Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Coșmarul lui Țîru și frânghia care-l leagă de Hagi

Dacă ștergem grafica de pe transmisia TV și introducem pe imagini un efect de învechire, am putea jura că Țîru de duminică este Mironaș, Vasile Popa sau oricare dintre apărătorii Gloriei Bistriței din anumite duminici de acum 20 de ani

Permalink to Coșmarul lui Țîru și frânghia care-l leagă de Hagi
luni, 2 septembrie 2019, 12:24

Povestea următoare este autentică și a fost relatată chiar de căpitanul Viitorului, Bogdan Țîru, unor cunoscuți. Istorioara inedită avea rostul de a demonstra geniul tactic al antrenorul său.

“Hagi era nemulțumit de poziția mea în teren, pierdeam adversarii de sub observație. La un moment dat, s-a legat de mână cu mine și a trebuit să-l urmez peste tot pe teren într-un joc școală. A fost ceva fantastic. Nu am fost nevoit să fac o singură intervenție. Adversarii îmi pasau pur și simplu pentru că el anticipa întreg jocul echipei adverse. Tăiam mereu construcția. Eram la locul potrivit fără greșeală”.

Episodul se petrecea acum câțiva ani, când Țîru – ajuns acum la 25 de ani – nu avea experiența postului de fundaș central la un nivel înalt. Între timp, fostul junior de la Farul a primit nenumărate alte lecții tactice, a evoluat, a început să nu mai gafeze meci de meci și, astfel, a ajuns la echipa națională.

Duminică seară, însă, în înfrângerea cu FCSB, legătura invizibilă cu încheietura mâinii lui Hagi s-a destrămat cu o lejeritate incredibilă. De fapt, Țîru a arătat ca și cum nu a făcut niciodată o plimbare tactică pe teren, legat la mână de genialul său antrenor.

Fazele din FCSB – Viitorul 2-1 în care Țîru se poartă ca un străin de fotbal sunt numeroase:

  • min. 12 – Țîru încearcă să-i paseze în centru lui Iacob (foto sus) – o gafă de începător – , însă pasează cu o forță nejustificată și provoacă ocazia lui Coman
  • min. 16 – Țîru îl scapă total din marcaj pe Coman, apoi se retrage lent, stă departe de adversar, îi lasă spațiu de pasă și Coman îl găsește în centru pe Popa care ratează
  • min. 17 – Țîru iese la 24 de metri după Coman, își descoperă spatele și se retrage lent, iar pasa lui Vână se duce exact în golul lăsat de căpitanul Viitorului unde Hora e complet nemarcat. Iacob, disperat, atacă și se acordă penalty
  • min. 37 – Iacob pierde ușor duelul aerian cu Hora, iar Popa trece ca trenul pe lângă Țîru, apatic, și înscrie golul de 1-0
  • min. 65 – Panțîru centrează, Țîru luftează la colțul scurt, iar mingea ajunge la Gnohere, nemarcat, care înscrie pentru 2-0
  • min. 80 – adormit, Țîru atacă din nou mingea târziu, Coman îi ia fața și ciupește mingea, faza ajunge la Gnohere care trage în bară

Sunt șase momente importante, dar plasamentul lui Țîru a fost dezastruos pe toată durata meciului. Gazeta i-a dat nota 3 (trei).

Acum, dacă ștergem grafica de pe transmisia TV și introducem pe imagini un efect de învechire, am putea jura că Țîru de duminică este Mironaș, Vasile Popa sau oricare dintre apărătorii Gloriei Bistriței din anumite duminici de acum 20 de ani.

Adică din zilele Cooperativei în care echipa lor ceda meciul de bunăvoie, iar ei erau nevoiți să se prostitueze fotbalistic.

Săptămâna trecută, la GSP Live, un alt fundaș central care a prins acele vremuri, Nae Constantin, mărturisea: “Îmi era rușine în astfel de meciuri. La un moment dat, trebuia să dea unul două goluri. Dăduse un gol, ratase un penalty și apoi ni-l dădeam de la un fundaș la altul. „Mai du-te și în partea celalaltă, la ăla, că nu pot să mă fac doar eu de râs!”.

Asta se întâmpla, însă, acum două decenii, iar multora le place să spună că fotbalul românesc s-a schimbat între timp.

Printre ei, fostul meu coleg Cristian Scutariu, un critic dur al sistemului, dar un apărător al teoriei corectitudinii Viitorului în meciurile cu FCSB. Părerea lui – pe care trebuie să o respect, deși ne-a adus de câteva ori în clinciuri – este că Hagi nu se pretează la partide strategice.

Azi-noapte, însă, până și Scutariu și-a pus întrebări în privința integrității jucătorilor de la Viitorul. Scrie el pe blogul său:

“Nu știu ce intenții au avut, eu știu ce am văzut. Vedeți pe Digi reluarea golului 1 al FCSB-ului. Și uitați-vă, calm, la reacția fiecărui jucător al Viitorului din jurul mingii din momentul în care Artean pierde posesia. Fără glumă, lăsați textul ăsta și uitați-vă acum la golul 1”.

Printre jucătorii fără reacție care fac marcaj larg ca în curtea școlii se numără și Țîru.

Scutariu consideră în continuare că Hagi nu știe de posibilele manevre pe care, dacă le fac, le fac alți “băieți deștepți” din club.

Să presupunem că așa e. Să pornim de la prezumția de nevinovăție și la meciul de aseară.

Ce nu trebuie să pierdem din vedere este faptul că Hagi este patronul-președintele-antrenorul fără știința căruia nu mișcă nimic în club. Chiar și când nu știe că angajații săi decontează tampoane pentru uz feminin – un caz adevărat – , într-un târziu află.

Tot Hagi este cel care – neoficial – l-a indicat ca vinovat pentru aranjamentul cu Săgeata Năvodari din Liga 2 pe Pavel Peniu, transmițându-le ziariștilor că acesta va fi înlocuit. Au trecut 5 ani de atunci și Peniu e în club.

Tot Hagi – un adversar declarat al pariurilor – l-a adus pe Râmniceanu – și, culmea, a câștigat și titlul cu el -, deși tot fotbalul românesc știa că portarul fusese dat afară de la Otopeni după ce a uitat deschisă pe calculator o fereastră de Windows în care plasase un bilet la pariuri care includea și meciul lui.

Tot în club este ținut și politicianul PSD, Neculai Tănasă, vicepreședintele Academiei Hagi care, pe vremea când prezida clubul Callatis Mangalia, le transmitea jucătorilor săi – o spun chiar ei – să piardă meciul cu Viitorul.

Tănasă a fost aseară la Pitești, iar în minutul 8 a fost surprins în tribuna oficială în timp ce căsca.

Obosit sau plictisit, Tănasă a mai văzut astfel de meciuri. Nimic nou.

Și publicul a mai văzut asemenea partide nereușite.

Singura problemă este că spectatorii și telespectatorii trebuie să aștepte probabil încă 20 de ani pentru a afla dacă Țîru și-a dezlegat din greșeală cordonul ombilical tactic care-l leagă de Hagi sau dacă acesta i-a fost tăiat intenționat.

Mai e totuși o speranță.

Poate Hagi va răspunde mai devreme la întrebarea: de ce a rămas Țîru pe teren 90 de minute, deși fundașul central a încălcat absolut toate principiile învățate de la mentorul său?

Comentarii (68)Adaugă comentariu

?????? (95 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 0:00

Opinați că arbitrii din Liga întâi, la implementarea sistemului VAR, ar fi capabili să dea deciziile corecte după vizualizarea fazelor de joc discutabile, sau ar trebui ca sistemele VAR ă ofere și decizia corectă pentru fazele de joc discutabile, pe care arbitrul doar să o comunice jucătorilor și să o pună în aplicare pe terenul de joc, ? Remarcați și fatul că Dan Petrescu s-a declarat un susținător al aplicării tehnologiei video-arbitrajului în fotbal, ?

eugen Qy (5 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 3:47

Stucan si destui altii, sunt dinamovisti convinsi. Pentru ei, a da in gloriile STELEI e o onoare si o neinchipuita placere. Despre Dinamo care a pierdut cu aceeasi Viitorul dupa "blatul" celebru, 5-2 TACERE MAXIMA. Despre Infierbantatii "sustinatori" dinamovisti NIMIC. Despre Omeniile echipei din Stefan cel Mare si Sfant cu ASTRA , cand aceasta avea nevoie ca d aer de victorii sau cu Viitorul in aceeasi situatii NIMIC din nou. Cu RECIPROCITATILE Viitorului cu CFR contra fc fecesebistilor iarasi NIMIC !!! Stucane, Stucane, cand vei deveni , cu advarat, un ziarist si nu un DINAMOVIST ??? Fii rogu-te IMPARTIAL daca poti si respectul cititorilor va creste exponential. Posibilitatea ca sa fi fost blat e cam de 40% iar aceea ca echipa din Ovidiu sa fi prins o zi proasta e de 60%,,, dar tu ca un dinamovist ce esti, nu ai avut puterea psihica sa VEZI ca elevii lui Hagi, au ratat de putin si in minutele din finalul meciului. E drept ca si fecesebistii au jucat nitelus mai bine decat in restul partidelor din Campionat, dar asta pe fondul unor lucruri cunoscute despre constanteni, de catre antrenorul secund al fece fecesebeului, fost secund si la Viitorul, anterior ! Daca Hagi a facut ceea ce sugerezi ca ar fi facut, sa ii fie rusine. Daca insa NU, sa intri in PAMANT de rusine STUCANE !!!

Vali (3 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 6:38

Ori e blat,ori nu mai e.Daca se termină egal,2 puncte contează (la cum arată FCSB)ptr.play-off.Asa că Viitorul s-a făcut de râs total,nu pe jumătate. Unii spun că nu a fost.Eu unul zic ca a fost clar, și ptr.cine a mai vazut faze din astea,e certitudine....

dan (12 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 8:39

Desi Viitorul i-a furat, practic, Stelei doua posibile titluri, voi tot ii dati cu blaturile organizate intre cele doua echipe !

aran (2 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 8:48

Prin urmare, după vreo 6-7 ”blaturi” în care a ”vândut” meciuri din campionat și Europa Ligue (vezi gafele lui Vlad, Bălgrădean, Bălașa, etc. mult mai impardonabile decât cel prezentat aici) vine și un ”blat” pe invers... Autorul articolului aduce aminte de reclama aia cu halatu, cât costă halatu...

Andrei F (79 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 9:06

De ce Stucan ....greseste...1. Daca luam faze din acest meci eu cred ca multi jucatori sunt pe urmele lui Taru!Multi de la Steaua Stucane!De exemplu Vana stii cate greseli grave a facut...?Desigur a ratat 11 m desi a batut neinvitat dar ce bine s-a impidicat in minge si asa au rezultat ocazii ale Viitorului!Ai vazut si asta,ti-a placut....?2.Daca este sa punem jocul Viitorului sub lupa iarasi Stucan iese rau!Nu numai ca Viitorul a fost echipa care a luat 4 puncte Stelei la sfarsitul campionatului trecut dar ...Nu conducea Viitorul pe CFR ????Nu a schimbat Hagi jucatorii cei mai buni si asa Viitorul a fost coplesita de CFR campionatul trecut????Ai scris ceva despre acel meci domnule jurnalist?Dar despre meciul cu 2 campionate in urma ?Acela in care Bud declara ca meciul de la Ovidiu nu mai era cu miza....?Vezi ca declaratia a fost publica!!!!Sau domnule Stucan ai zis ceva despre meciul CFR Viitorul in care constantenii au avut un singur sut spre poarta clujenilor cand CFR trebuia sa iasa campioana????3.La inceputul acestui campionat GSP facea ea pe moralista si ne spunea ca Becali are meciuri prietenesti cu Astra si Botosani!!!!Uite ca Steaua a luat bataie de la ambele dar apare Stucan sa ne spuna ca de fapt Viitorul,Hagi...5.Sa ne aducem aminte ca in acest campionat mai multi jucatori de la Steaua au gafat cu repetitie!!!Botezatu,Vana ,Vlad sau celebrul Balasa!!!!Desigur,astia nu au aparut pe radarul lui Stucan!!!Astia probabil ca au gresit din cauze stiute de Stucan ...dar fara sa nasca suspiciuni!!!6.Unde o fi fost Stucan cand membrii din FRF au dat declaratii antiSteaua sau ce a facut Stucan cand Miriuta,Danciulescu,Popescu ,Hagi faceau pe mama Omida si decretau ca nu Steaua o sa ia campionatul!!!!Desigur intamplator echipele de care apartineau au jucat si cu echipa a 3 cand trebuia altii sa castige campionatul....Desigur,nici atunci Stucan nu a fost pe faza....x.Ce logica o fi ca echipa din varful campionatului sa dea puncte unei echipe din coada?Oare anul trecut Viitorul cand a fost batuta acasa de Calarasi a scris ceva domnul Stucan vanatorul de corupti?Si ...nu au venit cativa jucatori de la Calarasi la Viitorul???Sau nu stiai Stucane?Citesc acum in GSP despre meciul de aseara...Se vorbeste de lipsa de marcaj,de jucatori care au ratat cu poarta goala...Desigur ca Stucan nu o sa ancheteze nimic...

dan (2 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 9:46

am niste intrebari de pus regelui...1 de ce la marcarea golului cand baietii au venit sa se bucure le ai spus jucatorilor lasati o mai incet ? ( cam asta sa vazut la tv ) 2. de ce ai scos singurul jucator care mai juca ceva introducand un fundas filip. se pare ca a fost singurul care nu a inteles de omenia dintre nas si fin.3. mai vrei pomana , mai vrei in grupele UCL cu jocuri trucate ? ce mai...un alt meci *** - FC CAPRA...despre Tiru ,baiatule nu te mai mira ca nu te cheama la nationala ! pt postaci de mai sus cei din anturajul viitorului si fcsb ului vreau sa spun doar sa nu va mai mirati ca in europa luati goluri cu sacul iar primavara europeana a devenit fata morgana !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan b (55 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 10:05

Dupa ce Stucan s-a straduit, iata ca apare si Andrei F care, incearca sa arate ca nu numai cu Steaua s-au intrunit conditiile unui blat ci si cu alte ocazii (meciuri), de-a lungul istoriei recente a tumultosului si mediocrului nostru fotbal. In centrul tuturor relelor se afla bineinteles Hagi. Se improsca, astfel, cu noroi in munca unui om care se straduieste sa fac bici... care mai si pocneste din cand in cand.

whiteredarad (6 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 10:19

Sincer, si eu am observat ca Taru a fost "al doispelea jucator" la FCSB. nu stiu daca era cu stiinta lui hagi ( desi faptul ca nu l=a schimbat este , dubios, cel putin dubios).Adica sa fii aspru cu Eric si sa fii orb cand Taru distruge echipa este cinic.Este pentru prima data cind eu spun ca si Hagi are pacatele lui, privitoare la meciuri aranjate. mi-e greu sa cred ca unii jucatori, fiind prieteni, de mici copii aranjeaza intre ei meciul

rĂțel (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 9:05

Corect se scrie F C Spre B... Acum câțiva ani becali i-a făcut cadou un meci lui Hagi... Întrebat de ce- E NAȘUL MEU TREBUIA SĂ-L AJUT...

Juan (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 10:41

bravo ma acumscrieti despre hagi dar despre blaturile cand a luat campionatul la ultimile meciuri cu Craiova si Cluj unul n-aveați curajul sa scrieți sa nu supărați regele chiar daca este adevărat avea datorie la becali ca si el cand a fost in pasa neagră Steaua ia dat meciul altfel poate si acum era in liga 2 ca Săgeata numai este

Nicu (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 18:22

Greșiti acuzându-l ....dacă l-ați cunoaște si ați ști in ce stare de sănătate a jucat ....va-ți schimba impresia eronata pe care v-ați format-o .Regretabila atitudine aveți ....păcat .Ce a făcut bun pana acum ,ați șters cu buretele .Ce fel de nație mai suntem si noi ....!?.....,,felicitări domnilor '' gazetari

Silviu (1 comentarii)  •  4 septembrie 2019, 22:46

Adica bati Dinamo cu 5-0, si ei bataie de la ultima clasata si nu e blat??? Ce fumati baieti? Dati-mi si mie!

Andrei F (79 comentarii)  •  5 septembrie 2019, 12:18

@Silviu (1 comentarii) • 4 septembrie 2019, 22:46 E clar ca trebuie sa schimbi prafurile....1. Ai uitat ca Dinamo a stat mai mult pe ultimul loc?2.Viitorul a jucat acasa cu Dinamo si in deplasare cu Steaua.In capul tau o fi o diferenta???3.Steaua a menajat jucatorii pentru meciurile din Europa...Dinamo????

Comentează