Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Victoria Europei

Indiferent cine va triumfa la Mondiale, victorios va fi tot Bătrânul Continent

Permalink to Victoria Europei
vineri, 6 iulie 2018, 3:31

Habar n-am cine va câștiga Mondialele 2018. Când s-au calificat în „sferturi” șase echipe din Europa și două din America de Sud, oricare dintre ele are șanse. Comentatorii și casele de pariuri deschid însă lista favoritelor cu Brazilia. O „națională” pe care majoritatea specialiștilor o consideră transformată, mult schimbată ca atitudine. Ca filozofie, ca abordare. În sensul în care, dacă până recent Seleçao știa să atace, ea a învățat să se și apere. Și nu-i singura de pe continentul ei care a făcut pasul spre, e corect spus?, europenizare, spre pragmatism. L-a reușit și Uruguayul, l-a încercat și Argentina.

De fapt, Brazilia și Uruguayul au primit pe parcursul celor patru partide susținute până vineri la CM câte un singur gol, dar a marcat fiecare șapte. De pildă, adversarii Braziliei au putut trimite, incomodați fiind ori chiar blocați, doar patru șuturi pe poarta lui Alisson! Altădată, inclusiv în anii în care ieșea campioana lumii, reprezentativa auriverde excela în atac și suferea în apărare. Dădea goluri, dar și încasa.

Practic, precedentul selecționer, Dunga, a inițiat operațiunea de primenire, inspirat de cele șapte sezoane petrecute în Italia și în Germania. În mandatul lui, echipa ajunsese să practice însă un fotbal închis, chiar urât. Lipsită de fantezie și de dezinvoltură, îmbrăcase o haină ori prea lungă, ori prea strânsă. Oricum, nepotrivită. Era Brazilia, dar parcă nu era ea.

Mai nou, s-au modificat și preferințele puștilor de pe plajele de la Copacabana, presărate cu terenuri de fotbal. Inclusiv în epoca de aur a lui Pelé, aceștia se visau golgeteri și niciunul nu dorea să fie portar. Între buturi erau trimiși, parcă în exil, numai cei care șutau sau nu pasau cu destul talent. Dida (Milan) și Julio Cesar (Inter, Benfica) s-au impus pe Bătrânul Continent, unde sunt titulari în prezent goalkeeperii lui Tite, Alisson la Roma și Ederson la Manchester City.

Cât despre concepția actualului selecționer, e suficient să ne reamintim că fostul mijlocaș de pluton de la Portuguesa și Guarani s-a declarat admiratorul necondiționat al Juventusului din perioada Capello. Formația torineză n-a cucerit niciun trofeu major în 2004-2006, dar servea de exemplu pentru fermitatea unei apărări de tip catenaccio, a la Helenio Herrera.

La întrebarea de unde „au furat” componenții Seleçao stilul mai realist, mai puțin exuberant și mai sărac în floricele, nu-i greu de răspuns. Din Europa, unde evoluează 19 jucători din lotul de 23 deplasat de Brazilia în Rusia. E drept, Uruguayul numără numai 15, ceea ce nu contrazice titlul de mai sus. Indiferent cine va triumfa la Mondiale, victorios va fi tot Bătrânul Continent.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Marius (5 comentarii)  •  6 iulie 2018, 16:21

De Brazilia 1994 ați uitat? Acel 0-0 din finala câștigată la penalty cu Italia, 1-0 în optimi și semifinale, grupa terminată cu golaveraj 6-1? Fără acel 3-2 din sferturi cu Olanda, care în prin prisma acestor rezultate poate fi considerat un accident, acea echipă era chiar mai pragmatică decât cea de azi.

Mishu (234 comentarii)  •  6 iulie 2018, 16:24

Corect. Europa a nascut fotbalul...

cristi (1 comentarii)  •  6 iulie 2018, 16:41

Si in 2002 echipa era alcatuita din portar, 7 caratori de pian si cei trei artisti inegalabili: Ronaldo, Ronaldinho si Rivaldo. A fost reteta unui succes fara emotii!

Traian (21 comentarii)  •  6 iulie 2018, 16:46

@Marius. De acord Dar nu juca la fel de spectaculos. Vulpoiului nu i-a scapat schimbarea si a mai scos un articol.

Cosmo (237 comentarii)  •  6 iulie 2018, 16:50

O doamne, Brazilia demult a învățat sa se și apere.

Angelo (24 comentarii)  •  6 iulie 2018, 16:55

Da Cosmo, la 1-7 cu Germania in 2014 la Belo Horizonte atunci chiar s-a aparat de nu a mai putut...Observatia dl Ioanitoaia e virecta dar nu stiu ce va ramane din ea in cazul in care Brazilia va fi eliminata diseara.

Dan Mihaescu (3 comentarii)  •  6 iulie 2018, 17:36

nici nu se putea mai fals. intr-o era in care globalizarea e deja "old news", informatia este relativ usor de obtinut de oricine, inclusiv un antrenor de fotbal care un an nu a facut decat sa studieze, a obtinut informatie. atat. a obtinut "know-how" de la europeni. ca sa iei insa know-how-ul europenilor si apoi sa ii bati, inseamna ca ei au castigat, nu noi, europenii. informatia e doar informatie, cum o pui in aplicare face diferenta intre a castiga si a pierde (in fotbal). cultura pentru fotbal a brazilienilor este mai frumoasa decat a europenilor si ei au trebuit sa isi adapteze know-how-ul, insa caracterul lor fotbalistic ramane acelasi. doar pentru ca au invatat de la europeni sa se apere, nu inseamna ca le putem nega identitatea fotbalistica. la fel cum ei au invatat de la noi sa se apere, putem spune ca de multe ori am invatat noi de la ei sa atacam

Jean (280 comentarii)  •  6 iulie 2018, 17:37

Buna intrebarea pusa de Angelo. Nu va sta in picioare rationamentul daca Belgia o bate pe Brazilia. Iar eu sint tentat sa cred ca asa se va intimpla.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  6 iulie 2018, 18:36

...un articol ...inegalabil...de prost...

Ducu (121 comentarii)  •  6 iulie 2018, 19:08

Victoria Frantei a adeverit cele scrise aici. Daca zboara si Brazilia campionatul ramane o afacere strict europeana.

anca (109 comentarii)  •  6 iulie 2018, 19:12

@ovidiu 3003. Cine zice ala e. Ce scrie Dl Ioanitoaia nu e pentru cei lipsiti de creier. Deci tu nu o sa intelegi niciodata oricite eforturi ai face. Viata de ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea (663 comentarii)  •  6 iulie 2018, 19:30

Ovidele3003, iar uitasi de medicamente? Saracan de tine ai mintea zdruncinata rau si suferi de ura. Sigur nu ai realizat nimic la viata ta, pariez oricit.

Draculea (17 comentarii)  •  6 iulie 2018, 19:43

Eu inca astept ca Brazilia sa joace Fotbal.Si sa ne incante ca pe vremuri. Daca nu o va face, atunci prefer sa mearga Belgia mai departe.

Viktoriya Aioropii di la Vaslui (53 comentarii)  •  6 iulie 2018, 19:45

Si iata ca trecu si primu sfiert. In min 93 piratii mediatici statistici francafoni ai TVR1 ne-a informat ca "Le jio son fe" si ca pogba, "vara", "grizma" si "fava" a castigat meciul in care au dat doua suturi la poarta. Sperantia mondiala mpappe facu tot atata lucru pe teren in 80 de minute cat si tembele in 8 minute. Si iaca asa s-a mai scris in fodbal o pagina de istorie glorioasa a reprezentativei tribale a lio Coco Golua. Viv Liorop!

Unu oarecare (114 comentarii)  •  6 iulie 2018, 22:47

Bai trupetilor, despre articol nimic? Iar jigniri si atacuri? Cat va plateste ioanitoaia pt o jignire? Articolul e slab. De parca noi nu am sti ca s-au calificat 6 din Europa sau ca Brazilia a primit un singur gol. Mai stim si ca Brazilia a invatat de mult sa se apere nu doar de anul acesta. Inca din anii 90. A luat 7 de la Germania acum 4 ani, dar abordarea meciului a fost sinucidere curata. In anii 50 -80 intr-adevar a fost cam asa cum spune ioanitoaia. Dar asta nu i-a impiedicat sa devina de trei ori Campioni mondiali. 1958, 1962, 1974. V-as mai putea plictisi cu platitudini din astea a la nea ovi pana maine dimineata, dar se supara maestrul ca nu mai are ce scrie maine. Ne va povesti cum le stie el pe toate, bineinteles dupa meciuri, cum a jucat Belgia, ca a marcat doua goluri in prima repriza, ca arbitrul trebuia sa dea 11m, ca asa si pe dincolo. De parca noi nu ne-am uita la meciuri.

de pe ‘ici ‘sa (3 comentarii)  •  6 iulie 2018, 23:00

ia uite ca se duce si Neymar la o mamaliga cu Messi si gealatu'.

Che Guevara (363 comentarii)  •  6 iulie 2018, 23:51

Sud americanii au plecat acasa. Cupa Mondiala a ramas o afacere intre 6 echipe europene. Liga Campionilor care a adus o infuzie nemaintalnita de capital in fotbalul european impreuna cu drepturile TV care valoareaza miliarde de Euro anual in fiecare dintre cele 5 campionate puternice din Europa adancesc prapastia dintre batranul continent si celelalte "surori sarace". Deja Argentina nu mai este competitiva. Uruguay si Brazilia tin steagul sus datorita fotbalistilor ca joaca in Europa insa fotbalul a plecat de aici si va ramane mult timp de acum incolo proprietatea europenilor. Sumele astronomice de aici, de multe ori bani negri care se doresc spalati prin intermediul fotbalului, nu lasa nici o sansa celorlalte echipe. Nu intamplator reprezentantele Africii au parasit competitia in bloc inca din faza grupelor. Romania nici nu se mia califica la tuerneele finale, dar si daca va ajunge pe acolo, din intamplare, nu va face fata presiunii financiare care vine dinspre tarile bogate. Saracii nu vor mai sta la "masa bogatilor" mult timp de acum inainte.

Ilie (369 comentarii)  •  6 iulie 2018, 23:51

Victorios la ce capitol va fi Batrinul Continent ? Al cistigarii titlului sau la o victorie a la Pirus ?

Franckie18 (7 comentarii)  •  6 iulie 2018, 23:57

Calificare nemeritata. Cupa va fi castigata de o autobaza europeana.

Iulian (190 comentarii)  •  7 iulie 2018, 0:50

@unu oarecare. Am gresit cand ti-am spus ca esti cum semnezi. Tu esti singurul care le stii pe toate si esti obisnuit sa citesti numai capodopere. Napoleon, Brancusi si Coanda daca ai auzit de fotbalistii astia nu valoreaza un sfert din tine. Esti spirt, brici si uneori ambele. NB. M-a platit Ioanitoaia sa te atac asa cum ii plateste pe toti cei care se leaga de hastagi frustrati ca tine.

Valentin (44 comentarii)  •  7 iulie 2018, 2:00

Statistica este evidentă. Cred că ține și de glumele cu simulările lui Neymar. Dar Neymar n-are curaj să suporte o înfrângere, pentru că putea juca mai departe în UCL, după accidentare, dar, fără Messi i-a fost frică să accepte acea înfrângere. :D.

Observator (92 comentarii)  •  7 iulie 2018, 8:47

Da, victoria europenilor este totala si chiar meritata! Brazilia ar fi avut ceva de contestat (a jucat bine in repriza a doua), dara celelalte echipe, nu! Raman la convingerea ca "Africa alba" (doar Marocul a jucat onorabil), CONCACAF si Asia nu merita atatea locuri la Cupa Mondiala! Europa uber alles! O.

Marian (1 comentarii)  •  7 iulie 2018, 9:14

E victoria banului, care transferă jucători de pe alte continente în detrimentul fotbalului national. Astăzi Italia e ko maine Spania unde proprietarii chinezi și jucători de 20 naționalități fac legea. Iar jucătorii naționalei nu pot sa se exprime la cluburile ploaia ei sunt 2-3, pe posturi minore. Uruguay și Argentina furnizează jucători, nu au bani sa cumpere apărători. Articolul frizează ridicolul prin banalitățile menționate.

sundance kid (205 comentarii)  •  7 iulie 2018, 9:22

CR 7 , Messi , Neymar out !! Problemele sunt in alta parte .

Andrei (276 comentarii)  •  7 iulie 2018, 9:38

Ioanitoaia, vezi ca a pierdut Brazilia. Iar te faci de ras. Nu ti-a ajuns Rusia-Spania cand mai ca nu l-ai plesnit pe Stoichita cand a sugerat sa fim totusi atenti si la rusi.

Francisc (1 comentarii)  •  7 iulie 2018, 9:50

Cu 7 titulari din campionatul Angliei forta si capacitatea de efort a invins tehnica

planul Kalergi (53 comentarii)  •  7 iulie 2018, 10:51

@ Francesco, 9:50 VAR "a invins tehnica"! La fel ca in circul precedent al FIFA (contestat ani la rand) cu 6 arbitri la un meci, din care doi "asistenti de linie de fund", ca sa cimenteze cu aia in fata opiniei publice furaciunile facute de arbitrii de centru si asistentii de linie clasici la fazele din preajma portilor. Acum, penalty clar si cartonas rosu la "& Kompany S.A.R.L.", refuzate brazilienilor de Mafia FIFA ascunsa in spatele monitoarelor de calculator, complice cu Mafia UE de la Bruxelles. Dupa un gol de 2-2 din penalty, Belgia ar fi mers la groapa de gunoi a fotbalului maghrebian. Dar exact asta e la mijloc: *** (inca nu ma hazardez sa spun ca deja sa castige si Cupa, desi e foarte posibil si asta!), la fel ca in 1998, cand de fapt Brazilia A FACUT BLAT, pentru a lasa Cupa gazdelor francofone multikulti, tot cu scopuri de propaganda globalista migrationista in Europa! Rezultat dupa 20 de ani: cresterea minoritatii musulmane din Franta de la 5% la 12%, revolte maghrebiene cu incendierea pe strada, noaptea, a mii de automobile (fara vinovati!) si balansarea votului politic in alegerile franceze in favoarea "progresistilor" marxisti pro-imigratie, prin noii votanti maghrebieni cu proaspata cetatenie franceza, data la plesneala de agentii lui Soros pusi la presedintia si guvernele Frantei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

george (9 comentarii)  •  7 iulie 2018, 11:33

rezultatele la acest mondial nu sunt semnificative pentru a trage o concluzie indiferent care. Din pacate liga campionilor a devenit campionatul mondial al cluburilor, depasind ca impresie artistica si emotii incet incet alte competitii. Nu mai sunt nici meciuri asa spectaculoase ca la alte editii ale mondialeleor, jucatorii devin din ce in ce mai obositi si desinteresati , nu-mi spuneti mie ca fotbalul Rus e mai buna ca fotbalul spaniol, poate daca se mai nasc odata, daca mai joaca de 5 ori bate Spania, Italia nici nu e la mondial si e printre primele 3 campionate din lume, rezultatele sunt necloncludente pentru a trage o concluzie, da, in europa sunt banii , ei fac jocurile, dar si sud americanii au artistii lor.

di livio (214 comentarii)  •  7 iulie 2018, 13:44

intre buturi erau trimisi numai cei care sutau sau nu pasau cu destul talent...ce scrie Ioanitoaia nu e pt cei lipsiti de creier...io asta fara creier solicit traducere din romana in romana...si as mai avea o intrebare...bosorog ramolit e pleonasm?...poate imi raspunde vreo clona... pina nu le desfiinteaza Ringieru cu maestru cu tot

Timis (4 comentarii)  •  7 iulie 2018, 16:32

Ati avut dreptate. A zburat puiul cu ata de pe toate continentele in afara de al nostru. Tot Europa e fruncea...

george (9 comentarii)  •  7 iulie 2018, 22:18

@planul kalegi si dece nu continui si sa spui ca in viziunea ta Brazilia s-a dat la o parte si acum 4 ani cand au fost umiliti la ei acasa in favoarea " globalistilor" Hai sa fim seriosi greseli de arbitraj au fost mereu, dar Argentina si Brazilia nu mai au echipe de foarte mult timp, la un turneu final te prezinti cu echipa nu cu 2-3 valori. Mesi e un produs TV de marcheting, un pomanagiu usor de anihilat fara minge, l-am vazut live de mai multe ori, dincolo de ce se vede la tv. Iar daca scamatorul Neimar e exponentul generatiei lui nu vad bine Brazilia in urmatorii ani.

muzzi (2 comentarii)  •  8 iulie 2018, 4:27

greu cu scoala asta comunista! nea ovi ne traduce am vazut si noi ! cu cuvinte! parca am fi la scoala si el e profu de engleza....

Comentează