Gaura de la covrig
Rezumând la maximum, aducerea lui "Lippi" în structurile FRF, ca și a lui Mutu și a altora, a însemnat un pas înainte.
Cum au început să miște „naționalele” U17, U19 și U21, funcționarii federali se și umflă în pene, de zici că l-au apucat pe Dumnezeu de-un picior, dacă nu de amândouă! Adevărat e însă că la nivel juvenil se simte o primenire, iar ea se datorează, părerea mea, instalării lui Mihai Stoichiță în fruntea Comisiei Tehnice la 1 februarie 2017. Până la instalarea celui supranumit „Lippi”, alint cam fără noimă, forul amintit era unul mai degrabă decorativ. Nu hotăra nimic.
Stoichiță a dat milităria jos din pod, deviza lui fiind „Vreau rezultate, nu povești, vreau performanțe, nu scuze!”. Ca atare, una dintre măsuri a constat în mutarea lui Sandu Tăbârcă din postul de coordonator al tuturor reprezentativelor de juniori în acela de lector în cadrul Școlii de antrenori a FRF. În ideea ca fiecare să facă munca la care se pricepe, nu pe care o dorește. Concomitent, le-a cerut tehnicienilor de „naționale” să se consulte între ei, să colaboreze. Să vorbească aceeași limbă. Astfel a ajuns Răzvan Marin, cedat de Contra, la dispoziția lui Daniel Isăilă la U21 și Screciu de la Isăilă sub comanda lui Adrian Boingiu la U19. Presiunea pusă pe antrenori și-a dovedit utilitatea.
Și a mai făcut ceva Stoichiță, pe lângă faptul că a cooptat în Comisia Tehnică o serie de foști reputați internaționali, ca Augustin, Cămătaru sau Marcel Răducanu. Între ei, și pe proaspătul selecționer Contra, deși consider, nu doar eu, că responsabilul echipei A trebuie chemat la ordine de CT, să-i raporteze acesteia, nu să fie membru al ei. „Lippi” a mai avut o idee productivă: la U17 i l-a atașat lui Sorin Colceag pe Aurel Țicleanu, iar lui Boingiu, la U19, pe Țiți Dumitriu, sfaturile celor doi tehnicieni experimentați folosindu-le colegilor mai tineri.
În sfârșit, Stoichiță a întețit trialurile peste hotare, 13 la număr până în momentul actual. În consecință, 8 dintre cei 14 jucători U21 de la recentul 1-1 cu Portugalia au provenit din străinătate, I. Radu, Pașcanu, A. Radu, Ad. Petre, R. Marin, I. Hagi, Pușcaș și M. Dobre. La fel, 6 tineri din lotul U19 pregătit de Boingiu sunt legitimați afară, Trușescu, Dragomir, Merloi, Berci, Sântean și Micovschi.
Rezumând la maximum, aducerea lui „Lippi” în structurile FRF, ca și a lui Mutu și a altora, a însemnat un pas înainte. Trebuie că Răzvan Burleanu s-a lămurit că doar cu habarniști și parașutați de tipul lui, glorioși absolvenți de SNSPA, nu va obține în veci un nou mandat. Așa că, apelând la tot mai mulți oameni din fotbal, a căutat să schimbe macazul. Să nu se fi trezit însă prea târziu.
Altminteri, la această înviorare a contribuit și introducerea prevederii regulamentare conform căreia fiecare formație din Liga 1 e obligată să aibă permanent în teren, din vara lui 2016, un jucător sub 21 de ani. Poate a contribuit și ea, numai că nesemnificativ. Mult mai puțin decât ne-au împuiat capul Burleanu și cădelnițarii lui, care s-au bătut și se bat cu pumnii în piept de parcă ei, delirând despre branduire și rebranduire, ar fi descoperit gaura de la covrig ori apa caldă! Întrucât grosul celor convocați la U21 vine de-afară, reiese că „străinii” n-au avut cum beneficia de regula federală. Chiar dacă s-a lărgit bazinul de selecție.
Într-un moment încurajator, suntem în măsură să invocăm unele semne bune. Pentru că U17 și U19 s-au calificat în Turul de Elită, iar U21 conduce în clasamentul grupei de CE, trupa lui Isăilă posedând șanse reale să ajungă după două decenii la turneul final continental. Totuși, să-mi fie cu iertare, cum niciunul dintre obiectivele asumate n-a fost încă atins, să nu zicem hop cât n-am sărit pârleazul. Să nu ne grăbim, până să cânte fanfara mai e!