plin de sânge, ajung patru oameni, dar un singur doctor! Doctorul lui Dinamo. Cei doi oameni din stafful Botoșaniului veniți să acorde primul ajutor sunt, de fapt, masorul și magazinerul clubului. 

Doctorul lui Dinamo, Adrian Motoacă, aruncă o privire, judecă situația într-o fracțiune de secundă și pleacă în alergare spre Pap. Acolo părea să fie pericolul mai mare. 

După 46 de secunde de îngrijire a portarului, Motoacă vine la Moussa și demarează procedura medicală standard de oprire a hemoragiei. 

Trecuseră 71 de secunde de la ciocnire. 

La un minut și 47 de secunde după incident, lângă cei doi jucători ajunge și ambulanța, dar procedura e continuată de Motoacă. 

Târziu, în acea noapte, doctorul lui Dinamo avea să posteze pe Facebook un mesaj dur la adresa milionarului Valeriu Iftime, finanțatorul echipei din Botoșani care-și trimite jucătorii la meciuri fără un doctor. 

Spre dimineață, Motoacă i-a povestit unui reporter GSP detalii incomode de pe gazon: 

“La începutul meciului, arbitrii ne-au spus să intru eu dacă e ceva grav la Botoșani. În cazul ăsta, erau doi comoționați. Unul nu știa nici cum îl cheamă, celălalt avea trei plăgi. Cui îi oferi primul ajutor? Cum stabilești prioritatea când stai între doi fotbaliști accidentați, la o distanță de trei metri unul de altul, și nu știi pe care să-l iei primul? Cum evaluezi riscul cu un masor și un magaziner ca ajutoare? Eu le ceream la mână curaspon, foarfecă și plastonet și ei se uitau precum curca în lemne. Parcă vorbeam altă limbă. Le tremura mâna pe foarfecă celor doi de la Botoșani în timp ce încercam să opresc sângerarea. Nu toți sunt făcuți să asiste la genul ăsta de accidentări”. 

Suntem în 2019, fotbaliștii mor pe stadioanele din întreaga lume mult mai des decât acum 30 de ani, dar LPF și FRF permit în continuare ca în regulament să existe un articol care-i dă dreptul echipei oaspete să se prezinte la meciurile oficiale fără un doctor pe bancă!

Acum trei ani, sindicatul jucătorilor (AFAN) a cerut schimbarea regulamentului și introducerea ca obligatorie a prezenței doctorului-oaspete la jocuri. LPF s-a opus din răsputeri și a împiedicat modificarea. 

Citiți motivarea incredibilă a Ligii:

„Apreciem că medicul delegat (cel de pe ambulanţa dotată corespunzător) şi medicul echipei gazdă sunt suficienţi pentru a garanta intervenţia rapidă şi utilă în cazul unor accidentări. Va trebui să avem în vedere şi consecinţele unei astfel de modificări regulamentare. Spre exemplu, dacă din orice motiv, medicul echipei oaspete nu reuşeşte să ajungă la meci, jocul nu începe şi se pierde prin forfait. Nu am vrea să avem jocuri pierdute la masa verde pentru că n-a venit medicul echipei oaspete în contextul în care la stadion erau ambulanţele echipate corespunzător şi medicul echipei gazdă. Trebuie analizate consecinţele”.

Lui Iorgulescu și subalternilor lui de la Ligă le pasă mai tare de buzunarele patronilor care-i votează decât de viața fotbaliștilor care produc, de fapt, sutele de milioane de euro din drepturile TV. 

Cazul Botoșani nu e unic în Liga 1. 

În cele nouă etape jucate până acum, alte două cluburi nu au avut doctor la meciurile din deplasare. Dacă în cazul Academica Clinceni – un club mic, susținut din umbră de George Becali – ar exista o explicație, surpriza apare la Gaz Metan, club unde Edward Iordănescu vrea să impună un model profesionist. 

În afara celor trei, sunt și alte cluburi care nu au doctor angajat și închiriază medici cu ora pentru meciuri. 

Ce se întâmplă, însă, în vidul medical născut de absența doctorului? Dacă – ferească Dumnezeu – un fotbalist se accidentează grav la antrenamente sau face infarct în autocar, în drum spre teren?

Deși fotbalul românesc a văzut mult prea multe tragedii în ultimii 25 de ani,  LPF încă dispune cum vrea de viața jucătorilor care populează Liga 1. 

Federația lui Burleanu tace și ea, complice, în timp ce o nouă tragedie își așteaptă, tăcută, rândul.

Să nu ne mire când, din senin, vom fi loviți de un alt caz Vrăbioru, Hîldan, Neamțu sau Ekeng, niște bieți amărâți sacrificați într-o industrie preocupată doar de bunăstarea patronilor de club. 

PS – Pentru cei care nu știu, Adrian Motoacă – doctorul lui Dinamo care i-a îngrijit pe cei doi fotbaliști de la Botoșani – a plecat de la Viitorul după ce a refuzat să-i dea viză medicală liberianului Alex Nimely.  Conducerea clubului lui Hagi a făcut presiuni mari asupra sa, amenințându-l chiar că agenții fotbalistului îl așteaptă pe doctor cu un pistol, să-l împuște. 

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Lenroc (7 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 13:55

Minciună cu ușoare urme de adevăr, asta e rețeta articolelor tale. După două-trei observații corecte o dai pe aia cu pistolul, mai mare hazul.

Presedinte florareasa prunea (1 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 14:01

Ce spune florin prunea? Joaca si perovici mult-laudatul cu motoaca pe banca un ics si zero?!

petrucj (1 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 14:13

Lenroc, unde e minciuna in articolul asta?

Toader (14 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 14:15

Data viitoare cînd ies la pădure fac cerere să mă însoțească un medic; dacă se-ntîmplă ceva

Sorin (1 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 14:35

Stucane..in tara asta sunt zeci de comune și sate , fără medici,iar tu vrei la 22 de oameni 2 doctori!..dacă face infarct in autocar face ce fac și eu și chiar și tu..suna la 112 ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kross (10 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 14:50

De campionatul judetean.Mai putem comenta? Suntem vai de noi.In mod normal aceste echipe care nu pot oferi minima siguranta jucatorilor ar trebui retrogradate.

dan man (6 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 14:51

lemnroc esti un ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Complexion (2 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 17:23

Ma gandesc la acest "Lenroc", daca baiatul primeste bani pentru postarile lui ca angajat pentru public-relation a cuiva, ar fi cat de cat de inteles. Poate ca este asa. Dar daca o face din convingere, este tragic. Atunci inseamna ca este sub nivelul marii, cum s-ar spune.

Pacientul englez (22 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 18:14

Motoaca eroica, salvatoarea omenirii... Chiar daca a intervenit la accidentarea moldovenilor, militianul ar trebui sa fie mai modest si cu ciocu' mai mic, ca nu cred ca e mai sus de "1 batinean" - unitatea de masura de prostie medicinala etalon in medicina sportiva - ca nivel de competenta! Stucane, ce vrei de fapt, sa stergi amintirea dinamovita cu batineanul lacatus lasand sa moara jucatori DINAMOVISTI pe teren? "Lenroc", "Toader" si "Florin" au dreptate. Pentru ce e necesar un medic al echipei vizitatoare in "stafful" (voi nu gasiti un termen din DEX? ...ar trebui ca CNA sa va caute la uaua, ca nu folositi limba romina! ...si oricum folosesti inadecvat termenul englezesc, articulat romineste ca la Clinceni...), daca F.R.F. spune ca e OBLIGATORIU sa asiste un echipaj de Ambulanta dotat cu tot ce e necesar? Cu batineanul cu tot pe banca si in teren a murit africanul ala. Motoaca nu avea ce sa caute la accidentatii Botosaniului, trebuia sa intervina URGENT medicul de urgenta de pe Ambulanta! Ca de-aia e Ambulanta acolo, nu ca sa se uite la cai verzi pa pareti si sa ia si bani pentru admirat peisaje cu iarba si prostovani militieni dinamovisti zisi "jucatori" pe care-i "tin in viata" in campionat arbitri ca MILITIANUL *** Radulescu!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

a dica (55 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 18:44

@ petrucj & complexion. Unde-i minciuna? PS-ul, ca aici dorea dl Stucan sa ajunga, e o mare dezinformare, din ciclul „Hagi trebuie tavalit prin noroi”. Domnul Stucan stie ca jucatorul Nimely nu a fost bolnav, ca „suspiciunile” doctorului cu statut declarat de dinamovist de PCH (Viitorul urma sa joace la reluarea campionatului cu Dinamo) nu s-au confirmat (controalele medicale au aratat ca e apt de joc), ca jucatorul s-a transferat liber de contract imediat in prima liga norvegiana, apoi in prima liga finlandeza, iar in prezent joaca fotbal prin Anglia, sanatos tun. Aia cu pistolul chiar e tare. Nu v-a umflat rasul?

Emilian (3 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 19:03

Sigur ca se pot intampla tot felul de lucruri, insa hai sa fim seriosi, unele chestii sunt cam extreme. "Ce se intampla daca unui fotbalist i se face rau in autocar pe drumul pe stadion?" In logica asta oricarui om i se poate face rau in autobuz, pe strada, in tren etc. Sa punem acum cate un doctor la fiecare colt de strada?!! Sigur ca pentru cateva secunde a fost o situatie mai delicata la Dinamo- Botosani, dar medicul lui Dinamo si cu cel de pe ambulanta in mod normal trebuie sa faca fata unor astfel de situatii.

Nico (1 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 19:53

Fenomenal câți specialiști în accidentări, fotbal și Clișee pe aici Doctorul ajuta doi jucatori cu traume craniene dar e milițian. Mkaay Un doctor e prea mult după geniile din comentarii Presupun dacă accidentarea se întâmpla prin minutul 20 nu aveați nici o problema ca jucătorii accidentați sa continue meciul. Toate asta in timp ce va uitați ca mâța in calendar admirativ la Premier League fără sa înțelegeți ca la o trauma craniană chiar dacă jucătorul e conștient nu mai continuă sa joace, e schimbat pentru a evita complicații și viitoare probleme de sănătate precum au cei care postează comentarii aici si cei care vor raspunde la comentariul asta.

Vladone (25 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 21:58

"Face infarct în autocar, în drum spre teren" ?????????????????????????? Pe bune? Dar dc face oricine infarct in lumea asta??????? Amice...........esti prea deplasat.

dan man (6 comentarii)  •  17 septembrie 2019, 9:10

Emilian Sorin Vladone etc...comparati viata de zi cu zi din romania cu LIGA 1 ?Nu prea suporta comparatia pentru ca romania e un stat codas al UE pe care guvernul corupt (istoric vorbind) il capuseaza pe unde l prinde.LIGA 1 in schimb este o entitate potenta financiar si spun asta sigur pentru ca seful ligii este un nabab care face cadouri de 300 000 de euro unui subnormal pe cocs printre alte semne de opulenta clara gen costumelde si ceasurile balenei GINA.

Demolarii (8 comentarii)  •  17 septembrie 2019, 11:12

O varianta ar fi ca LPF, ca și organizator al Ligii 1 , sa asigure asistenta necesară la meci. Cu bani din drepturile Tv. Dacă un club are medic, e strategia lor. Dar sa protejeze jucătorii prin asigurarea asistentei medicale la meciurile a caror organizator esti , e doar o soluție normală, care provine din asumarea unei responsabilitati. Adică să fii și matur ca persoana, nu doar susținut......Iorgulescu sau Ștefan sa vorbeasca mai puțin și să facă mai mult...

?????? (95 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 0:28

Cum ați comementa despre faptul că trimis în teren la scorul de 6-2 în meciul din cupele europene pe care Genk l-a jucat în deplasare, Viitorul a pierdut totuși la Gent cu 6-3, Hagi , trimis în teren spre finalul partidei, era evitat cu pasele de către coechipieri când se afla în poziții favorabile, deși se demarca și solicita să i se paseze, ?

Seba (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 13:31

Salut, Domnul Stucan, de ce nu apare pe GSP nici un articol sau informatie legata de cazul tanarului fotbalist de la Aerostar Bacau care a fost umilit de club si de Florin Bratu? Pentru ca e tanarul antrenor e colaborator la DigiSport??? Astept raspuns, multumesc!

Comentează