Hagi, Voduț și presiunea media
Ar mai fi fost dat afară Voduț dacă - să presupunem - cazul lui ar fi ajuns pe masa conducerii și nu ar fi detonat în spațiul public după dezvăluirea din Cancan?
Viitorul a anunțat în această dimineață că i-a reziliat contractul lui Mihai Voduț. Scurt, rapid, rece. Atacantul de 24 de ani a plătit după ce a fost deconspirat de fosta sa iubită că a pariat prin intermediul ei inclusiv pe un meci Viitorul – Astra, scor 1-0.
Hagi nu a mai așteptat ancheta FRF și, probabil în urma confesiunii lui Voduț, l-a dat afară pe cel care în toamnă marca un gol excepțional pe terenul campioanei CFR.
Mesajul pe care clubul din Ovidiu vrea să-l transmită publicului este toleranță zero față de lumea controversată a pariurilor.
Viitorul – spune indirect Hagi – nu se implică în zona ocultă a fotbalului și nu are milă nici măcar de vedetele echipei, potențiale generatoare de profit.
E un mesaj sănătos, corect.
E, însă, ceea ce gândește Hagi cu adevărat? Ar mai fi fost dat afară Voduț dacă – să presupunem – cazul lui ar fi ajuns pe masa conducerii și nu ar fi detonat în spațiul public după dezvăluirea din Cancan?
Prima tentație e să legi numele Viitorului de scandalurile meciurilor dubioase cu Callatis, Săgeata sau Steaua – în anii în care Hagi lupta din greu să ajungă și apoi să rămână branșat la banii din drepturile TV pentru a se salva de la faliment -, dar despre aceste jocuri s-au scris deja articole.
S-a scris la momentul respectiv și despre prezența meciului Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1 într-un raport cu partide suspecte prezentat de agenția de monitorizare a pariurilor Federbet în fața unei comisii din Parlamentul European.
Acestea nu sunt singurele jocuri ale echipei lui Hagi care au născut suspiciuni. Gazeta va publica în lunile următoare alte rapoarte întocmite în ultimii ani de instituții respectabile de monitorizare a pariurilor în care numele “Viitorul” apare de mai multe ori.
Au fost aranjate respectivele meciuri?
Și dacă da, cine le-a aranjat? A știut Hagi de blaturi?
E imposibil de dat un răspuns, însă mărturiile asumate sau date sub protecția anonimatului conduc spre concluzia că Hagi știe mai multe decât spune.
Un exemplu.
După declanșarea cazului Voduț, Ionel Ganea, antrenorul cu care atacantul a lucrat la Voluntari, susține că el a știut despre problema jucătorului cu pariurile, dar Hagi a ignorat informațiile din piață când l-a adus la Viitorul: “Știe multă lume din fotbalul românesc despre el (n.red – Voduț). Dar Gică Hagi este foarte încăpățânat, nu vrea să asculte sau să ceară înainte relații despre jucători din ăștia cu probleme”.
Un club serios culege date personale despre o țintă de transfer, iar dacă are dubii în privința caracterului, renunță.
Oameni din club spun că Viitorul a ignorat și escapadele cu jocuri de noroc și pariuri pe care le avea portarul Victor Râmniceanu, cât timp a evoluat acolo.
Hagi e antrenor-patron, el decide pe banii lui, dar tendința de a ignora problemele serioase ale jucătorilor săi arată o lipsă de consecvență. Cât timp presa stă departe de informație, fotbaliștii sunt lăsați în pace. Când apare pericolul unei suspendări cu un impact media nefast, Hagi ia măsuri.
Este ca în cazul lui Ion2010.
În 2017, Gazeta a dezvăluit că ofițerul de presă de la Viitorul, Ciprian Mihai, posta sub pseudonimul de mai sus jigniri îngrozitoare la adresa oamenilor de fotbal și a jurnaliștilor în secțiunea de comentarii de pe site-ul www.gsp.ro. După apariția articolului, Hagi a dat un comunicat în care anunța că vinovatul nu mai lucrează pentru Viitorul.
Doar că, în vara lui 2018 – adică un an mai târziu – , într-un document intern de la Liga Profesionistă de Fotbal, actualizat pe baza datelor oferite de cluburi, Ciprian Mihai apare ca ofițer de presă la Viitorul!
Omul care ar fi fost concediat oriunde în lume pentru grave prejudicii de imagine fusese sancționat de Hagi doar de ochii publicului!
După trecerea furtunii mediatice, mesagerul urii numit Ion2010 și-a continuat activitatea în clubul care se pretinde cel mai profesionist din România.
PS – Cazul Voduț e al doilea din ultimii ani în care publicul află că un fotbalist din Liga 1 pariază prin intermediul soției sau prietenei. Precedentul e cel al căpitanul de la CFR Cluj, Camora, dar portughezul s-a apărat vehement în fața dovezilor foto.
Ironizată deseori, meseria de nevastă de fotbalist capătă o importanță crucială. Din exemplul Voduț, mulți jucători vor învăța că partenera de viață nu trebuie bătută, mutilată, înjurată, mai ales dacă are pe WhatsApp ultimul tău combo la pariuri.
E un pas înainte.
Întrebarea este, însă, câți fotbaliști vor trage concluzia că nu mai trebuie să parieze?