Lustrul de campioană
Dacă egalul Braziliei a surprins, eșecul suferit de Germania în Rusia, 0-1 cu Mexic, chiar a șocat.

Nu încetează să fie considerat neverosimil socotind că s-au întâlnit locul 1 din ierarhia FIFA la zi cu ocupanta poziției a 15-a. S-a dovedit însă iar că în fotbal orice e posibil. Ca atare, există pericolul ca însăși campioana lumii să nu treacă de grupe! Personal, cred că va trece, dar și-a făcut singură viața grea.
Deși venea după 15 partide oficiale fără eșec și a dominat autoritar Mexicul, posesia balonului i-a aparținut cu 61 la sută, Panzerul a cedat în fața unui adversar silitor și realist, care a știut să exploateze inteligent arma contraatacului. Victorioasă în majoritatea turneelor finale de după instalarea lui Joachim Löw în 2006, argint la CE 2008, bronz la CM 2010, semifinală la CE 2012, aur la CM 2014, semifinală la CE 2016, aur la Cupa Confederațiilor, „naționala” germană părea să întrunească toate condițiile pentru a repeta triumful. Toate, toate.
Concret, același selecționer și, în linii mari, aceeași componență, cu 7 titulari pe Lujniki (Neuer, J. Boateng, Hummels, Khedira, T. Müller, Kroos, Ozil) din formația care zdrobea Brazilia cu 7-1 la Belo Horizonte în urmă cu 4 ani. Pentru comparație, Brazilia a păstrat pentru acest nescontat 1-1 cu Elveția de la Rostov doar pe Marcelo și pe Fernandinho, ultimul introdus acum pe parcurs.
Și totuși, s-a ales praful de pretențiile și de orgoliile nemților! Când cotidianul german Express a titrat „Fiasco în loc de fiesta. Lustrul de campioană s-a și șters!”, nu-i ușor de explicat ce s-a petrecut cu o echipă recunoscută pentru dârzenia și spiritul ei. A arătat nu neapărat îmbătrânită, căci J. Boateng, Hummels, Müller, Kroos și Ozil au numai 28-29 de ani, cât lipsită de imaginație și chiar de vlagă. Parcă ajunsă la capătul puterilor, blazată, resemnată.
Mulți îl acuză pe Löw că, refuzând să renunțe la niște jucători care i-au oferit numeroase satisfacții, a amânat sine die schimbarea generațiilor. S-a bazat pe aceiași jucători, dar care, din ce în ce mai obosiți, nu mai răspund comenzilor ca odinioară. Din păcate însă, prezumtivii lor înlocuitori, Kimmich de 23 de ani sau Werner de 22, au dezamăgit crunt cu Mexicul, adversar ce a demonstrat că în anumite situații talentul poate concura organizarea.
În fine, pentru că au câștigat atâtea bătălii, Low și băieții lui nu și-au închipuit că și pot pierde vreuna. Luați-o ca un paradox, dar senzația de prea plin nu face plăcere niciodată și uneori chiar deranjează. Vom vedea dacă va fi și cazul Panzerului.