Până și zeii mai obosesc!
După ce Napoli, echipa mea de suflet, s-a chinuit acasă cu Chievo, pe care a bătut-o cu 2-1 marcând în minutele 89 și 90+3, l-am sunat pe Theodor Jumătate, șeful departamentului fotbal extern de la Gazetă. „Teo, nu mai pot […]
După ce Napoli, echipa mea de suflet, s-a chinuit acasă cu Chievo, pe care a bătut-o cu 2-1 marcând în minutele 89 și 90+3, l-am sunat pe Theodor Jumătate, șeful departamentului fotbal extern de la Gazetă. „Teo, nu mai pot cu Napoli, mor de inimă rea, așa că te rog să-mi recomanzi altă echipă cu care să țin”, i-am zis mai degrabă în glumă. Mi-a răspuns prompt: „Dacă vreți să vă bucurați permanent, luați Barcelona! Cu ea mergeți la sigur!”. Marți seara, când Roma conducea cu 1-0, i-am telefonat din nou și m-a liniștit că „nu se va întâmpla niciodată ca Barcelona să piardă cu 3 goluri la Roma, niciodată!”.
Uite însă că s-a întâmplat, victoria și calificarea Romei, învinsă cu 4-1 pe Nou Camp, șocând întreaga lume. „Prăbușirea imperiului catalan”, s-a lamentat Marca, în vreme ce Corriere dello Sport a numit succesul capitolin „Capodoperă”. Într-adevăr, nimeni nu s-a așteptat ca Barca, cu garnitura standard, să fie îngenuncheată, ba și umilită, pe Stadio Olimpico. Ea, viitoarea campioană a Spaniei, distanțată la 11 puncte de Atletico Madrid și la 15 de Real, ea, formația magicianului Messi. Când colo, nu doar că a pierdut, dar a pierdut fără drept de apel în fața unui adversar care a știut să pună o presiune teribilă și, aproape de necrezut, să transforme presiunea într-o izbândă magnifică.
Poate că ibericii chiar s-au crezut calificați după întâlnirea tur și, ca atare, n-au apăsat accelerația decât spre final. Atunci, la 0-3, au atacat în disperare de cauză și cu stoperul Piqué pe post de vârf. În rest însă, băieții lui Di Francesco au făcut legea. Ei au lăsat adesea impresia c-ar fi 16-17 pe gazon!
Așa de precis a funcționat, impecabil, „armonica” giallorossa. Cu întreaga echipă în defensivă și, la faza următoare, cu ea în atac! Printre romanii vânjoși și neosteniți, Messi n-a mai părut un jucător de geniu, ci unul de rând, anonim. În afară că a executat aiurea, mult peste bară, două lovituri libere de la 22-25 de metri.
„Puricele” n-a arătat nimic, chiar nimic. Iar Iniesta, Suarez și ceilalți l-au imitat, dovadă că până și zeii mai obosesc! Iar eu, cum procedez, rămân cu Napoli, iertați nedumerirea, sau ce?
Deși n-are nicio scuză, Barca ar putea totuși invoca una. Faptul că în perioada în care calificarea stătea încă sub semnul întrebării, iar Barcelona trăgea de timp din răsputeri, „centralul” francez Turpin nu l-a eliminat nici pe Jesus (minutul 44) și nici pe Fazio (59), fundașii romani. Cum intrările lor au fost criminale, categoric de pedepsit cu avertisment, s-a speculat c-ar fi influența lui Collina, președintele italian al arbitrilor UEFA fiind interesat, nu-i așa?, să meargă mai departe Roma. Să nu uităm însă că în tur olandezul Makkelie le-a refuzat lui Florenzi și lui Dzeko penalty-uri indiscutabile. Cine vrea să vorbească despre justiția divină care acționează în fotbal are dreptul s-o facă.
Oricum, reproșându-i lui Turpin că nu i-a dat roșu lui Piqué (56), dar și că l-a iertat pe Fazio de o eliminare fără dubii, Gazzetta dello Sport a apreciat cu 4,5 (din 10) prestația francezului. Care va merge la Mondialele din Rusia în locul lui Hațegan, ca ultimul pe listă.
În aceeași seară, la Manchester City-Liverpool, 1-2 după 0-3, arbitrul spaniol Lahoz (care gafase sâmbătă la Malaga-Bilbao din LaLiga) a comis-o mai grav. Luând de bună semnalizarea tușierului, el i-a anulat lui MC un gol perfect valabil la scorul de 1-0 pentru trupa lui Guardiola, pe care l-a trimis în tribună pentru proteste! Cum mingea a ajuns la Sané de la un adversar, poziția de ofsaid a acestuia s-a anulat și golul trebuia validat, greșeală imensă, scandaloasă. Pentru că la 2-0 în minutul 42, City chiar putea spera la calificare.
Aviz celor care insistă pentru aducerea arbitrilor străini în campionatul nostru, o chestiune de dezvoltat.