Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Proprietarii adevărului

Mai ales finalul articolului Profesorul și Prințul i-a stîrnit ieri pe cititori.

Permalink to Proprietarii adevărului
marți, 23 iunie 2015, 10:48

Fraza că, în privința nefolosirii lui Dobrin la CM din Mexic, “Angelo Niculescu a luat cu el secretul în mormînt” i-a mobilizat pe postaci. Neputinței mele de a alege între variante i s-a ripostat cu certitudini, deși mulți internauți nici nu se născuseră la ora Guadalajarei! Dar tinerețea e frumoasă și pentru că te îm
pinge să crezi că ești proprietarul adevărului absolut. Tu, numai tu.

Drept urmare, părerile s-au împărțit. Unii au votat cu Profesorul, alții cu Prințul. De la “Dobrin n-a meritat să joace în Mexic” (ovidiu 3003) la “ca și Iordănescu în 1994, Niculescu a avut în 1970 o echipă care juca singură. Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar (Angelo) nu a fost vreo sculă de an
trenor” (Arion), trecînd prin “în ciuda talentului său, Dobrin era un puturos care nici nu vrea, nici nu putea să se antreneze la 40 de grade” (Cornel), dar și notînd că “Niculescu s-a ambiționat aiurea” (Mircea).

Între cei care s-au exprimat pe blog stăpînind ori nu cazul, cel mai rău a bătut cîmpii Tudorică în clipa în care a asemuit revista clujeană Tribuna din anul Mundialului cu ziarul Cancan din zilele noastre!!! Comparație aiuritoare deoarece Tribuna, fondată de Ioan Slavici în 1884, publicația în care a debutat Ana Blandiana, era o revistă de cultură, nu un tabloid. Dar hai să ne aflăm în treabă ca să părem pricepuți și originali!

În măsura în care am greșit eu prin aceea că n-am lămurit lucrurile pe deplin, mărturisesc că n-am reușit pentru că nici mie nu mi-e clar ce s-a petrecut. Am balansat și din pricină că n-au fost expliciți nici cei direct implicați. De-a lungul timpului, Profesorul cînd a tras la foc automat în “de
zertorul” Dobrin, cînd a sugerat că decizia scoaterii din formație “s-a luat la nivelul conducerii delegației”.

Chiar și Prințul din Trivale a amestecat declara
țiile. A acuzat că “mi s-a făcut o mare nedrepta
te” și “m-au pedepsit pentru că am refuzat trans
ferul la Dinamo”, dar i-a mulțumit public lui Dinu, ca și Gica, soția lui, cînd acesta l-a ajutat în perioada în care apăruse riscul de a i se amputa un picior. Dobrin era oricum, numai ranchiunos nu.

Versiunea că dinamoviștii Dinu, Lucescu, Nunweiller IV, Deleanu et Comp. l-au marginalizat pe Gicu e însușită de unii și respinsă de alții. Ca și aceea, de asemenea invocată pe blog, că Dobrin a rămas pe dinafară din rațiuni politice! Pasămite, dacă ar fi strălucit la CM, cluburile capitaliste ar fi dorit să-l achiziționeze și i-ar fi pus în încurcătură pe șefii comuniști de la București, în frunte cu Ceaușescu.

Am discutat, discutăm și vom mai discuta pe marginea subiectului fără să ajungem la consens. Vor continua să-și dea cu părerea și cei care, născuți mai tîrziu, n-au avut cum să fie martori ai întîmplării din 1970 și nici nu i-au cunoscut vreodată pe protagoniștii ei. Numai că, amatori de scenarită, aceștia au mereu certitudini și niciodată îndoieli. Spre deosebire de ei, eu încă mă întreb. Tot mai caut răspunsuri și nu le găsesc.

Comentarii (86)Adaugă comentariu

petre petre (86 comentarii)  •  23 iunie 2015, 17:41

Beeei, nu vreti sa va hotarati daca Dobrin le-a luat dinamovistilot banii la table ori la poker desi eu cred ca Lucescu nici la tinerete nu se baga la jocuri de noroc.

Iancu (20 comentarii)  •  23 iunie 2015, 17:45

Domnule, nu bagati in seama ciumpalaci gen Mike care se cred destepti si cultivati fara motive. Imi place ce scrieti si va rog sa continuati. De postaci frustrati galgaie lumea.

romanderoman (4 comentarii)  •  23 iunie 2015, 17:50

pastrand proportiile si Geniul din Orodel NU L-A CONVOCAT pe Sanmartean pt barajul cu grecii !

Burdujanu (2118 comentarii)  •  23 iunie 2015, 17:57

Chestia asta cu rivalitatea intre dinamovisti si rapidisti-pitesteni-olteni eu n-o inteleg, si m-am nascut totusi la Revolutie, printre gloante, deci ar trebui sa inteleg ceva dar nu inteleg altceva decat nimic.
Ce le-a venit celor de la Dinamo sa se razboiasca cu argesenii, oltenii si CFR-istii in anii 70-90, stie sa-mi spuna cineva din eruditii care-si dau cu parerea exagerat de mult pe aici? Nu sunt oare si unii si ceilalti tot romani, nu trebuie sa fie in permanenta solidari in fata dusmanillor straini?

Vreau decat raspunsuri sincere, ca de minciuni si lucrari academice plagiate m-am saturat pana peste cap!
Merci

Gigi_O (911 comentarii)  •  23 iunie 2015, 18:05

Eu mi-am luat audienta mai demult la nenea Angelo, fie iertat, sa-i cer socoteala ca nu l-a bagat pe Gicu al nostru la Guadalajara in teren.
Normal ca nu am aflat nimic nou 🙂
Nu mi-a spus decat ca a fost indisciplinat si a lipsit de la antrenamentele de la Guadalajara, cica d-aia nu l-a bagat.

Croitoru 1953 (41 comentarii)  •  23 iunie 2015, 18:27

Domnilor,
Nu am pretentia ca detin adevarul absolut.Am facut zeci de kilometrii pe jos in 1966 sa vad la televizor CM.Apoi multi ani la rand am mers sute de kilometrii PE JOS SA-L VAD PE GASCAN.Si-alaturi de el am vazut o parte din cei mai mari jucatori ai lumii care au venit la Pitesti sau Bucuresti.Dobrin TREBUIA SA JOACE cel putin pentru cat a contribuit la calificare.

Croitoru 1953 (41 comentarii)  •  23 iunie 2015, 18:35

Dl. antrenor a gresit ajutat de conducere si de PROCUROR.CREDETI CA RESTUL ECHIPEI AU FOST SFINTI?CREDETI CA DOBRIN NU ERA INVIDIAT?Indiferent de ceea ce a facut Hagi , pentru mine acest domn al fotbalului romanesc care umplea stadioane cu oameni care veneau doar pentru el , este cel mai MARE FOTBALIST AL ROMANIEI. SANATATE dl. OVIDIU!

bogdan (2 comentarii)  •  23 iunie 2015, 18:37

Domnule Ovidiu cred ca sunteți cel mai în măsura sa ne puteți da un comentariu cât mai aproape de adevăr, dumneavoastră ați trăit acele vremuri și chiar a-ți participat la mondial. Părerea mea este ca merita sa prindă ceva minute din ce am văzut zi eu retrospective.Va multumesc.

Croitoru 1953 (41 comentarii)  •  23 iunie 2015, 18:42

Domnule Ovidiu,
Cand spatiul la ziar va permite va rog sa scrieti cateva vorbe despre anumite meciuri marca DOBRIN si despre numele unor colegi de-ai lui:Coman,Ioachim Popescu , Barbu , Ilie Stelian , Ivan , Prepurgel , Olteanu , Nutu , Kraus , DOBRIN ,Jercan.(Troi ,RaduII , Moiceanu , Turcan etc (uitati de vremuri).

dinu (427 comentarii)  •  23 iunie 2015, 18:53

@romanderoman. Nu te supara pe mine, dar eu i-am vazut pe amandoi si Dobrin era cu un cap ori doua peste Sanmartean. Dobrin chiar avea atingerea unui geniu.

Șerban (147 comentarii)  •  23 iunie 2015, 19:25

Nu sunt cu mult mai târziu născut decât dumneavoastră, așa că am apucat să ascult multe zvonuri/bârfe și, normal, am și eu „convingerile” mele.
Vorbiți de o epocă în care, la C.O.Ș., Dinu-Procuroru’ asigura întâlniri decisive pentru producerea unor evenimente în lumea fotbalului. Încep cu acest aspect pentru că bănuiesc că știți că la discuțiile pentru eventuala promovarea giurgiuvenilor dumneavoastră a participat și un general – Antoniade, dacă am reținut bine!
Da, în epocă, se pomenea foarte des de manevrele dinamoviștilor, care-l scoteau la înaintare pe C.Dinu.
Rapidiștii spun și azi că Rică și, mai ales, Dan Coe erau sabotați la Națională, Lupescu era bun, că-și adusese juniorul, foarte talentat, la Tânărul Dinamovist .
Steliștii nu pot uita că prietenia C.Dinu – Liță Dumitru a fost foarte păguboasă, pentru Steaua, căci în 10 ani cât a jucat L.Dumitru la ei s-a luat 1 singur campionat, iar Marcel Răducanu prindea echipa din an în Paște ( la Națională a debutat la 27 de ani, fiind, practic, obligat să fugă la Dortmund!).
Despre Dobrin, se spunea în epocă, că i se aplica schema cu C.Dinu avansat mult în zona lui L.Dumitru, ca acesta să poată juca și în zona lui Dobrin și astfel s-a putut lansa tâmpenia cu puturoșenia lui Dobrin! Cine vrea să se edifice să-și facă rost de înregistrarea celui de al treilea meci cu Jugoslavia (sper că o mai exista!), unde Dobrin, lăsat să zburde, a zburdat, păcat că totuși s-a pierdut acea calificare.
Gestul cu ajutorul acordat de C.Dinu lui Dobrin, în situația de om bolnav, este doar o confirmare a consecvenței comportamentale pe stilul ipocrit a lui C.Dinu.

Radu (19 comentarii)  •  23 iunie 2015, 19:25

Despre complotul dinamovistilor, (provocat de castigul la pocker in fata lui Nunweiller), ne-a vorbit chiar Dobrin. Faptul ca n-a fost contrazis atunci de nimeni, (nici de Dinu, nici de Lucescu, nici de Angleo Niculescu, nici de Dumitrache), demonstreaza ca asta a fost adevarul. Noi insa nu tinem cont de evidente si banuitori din fire, venim cu interpetari personale unele mai traznite decat altele. (Traiesc in afara tarii de peste 25 de ani si nu odata mi s-a spus de catre cei din tara si care n-au iesit in afara ei niciodata : „lasa ca stiu eu mai bine cum traiesti tu acolo!”) Asta este specia noastra; il bagi pe roman cu nasu-n adevar si nu-l convingi de existenta lui obiectiva indiferent cat ai incerca fiindca el are propriul lui adevar pritocit de mintea lui, dupa dorinta lui.

Acum, dincolo de motivul invocat de oricare dintre parti, un lucru este clar ca lumina zilei: Dobrin n-a jucat pentru ca a fost roman. Numai in Romania antrenorul echipei nationale pune in fata intereselor tarii, ambitiile personale; numai in Romania cel mai bun este urat si marginalizat; numai in Romania, cei slabi/prosti fac front comun impotriva celor buni.

Di Stefano dansa pe mese in baruri dupa meciurile lui Real Madrid, dar niciodata nu s-a pus problema scoaterii lui din echipa. Garincha bea de rupea pamantul, George Best, Paul Gascoigne la fel, Maradona se droga in stil mare dar niciodata prezenta lor in echipa nationala n-a fost pusa sub semnul intrebarii. De ce oare? La aceasta intrebare, n-am gasit decat un singur raspuns: pentru ca antrenorii lor au fost PROFESIONSTI! La noi totul este amatoresc facut. Cat timp i-a trebuit lui Piturca sa vada ca Sanmartean trebuie adus al echipa nationala? Sanmartean a fost totdeauna un talent, ca si Cernat de altfel dar pentru ca destinele romanilor, (indiferent de natura activitatii) au fost mereu conduse de mediocritati, ei n-ua fost recunoscuti, n-au fost folositi, n-au fost educati, n-a fost cizelati. Dimanatele din Romania sunt aruncate la gunoi, in loc sa fie slefuite; este o practica seculara si nu de ieri de azi. Noi nu stim sa slefuim, noi stim sa zdrobim, sa calcam in picioare tot ce este pretios. Niste tare nenorcite ne controleaza fiinta in totalitate si nu pare sa intelegem si acceptam aceasta realitate. Ideea mortii caprei vecinului ne fericeste atat de mult incat suntem capabili sa ne sacrificam propria capra pentru asta. Astia suntem si prin asta trebuie explicata lipsa marelui blond din nationala Romaniei. Daca se nastea oriunde in lumea asta, Dobrin n-ar fi lipsit de la nationala. Un oltean, mai sus spunea ca Dobrin nu facea fata fotbalului impus de Niculescu, (parintele antifotbalului)! Ce proba mai clara de lipsa de obiectivitate si micime omeneasca mai vreti? Pt olteanul respectiv, rivalitatea cu Argesul este carata in vene. Este nefericit ca Dobrin este mai apreciat decat oltenii lui, decat Balaci probabi desi vedeta olteana s-a subordonat singur valorii gascanului. Astia sunt romanii si de-asta ne zbatem in mediocritate. Refuzam sa recunoastem valoarea, sa o promovam, sa ne bucuram de exxistenta ei. NIculescu n-a fost antrenor, (pana la urma s-a vazut si in campionat ce mare antrenor a fost), ci un activist de partid, organizator de daciade. Romania n-a avut pana acum decat un singur antrenor/selectioner profesionsit: Emerich Jenei. Si daca ne gandim bine la originile lui nea Imi…intelegem exceptia!

george gorovei (6 comentarii)  •  23 iunie 2015, 19:45

Radu draga , esti departe de tara si nu stii prea multe , scrii frumos , interpretezi prost ! Cand ii spui unui antrenor ca … ce are el in cap , tu ai in ghete , e o jignire pe care nu stiu ce antrenor o poate…inghiti !DEci , asta e motivul pentru care nu a jucat Dobrin in Mexic ! Cine stie sa citeasca , poate intelege clar si bine, cine nu , latra la luna , ca , nu sunt nici primii , nici ultimii !

Radu (19 comentarii)  •  23 iunie 2015, 19:48

Cineva de pe forum avanseaa idea ca Dobrin I-ar fi zis selectionerului ca „ce ai tu in cap, eu am in bocanci!’. Nu, asta a fost intr-adevar o replica a Gascanului dar nu catre Niculescu ci catre Titus Ozon cand preluase echipa Dinamo Pitesti si-i cerea lui Dobrin sa alerge cot la cot cu ceilati jucatori. „Cand o sa ajunga si ei sa joace fotbal la nivelul meu, atunci sa-mi ceri mie sa alerg ca ei”, a completat Dobrin. A propos, Titus Ozon a fost la randul lui un mare dribleur.

coco (401 comentarii)  •  23 iunie 2015, 20:08

Votez cu Dobrin.

Alex (55 comentarii)  •  23 iunie 2015, 20:15

Frumos final de articol, le-ati dat-o, bravos!

Radu (19 comentarii)  •  23 iunie 2015, 21:14

@Burdujan, incerc sa-ti explic eu ceva din starea lucrurilor din acei ani; poate-ti faci o impresie!

Dinamo pe vremea aia era echipa ministerului de interne, un minister care taia si spanzura in tara; nu se dadea in laturi de la nimic si foarte multe meciuri si le „aranja” cu arbitri – in ciuda faptului ca Dinamo de-atunci avea jucatori mult mai buni decat cei de azi. Pe acest fond, jucatorii dinamovisti se bucurau de tot felul de privilegii, mult peste ceea ce isi puteau permite cei din provincie iar unii dintre ei isi manifestau fara rezerve tot felul de arogante in fata „provincialilor” .

Rapid pe de alta parte devenise un fel de paria intre echipele din Bucuresti pentru ca nu se supunea niciunui regim de forta, ba dimpotriva, echipa era perceputa cumva ca o echipa a proletariatului. Avea o sustinere fantastica in tara, (discutabil, cea mai mare galerie), juca pt public, era o echipa populara cu cateva talente individuale deosebite, care suparau in meciurile de cupa fortele ministerului de interne carora refuza inmod ostentativ, sa li se supuna. (asta a costat-o caderea si rmaanerea in divizia B pentru mai bine de 10 ani).

Steaua era echipa armatei si pacatuia si ea prin racolarea jucatorilor buni de la echipele din provincie dar se manifesta mai decent decat Dinamo. Spre deosebire de Dinamo, Steaua avea o pepiniera proprie buna, lansatoare de talente, (Iordanescu, Raducanu, Dumnitrescu, Petrescu etc) juca spectaculos si castiga de multe ori fara ajutorul arbitrilor chiar daca si ea, mai putin totusi decat Dinamo se bucura si de favorurile acestora.

Ministerul de interne, prin abuzurile nesfarsite, uneori manifestate fara niciun fel de perdea, i-a facut pana la urma mai mult rau decat bine, echipei Dinamo Bucuresti. Castigand campionate dupa campionate intr-un mod abuziv, Dinamo nu si-a putut masura nicicand in termeni realisti adevarata valoare si in ciuda unor jucatori de clasa, in fata adevaratelor teste, (in meciurile internationale), a clacat lamentabil de cele mai multe ori. Victoriile in fata unor echipe ca Internationale Milano de pilda, nu depaseau anvergura unei intamplari cata vreme in faza urmatoare ajungea sa fie eliminata de o necunoscuta. (Steaua racola jucatorii altor echipe dar juca si fotbal iar castigarea cupei campionilor i-a spalat imaginea masiv in fata iubitorilor de fotbal din intreaga tara. A fost momentul de rascruce in care a castigat sustinere si microbism in toata tara).

Asociata cu o institutie represiva si abuziva, urata de populatie, Dinamo care supara prin nedreptatile facute altor echipe, (racolarea jucatorilor buni din provincie, obtinerea de victorii nemeritate in fata celorlate echipe din tara si „abonarea” permanenta la castigarea perceput-nemeritata a campionatului), a devenit echipa cea mai detestata din tara. Provincia, abuzata de MAI facea eforturi duble sau triple ca sa faca fata meciurilor cu Dinamo si asta provoaca ura si repulsie. Asa s-a ajuns la desconsiderarea si dispreturea acestei echipe. Abuzurile regimului comunist extins in sfera sportului cu balonul rotund atat de iubit de romani, a produs aceasta segregare provincie si capitala. Abuzurile fatise atinsesera cote nemaintanlite astfel ca fiecare roman microbist provincial stia ca o intanlire cu Dinamo era de la inceput pierduta. Dobrin insusi declara, inaintea meciului memorabil cu Dinamo, citez: „ca sa bati o echipa in Bucuresti, trebuie sa joci de trei ori mai bine decat ea si vom juca!”, (In acel an, FC Arges batuse tot ce se putea bate in Bucuresti: pe Steaua lui Raducanu si Iordanescu, in Ghencea cu 2-1, pe Sportul studentesc al lui Mircea Sandu si Chihaia (protejata lui Nicu Ceausescu), tot in Bucuresti cu 3-1 si dupa cum stim, i-a luat tiltul lui Dinamo in Stefan cel Mare dupa ce i-a administrat acesteia acele 4 goluri). In anii 70-80, singurele echipe din provincie care mai puneau probleme celor doua forte din Bucuresti au ramasesera FC Arges si Universitatea Craiova. Si asta doar pentru ca prin niste eforturi numai de ele stiute, au reusit sa-si pastreze jucatorii de valoare acasa. Resentimentele pe care le traiesc romanii astazi fata de Dinamo, sunt asadar efectul acelei perioade nefericite din viata romanilor.

ONO (9 comentarii)  •  23 iunie 2015, 21:23

Din cele citite si dupa a mea umila parere, @Radu se apropie cel mai mult de adevar.
Am citit de curand la moartea lui A Niculescu, ceva de gen. Nici un antrenor de pe lumea asta, daca are ceva personalitate, nu tolereaza caterinca sau lipsa de repect din partea unui jucator pe care il antreneaza, fie el cat de bun. Si eu cred ca asta s-a intamplat cu Dobrin. A calcat pe bec. O fi sarit el gardul noaptea la beute si femei, dar capacul asta a fost. Obraznicia talentatului catre sef. Talent avea cu carul.
Dar nu i-a folosit in acest caz.
Si da, nu e o parere 100% documentata, ci mai mult intuitiva. Dar ne putem permite sa avem si intuitii. Asta era pentru domnul Ioanitoaia, care se tot da pe dupa copac si face pe diplomatul. Poti sa ai si oparere domnule! Nu doar aprecieri vag generale si impaciuitoare. Cum ar fi sa-i pupam pe toti in ….
Nu merge chiar asa. Bine, a mers o viata, mai ales in domeniul asta, dar vremurile se schimba, rapid. Ne adaptam.
Culmea e ca adaptarea merge spre radicalizare, ai o parere, o spui. E a ta si ti-o asumi. In limitele bunului simt.
Nu stiu daca imi veti raspunde sau veti ignora acest comentariu, insa mie, ceea ce ati scris la subiect mi se pare o „flescaiala comunista”, care se dezice de orice raspundere (o fi,n-o fi adevarat, IO nu stiu, ma tin deoparte). Hai ca puteti mai bine! Va tziu pumnii! Un pic de coloana vertebrala e tot ce ii ii trebuie romanului! Succes!

romania scotia (16 comentarii)  •  23 iunie 2015, 21:39

cred ca dobrin n-a vrut sa joace

citind articolele domnului ioanitoaia si comentariile, am avut si eu un flash de memorie

ce-mi da prin minte acuma, daca gascanul vroia sa joace la dinamo sau steaua, juca, daca vroia sa joace la real, juca, daca vroia sa joace in mexic, juca

nu am gasit nicaieri ipoteza cum ca ar fi avut un trac, o frica, o anxietate sa paraseasca spatiul din trivale

eu spun asa…

Marcus (279 comentarii)  •  23 iunie 2015, 21:47

Un articol incitant marca Ioanitoaia. Spre regretul berbecilor nu e de nasul lor.

marian (2 comentarii)  •  23 iunie 2015, 21:52

Dobrin,marele Dobrin,a fost oprit ,nu stiu de cine si dc,sa-i demonstreze marelui Pele ca este mult mai bun decat el. Am sentimentul ca nu bravez,am vazut multe meciuri ale lui Pele dar si mai multe ale lui Dobrin,pitestean fiind. Lasand la o parte toate viciile maestrului Dobrin,nu le enumar ptr ca majoritatea le cunoasteti,daca juca doar 15 min,facea cel putin o faza care-i placea ochiului. A fost,este si va fi copilul teribil al fotbalului Romanesc,putea juca la orice ora din zi sau din noapte si era o profunda placere sa-l privesti. I-mi cer scuze fata de alti mari ai fotbalului Romanesc,dar Dobrin era peste ei.multumesc

romania scotia (16 comentarii)  •  23 iunie 2015, 22:02

deci…( ce simplu devine tot cand esti a nonim si iti dai cu parerea )

cred ca gascanul nu stralucea sub presiune, era fantastic daca nu era do or die

golul cu portugalia a fost intamplator, a driblat mopsu 400 de eusebi si a dat-o gascanu in ate, mare domn florica pentru lauda pe care i-a adus-o

oportunistic mai exact…nu intamplator…sau intamplator ?

o singura data a trebuit sa dea gol, si nu a facut-o

unu zero dudu g ( asa scria pe tabela de pe 23 ), apoi scapa gicaru singur singur singurel de la jumatea terenului, 90 de mii de oameni zambeam, era doi zero clar

si pe 3000 de metri patrati, unu la unu cu portarul, a clacat

apoi mcqueen ne-a lasat acasa

Radu (19 comentarii)  •  23 iunie 2015, 22:32

Mai George mai, de cate ori sa-ti spun ca asta I-a fost spusa lui Ozon si nu lui Niculescu. Chiar nu poti sa te desprinizi putin de slabiciunea asta romaneasca de a contrazice fara temei/sfidand adevarul?

Acum altceva, in memoria marelui disparut, Nicolae Dobrin:
„La sfarsitul anului 1966 revelatia de atunci a campionatului, Dinamo Pitesti, era invitata la Marsilia pt Cupa Tele Magazine.Dobrin a fost demential in jocul cu Olimpique, a inscris un gol de antologie pe care arbitrii meciului l-au anulat, pentru a ajuta sa califice pe francezi in finala!A intervenit televiziunea franceza si a facut dreptate: a televizat doar finala mica, unde Dobrin a facut senzatie si Dinamo a invins pe Admira Viena cu 3-1.Jocul lui Dobrin a facut valva in lumea fotbalului occidental si boss-ul Moratti a lui Internazionale Milano,dubla detinatoare a Cupei Campionilor a oferit 200.000 de dolari pt Dobrin!Aceasta a fost prima cotare a lui Dobrin la bursa fotbalului profesionist, la echipa ce domina Europa fotbalistica de atunci.Partidul a spus un NU hotarat!Dobrin a ramas in fotbalul romanesc pt a atinge cote de popularitate de neimaginat.Atunci aveam 2 oameni importanti:Nicolae Ceausescu si Gicu Dobrin!Daca Dobrin ar fi plecat la Internazionale ar fi intrat in lumea f dura si competitiva a fotbalului profesionist.Sub bagheta lui Helenio Herrera care antrena Internazionale,Dobrin ar fi trebuit sa se antreneze si sa joace intr-un climat sanatos si ar fi dat fara indoiala adevarata masura a geniului lui fotbalistic la scara mondiala!Ramanand in tara, Dobrin si-a continuat viata de boem si Print al fotbalului argesean,iubit si adulat de multime,prim secretari de judet,sefi ai securitatii, oameni cu putere.Acestia i au iertat toate escapadele nocturne ale Printului,care trebuia adus de antrenorii lui pe calea cea buna sau sa dispara din fotbal.Nu a existat antrenor de fotbal la Pitesti sau nationala care sa nu intre in conflict cu orgoliul lui Dobrin!In anii 70 super valorile sau geniile fotbalistice erau nedorite in echipele nationale!?De ce?Era contra ideilor sovietice de atunci care erau pentru alcatuirea echipei din 11 tovarasi,oameni de nadejdie, cu spirit de sacrificiu.Nu aveau nevoie de 11 super valori ca sa nu mai vorbim de un Geniu!El n-a fost un marcator innascut ci un creator de fotbal din care altii marcau.Nimeni n a avut curajul sa croiasca nationala in jurul lui Dobrin, ca coordonator si creator!Din cauza aceasta Dobrin a jucat de putin la nationala.Cine are curajul sa recunoasca?Nea Angelo,nea Titi Teasca,Mladin,Balanescu,Titus Ozon cu care Dobrin a avut mari conflicte.De la Pitesti Dobrin protejat de bosii de la partid a schimbat antrenorii cum a vrut!Sa recunoastem adevarul chiar daca deranjeaza inca!Cine il mai poate reface?Eminescu n-a fost inteles de contemporani,Dobrin a depasit dimensiunea umana a antrenorilor ce au vrut sa l incorseteze,in loc sa i de a drumul sa creeze si coordoneze!Primul e prea batran,si ancorat inca in prostia si servilismul acelor ani ,cand a luat decizia regretata ca Pele sa nu l infrunte pe Dobrin!Ce duel a pierdut fotbalul romanesc si mondial!..Ceilalti au trecut Stix ul.Am sa va povestesc o intamplare din razboiul Dobrin-Teasca.Venit la Pitesti si pus pe fapte mari, „piticul” sau nea Titi, revoltat ca Dobrin nu i se supune,din cauza escapadelor sale de pomina, cere Prim secretarului si factorilor de partid sa-l elimine pe Dobrin din echipa si din fotbalul romanersc.Gicu l a tratatat cu indiferenta si inaintea meciului cu Crisul Oradea mai merge la o agapa!Piticul intuieste momentul favorabil de a demonstra partidului ca are dreptate si l introduce in teren, dupa o noapte alba pe Dobrin.pt a l compromite si a l suspenda din fotbal!De cate ori a jucat cu sabia lui Damocles deasupra capului Geniul fotbalistic l-a salvat.A intrat in teren a dat recital si a batut Crisul cu 6-1, ultimul gol marcandu l cu capul ceea ce Dobrin facea f rar!Imediat organele de partid din Pitesti entuziasmate de jocul sclipitor a lui Gicu, l au iertat inca o data si timpul de stat al piticului l a Pitesti s a micsorat!Inca o mare victorie a lui Dobrin in interminabilele lui lupte cu antrenorii care l doreau inregimentat in stil colectivist!De aceea Dobrin trebuia lasat sa plece la Internazionale sau Real Madrid pentru a-i oferi sansa de a-i fi valorificat geniul fotbalistic in mari echipe ai caror antrenori iubeau si apeciau stralucirile de geniu ale jucatorilor lor!Intotdeauna fotbalul occidental sau brazilian aprecia exceptiile sau geniile si le creau toate conditiile de a juca impreuna!Asa a facut Angia in 1966,Brazila in 70,Germania in 74,Argentina in 86.Exact timpul in care Gascanul a stralucit pe gazonul romanesc!In acei ani geniul lui Dobrin n a putut fi valorificat la maxim pt ca antrenorii de la nationala sau FC Arges nu au inteles relatia antrenor talentat-geniu fotbalistic!Singurul care a stiut sa l stapaneasca si sa i dea masura valorii geniale a jocului sau a fost prof Florin Halagian. Dobrin alaturi de ceilalti manjii crescuti la Centrul de juniori si copii de la FC Arges de nea Lenci au adus Pitestiului titlurile de campioana nationala in 72 si 79.Performanta rara in acele vremuri cand Dinamo si Steua faceau legea!Am sa revin asupra Mondialui Mexican,din respect pt Dobrin si a adevarului mereu eludat de cei ce l au trait atunci! ”

Esteun ictat dintr-un comentariu facut de leonte Ianovschi Jr. fiul celui care l-a descoperit pe marele blond!

zion (17 comentarii)  •  23 iunie 2015, 22:52

Un comentariu obiectiv si bun cunoscator a footballui romanesc @Radu. Daca nu v a treziti nice acum o sa fie dezastru

zion (17 comentarii)  •  23 iunie 2015, 23:54

Find in west am vazut football si din alte campionate .In Portugalia a fost Tilihoi un mare jucator.Acesta dece nu a jucat la nationala? Perhaps ce criteri se face selectia? Pe bani sau talent? Dl. Ioanitoia cunoasteti multe din culise. Si cred k acest @Radu sinteti Dvs.

dobrinibamus (5 comentarii)  •  24 iunie 2015, 0:44

Mondial 1970 …
– cel mai bun fotbalist roman = Dobrin;
– antrenor Angelo = mediocru;
– cel mai slab jucator roman = Lucescu (am cele trei meciuri inregistrate);

Concluzia ?
De ce nu a jucat Dobrin ?
Intrebati-l pe Lucescu …

Romil (4 comentarii)  •  24 iunie 2015, 2:16

Într-adevăr @Radu are comentarii obiective, pertinente, de fin cunoscător al fotbalului din perioada de glorie a „Gâscanului”cum a fost alintat Dobrin(Dumnezeu să-l ierte că tot îl pomenim și este postul Sf.Apostoli Petru şi Pavel!!!).Gândul îmi spune că după 45 de ani de mizerie comunistă, frica de organele de represiune(care doar şi-au schimbat”părul, dar năravul ba”)n-a avut cum să dispară.”SINCERITATEA ESTE FORMA CEA MAI ÎNDRĂZNEAȚĂ A CURAJULUI!(WILLIAM SOMERSET MAUGHAM).Şi-atunci cum să-i ceri omului ce nu are!!!După atâţia ani şi de la o anumită vârstă toţi devenim mai prudenți.Revenind la”oile noastre” În fotbalul românesc şi mondial Dobrin a fost „UNICUL”.Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească cu drepţii!!!Amin!!!

Romil (4 comentarii)  •  24 iunie 2015, 2:42

Şi Dumnezeu să-l ierte şi pe Angelo Niculescu!!!AMIN!!!

Toma Alimos (38 comentarii)  •  24 iunie 2015, 6:35

Merg pe mana lui nea Ovi ca au gresit amandoi si a decis firea rece a lui Angelo Niculescu. Precursorul lui tikitaka si al unui alt oltean incapatanat cu numele Piturca.

Nichi (31 comentarii)  •  24 iunie 2015, 7:00

Chiar ca sunt incurcate caile Domnului…I-am prins pe amandoi si ii dau mai multa dreptate lui Dobrin…Nu vom sti insa niciodata ce s-a intamplat intre cei doi…Cred ca au gresit amandoi dar mai mult antrenorul care nu a fost pedagogul dorit…

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  24 iunie 2015, 9:44

Cu „internautii“ trebuie vorbit.
„Adevarul …“, „parerea mea este …“, „daca il baga pe Dobrin …“, „CV-ul lui Angelo …“, …

„Adevarul …“.
Fiecare cu al lui. Daca e sincer, daca a fost direct implicat. Altii trebuie sa-l caute. In cronici, clasamente, statistici. Totul arata clar ca Dobrin era perla noastra, era sanatos tun, dar … n-a jucat !, ba mai mult, dupa ce a contribuit decisiv ca titular la calificare, a trebuit sa se milogeasca pentru bilete de intrare pe stadion ca sa poata vedea cum alerga militienii. Tupeul bolsevicilor a atins culmea la intoarcerea „victorioasa“ din Mexic, cind afirmau ca sint in lot jucatori mai tehnici ca Dobrin, un betiv. Numai bolovan si dulap nu l-au facut. Cum sa nu le sara capacele si celor mai rudimentari antrenori si fotbalisti ramasi in fata televizoarelor !!!
Din memorie, din marele rudimentar Titi Teasca, din ,,Ce rau v-am facut?” In aceasta carte scrie: ,, Cand s-a prezentat la echipa, DOBRIN mi-a adus un plic din partea lui Angelo Niculescu. L-am deschis si printre altele am citit cu stupefactie urmatoarele,, tovarase !!! Teasca sa stii ca fotbalistul N. Dobrin nu are rezistenta fizica (adica ironie maxima la Teasca), este indisciplinat si nu are tehnica si precizie. Datorita acestor lucruri nu l-am putut folosi ….” Teasca spune mai departe:,,Orice despre DOBRIN, dar nu asta. DOBRIN legat la ochi iti baga mingea in buzunar oricind si de oriunde.“

„parerea mea este ca …“.
Expusa, trebuie documentata. Altfel si mie mi se par cel putin doua lucruri demne de SF, a si b:
a- Angelo antrena in 1970 cu ochelarii de soare ai lui Maior, puradelu lu Maior, din 2015, ca sa nu se vada inauntru. Iar zbenguiala browniana a lui Luce si a militienilor sai este trauma traita de Angelo la primitivii mexicani, adica niste cocosi in ring. El le taie simplu gitul. S-a mirat mereu cum mai alerga fara cap. Ii opareste, le smulge penele, … Ciorba. Varza. Sintem inferiori. Nu trebuie sa-i lasam sa joce. Pasam lateral, inapoi, ii enervam, ii scoatem din ritm, ii temporizam la cap. Retineti: doar 2-3 atacuri pe repriza !!! Ca sa se mire si ei, sa-i surprindem. Asta arata „Tiki-Taka“ care a temporizat fotbalul romanesc zeci de ani. Pacat. Caci jucatori foarte buni existau, inclusiv la Dinamo, dar incepeau sa joace doar dupa ce luau gol prin minutul 80. Multi zic ca daca militienii n-ar avea cap nu s-ar fi intilnit cu frizerii de la 17 Nentori de linga Tirana. Bine, dar atunci le-ar fi plouat in git !
b- Angelo si nea „je moi“, profesori si dottori, prin inteligenta lor, care a facut bine, am parerea ca sint deja reincirnati in Isarescu.ro si Tare-ceanu.ro. Cea ce e peste SF. Daca nici morometii astia nu sint domni, atunci cine ? Voi va dati seama cit bine pot face niste inteligenti unei natiuni intregi ? Vedeti dragii mei sa faceti BINE ! Dar intii sotia, apoi amantele si doar la urma … oile.

„daca il baga pe Dobrin …“.
Multi ar zice: „daca sicu parca, se plimbau in barca …“ La fel: „daca nu ploua nu erau inundatii“, „daca nu ingheta nu mi-as fi rupt gitul“, „ daca nu erau 35 grade …“, „de unde sa stiu ca ploua pe Wembley …“. Dar nu e asa. Toate evenimentele isi au logica in calculul probabilitatilor si pentru ca se tot repeta au strinsa legatura cu statistica. Vremea rea poate fi prezisa. Daca nu joci cu cei mai buni, cu cei mai in forma, fara incredere in fortele tale, cum vrei sa cistigi ? Din Mexic, doar ca tocmai vorbim de anii 70, pina azi, n-au jucat niciodata cei mai buni, cei mai in forma. Recordul mondial cu 6 titulari adunati din parcuri il detine Razvan in acel 3-1 piedut in Bosnia, urmeaza analfabetul PiTurca cu toate selectili sale, abia apoi USA la turneul din Germania.
In primavara 86 Steaua cistiga CCE, apoi pina in 90 mai juca o semifinala si inca o finala.
In Toamna 86 Dinamo pierdea ambele meciuri si era eliminata din primul tur de frizerii de liga Tirana, 17 Nentori. Antrenor era „je moi“ iar printre jucatori erau:
Portari: Dumitru Moraru, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Florin Tene.
Fundași: Ioan Andone, Bogdan Bucur, Vasile Jercălău, Iulian Mihăescu, Alexandru Nicolae, Mircea Rednic, Nelu Stănescu.
Mijlocași: Ilie Balaci, Marin Dragnea, Ionuț Lupescu, Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Lică Movilă, Alexandru Suciu, Ioan Varga, Nistor Văidean.
Atacanți: Rodion Cămătaru, Marian Damaschin, Costel Orac, Florin Răducioiu
Adica:
sper ca observati ca vorbim de Nationala, de crema fotbalului alesa de ea insasi. Acum intreb si eu ca prostul: ce asteptari puteti avea ? Va rog sa observati ca inca nu i-am luat la purecat pe Nasu, Corleone, Satana si Bisnitarii care au pus stapinire pe fotbal timp de un sfert de secol !

„CV-ul lui Angelo …“, „ne-a calificat …“, „profesorul …“.
Dobrin a batut Portugalia, nu Angelo.
De ce nu CV-ul Lenei Ceausescu ? Se compara cu CV-ul lui Oprea si Dusa ? Leana, zisa Codoi, era dottore tata ! Pina in 1945, Romania era singura tara din lume care numara sub 100 de comunisti. Chiar Germania numara peste 2 milioane de ciume, lepre, sifilitici. Tactica noii puteri este mereu ca pe cei talentati ori intelectuali capabili sa gandesca, sa-i trimiti la sapa, la canal, in temnite, iar pe cei mai mari dobitoci si banditi sa-i pui sa conduca pentru tine. Trebuia sa fi comun, baiat bun, ascultator, de gasca. Santajabil. Oamenii noi stiu si singuri ca sint prosti. Poarta ochelari de soare. Supunere. Disciplina. Nici azi nu se poate vorbi de CV in Romania. Fii lui Ceausescu, Ilici, Roman, Isarescu, Oprescu, Basescu, Nastase, chiar si potaia Pota, sint cocosii fara cap ajunsi sa dea nisti rundili, ultimili, deplorabilili. Eu nu stiu cum sinteti voi, dar daca ma gandesc la Tare.ro-ceanu inteleg de ce nu beti lapte de la vaci romane, imi face pur si simplu rau imaginea atitor vaci care se lasa controlate la chiloti de un asemenea prostalau notoriu. Sint multe CV-uri care ar da bine ca marca de hirtie igienica. Cum vreti voi sa aveti fabrici, strazi si poduri daca primarii sint acolo doar pentru a fura pentru ei si partid, daca impart contracte tuturor neghiobilor care dau peste 10% din cifra de afaceri ? Sa vedeti voi ce CV-uri au regii asfaltului si cei din ministere ! Dar rezultate zero. Azi miine se strica drumurile si podurile facute acum 2000 de ani de invadatori si va trebui sa circulati cu barca. Ce fabrici pot face „oamenii de afaceri“ condusi de Copos, Cocos, Cocos nDoi zis si „interesul national“ ? Hoteluri, restaurante,magazine si atit, eventual construite cu firme straine. E mai rentabil pentru ei sa importe, sa vinda, sa-si traga comisioane. Asa si in fotbal, e mai rentabil sa aduci din Africa, din Brazilia. Tare-ceanu.ro nu mai face fata la cite vaci sint, la cita cerere este. Cum zicea ala de la Bistrita: sa le vezi numai cum ies dimineata din hotel, nici nu mai pot sa umble.
Sanatate si virtute, sa traim, s-avem ce bea si …

Tudor CFR (41 comentarii)  •  24 iunie 2015, 10:03

Nea Ovidiu,
evident că nu putem avea certitudini în privința asta, însă, dacă ne duce capul, putem face deducții care să ne ducă la adevăr. Luând în seamă mai multe aspecte, cum ar fi timpurile în care s-a petrecut evenimentul analizat, seriozitatea celor care s-au exprimat asupra subiectului, felul de a fi a celor implicați, eu am ajuns la concluzia că Dobrin a fost înlăturat de grupul de dinamoviști din lot dar nu neapărat pt. că dinamoviști erau răi și urâți, la asta a contribuit și lipsa lui de diplomație , vedetismul de care suferea, cum se spunea pe acea vreme.

NICU (3 comentarii)  •  24 iunie 2015, 10:27

Am trait in perioada de glorie a marelui Dobrin si pitestean fiind, am avut bucuria de a-l vedea pe Gicu la majoritatea meciurilor jucate in Trivale . Impartasesc in totalitate opiniile lui Radu . Ii compatimesc pe ignorantii sau patimasii care isi permit sa lanseze despre Dobrin ca a fost puturos, recalcitrant cu antrenorii, etc . In afara terenului s-a vorbit ca iubea mult chefurile, lucru real , dar pe teren era un cavaler, un adevarat print. Cei care l-au vazut jucand stiu cat era de „cautat” la picioare de catre adversari, dar eu niciodata nu l-am vazut (sau auzit despre el) replicand la fel. Cati jucatori pot reactiona in acest fel ? Doar cei cu mult bun simt si cu cunoasterea propriei valori ( stiti, cainii puternici , adevarati au mandria de a nu se incaiera cu potaile). Atunci cand nu mai rezista jocului dur, dupa cate un fault grosolan, se indeparta de locul respectiv si scuipa , dar nu spre adversar ci in sens opus, de obida ! Ganditi-va cu cata rautate raspundea faulturilor un alt mare talent, Balaci . Intr-un meci cu Steaua la Pitesti castigat de Argesul, dupa foarte multe drblinguri si situatii jenante in care la pus pe fundasul Stelei Vigu acesta a cerut singur schimbarea ! Dar Gicu nu dribla spre a umili pe cineva, era placerea si bucuria lui de a juca si incantarea celor care il priveau . Poate avea si momente de orgoliu daca ma gandesc la faza in care il invita pe Mario Kempes sa-l atace (acesta refuzand bineinteles) ! Este greu sa compari jucatorii mari din generatii mult diferite, pentru a face o ierarhizare corecta a valorii lor . Apoi cum poti masura talentul, unde subiectivismul este determinant la cei de valori apropiate ? Dupa rezultate, dupa spectacolul creeat si bucuria adusa tribune (care iarasi nu prea e masurabila). In cei peste 50 de ani de cand urmaresc fotbalul , dupa aprecierea mea , ca si talent fotbalistic propriu-zis Dobrin nu are egal . L-as pune pe langa el pe Florea Dumitrache si pe Marcel Raducanu . Il poti numi pe Hagi si imparat nu numai rege , a jucat la echipe importante, a inscris goluri la natinala era un ambitios si luptator, toata stima si respectul pentru ceeace a facut, dar era departe de cei amintiti mai sus si cu atat mai mult de DOBRIN !

Tom (35 comentarii)  •  24 iunie 2015, 10:59

Văd că subiectul acesta trezește iarăși un val de polemici. Subiect generos, numai bun pentru trafic, dar, scuzați-mă, inutil. Sunt lucruri care s-au întâmplat acum 45 de ani, ce relevanță mai are acum? Mereu noi românii o luăm cu ” ce ar fi fost dacă…” Practic este vorba despre eternul conflict între șef (antrenor, în cazul de față) și vedetă. În mod cert, un asemenea jucător, cel ce poate schimba cursul unui meci printr-o execuție de excepție, chiar dacă tot meciul a fost ca și inexistent, nu poate fi tratat ca ceilalți, „cărătorii de pian”, dar nici nu pot fi cocoloșiți mai mult decât este cazul. În fond și ceilalți contribuie. fără ei, buni în ceea-ce fac, vedeta nu ar putea face mare lucru. Dobrun a fost un geniu, cel mai bun fotbalist român all-time, zic eu, dar infatuat peste măsură, arogant, cu o binecunoscută viață nesportivă. Conflictele sale cu aproape toți antrenorii, dacă nu chiar cu toți, sunt notorii, lucru ce i-a adus multe necazuri. A profitat din plin de sprijinul autorităților comuniste locale și a persiflat pe toată lumea. Neintroducerea lui pe teren în niciun meci la Cupa Mondială aici își are explicația. Comportamentul lui a ușurat munca celor ce l-au lucrat mișelește. A fost victima propriei lui nesăbuințe. Cu toate acestea, deși sunt de acord în principiu cu hotărârea lui Angelo Niculescu, consider că ar fi trebui totuși să-l introducă pe teren în meciul cu Brazilia, fie și pentru o repriză. Nu știu câți dintre cei ce au postat pe aici sunt șefi, conducători și câți știu ce înseamnă să ai subalterni valoroși dar indisciplinați, aroganți pe care nu-i dă hărnicia afară din casă. Este extrem de greu să găsești soluția ideală de a împăca nevoia de a folosi talentul vedetei cu salahoreala celorlalți. S-au dat exemple celebre ( George Best, Gascogne, Maradona), dar situațiile sunt un pic diferite. În primul rând, nu erau dintr-o țară cu dictatură comunistă, cu tot ce înseamnă asta, inclusiv amestecul politic și al Ministerului de Interne, influența lor. Nici presa nu era evident, liberă. Cei mai devreme născuți, să nu uităm în ce țară trăiam atunci, iar cei mai tinerei, să nu mai comenteze ceea-ce nu știu decât din auzite. Spunea cineva pe aici că nu-i adevărat că Dobrin nu alerga, dând exemplu un meci ( cu Cehoslovacia, parcă). Acesta a fost un caz rarisim. Dobrin nu prea alerga, făcea asta de eventual 2-3 ori pe meci. Altcineva spunea ca a fost extrem de faultat. Da și nu prea… Nu a prea fost faultat dur, trezea un fel de respect. Cele mai multe faulturi au fost de joc, ușoare, fără urmări. Mă rog, sunt multe de spus, dar, repet, episodul Guadajara nu mai are niciun fel de relevanță după atâta timp. Nu face decât trafic. Și încă ceva, în afara subiectului: mulți, prea mulți postaci, nu au prea trecut pe la școală. Citesc și mă îngrozesc. Și nu e vorba aici de greșeli de tastare, ci aproape de semi-analfabetism. Paradoxal sau nu, aceștia sunt cei mai agresivi.

Burdujanu (2118 comentarii)  •  24 iunie 2015, 14:24

@Radu
@Nicu
JOS PALARIA pentru comentariile voastre, inteleg din acestea ca, pe de o parte, ideea D-lui Ioanitoaia a fost buna cu acest subiect, iar pe de alta parte, ca avem o istorie recenta la fel de zbuciumata ca si cea din timpuri stravechi.
Razboiul Romano-Roman e cel mai dur care s-a purtat vreodata in Carpati, a avut dreptate fostul ambasador al Finlandei.
Merci frumos, Domnilor!

marian (160 comentarii)  •  25 iunie 2015, 10:48

Domnule Ioanitoaia, pe mine materialul dvs. m-a „starnit” sa caut in arhive datele si comentariile de atunci, din 1970. Sigur, am facut si un exercitiu de memorie, pentru ca in 1970 aveam deja niste ani si urmaream cu mare interes (ca mai toata lumea, de altfel) sportul din tara noastra (aveam ce !) si, desigur, cu precadere fotbalul. In treacat zic ca nu prea vad rostul patimilor iscate de readucerea in discutie a momentului Mexic 1970, principalii subiecti ai discutiei fiind stinsi din viata (de fapt, cam jumatate din numarul jucatorilor echipei anului 1970 nu mai sunt printre noi), dar in fine, fiecare om are dreptul la propria lui opinie si nu are rost sa comentam pro si contra parerile exprimate. Ma intorc la anul 1970 si spun ca nici atunci, si cu atat mai putin acum in 2015, nu a existat o pozitie transanta de acceptare sau de respingere a strategiei adoptate de Angelo Niculescu in cele 3 meciuri disputate de Romania in „grupa de foc/grupa mortii” de la Guadalajara. De regula discutiile sunt axate pe subiectul Dobrin, dar nu numai el a fost „exmatriculat” atunci. De exemplu, Coe Dan n-a jucat deloc in Mexic, iar Rica Raducanu era s-o pateasca si el, daca nu l-ar fi salvat scorul de 0-2 inregistrat in min. 20 al intalnirii Romania-Brazilia ! Si vorbim aici de fotbalisti de prima marime, vedete incontestabile ale timpului si titulari de baza in echipa Romaniei din calificari. Pe de alta parte, „restructurarea” operata de Angelo Niculescu in Mexic a adus in prim-planul fotbalului de atunci un nume mare, si ma refer aici la Ion „Lita” Dumitru, care face parte din elita celor 4 D care au dominat fotbalul romanesc in perioada anilor 1966-1975 (Dobrin si Dinu cate 3 titluri de cel mai bun fotbalist al anului, Dumitrache si Dumitru cate 2 !). Cred ca acest aspect aduce discutia in domeniul criteriilor obiective si ma simt onorat sa aduc la cunostinta dvs. existenta unui material foarte interesant care poate fi citit pe adresa de net http/7sport.ro/revista-fotbal-amintiri-cum-se-faceau-topurile-altadata/, material scris in anul 2012 de dl. Silviu Prescornitoiu. Nu mai retineam catusi de putin datele anchetei revistei Fotbal din anul 1970, dar am fost surprins sa constat ca Gicu Dobrin nu a „punctat” la nici unul din cele trei criterii „tehnice” ale anchetei (media notelor acordate de revista Fotbal si clasamentele primilor 5 jucatori intocmite de cei 16 antrenori ai echipelor de Divizia A si respectiv de 63 de ziaristi si publicisti sportivi de prima marime ai timpului), fiind „salvat” in ultima instanta si pe un modest loc 10 „pe baza punctajului primit de la cititori” dupa cum scrie revista Fotbal in bilantul final al anchetei. Cei 12.888 de cititori care au participat la ancheta mentionata i-au vazut ca fiind cei mai buni pe Dinu (41.776 puncte), Dumitrache, Rica Raducanu, Radu Nunweiller si Dembrovschi (unele surse ne spun ca numele corect scris ar fi Dembroschi), dar cele 8.081 de puncte acumulate de Gicu Dobrin la acest criteriu, desi oficial nu i-au adus acestuia nici un punct in ancheta, i-au determinat totusi pe ziaristii de la revista Fotbal sa-l includa in clasamentul final „la cererea generala a publicului”, pentru ca oamenii iubesc spectacolul sportiv si pe artistii sai !! Ce concluzie tragem de aici ? Angelo Niculescu a avut dreptate in lumea seaca a cifrelor si a rezultatelor statistice, in timp ce Dobrin a fost aproape de sufletul si de spiritul creator al oamenilor. Oricum, lumea merge mai departe …

Comentează