Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
O ocazie ratată 

Dintre cei 27 de jucători convocați inițial pentru „amicalele” cu Israel (24 martie, Netanya) și Suedia (27 martie, Craiova), Cosmin Contra a rămas cu 26 după ce Fl. Andone a devenit indisponibil. N-a fost ușor de agreat ideea pentru care […]

...

Conștiință încărcată

Colegii care au comentat imediat după CFR – FCSB, Răureanu, Geambașu și Tolontan, s-au referit prioritar la prestația lui Ovidiu Hațegan, nu la meci. Logic, deoarece arbitrul a fost personajul principal și trist al întâlnirii, a greșit în toate momentele […]

...

De-a v-ați ascunselea

El ar putea prelungi suspansul, la fel cum, în caz că va învinge CFR, ar simplifica lucrurile. Formația ardeleană conduce acum cu două puncte, iar dacă diferența s-ar mări la cinci, misiunea ei s-ar ușura. Deși nimeni nu riscă un […]

...

Campanie urâtă

Când a rămas numai o lună și ceva până la alegerile pentru șefia fotbalului, programate pe 18 aprilie, principalele tabere, a lui Burleanu și a lui Lupescu, au scos pistoalele pe masă. Întorcându-se la vremea în care principalul contracandidat de […]

...

Pe urmele lui Dobrin

Meciul de play-off dintre FCSB și Viitorul, 2-1, a evidențiat încă o dată, dacă mai era nevoie, clasa lui Constantin Budescu. Mijlocașul ofensiv al vicecampioanei s-a dovedit din nou number one, drept pentru care a primit cea mai ridicată notă […]

...

Iar schimbăm schimbarea?

Comitetul Executiv al FRF ar urma să discute mâine despre noul sistem competițional și, eventual, să voteze modificarea lui.

Permalink to Iar schimbăm schimbarea?
luni, 26 iunie 2017, 3:22

Într-un moment în care se ridică problema ca Liga 1 să se desfășoare altfel, FRF și LPF trag, ca de obicei, una hăis și alta cea. La sugestia unei firme olandeze, Federația optează pentru păstrarea formatului cu 6 formații în play-off și 8 în play-out, numai că pe ultimele le împarte în două grupe de câte 4. Vor fi baraje peste baraje, apoi alte baraje!, învingătoarea lor finală obținând calificarea în preliminariile Europa League. Clar, de ce-ar trebui lucruri simple dacă ele pot fi complicate?!

La rându-i, Liga Profesionistă are, vă așteptați la altceva?, un punct de vedere diferit. Spre deosebire de forul păstorit de Burleanu, cel condus de Iorgulescu dorește menținerea a 14 echipe, doar că distribuite invers față de sezonul trecut: 8 în play-off și 6 în play-out. În ideea scurtării play-out-ului, competiție despre care s-a afirmat, concluzie aproape unanimă, că durează prea mult și interesează prea puțin. Cum Burleanu domină în CEx, unde L1 a rămas cu doar 2 reprezentanți, se consideră că varianta federală va trece la pas. Fluierând.

Personal, într-o conjunctură în care președintele FRF tocmai s-a referit la posibilitatea întoarcerii la campionatul cu 16 formații, nu pricep de ce trebuie iar schimbat sistemul, de ce să se renunțe la o formulă abia pusă în practică, adoptată în 2015?! Într-adevăr, play-out-ul a trenat și a plictisit, dar reducerea la 6 echipe de la 8 ar putea dinamiza întrecerea. Ar fi o șansă în plus. Cei care visează la perfecțiune să nu uite că mai binele e uneori dușmanul binelui, chiar foarte des! Să-mi fie cu iertare, însă joaca de-a revizuirea sistemului competițional la fiecare 2 ani n-ajută dezvoltării fotbalului. Mai degrabă o blochează, o împiedică.

E oarecum ciudat că FRF a angajat o societate din Țara Lalelelor, evident contra cost, s-o consilieze. Totuși, nu-i un prilej de mirare, de vreme ce administrația Burleanu a ales un selecționer german și a numit în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor un grec. Probabil, nu zic sigur, că șefii Casei Fotbalului n-au suficientă încredere în români, iată o observație, nu o critică, să nu se ambaleze încă o dată admiratorii lui Burleanu, Daum și Vassaras! Înclin să cred, părere mai largă, că versiunea olandeză încarcă inutil atunci când inventează niște baraje ce nu-și justifică rostul.

Deoarece echipele de L1, contactate și chestionate de GSP, nu se arată încântate de niciuna dintre oferte, cluburile fiind adeptele organigramei din stagiunea precedentă, de opinia lor trebuie ținut cont. Oricât de importanți sunt directorii de teatre, regizorii sau scenariștii, tot artiștii fac spectacolele. Opinia acestora nu trebuie neglijată. Dimpotrivă, trebuie ascultată!

Pentru că una e să fii conservator, dușman al noului, și alta realist, cu picioarele pe pământ, amintesc că FRF a eșuat în privința modernizării ligii secunde, pe care a redus-o la o singură serie. Perestroika n-a reușit din pricină că, înaintea altor cauze, federalii au omis factorul geografic. Au greșit apreciind că e la îndemâna echipei din Călărași să meargă la Satu Mare, a celei din Brăila să joace la Oradea, a celei din Reșița să ajungă la Suceava etc. Așa ceva înseamnă timp și bani, ceea ce divizionarele B n-au găsit, dovadă că eșalonul secund a început cu 20 de formații și s-a încheiat gâfâind, cu chiu, cu vai, cu 16!

Federația a visat să transforme Liga 2 într-un fel de Serie B, însă a uitat esențialul. Că România nu-i Italia, cu diferențele de aici decurgând. Care înseamnă dezavantaje pentru noi. Numai dezavantaje!

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Marius Traian (51 comentarii)  •  27 iunie 2017, 10:41

La calitatea actuala a ligii 1 ar trebui pur si simplu taiate 2 echipe... asa ar ramane 6 in playoff si 6 in play-out. Amandoua ar deveni la fel de interesante pt ca in 6 in play out nu ar mai fi acea zonea de buffer de exact 2 echipe care sa duca la plictiseala primele clasate si la resemnare pe ultimele. Ar fi care pe care exact ca in play off.

Cristian (62 comentarii)  •  27 iunie 2017, 11:53

Felicitari pt articol dl Ioanitoaia. Asta e tonul pe care il asteptam !!!!!! Nu cel virulent, contondent, pus pe scandal. Asa sigur, discutam, si va dau dreptate in 95% din articol. Eu chiar am fost un contestatar puternic al dvs referitor la campania anti-Burleanu, dar un astfel de articol, pe un astfel de ton, merita lãudat. Jos palaria!

Andrei (229 comentarii)  •  27 iunie 2017, 12:32

@Marius Traian: retrogradarea nu va interesa niciodata pe nimeni indiferent ca sunt 8 echipe, 6, sau 4. Marea masa a microbistilor e interesata de lupta la varf, nu de ce se intampla prin subsol. Ioanitoaia se face ca nu pricepe, fiindca scopul lui e sa nu rateze o ocazie de a puncta contra Burleanu si sa ii tina totodata partea prietenului Iorgulescu de la LPF.

george m (10 comentarii)  •  27 iunie 2017, 14:00

Baby, ai o obsesie pentru Federatie. Poate ar fi timpul sa iesi la pensie...

gilos (283 comentarii)  •  27 iunie 2017, 15:13

Play-off si play-out este o gaselnita lepefisto-federala care nu a adus nimic bun. Calcule greoie, contestari, interpretari, TAS, ... unde mai pui ca echipele, dupa un sezon incarcat, sunt obligate sa joace aceste playoff-uri si playout-uri..., fara niciun chef. Spectatorii nu s-au inghesuit la meciuri, audientele( cu cateva mici exceptii ) au fost modeste. Parerea mea este ca trebuie sa revenim la sistemul clasic, 16-18 echipe, Liga I si 18-20 echipe, liga II ( ca la italieni, intr-adevar ). Plus Cupa Romaniei, eventual cu un meci pt supercupa. Fara cupa ligii.