Se schimbă schimbarea?!
Se agită iar apele în fotbal deoarece se discută aprig, pe ton ridicat, despre modul în care se va desfășura Liga 1 în 2015-2016

Strînse în jurul proaspăt retrogradatelor Gaz Metan, FC Brașov, U Cluj și Rapid, mai multe cluburi solicită păstrarea campionatului cu 18 echipe, deși Adunarea Generală a LPF din 20 mai 2014 a decis reducerea numărului la 14, cu departajare prin play-off și prin play-out.
Grupările care susțin vechea variantă, cele menționate, dar și, se aude, Viitorul Constanța, FC Botoșani și CSMS Iași, invocă faptul că, testat în eșalonul secund, sistemul cu 14 n-a convins. Mai degrabă a dezamăgit. În paralel, respectivii insistă că Intel Sky Broadcast, compania care deține drepturile TV pentru L1, a forțat reducerea numărului de echipe, dar n-a respectat clauza de a crește stagional suma oferită! Ca atare, ar refuza să plătească pentru 2015-2016 plusul de 6 milioane de euro stipulat în contract! Într-un fel, ISB e de înțeles, căci un interes stîrnește televizarea Rapidului ori a Brașovului și altul, mult mai mic, a nou-promovatei din Voluntari!
Rezultă că ar fi mai multe meciuri, 38 în loc de 34, însă nu și bani mai mulți. Nu rezistă ideea că o sumă mai mare se va împărți la mai puțini. Totuși, după cum reiese din unele luări de poziție recente, cîteva grupări importante rămîn pe poziție, pro 14. Prima ar fi Steaua, care are nu doar un cuvînt greu de spus, ci și autoritatea de a influența restul cluburilor. Ca și în clasament, Steaua e liderul, asta și pentru că președintele consiliului ei de administrație, Valeriu Argăseală, face parte din Comitetul Executiv al FRF.
Nu-i ușor de spus ce se va întîmpla în clipa în care va fi convocată, dacă va fi, o Adunare Generală. Atunci va hotărî majoritatea. Președintele FRF exclude însă șansa de a se răsturna votul din 2014. Declarînd că “În momentul de față e prea tîrziu de intervenit. Nu e nici o posibilitate legală, absolut deloc”, probabil că Burleanu se referea la textul de regulament conform căruia orice modificare a sistemului competițional trebuie adoptată azi și aplicată din sezonul următor.
Pe lîngă că se antepronunță într-o chestiune controversată, sub semnul întrebării, Burleanu vorbește, ca de obicei, în necunoștință de cauză. Întrucît prevederea cu pricina a fost scoasă de 4 ani din ROAF, ediția 2011 a acestuia precizînd la pagina 100 că “FRF și AJF-AMFB stabilesc formulele de disputare a campionatelor, sistemul de promovare și retrogradare pe categorii, care vor fi anunțate la începutul fiecărui an competițional”!
Decizia luată în 20 mai 2014 nu-i bătută în cuie și, dacă se va ajunge la vot, poate fi schimbată. S-ar recunoaște astfel că atunci s-a comis o eroare ce trebuie acum reparată. În fine, nu pretind că vor rămîne 18 echipe în Liga 1, mai ales că și șeful LPF se opune. Ca autor al proiectului, logic că Gino Iorgulescu sprijină restrîngerea. Zic însă că, deși puțin probabilă, o eventuală revenire n-ar nici fi ilegală, nici imorală și, citîndu-l pe Murphy, nici n-ar îngrășa. De văzut.