Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Ne-am culcat pe-o ureche!

Selecţionerul şi staff-ul său poartă mare parte de răspundere pentru semieşecul de marţi

Permalink to Ne-am culcat pe-o ureche!
miercuri, 12 octombrie 2016, 5:04

„Naţionala” n-a reuşit să câştige în Kazahstan din pricina unei prestaţii mai slabe, dar şi din cauze independente de ea: o suprafaţă de joc execrabilă şi un arbitraj ostil. Întrucât mingea sărea aiurea dintr-un teren deteriorat, fiind imposibil să pasezi, pare de domeniul fanteziei că FIFA şi UEFA permit să se joace în 2016 pe asemenea covoare sintetice, chiar e o ruşine ce se întâmplă! Numai că voturile, ca şi banii, n-au miros!

La TVR1, în absenţa reluărilor, nu m-am lămurit cât a greşit „centralul” De Sousa. Revăzând fazele pe canalele româneşti, am dedus că arbitrul ne-a nedreptăţit flagrant. Când a tolerat intrările violente ale kazahilor, la rupere şi la intimidare, mai ales atunci, dar şi pentru că ne-a refuzat un penalty, dacă nu două! Deciziile incriminate n-au fost însă uşor de luat, probă că niciunul dintre cei aflaţi în studioul TV, inclusiv Tibi Selymes, n-a remarcat pe loc erorile portughezului. Între altele, el trebuia să-l elimine pe Ahmetov pentru lovirea lui D. Grigore cu cotul şi să dea 11 metri. Putea indica punctul cu var şi când acelaşi Ahmetov l-a împiedicat în careu pe Chipciu, care va ieşi accidentat ca şi D. Grigore. În cazul în care arbitrul aplica regulamentul, partida ar fi dus la alt deznodământ.

Totuşi, dincolo de aceste impedimente, băieţii s-au comportat sub aşteptări. N-au mai repetat evoluţia din Armenia ca atitudine, ca implicare. Sigur, există circumstanţe atenuante pentru scăderea tonusului, dar şi vinovăţii. Surprinzător, posesia le-a aparţinut kazahilor, 55 la sută. Ai noştri au început ezitant fiecare repriză şi au pierdut majoritatea duelurilor aeriene. Recuperând rareori mingea a doua, au arătat după pauză ca o echipă lungă, care i-a invitat pe kazahi să ocupe şi să fructifice spaţiile libere.

Opinez că selecţionerul şi staff-ul său poartă mare parte de răspundere pentru semieşecul de marţi. Cu tot respectul, cum Daum nu-i Maica Tereza ca să nu-i zici nici dă-te mai încolo, consider că neamţul şi colaboratorii lui erau obligaţi să anticipeze în ce condiţii se va disputa meciul de la Astana. Să ştie cât de agresivi sunt adversarii şi că terenul lor e cvasiimpracticabil. În consecinţă, să-şi ia măsuri de precauţie încă de sâmbătă, când se recomanda, la 3-0 în minutul 12, să odihnească doi-trei titulari în vederea coridei de marţi. Nu rezistă nici scuza cu oboseala, de vreme ce românii au zburat în aceeaşi zi 3 ceasuri de la Erevan, iar kazahii 5 de la Podgorica!

Asemenea mutării lui Ad. Popa pe stânga, nici introducerea lui G. Enache n-a impulsionat jocul. Echipei i-ar fi servit mai degrabă un jucător ofensiv puternic şi bătăios, gen Bicfalvi ori Alibec. E o părere. N-am înţeles nici de ce s-a mai recurs la Fl. Andone foarte târziu, abia în minutul 85. Mai merită semnalat amatorismul de la accidentarea lui D. Grigore: „naţionala” a continuat 5 minute cu un om în minus din cauză că nimeni de pe banca tehnică nu i-a cerut lui Moţi să se încălzească!

Nu-i de imputat numai lui Daum egalul, ci şi băieţilor, dar nici nu-i absolvit de el. Ca mulţi dintre noi, s-a culcat pe-o ureche, amăgit fiind de scorul fluviu din Armenia, realizat însă, cunoaşteţi, printr-o conjunctură fericită. Pentru ca în final să se declare, în glumă?!, „mândru de modul în care ne-am organizat!”. Tot organizându-ne aşa, riscăm să nu mai învingem însă pe nimeni 11 contra 11! Despre asta vom discuta şi mâine.

Comentarii (62)Adaugă comentariu

Claudio (4 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 2:41

Tu chiar esti platit de "agenturili straine"sau asa scrii din plictiseala?Tot timpul esti impotriva NATIONALEI.Chiar suferi pt generali si barbutisti?

Radu Stelian (2 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 4:07

De unde si pana unde Kazahstanul e in Europa????? Mă întreb si eu. Ca eu am facut o altă geografie la scoală. Da???????

gogu (204 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 7:53

Maestre...e o gasca care urmareste un singur tel...inscaunarea rejelui!DIRIJATI ABIL DE NAUM SE UMFLA ,SE SCREM,TRANSPIRA.. Daum nu poate face minuni peste noapte! Iar Ghew Popescu sa lase sfaturile,sa se intrebe de ce e injurat in Craiova,ori *** la fel in Constanta...Dumitrescu Ilie acum bea wisikicu gheata?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dtru (268 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 8:52

Radu Stelian are dreprtate. Daca in cazul Israelului intra in discutie facorul politic la Kazahstan nu e cazul. UEFA ar trebui chemata la ordine si poate ca noul presedinte sloven pune lucrurile la punct.

Andrei F (1607 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 9:07

Ar merita făcută diferența între capul lui Enache din Turcia și ce a pățit Sapunaru și Grigore....Ca să vedem diferența între arbitrii nemți si cei portughezi,reactia,,oficialului,, UEFA Lupescu.Apoi tare m-am mirat că arbitrii portughezi nu l-au supărat pe Sapunaru...Cum se inerva Sapunaru pe plaiurile mioritice de vedea negru în fața ochilor datorită arbitrilor români... Probabil că neamțul a fost neamț (Daum)nu ca marele antrenor Sumudica... Și vedeți că s-a îndepărtat tare mult meciul lui Sumudica la Roma de care ne-ați spus că o să vorbiți... Că doar nu sunteți min cinos,nu?

Ilie (369 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 9:41

Dle Ioanitoaia, bazele coaching-ului fotbalistic le stiti si dvs la virsta aceasta. Daca ai facut deja 2 inlocuiri in prima repriza, pe ultima o lasi ptr mai tirziu. Nu te risti in caz de accidentare sau eliminare a vreunui jucator (eventual a portarului), sa termini in zece sau cu un jucator de cimp in poarta. De ce il criticati atunci pe Daum si ptr asta? Doar sa ca nu va puteti abtine ?

Mihai Marian (40 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 10:11

Ioanitoaia imbatraneste urat.Eu stiu ca la batranete,neavand ce mai pierde,incepi sa ti revii,sa fii corect,sa ai frica de Dumnezeu...Zic si eu.Pe unii nimic nu i convinge sa devina asa.In acest fel este si Dl ioanitoaia.Imi pare rau s o spun,dar omul chiar e pornit pe Daum.Ioanitoaia vrea ca neamtul sa faca minuni,de parca predecesorii lui Piturca si Iordanescu au tinut o din minune ,in minune,iar in Romania colcaim de antrenori de tip in Europa si noi in orbenia noastra nu i vedem cat de valorosi sunt!Dle Ionaitoaia,o sa spun un proverb pe care tot il repeti domnia ta cu placere de foarte multe ori in articolele din GSP si anume , ca nu mor caii cand vor cainii!Nici eu nu s de acord cu multe chestii pe care le face actualul FRF dar cu numirea lui Daum sunt 100% de acord.Ce as vrea insa de la el si mai mult sunt urmatoarele lucruri: Srenunte aproape de tot la vechii jucatori,afar de 3-4 care merita sa fie chemati si in rest sa cheme tineri..si anume Pantilimon,Grigore,Chiriches,Sapunaru,Pintili,Chirciu,Stancu.In rest jucatori tineri din campionatul romanesc,pentru ca acestia sunt de aceiasi valoare,dar pot creste cu un antrenor foarte bun ,asa cum este Daum.Si di doi ii reprosez lui Daum,chestia asta cu prea multa curtoazie,domnete,sa nu supere pe nimeni..Probabil ca prostii de la noi interpreteaza bunul lui simt ca linguseala pe linga ei.Sa fie direct,taios si sa faca ce crede el 100%.Sa nu se mai lase influentat deloc.Atunci clar vor fi schimbate dtoate chestiile urate care au persistat de 26 ani la nationala.Parerea mea!

Bog (20 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 11:20

Ma intreb ce i-o fi reprosat presa din Polonia antrenorului dupa egalul cu Kazahstan. Daum a folosit echipa care a castigat in Armenia, dar nimeni nu se astepta la un asa arbitraj mizerabil. Sa batem Polonia si totul va fi bine. Mai sigur ar fi sa pornim de la ideea sa nu pierdem cu Polonia.

kamaral (7 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 12:01

Bravo expertilor GSP! Pacat ca nu sunteti voi la carma echipei nationale, sunt sigur ca am fi scos deja 30 de puncte din 3 meciuri si am fi fost in avion spre mondialul din Rusia.

lord belial (434 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 13:11

ovidiu ioanitoaia, un gazetar de scoala veche, nu poate satisface gustul generatiilor tinere in materie de scriitura sportiva si analiza fenomenului fotbalistic. cand noi citim de pe smartphone the guardian, ne e greu sa ne coboram la nivelul de maculatura practicat de ovidiu ioanitoaia, alin buzarin si cristian geambasu. sunteti pauperi intelectual, fara condei, si, in cazul selectionerului lui daum, partinitor. intr-o presa din vest, acuzatiile voastre, la limita xenofobiei si dincolo de ea, cu acente de un nationalism foarte foarte greu digerabil, de categoria CVT, ar fi intrat doar in mail online si in the sun. fara suparare, batrane, ca tot te numesc astia 'maestre', tu nu ai avea loc in redactia unui ziar de sport din afara. si nu in baza incorectitudinii tale politice, nu din cauza ca esti partinitor si agresiv verbal, imund si murdar in ghiers, (tu tre sa scrii la tricolorul, batrane, daca vrei sa iti imprastii umorile). slava dlui, tu esti doar un gazetar. nu esti tu Suporterul Roman, ca sa folosesc o sinecdoca. esti un echivalent al lui, sa zicem, danut lupu, in presa scrisa. (nu fac aluzie la faptul ca danut lupu fura haine din casele grecilor, pe cand juca acolo, atentie!). mata nu esti nici razvan marin, nici chipciu, nici stanciu al scrisului. esti un domn in etate, care mananca *** la tastatura. nici nu iti cer mai mult, atata poti. pt tine, antrenorul ideal al romaniei, cel pe care il protejai dupa fiecare esec (si au fost multe, nu asa) este piturca. duceti-va invartindu-va, si tu, si el.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lord belial (434 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 13:13

Herr Daum, cel mai bun antrenor pe care l-a avut nationala romaneascqa in ultimii 5 ani, fie ca ii place lui GSP asta sau nu. fara el, nu jucau alde razvan marin si benzar la nationala. dupa mentalul GSP/ Ioanitoaia/ antena 3, la nationala mai trebuia convocat Ratz. Si Sanmartean. Si, poate, Dorinel Munteanu.

Anonim (92 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 15:36

@ lord belial Dar de ce nu cititi si L'Equipe pe smartphone? Sau Guerin Sportivo (Gazzetta dello Sport), Marca, Kicker si Voetbal International? La capitolele cultura si limbi straine sunteti sub orice critica si va laudati cu The Guardian; de unde si pana unde ar fi The Guardian un etalon in privinta presei sportive? Si apoi, orice posesor de smatphone (si sunt atatia) si de tableta sau PC poate face acst lucru! De unde si pana unde va credeti superiori intelectual unui ziarist precum Ovidiu Ioanitoaia? Pana la varsta voastra actuala dl. Ioanitoia citise de 10 ori mai multe carti decat veti frunzari voi vreoodata! Cred ca la cei care scriu astfel nu-i vorba de aroganta tineretii, ci, pur si simplu, de prostie crasa! A.

Comentează