Campanie urâtă
Când a rămas numai o lună și ceva până la alegerile pentru șefia fotbalului, programate pe 18 aprilie, principalele tabere, a lui Burleanu și a lui Lupescu, au scos pistoalele pe masă. Întorcându-se la vremea în care principalul contracandidat de […]
Când a rămas numai o lună și ceva până la alegerile pentru șefia fotbalului, programate pe 18 aprilie, principalele tabere, a lui Burleanu și a lui Lupescu, au scos pistoalele pe masă. Întorcându-se la vremea în care principalul contracandidat de astăzi lucra ca director general în FRF, perioada 2005-2011, actualul președinte s-a lansat în niște dezvăluiri pe blogul personal. Conform lor, Kaiserul și-ar fi însușit circa 300.000 de euro din vistieria federală, prin aceea că a dirijat câteva contracte către firme ale familiei sale. În care erau acționari el însuși, soția și o soră.
Acuzat de conflict de interese, Lupescu a dezmințit varianta, declarând că „nici n-am trădat, nici n-am furat”. A pretins că, dimpotrivă, societatea respectivă a oferit FRF prețuri sub nivelul pieței și, ca atare, el a servit federația, n-a spoliat-o. Probabil că vom căpăta curând un răspuns ferm la această chestiune, după ce DNA a descins la sediul FRF. După unele surse, spre a cerceta activitatea lui Mircea Sandu și a lui Ionuț Lupescu. După altele, chiar pe cea a lui Răzvan Burleanu. Ar trebui să primim lămuriri în zilele viitoare.
Cert e că, aflat la Brașov în campanie, Lupescu a refuzat să intre în detalii. A menționat doar, în treacăt, că „Burleanu promite câte un stadion în fiecare județ, în 4 ani n-a ridicat niciunul, iar în alți 4 va construi vreo 20!”. Lupescu nu s-a arătat dispus să-i acorde cine știe ce importanță rivalului său. Pare decis să-l ignore.
Altminteri, în paranteză fie spus apropo de cheltuielile federale, Matei Udrea l-a ridiculizat pe Burleanu în ProSport precizând că FRF a dublat salariile în 2015 comparativ cu 2009, 4,6 milioane de euro față de 2,2 milioane! A fost demontată minciuna (demascată aici în articolul „Pinocchio de la FRF” din 25 februarie) că schema federală s-a redus. În realitate, ea a fost umflată cu pompa!
Pe de altă parte, abaterea denunțată de Burleanu îl pune pe fostul oficial UEFA într-o lumină nefastă. Fără să încalce legea, el a încălcat morala și, deși fapta lui s-a prescris, ea nu-i pică bine Kaiserului. Îi pică, însă prost și lui Burleanu, din motiv că acesta, tăcut ca peștele 4 ani, s-a dezlănțuit acum, când îi arde buza pentru un nou mandat. În măsura în care i-ar fi păsat de interesele membrilor afiliați, Burleanu ar fi deschis discuția cu pricina după alegerea lui din martie 2014. Sau, hai, în 2015 sau în 2016. Avea această obligație din respect pentru cluburi. Dar s-a mișcat abia acum, când eventualele pagube nu mai fi pot recuperate, concluzia e că a reacționat exclusiv spre binele lui, în mod egoist.
În măsura în care a greșit Lupescu, mai ales moral, a comis-o și Burleanu. Acesta era dator, constatând că Lupescu și-a depășit atribuțiile, să intervină energic și să atragă atenția factorilor din subordine, să-i alerteze. Cum n-a făcut-o, trebuie considerat complice sub aspect moral.
Când se impunea ca, înaintea unui nou scrutin, fotbalul nostru să dovedească maturitate și simț de răspundere, el intră din nou pe mâna DNA și devine iarăși subiect de cercetare penală. Însuși Andrei Vochin, consilierul președintelui Burleanu, își exprima public speranța că, odată cu anunțarea candidaturii lui Lupescu, lupta pentru șefia Casei Fotbalului se va transforma într-o dezbatere pe proiecte, pe programe, pe soluții. Împreună cu Vochin, am tras nădejde și noi, ceilalți.
Am sperat însă degeaba. Caracterizată prin reglări de conturi și prin răzbunări, campania nu se găsește în etapa dialogului pe idei, ci în faza dezvăluirilor, unele mai trase de păr ca altele. Vom vedea ce va mai fi, dar sunt șanse minime să fie mai bine.