Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Maradona la FIFA?!

Cînd presa a anunțat că El Pibe d’Oro in
tenționează să candideze la șefia FIFA, lumea balonului rotund s-a împărțit

Permalink to Maradona la FIFA?!
joi, 25 iunie 2015, 4:00

Tabăra care-l consideră pe argentinian cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, peste Pele, a salutat vestea cu entuziasm. Ba s-a grăbit să-și aducă aminte, dacă uitase, că Maradona s-a numărat printre cei mai statornici și vehemenți contestatari ai lui Blatter. Fotbalistul pe care FIFA însăși l-a desemnat, într-un sondaj întreprins pe internet, “Jucătorul secolului XX” l-a făcut pe cvadruplul președinte cu ou și cu oțet de-a lungul timpului. L-a atacat și bălăcărit. Zilele trecute, i-a zis “pervers bătrîn”!

În categoria de mai sus mă înscriu și eu, devenit fan Maradona și pentru că grație acestuia am ajuns să țin cu Napoli, echipă pe cît de iubită, pe atît de capricioasă. Adică să sufăr de-o boală de care sînt conștient, dar și bucuros!, că nu mă voi mai vindeca. Adevărul e că pe parcursul șederii lui Diego, din 1984 în 1991, Napoli s-a umplut de glorie. A ieșit campioană în 1987 și în 1990, a cîștigat Cupa UEFA în 1989, apoi s-a prăbușit spre mijlocul clasamentului. Pînă și localnicii acceptă că s-a ales praful.

În general, meritele lui Maradona sînt cunoscu
te și recunoscute. Cam de unul singur, i-a adus Argentinei titlul mondial în 1986 și a sedus cu harul său unic întreaga planetă. Dar a și provocat-o, a 
dezamăgit-o și chiar a scîrbit-o cu excentricitățile și cu golăniile lui. Înger astăzi, demon mîine, așa și invers, a oferit momente de geniu pe teren și de țață, chiar de răufăcător, în afară. O dată cu ieșirea de pe gazon, steaua lui a apus. Dovadă și eșecul rapid ca antrenor.

Evident că s-au strîns destui și în tabăra opusă, întărită pe măsură ce Butoiașul Atomic și-a transformat viața personală într-un spectacol, ca să citez din fostul său coechipier Valdano.

Și nu într-un spectacol oarecare, ci în circ și în mahala. Pe scurt, ce-a însemnat asta? O suspendare pentru cocaină la Napoli și alta pentru efedrină la World Cup ‘94. Nesfîrșite certuri conjugale aplanate la poliție și stinse în final prin divorțul de Claudia Villafane. Impozite de ordinul milioanelor de dolari neplătite în Italia. Copii 
nelegitimi și, chiar după 50 de ani, manechine curtate cu tam-tam și părăsite cu scandal. Tatuaje obscene scrijelite pe piept etc. Mai nou, cel ce trăsese cu pușca în ziariști a pocnit un reporter în public la Buenos Aires numai pentru că i s-a părut că i-a zîmbit șmecherește partenerei sale! I-a tras un pumn după care și-a cerut scuze!

Din motivele de mai sus, deși lista e mai lungă și cuprinde inclusiv neobișnuita prietenie cu Fidel Castro, mă îndoiesc că Maradona va fi votat președinte la FIFA. Tocmai de aceea, dac-aș putea, l-aș ruga să renunțe. Să stea în banca lui și, ca să nu se facă iarăși de rîs, să evite o luptă dinainte pierdută. Sincer, deși e sufletist și pasionat, El Pibe d’Oro s-ar potrivi în biroul șefului cel mare de la Zürich ca nuca în perete!

Atît că Dieguito n-a ascultat niciodată de nimeni, uneori nici de el însuși. A scăpat caii devreme și nu i-a mai găsit. Dar nici nu-s con
vins că i-a căutat.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

tegu (2 comentarii)  •  26 iunie 2015, 13:49

de aceea sunteti cronicarul meu preferat…pt articole de genu…va doresc tinerete

Unu’ (102 comentarii)  •  26 iunie 2015, 14:11

@Dorulet
Poate m-am exprimat gresit, ideea era copiata din comentariul tipului respectiv care blama userii care comentau la adresa marelui om , Maradona care parca a facut un mare serviciu omenirii. Tipul a fost un varf in fotbal, sport care alimeneaza pasiunile a milioane de oameni, fapt ce se transmite in faima si banii care l-au inconjurat pe Maradona. A dat multe fotbalului, dar si a primit pe masura si totusi nu mi se pare corect sa punem un fotbalist deasupra tuturor datorita statutului sau social. Nu sunt de acord cu ideea „ce ai realizat tu in viata ca sa-ti dai cu parerea despre X”, mai ales ca sunt destule meserii care au facilitat progresul omenirii, dar care nu sunt la fel de recunoscute ca cea de fotbalist. Sunt milioane de oameni care sunt mai utili societatii, dar a caror munca nu e vizibila si d-aia am ajuns sa ne luam repere in societate oameni precum Maradona, Becali, etc.
E trist ca oamenii ajung sa gandeasca in felul asta, doar ca unul a stiut sa dea cu piciorul in mingea, trebuie divinizat si sa-i cadem la picioare.

radu (3 comentarii)  •  26 iunie 2015, 14:30

De acord cu concluzia articolului. Pe cat de mare a fost ca fotbalist pe atat de redus are IQ. Dar e obisnuit sa se dea in spectacol, asa ca va ramane pe pozitii.
Pe de alta parte daca Ioanitoaia se apuca de facut analize ale alegerilor pentru sefia FIFA sa nu uite ca e mai penibil decat chiar Maradona. Cu doar 2-3 zile inainte de alegerile care l-au revalidat pe Blattter, ziaristul critica pe cei de la federatia romana ca nu vor sa-l voteze. ”Cui ii serveste sa votam impotriva curentului?” se intreba ziaristul pensionar, care lauda opoirtunismul ca politica obligatorie. Pana la urma Blatter si-a dat demisia fiind prins cu mana in portofelul public. Maradona, Blatter, Ioanitoaia- 3 personaje triste

MZM (390 comentarii)  •  26 iunie 2015, 14:42

Maradona la FIFA?! Sa fim seriosi, pentru ca desi fotbalul se joaca cu piciorul, institutiile lui trebuie conduse cu cap!

Dan (34 comentarii)  •  26 iunie 2015, 17:10

Domnule Ioanitoaia , va invit sa recititi acest mic pasaj din articolul d-voastra , cu speranta ca nu va veti supara , pentru ca intentia mea este doar aceea de a semnala o chestie haioasa : ” Zilele trecute, i-a zis “pervers bătrîn”!

În categoria de mai sus mă înscriu și eu…” .
Departe de mine gandul de a va trimite , precum altii , la crescut nepotii si cultivat musetel . Consider ca sunteti in continuare un spirit tanar si va urez sa ramaneti cat se poate de mult timp in continuare la fel . Pur si simplu mi-a sarit in ochi aceasta alaturare mai putin fericita .
Despre Dieguito … senzational fotbalist si lider de echipa ( ma feresc de exprimari de genul cel mai mare pentru ca sunt subiective ) dar ca si om cu carente evidente . N-are ce sa caute nici macar sa candideze . Ne trebuie o persoana cat mai putin controversata acolo .

ics (3 comentarii)  •  26 iunie 2015, 17:16

@ MZM – perfect comentariul :)))

Varul Sandel (15 comentarii)  •  26 iunie 2015, 17:55

@radu. Nu ai citit nicaieri ca Blatter a fost prins furand pentru ca nu exista nicio dovada si nici macar o suspiciune in acest sens. Iar favoritul federatiei noastre, olandezul nu stiu cum, s-a retras de la un scrutin castigat apoi lejer de Blatter. Asa ca parerea dlui Ioanitoaia a meritat sa fie luata in seama desi nu le-a placut unora. Dar nici mie nu imi place de tine fara ca asta sa insemne ca penibil. Desi poate esti.

Ghencea (129 comentarii)  •  26 iunie 2015, 17:58

Articol bine gandit si scris excelent. Unde o fi teligentul ala care batea toba cu platitudinile lui Ioanitoaia, ar trebui sa se ascunda in papusoi.

Floroiu (10 comentarii)  •  26 iunie 2015, 19:41

Poate la brutarie, nu la FIFA. Acolo nu e loc de sonati.

Nicusor (29 comentarii)  •  26 iunie 2015, 19:45

Bine zis. A fost si nu mai e nimic de capul lui.

Che Guevara (363 comentarii)  •  26 iunie 2015, 20:46

Pentru toti cei care il considerati un geniu pe Platini si putin cam dus cu pluta pe Maradona am cateva intrebari: ce inseamna normalitate in ziua de azi ? Care este granita dintre normal si anormal ? Poate vreunul dintre voi sa defineasca asta ? Chiar credeti ca Platini conduce UEFA ? El este un papitoi care asigura o imagine dar este o armata de consilieri in spatele sau. La fel ar fi si cu Maradona.

Iulian (190 comentarii)  •  27 iunie 2015, 7:36

In loc de condoleante dumneata ii aduci critici. Nu e frumos mai ales ca va declarati fan.

Comentează