Budapesta de sub umbrele
O discuţie cu Miriuţă, românul care a jucat de 9 ori pentru “naţionala” maghiară, ne oferă doza de optimism înaintea partidei de azi. “Cîştigă băieţii noştri!”, spune băimăreanul. Ne aşteaptă însă o luptă în condiţii vitrege.
La Petea, punctul de […]
O discuţie cu Miriuţă, românul care a jucat de 9 ori pentru “naţionala” maghiară, ne oferă doza de optimism înaintea partidei de azi. “Cîştigă băieţii noştri!”, spune băimăreanul. Ne aşteaptă însă o luptă în condiţii vitrege.
La Petea, punctul de frontieră de lîngă Satu Mare, un vameş român mi-a cerut un pronostic pentru meciul Ungaria- România. N-am reuşit să-i răspund întrucît colegul său maghiar, care pricepuse întrebarea, s-a grăbit să arate trei degete, două la o mînă şi unul la cealaltă.
“Degeaba, frăţie, că n-o să vă meargă, vă batem din nou!”, s-a avîntat românul, moment în care adversarul, niţel speriat, a lăsat în jos unul dintre cele două degete. N-a scăpat însă nici aşa: “V-aţi mulţumi şi cu 1-1, care însă nouă nu ne convine! Notează, se va termina 2-0 pentru noi sau, în cel mai rău caz, 2-1. Punem pe-o bere?”. Nu ştiu dacă au făcut ori nu prinsoare, dar logic că i-am ţinut partea vameşului român. Fără să fie de lepădat, un scor egal nu ne-ar încînta. Ne trebuie victorie, la ea visăm.
Bilă albă pentru adversari
De la Petea la Mateszalka, timp de un ceas şi jumătate, am condus maşina cu multă băgare de seamă. De teama radarelor, ca pe o bicicletă, foarte încet. La Nyiregyhaza, 60 de kilometri distanţă de graniţă, am urcat însă pe o autostradă modernă, graţie căreia am ajuns la Budapesta în circa 4 ore!
Spre finalul călătoriei, s-a pornit o ploaie măruntă, filtrată, care m-a silit să scad viteza, dar rareori sub o sută la oră. În măsura în care, prin absurd, vameşii amintiţi ar avea posibilitatea să parieze pe calitatea şi lungimea şoselelor din ţările lor, ungurul ar învinge detaşat, prin KO. Asta şi pentru că autostrada pe care am găsit-o uscată ca-n palmă fusese troienită cu 3 zile înainte, acoperită de zăpadă şi, evident, impracticabilă. Din păcate, acesta e un meci pe care noi îl tot pierdem!
“Cîştigăm, dar cu emoţii!”
Apropo de pronosticuri,am schimbat cîteva vorbe, din fugă, cu băimăreanul Vasile Miriuţă, ultimul român care a jucat, ba încă de 9 ori, în reprezentativa Ungariei. Asta după ce a primit în 2002 cetăţenia maghiară, prilej cu care, atenţie!, a refuzat să ia prenumele de Laszlo. În prezent, cel poreclit de amici Pilă stă în Germania, unde antrenează echipa de tineret a lui Cottbus.
Miriuţă nu regretă nimic din ce i s-a întîmplat, dar se bucură că nu s-a întîlnit niciodată cu “românii mei” pe gazon. Îi numeşte pe elevii lui Piţurcă “băieţii noştri” şi nu ezită să spună că are deplină încredere în ei. “Cîştigăm, dar cu emoţii, pentru că ungurii s-au mai trezit şi pentru că se montează în mod special cînd îi înfruntă pe români. Părerea mea e că, fără să fie de superclasă, băieţii noştri sînt superiori şi se vor impune”. Auzindu-l pe Miriuţă, mi-am adus aminte cum Dan Petrescu a povestit recent că Dzsudzsak, mijlocaşul lui de la Dinamo Moscova, i-a mărturisit că s-a apucat de fotbal numai ca să-i bată pe români! Tocmai de aceea, sau şi de aceea, meciul de vineri e unul aparte.
Ploaia înaintea fotbalului
La Budapesta, din cîte m-am lămurit în viteză, interesul pentru partida cu românii nu dă în clocot. Ici şi colo, într-un oraş adăpostit sub umbrele, cîteva afişe răzleţe îi cheamă pe suporteri să se adune în Piaţa Hosok ca să vadă întîlnirea pe un ecran gigant. Mai departe însă, tăind capitala de la nord spre sud, Dunărea e tulbure, încruntată, mînioasă.
Ploaia pare să preocupe mai mult decît fotbalul, printre necazurile produse de ea numărîndu-se şi deteriorarea gazonului de pe arena Ferenc Puskas, transformat într-o arătură, într-o adevărată orezărie!!! Cum se anunţă maximum 5-6 grade la ora meciului, vînt şi cer acoperit, dacă nu chiar ploaie, nu va fi uşor de jucat, numai că “tricolorii” sînt obişnuiţi cu condiţii vitrege şi nu se mai tem de ele. Iată de ce vameşul de la Petea are motive să spere că Mutu et Comp. îl vor ajuta să cîştige pariul.
ALTFEL DESPRE BUDAPESTA
– Construit pe locul unei aşezări ridicate de celţi şi apoi refondate de romani sub denumirea de Aquincum
– Al 6-lea cel mai popular oraş din Europa şi al 25-lea din lume ca număr de turişti, 4,3 milioane anual
– Linia de metrou M1 e a doua cea mai veche din lume, după Metropolitan Line din Londra
– Oraşul e străbătut de Dunăre, care formează 7 insule
– Cel mai bun loc de trăit din Europa Centrală şi de Est după calitatea vieţii, conform EIU (Economist Intelligence Unit)