Lipsă de respect
Cum despre megasurpriza din meciul Hermannstadt – FCSB, 3-0, disputat joi la amiază pe ger, minus 6 grade, resimțite minus 10, scriu colegii mei, eu spun doar că, programat inițial miercuri seara, el nu trebuia jucat.
Cum s-a decis cu alte două „sferturi” ale Cupei, Botoșani-Iași și Craiova-Dinamo. Numai că, ignorând frigul și zăpada abundentă, federația și-a încordat mușchii și, sfidând realitatea, a hotărât că partida de pe Cibin nu trebuie amânată.
Încercând să explice la TV ce nu putea explica, șeful Departamentului Competiții de la Casa Fotbalului, Felix Grigore, a bătut câmpii cu grație. A bălmăjit niște argumente ridicole, referindu-se la codurile emise de Administrația Națională de Meteorologie, galben la Sibiu, portocaliu la Botoșani și Craiova, de parcă FRF era un fel de filială, o sucursală, a ANM! Deși pus la punct prompt de Dan Udrea pe Telekom Sport, Grigore a continuat să facă teoria chibritului și să stârnească ilaritate.
El a omis elementul-cheie al problemei. Anume că, dincolo de culoarea codurilor, stadionul de sub Arini, spre deosebire de cele din Liga 1, nu-i dotat cu o instalație de încălzire a gazonului. În consecință, era de anticipat că la Sibiu se va juca în condiții neprielnice, mai rele decât la întâlnirile pe care federația le-a amânat. Așa cum LPF a anulat întreaga etapă din week-end.
Precizez că divizionara B Hermannstadt n-avea însă obligația să posede o instalație de încălzire. În ansamblu, strădaniile ei de a asigura duelului cu FCSB un cadru rezonabil se cuvin elogiate. Tocmai pentru a le oferi localnicilor șansa de a o vedea la lucru pe vicecampioana României, clubul a închiriat pentru 24 de ore o nocturnă. Ea l-a costat 50.000 de euro. Bravo lui Hermannstadt, laude, pentru reușita de a transforma patinoarul de miercuri într-o suprafață moale, însă acceptabilă joi. La fel, felicitări antrenorului Alexandru Pelici și băieților săi, pentru o mobilizare exemplară. Talentul și dăruirea lor au făcut posibil un rezultat pe care nici Pelici însuși n-ar fi îndrăznit să-l indice!
E totuși necesar să spun, fără a scădea din meritele gazdelor, că acestea au și greșit. De pildă, atunci când s-au repezit să deszăpezească gazonul cu multe ceasuri înaintea startului partidei. Graba a stricat treaba, în sensul în care, pe frig și pe ninsoare, terenul a devenit impracticabil, tare ca betonul. Iar entuziaștii spectatori sibieni, răsplătiți din plin a doua zi, au tremurat degeaba înainte de a pleca triști spre case.
Deși federația s-a comportat ca și când s-ar fi ocupat de hochei, nu de fotbal, n-aș afirma că, refuzând cererea FCSB de amânare, a urmărit să-i plătească o poliță lui Becali, după ce Gigi s-a declarat fan Lupescu pentru alegerile din 18 aprilie. Nu-i exclus ca lucrurile să fi stat așa, dar mă îndoiesc. Personal, m-aș referi nu atât la o răzbunare, cât la o crasă lipsă de profesionalism, deși chiar nu înțeleg ce interes a avut FRF ca FCSB să iasă din Cupă?!
Sigur, regulamentul trebuie să fie egal pentru toate competitoarele, indiferent de eșalon. Oricum însă, federația a dovedit că nu respectă deloc echipa care, oricât ar strâmba unii din nas, a adus în ultimii ani cele mai multe puncte și cei mai mulți bani pentru fotbalul românesc. Că aceasta, menajând 5-6 titulari, nu și-a onorat blazonul e regretabil, chiar umilitor pentru ea. Ceea ce nu scuză însă ostilitatea FRF.
Trambalând-o pe FCSB, expunându-i jucătorii la riscul unor accidentări și silind-o la cheltuieli exagerate, FRF a mai dat o probă de incompetență. În stilu-i obișnuit, a încurcat încă o dată borcanele.