Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Campioana fără dinți

După Germania, Argentina și Portugalia, altă formație cotată cu șanse la titlul suprem a părăsit surprinzător și prematur Mondialele 2018.

Permalink to Campioana fără dinți
luni, 2 iulie 2018, 3:02

E vorba despre Spania, învinsă de Rusia la penalty-urile executate la finalul unui meci tern. Chiar plictisitor, desfășurat în aceeași direcție, către poarta eroicului Akinfeev.

În ciuda unei posesii zdrobitoare, 74 la sută, Spania a pierdut. A avut însă o posesie oarbă, împleticită. Majoritatea paselor ei, 1.137 față de numai 285!, au însemnat un na-ți-o ție, dă-mi-o mie ce a amenințat rareori spre deloc buturile adverse. Probă că în repriza secundă și în cele de prelungiri trupa lui Hierro n-a avut nicio ocazie clară de a marca! Dominând degeaba o Rusie disciplinată și conștiincioasă, dar limitată, ea a așteptat să pice golul din cer. Parcă o vedeam pe neputincioasa Germanie în partida dezastru cu Coreea de Sud.

S-a zis că, ordonându-le băieților săi să ridice baricade în defensivă și să stea permanent la cutie, fostul portar Cercesov a arătat că se teme. De-aia a și refuzat lupta deschisă. Altfel, logic, pentru că goalkeeperii ajung rareori, ca excepții, antrenori de top. Rusul s-a dovedit însă abil când a ales strategia respectivă, inspirat. Dacă Dziuba&Comp. ar fi ieșit la joc, probabil s-ar fi sinucis. N-au riscat și bine au făcut.

În pofida tuturor pronosticurilor, combinata Barcelona-Real-Atletico s-a împiedicat de o selecționată a campionatului Rusiei, căci Sbornaia a inclus duminică un singur fotbalist din 15 (s-a aplicat noua prevedere cu a 4-a schimbare după minutul 90), Cerîșev, legitimat peste hotare, la Villarreal. Lentă, ostenită, incapabilă să forțeze, complăcându-se să paseze lateral și înapoi, Spania a părut o bătrână fără dinți. Care nu poate mușca, doar molfăie.

Sunt multe cauzele care au dus o echipă plină de nume sonore în această fundătură. Nu-i momentul să dezvoltăm subiectul. În fond, nici nu-i treaba noastră, pe care ar trebui să ne preocupe fotbalul românesc. Și din pricina importului masiv practicat de fruntașele din LaLiga, Spania a abordat turneul cu un vârf de 31 de ani, Iago Aspas. Înlocuitor al placidului Diego Costa, Aspas e legitimat la anonima Celta Vigo, care a încheiat campionatul pe 13, aproape de retrogradare!

Cum peste Iniesta, Busquets, Pique, Jordi Alba sau David Silva, oameni și ei, a mai trecut timpul și s-a adunat uzură, iar invincibilul tiki-taka de odinioară a ajuns să fie citit și ușor de contracarat, echipa gândită de Lopetegui și preluată de Hierro în Rusia a plecat de la CM pe scara de serviciu. În măsura în care am asistat la eliminarea unei favorite, posibil să fi consemnat și sfârșitul unei epoci.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Mishu (234 comentarii)  •  2 iulie 2018, 15:26

Corect si plastic.

gicab (9 comentarii)  •  2 iulie 2018, 15:47

După atâția ani in fotbal nici ioanitoaia nu a înțeles ca nu e vorba de penalty-uri ci de lovituri de departajare de la 11m.

Bum (26 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:00

DIn punctul meu de vedere meciul a fost unul foarte suspect. In fine, un alt aspect important este uzura jucatorilor din campionatele de top, cam de la editia CM 2002 incoace vedem jucatori, foarte buni pe parcursul sezonului, care clacheaza inexplicabil la CE sau CM. FIFA si UEFA ar trebui sa regandeasca mai bine calendarul competitional atunci cand urmeaza un CM sau CE. Ieri ma uitam la Modric si, saracul, se citea pe fata lui o extenuare dupa un sezon incarcat.

Cristian (82 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:06

Articol pt gugu: 1. Spania a avut ocazii in repriza a 2-a si in prelungiri (mari sau mici depinde de cine priveste si cum intelege fotbalul) 2. Diego Costa placid ?? ............vorbim despre acelasi jucator, Diego Costa ?!?!

marean (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:08

Nu pot sa contrazic ce a fost scris in editorial dar, parerea mea, o singura echipa a jucat fotbal. Cealalta... mai putin. Da, fotbalul se joaca pe goluri. Dar daca fotbalul se indreapta in directia asta, in care o echipa se apara cu 10 fundasi plus un portar, ar trebui sa i se schimbe si numele.

Sasa (29 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:08

Procentajul de pase reusite este una dintre cele mai aiurea statistici in fotbal. De obicei, echipele cu procentaj mare de pase reusite sunt cele care paseaza mult in lateral sau inapoi. Cand verticalizezi si incerci sa ataci poarta, incepi sa ai o multime de pase aiurea (prea lungi, prea scurte), multe pase interceptate. Inclusiv marii jucatori nr 10 dadeau o gramada de pase "aiurea" - Zidane, Hagi, Rai, Kasimir Balakov, Savicevici, Boban, etc -, dar aveau si "numai" 2-3 pe meci prin care faceau svaiter apararile adverse.

Lucian Lazar (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:13

Cred ca principala problema a Spaniei la acest mondial a fost inlocuirea in ultima clipa a selectionerului cu altul neexperimentat. Si a doua a fost selectia. Fostul selectioner a lasat cateva nume sonore acasa. Poate ca Alvaro Morata si Cesc Fabregas ar fi adus un plus mai mare ieri decat Aspas si Rodrigo.

Lucian (206 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:20

@gicab. E acelasi lucru, se zice penaltyuri de departajare. In romaneste nu e niciodata penalty ca e numai 11 metri. Articolul e corect si frumos si vii tu sa il strici cu goangele tale.

luis (41 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:20

Domnule IoanitOAIA,de ce nu ati laudat si jocul CFR-ului,daca jocul rusiei este de laudat.Nu spun ca Rusia nu a jucat ce trebuia sa joace,dar vad ca pentru dv exista doua unitati de masura.

luis (41 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:23

Domnule IoanitOAIA,de ce nu ati laudat si jocul CFR-ului,daca jocul rusiei este de laudat.Nu spun ca Rusia nu a jucat ce trebuia sa joace,dar vad ca pentru dv exista doua unitati de masura.Ar cam trebui sa va decideti ce si cum,cu fotbalul.

Dorulet (74 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:24

Bume, te doare capul ori te-ai dilit. Daca insinuezi ca spaniolii le-au dat meciul rusilor inseamna ca ai visat urit. Spaniolii nu au putut altceva si punct, hai sa nu mai facem pe desteptii.

gicab (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:42

@Lucian...In regulament se vorbește de lovitura de penalizare de la 11m și lovituri de departajare de la 11m... nu eu am spus ca se numesc “penalty-uri” iar regulamentul jocului de fotbal nu e făcut de gicab...

Daniel (223 comentarii)  •  2 iulie 2018, 16:47

@luis. Tu nu citesti si vorbesti aiurea...Dl Ioanitoaia e unul dintre ziaristii care a laudat stilul cfr pentru realism si daruire. Nu putea sa il laude si pentru frumusete ca nu a fost frumos. Din contra. Insa nu pricep de ce esti asa montat fara sa ai vreo justificare.

Romulus65 (8 comentarii)  •  2 iulie 2018, 17:17

Si cu Croatia tot asa vor juca, asa spera Rusia sa castige campionatul?

Adi (97 comentarii)  •  2 iulie 2018, 17:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (239 comentarii)  •  2 iulie 2018, 18:25

Se schimbă jocul, toate formațiile inclusiv Germania împrumutaseră stilul ”tiki-taka” preluat din laboratoarele Barcelonei. Lumea s-a adaptat mai ales echipele mici care s-au aliniat pe două linii și le-au făcut dinți de ”lână” bătrânelor campioane. Acum Franța dă tonul, se practică atacul frontal prin pase sau pătrundere în viteză. Plimbarea mingii pe semicerc în căutarea unei breșe a trecut. Golul lui Mbappe de pe centru-dreapta a avut nevoie de 4 pase, toate în adâncime, de fapt 4 șuturi la firul ierbii. Asta e curentul, se atacă poarta frontal în viteză, dar cu un control total al mingii. Nu ajungi în careu alergând ca Ivan de la CSU cu obiectul uitat pe drum sau ajuns în peluză, la hodină.

Bogdan (395 comentarii)  •  2 iulie 2018, 18:51

Rusia a luptat dar s-a calificat cu mult noroc. Dv ati zis la tvr ca a fost hent la Pique si deci 11 m dar eu nu am vazut nici o intentie. Parca la hent era obligatorie intentia sau s-a schimbat regulamentul...

Observator (92 comentarii)  •  2 iulie 2018, 19:13

@ Bogdan A fost hent, chiar daca nu intentionat; pentru un hent mai putin clar, Portugalia a fost sanctionata si, astfel, a pierdut posibilitatea sa joace contra Rusiei! Nu ma mir ca acest hent a fost facut de Pique, un jucator experimentat, dar cu prea putini neuroni! O.

Cita (2118 comentarii)  •  2 iulie 2018, 19:41

Bine spus, bună analiză. Ar fi interesant de aflat cauza pentru care nume mari ale mondialului de fotbal, începând cu Olanda, nu au ajuns nici măcar în optimi sau sferturi.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  2 iulie 2018, 19:55

...un titlu care ne duce cu gandul la dantura lui nea Ovi...

Alex (144 comentarii)  •  2 iulie 2018, 20:11

@gicab. Prietene ai dreptate insa nu uita ca se zice direct margine la repunerea mingii de la margine si bara la stilpii porti asa ca nu te mai da cocos. Si poti fi sigur ca Dl Ioanitoaia stie mai multe decit tine.

Tyriel (3 comentarii)  •  2 iulie 2018, 20:15

"În fond, nici nu-i treaba noastră, pe care ar trebui să ne preocupe fotbalul românesc. "?????????

Cici (50 comentarii)  •  2 iulie 2018, 20:20

@Ovidiu3003. Gresesti. Pe mine m-a dus cu gindul la *** pe cind lucra la cap Atirnatii Doljului si se spala numai simbata odata pe luna.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  2 iulie 2018, 20:39

cici ...ba a ta...tu nu existi ...esti un aplaudac...

gio (59 comentarii)  •  2 iulie 2018, 21:16

O fi jucat Spania un plimbat de-a latul tot meciul dar uitam ca au avut penalty clar in min 120. Cate secunde a tras de tricoul lui Ramos? 6-7 secunde? Arbitrul se consulta cu cei din casti si nu considera ca faza trebuie revazuta, pe bune? Arbitrii au ajutat tara gazda exact cand a avut nevoie. Aa si daca se facea 2-1 pt Spania ce mai comentam acum?

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  2 iulie 2018, 21:22

Cici da tie chiar nu ti e rusine ?...cum poti sa spui asa ceva ?...familia ta este fericita cu un element ca tine care denigreaza poporul roman ...care de veacuri si a muncit pamantul ...din cauza celor ca tine Dumnezeu si a intors fata de la noi ...

Cici (50 comentarii)  •  2 iulie 2018, 21:26

Mai bine aplaudac decit grobian ca tine, ovidiu3003. Vezi in dx ce inseamna. Si remarc ce exigenti sinteti cu unii la care cenzurati si cuvintul mama!!!! Lasati-i sa se exprime doar pe cei care il injura pe Ovidiu. Aia sint valabili.

MZM (390 comentarii)  •  2 iulie 2018, 21:47

Dl. Bum considera ca jocul respectiv ”a fost foarte suspect”. Eu zic ca a fost mai mult decat foarte suspect, a fost foarte clar: spaniolii au facut totul pentru ca rusii sa se califice! De ce?, la ce pret? sunt intrebari la care se va raspunde mai tarziu, asa cum s-a intamplat si cu dopingul institutionalizat al atletilor rusi.

di livio (214 comentarii)  •  2 iulie 2018, 22:06

Spania a parut o batrina fara dinti...care nu poate musca, doar molfaie...impecabila autocaracterizare a Marelui Maestru

comentario23 (11 comentarii)  •  3 iulie 2018, 0:27

S a gandit cineva ca faptul ca "portarii nu ajung, de regula, antrenori de top" este un lucru cat se poate de normal? 3/22=0.136=> avem 1.3 portari la 10 antrenori si restul fosti fotbalisti ce au jucat pe alte pozitii.

geo (199 comentarii)  •  3 iulie 2018, 1:07

Felicitari di livio, multumiri, ai convins din nou ca nu esti zdravan la cap. Nici medicamentele nu te mai salveaza. Esti neamul prost perfect.

Comentează