Clasamentul mincinos
Cînd Chipciu afirmă, fiind în asentimentul majorității susținătorilor “naționalei”, că “valoric sîntem peste nord-irlandezi”, probabil are în vedere și ierarhia FIFA la zi, în care România ocupă locul 12, iar Northern Ireland doar 44.

Ordinea e însă mai degrabă conjuncturală, dacă nu suprarealistă, de vreme ce în urma României figurează Italia (13) și Anglia (15)! Oricît de încîntați am fi de noi înșine, ceea ce ni se întîmplă des, tot s-ar cuveni să recunoaștem că rankingul FIFA induce în eroare. În consecință, să luăm act de el, dar să-l privim cu îngăduință.
Firește că nu-i cazul să ne temem de insularii cu care vom da piept sîmbătă. Dar nici nu-i recomandabil să-i subestimăm întrucît, deși i-am bătut lejer la București, nord-irlandezii sînt mult mai redutabili la ei acasă. În plus, au 3 jucători care, spre deosebire de “englezii” noștri Chiricheș și Gardoș, s-au făcut remarcați în Premier League: Johnny Evans, fundaș central adesea indisponibil și totuși cu 14 meciuri la Manchester United, mijlocașul Chris Brunt, 34 de partide pentru WBA, două goluri și 10 assisturi, Steven Davis, de asemenea mijlocaș, 35 de prezențe la Southampton, coleg de vestiar cu Gardoș.
Veți zice că și Pantilimon a apărat frecvent la Sunderland, ba și foarte bine. Numai că, din păcate, s-a accidentat la genunchi și va lipsi pe Windsor Park.
Dincolo de absența lui Panti, a lui Marica și, mai nou, a lui Sînmărtean, trebuie să observăm, deși fără plăcere, că puțini dintre “stranierii” convocați pentru Belfast au jucat la echipele lor de club. Iar dacă au jucat, s-au distins rareori sau deloc. Inclusiv Maxim, a cărui formație, VfB Stuttgart, a evitat retrogradarea la mustață! Iarăși veți riposta cum că D. Grigore, Raț și “arabii” nu se supun judecății, dar rămîne de nuanțat. Doar Raț, senator de drept la Salonic, și el însă sub semnul întrebării pentru sîmbătă, poate constitui excepția de la regulă. În schimb, pe D. Grigore, dispărut în finalul stagiunii din garnitura
lui Toulouse, nota 1 primită în l’Equipe după 1-6 cu Marseille din 6 martie l-a transformat peste noapte din titular în rezervă! Și rezervă a rămas!
Încă mai trist, și mai îngrijorător, e amănuntul că nici românii din țările arabe n-au rupt gura tîrgului, deși în zona respectivă fotbalul abia saltă capul. Faptul că Al Ittihad pare dispus să renunțe la Sînmărtean și Al Hilal la Pintilii, ambii ex-steliști fiind curtați să se întoarcă în Ghencea, vorbește de la sine. Cu 10 goluri înscrise în tot atîtea întîlniri, Keșeru nu intră, din fericire, în categoria dezamăgirilor. Dimpotrivă, el a încîntat de multe ori, însă ce echipă e Al Gharafa, din moment ce a încheiat pe locul 7 ultramodestul campionat din Qatar?!
Rezumînd, nu ne așteaptă un meci greu în Irlanda de Nord, ci foarte greu, dar el poate și trebuie cîștigat. Încă o banalitate, de acord, numai că din astfel de platitudini se compune realitatea.
Ca să-și atingă scopul, Iordănescu și băieții săi trebuie să judece situația cu luciditate, la rece, nu să se umfle în pene și să se considere dinainte învingători! Nu știu dacă au prima șansă, e de discutat despre asta, dar sigur au una importantă. În paralel, și datoria s-o fructifice.