Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Ora decontului

Probabil că meciul tur dintre Irlanda de Nord și Elveția, 0-1 în barajul pentru CM 2018, a însemnat cea mai slabă prestație a lui Ovidiu Hațegan de când arbitrează în Europa. Nu probabil, îmi cer scuze, chiar sigur, întrucât „centralul” […]

Permalink to Ora decontului
duminică, 12 noiembrie 2017, 4:18

Probabil că meciul tur dintre Irlanda de Nord și Elveția, 0-1 în barajul pentru CM 2018, a însemnat cea mai slabă prestație a lui Ovidiu Hațegan de când arbitrează în Europa. Nu probabil, îmi cer scuze, chiar sigur, întrucât „centralul” arădean a comis la Belfast două gafe de neconceput la asemenea nivel. Ambele însă, atenție!, îndreptate în una și aceeași direcție, în favoarea Elveției.

În minutul 5, nu l-a eliminat pe Schär pentru o intrare criminală la Dallas, fault care a avut intenție, intensitate și răutate. Fundașul helvet nu merita doar un roșu în faza respectivă, ci mai multe! Apoi, în minutul 57, a dictat 11 metri pentru oaspeți, din care Rodriguez va marca unicul gol, deși balonul șutat de Shaqiri fusese respins cu umărul, nu cu mâna, de Corry Evans. Căruia, ca să-și desăvârșească opera, Hațegan, n-a ezitat să-i arate și cartonașul galben, unul ce l-a scos din joc pentru retur!

Cum Evans a avut brațul lipit de corp, ba s-a și ferit de minge, firește că insularii au luat foc. Acordarea penalty-ului i-a enervat în mod special, acesta fiind socotit „scandalos” de fostul internațional McIlroy. La rându-i, selecționerul Michael O’Neill s-a declarat „uluit, revoltat și înfuriat”, pentru ca alt cunoscut ex-internațional, Gillespie, să afirme la microfonul BBC că „e ridicol să fluieri un asemenea 11 metri”.
Indignați și ei, suporterii „verzilor” l-au desființat pe arbitrul român. Între altele, ați putut citi în Gazeta de sâmbătă, l-au prezentat într-o poză trucată ca nevăzător, cu baston alb și ochelari negri! Ba chiar au scris pe Wikipedia că Hațegan, născut la Arad pe 14 iulie 1980, a murit la Belfast în 9 noiembrie 2017, ziua meciului Irlanda de Nord-Elveția!

Să admitem că, deși acizi, criticii lui Hațegan n-au depășit măsura. Totuși, nu le-au lipsit motivele să conteste. Soția lui Corry Evans a sărit însă calul în clipa în care l-a numit pe Hațegan „curvă de țigan român” și a adăugat că „Nu-i exclus ca Irlanda de Nord să fi găzduit una dintre rudele urât mirositoare ale acestei curve ingrate”. Cu toate că Lisa Evans a șters repede postarea de pe Twitter și le-a cerut scuze „celor pe care i-am insultat cu limbajul meu total inacceptabil”, cu siguranță că miile de români aflați la muncă în Northern Ireland, multe mii, nu s-au simțit confortabil. Dimpotrivă, înregistrând amenințarea, au judecat și ei că Hațegan le-a făcut un imens deserviciu. Păcat că atunci când i-a nedreptățit flagrant pe Lafferty et Comp., arădeanul nu s-a gândit că, fie și fără intenție, și-a pus compatrioții într-o situație neplăcută.

În ce ne privește, nu-i cazul să răspundem cu aceeași monedă. De pildă, să ne imaginăm, am auzit varianta, că Hațegan le-a purtat sâmbetele insularilor deoarece aceștia, înțeleși fraudulos cu englezii, au uneltit în noiembrie 1985 un 0-0 pe Wembley care le-a închis „tricolorilor” drumul spre Mexic 1986. De neimaginat, Hațegan avea atunci doar 5 ani. Mai simplu e să spunem că el a greșit de data asta afară cum a greșit adesea în țară. Greșeli care i s-au trecut însă cu vederea, Hațegan fiind protejat în Liga 1 tocmai pentru a nu i se compromite imaginea la export. Dar iată că a venit, fie și cu întârziere, ora decontului.

Mă îndoiesc că Hațegan va pierde Mondialul din Rusia din pricina evoluției mizerabile de la Belfast. Când a indicat punctul cu var în careul lui McGovern, el a ignorat miile de români din Irlanda de Nord, dar poate și-a adus aminte că șeful arbitrilor FIFA e Massimo Busacca. Adică, ați ghicit!, un elvețian. Iar participarea la CM presupune, pe lângă o rețetă de multe milioane de euro, expunere și prestigiu. Nu susțin că de-aia a ajutat Hațegan „naționala” Elveției pe față, dar am voie să iau în calcul și această posibilitate?

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Bagheera (5 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 6:46

De ce nu a fost hent? Ca l-a dat un arbitru Roman? Inca o data: mingea il loveste in clar mana, nu in spate!

pavel (16 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 8:48

domnule ioanitoaia, mai bine mergeti la pensie, sa nu zic mai urat. nu busacca e seful arbitrilor fifa, ci colina. da, pierluigi colina e sef. atat la fifa, cat si la uefa. atata rautate n-am mai vazut. dar, cand l-ati atacat pe turc cu fcsb a fost ok, nu? demisia.

Alex (106 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 9:01

Mana nu a fost lipita de corp, fundasul si-a folosit clar corpul pentru a para sutul. Penalty clar. Nu va inteleg pledoaria impotriva lui Hategan.

Alex One (161 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 9:04

Stau si ma intreb cine a gresit mai evident Hategan sau ala,de fapt aia, centralul, cel de margine si cel de poarta, care n-a,n-au, vazut hentul din meciul Steaua -Beersheva ? Nu cunosc trecutul profesional al acestui arbitru,acestor arbitri, dar Hategan e multi recidivist in materie de greseli dubioase asa ca ar trebui sa fie lasat la vatra, fapt ce sigur nu se va intampla avand in vedere pe cine a favorizat. N-ar fi de mirare sa-l vedem si la meciul retur, daca tot stie lectia...... Poate i se da si o (semi)finala de cupa europeana cu dedicatie. Interesant daca va prinde lotul arbitilor pentru mondialul din Rusia avantajat fiind de faptul ca Romania nu participa. Se pregateste !

bogdan a (13 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 9:18

Ce s-or mai fi bucurat nord irlandezii la hentul ala fabulos al lui Henry cand Irlanda a ramasa acasa ... acum se intoarce roata; Va credeam mai intelept dle Ioanitoaia; dupa o cariera de jurnalism sportiv, ar fi trebuit sa va dati seama ca, pentru 90% din natiuni, greselile de arbitraj se cam compenseaza pe termen lung - azi e neagra, maine e alba, Romania fiind una din ele - pt 5% din ele, Elvetia fiind una din ele, greselile sunt preponderent pro, iar pt cativa nefericiti, restul de 5%, sunt contra. Nu inteleg de unde atata gargara cu Hategan. Stati sa vedeti c electii de arbitraj com primi la CM de la ilustrii arbitri din Madagascar, Guatemala si Indonezia..

Corso (6 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 10:20

Da au dreptate când l-au făcut *** de *** dar ungur nu român.Este cel mai hoț și pervers arbitru , afară cu el din arbitraj.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 10:39

Mai baiatule,Hatigan,ai intrat in rindurile celor care fura pe afara. Dar tu ai furat pe fata ca un nesimtit. Voiai neaparat sa arbitrezi in Rusia?Pai tu nu meriti sa arbitrezi nici in curtea scolii.In orice caz ai facut un mare serviciu romanilor din Irlanda.Si ne mai miram ca suntem facuti *** si hoti peste tot?Pai asa este,esti hotul hotilor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

luciann (38 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 11:37

Greseala e cu atat mai grava cu cat a fost singurul gol din dubla intalnire! Practic Hategan a calificat Elvetia!

dinamo_fan (127 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 11:57

Vad ca multi invoca acel penalty cu Beer Sheva. O greseala la fel de groaznica daca nu si mai groaznica dar al carui efect a fost relativ mic. Daca era un meci decisiv ala cu care Steaua pierdea calificarea atunci trebuia facut scandal monstru. Dar nu a fost cazul, din fericire. Aici s-a pierdut o calificare la mondial, ceva ce nord irlandezii asteapta de nush cate zeci de ani si pentru care lupta de 2 ani de zile de cand au inceput calificarile. E cu totul alt efect si o stim bine pe pielea nostra. Eu as fi rejucat meciul. Oricum faptul ca FIFA nu a acceptat VAR la caeste meciuri de baraj desi la anul la turneul final se va folosi spune MULTE !

jijrinovschi (34 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 12:27

tataie vezi ca burli si trupetii lui au calificat o nationala de pusti sub 19 ani la un turneu final,mucles, sa nu cumva sa suflii vreo vorba despre asta,mai bine taie-ti limba sau iesi dreacului la pensie.

Blakkumen (15 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 12:40

@jirinovschi: sunt calificati la Turneul de Elita deocamdata. Trebuie sa isi castige grupa a acolo si vor fi la Turneul Final. Oricum, performanta si calificarea la T. de Elita, trebuie sa recunoastem. Si nu, nu astepta sa scrie ioanitoaia sau buzarin despre asta. Doar au dat cu parul cand au fost rezultate slabe. Au maturat pe jos cu jucatorii, antrenorii si cu Burleanu. Acum ar trebui sa laude. Rezultate foarte bune au fost si la U17 si la Tineret, unde baietii sunt lideri dupa 5 meciuri, neinvinsi.

JohnnyBlade (11 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 12:57

@Dr. Dan Patru Tudosie, ai impresia ca i-a fost cuiva scarba de evetieni dupa ce Urs Meier a prelungit meciul cu Danemarca din 2003 pana au dat aia gol? Sau i-a fost cuiva scarba de turci ca n-a vazut desteptul ala hentul pe linia portii la meciul cu Beer Sheva? Numai niste troli suferinzi de *** grav ca domnul Dr. Dan Patru Tudosie si nevasta nord-irlandezului respectiv (care probabil are mai putine clase ca trenul) pot sa generalizeze la nivel natiune pornind ispravile unor arbitrii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos (328 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 13:10

Sa-ntelegem ca greseala lui Hategan nu este chiar asa de grava, de fapt le-a tras-o irlandezilor de nord pentru aranjamentul facut cu englezii, cand ne-au lasat pe noi acasa si ei au mers la brat la mondiale( ca Irlanda de Nord ne-a batut acasa in meciul decisiv nu se pune !!sic ) Apoi, Elvetia este o tara bogata, are relatii importante in toate forurile superioare de la FIFA si UEFA, Hategan a ales sa le faca un mic favor, poate-l ajuta si pe el in cariera...ce-i asa rau in asta ? Cam asa se intelege din articolul matale...nu-i asa, nea Ovi ?

Andrei F (1607 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 13:43

Oare ce ar fi spus cei de afara daca unei echipe i se refuzau doua penaltyuri in meciul decisiv?Asa cum a facut Petrescu la Steaua -Viitorul.Presa noastra era in adormire...Sau daca Elvetia trimitea echipa de juniori...Aaaa...desigur ,noi vrem ca afara!!!

Gabi (12 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 16:51

D-le Ioanitoaia, dumneta nu esti un novice, ai prins vremurile cand Romania a fost furata (!) ( ca in codru... ) de arbitrii din Vest si a pierdut calificari importante. Crezi cumva ca vreun conational de-al lor, ZIARIST, ar fi insinuat ca arbitrul a "tras" cu echipa respectiva pentru a-i face pe plac sefului federatiei internationale ?!...Sa fim rezonabili, a gresi e omeneste, nu era cazul ca si mata sa pui gaz pe foc...Chiar nu era cazul !...

durden (338 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 18:30

Marele jurnalist ioanitoaia: doar in articolele stimabilului mai putem citii cuvintele ***, ***, *** si ***. Ultimul ramas din generatia de *** scandalagii...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

S. (2 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 22:17

Arbitrul Hategan acorda cu o oarecare intarziere lovitura de pedeapsa ceea ce ma face sa cred ca cere parerea audio si din priviri arbitrului asistent L1. Acesta influentat de traiectoria mingei , il ajuta cum am putut vedea . Arbitrul nu cred ca a controlat faza de joc . Este decizia arbitrului asistent .

Comentează