Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Nea Alecu, Amiralul

La 79 de ani şi după ce a suferit mai multe operaţii pe colon, s-a stins la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti Alexandru Iorgulescu, tatăl lui Gino şi al lui Vicenţiu. La Giurgiu, oraşul său natal, toată lumea îi spunea […]

sâmbătă, 14 februarie 2015, 10:02

La 79 de ani şi după ce a suferit mai multe operaţii pe colon, s-a stins la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti Alexandru Iorgulescu, tatăl lui Gino şi al lui Vicenţiu. La Giurgiu, oraşul său natal, toată lumea îi spunea Nea Alecu sau Amiralul, poreclă dată de Serghei Mizil, vechi amic de familie, celui ce a predat o vreme la liceul cu profil de marină din localitate, desfiinţat ulterior.

Băieţii şi-au moştenit părintele, în ideea că Nea Alecu a jucat la Dunărea Giurgiu în Divizia C, unde a debutat şi Gino înainte de a îmbrăca 12 ani tricoul Sportului Studenţesc şi de 49 de ori pe cel al „naţionalei”, dar şi la Portul Constanţa în B. Puternic ca un tanc, evolua pe postul de centru înaintaş şi nu rămînea dator fundaşilor. Dădeau ei, dădea şi el.

Tip deschis şi pus permanent pe şuetă, nu se sfia să-şi înţepe fiul cel mare, actualul preşedinte al Ligii Profesioniste. „Dac-ar fi avut talentul meu, Gino ar fi urcat în atac, nu s-ar fi ascuns pe linia de fund, la bubuială”, îşi dădea Amiralul drumul la gură, dar numai în prezenţa celui vizat. Completa cu „eu am avut stofă de fotbalist, nu el!”, de nu mai ştiai dacă vorbeşte serios ori în glumă.

Altfel, să nu fi zis ceva rău sau în doi peri despre fiii săi! Chiar dacă Vicenţiu n-a strălucit precum fratele său, deşi a fost legitimat la Sportul, la Rapid, la Progresul şi în Italia înainte de a deveni, între altele, preşedinte la Farul şi la Ceahlăul, Nea Alecu era mîndru şi de el. Cu precădere pentru că, urmîndu-i exemplul, Vice s-a făcut atacant.

Retras de pe teren, Iorgulescu senior nu şi-a părăsit echipa de suflet. A continuat ca antrenor al Dunării, alături de regretatul Marin Anastasovici, al cărui nume îl poartă azi stadionul ce găzduieşte meciurile Astrei, apoi în calitate de oficial, conducător, delegat, om bun la toate. Nu-l interesau funcţiile, dar fotbalul era viaţa lui. Parcă-l aud zicînd că „le-aş lustrui ghetele băieţilor ăstora numai să-i văd învingători duminică!”.

În privinţa partidelor susţinute de Sportul în epoca lui Gino, cea mai glorioasă din istoria Regiei, Amiralul n-a lipsit de la nici una. Domina asistenţa cu vocea lui de bariton şi să-l fi ferit Cel de Sus pe arbitru să greşească împotriva alb-negrilor!

Mi-aduc aminte că, prin 1995, jucam tenis cu piciorul la dublu, fraţii Iorgulescu de-o parte a fileului, eu cu Mugurel Stancu, prietenul lui Gino, de cealaltă. Nea Alecu comenta de nu se mai oprea, din care motiv, ca să-l potolim, l-am invitat să arbitreze. S-a băgat bucuros, numai că a început să tragă pe faţă cu perechea Gino-Vicenţiu! Am protestat o dată, am protestat de două ori şi-am ameninţat că ne retragem, moment în care, inocent ca un nou-născut, Amiralul a replicat: „Ce-aţi vrea, mă, voi îmi sînteţi simpatici, dar ăia sînt copiii mei, nu-i normal să ţin cu ei?!”. Acesta era omul, imposibil de contrazis. Puteai încerca, însă n-aveai cîştig de cauză.

După Meşterul Cristache, alt personaj legendar al fotbalului giurgiuvean, acesta a mai pierdut un animator şi un lider prin dispariţia lui Alexandru Iorgulescu. Pierdere grea, dureroasă.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

Veverita Catalin (22 comentarii)  •  14 februarie 2015, 10:18

In copilarie, pe vremea cand toti jucam fotbal, drumurile ni s-au intersectat pe velodromul de la gara, unde mi-a fost antrenor la grupa de copii a CFR-ului (magazioner – nea Kiss), prin 1970-1972, pe vremea memorabilelor meciuri Dunarea – F.C. Matilda, echipa „brazilienilor” din Giurgiu… Ulterior, fiind prieten cu tatal meu, am petrecut multe clipe placute impreuna. Prin 2008 parca, m-a rugat sa-i transpun pe un CD dintr-o caseta audio imnul echipei Dunarea Giurgiu, compus de catre el, pe motiv ca pe unde se duce cu el, nu mai au aia casetofon… Intr-adevar Giurgiu a pierdut un om de valoare, o legenda! Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace! Ii spun: la revedere si nu adio, nea Alecu!

aftew (5 comentarii)  •  14 februarie 2015, 10:51

mai bine scriati ceva de medicii care l`au operat, decat despre un fost fotbalist de divizia c, posesor al unei porecle date de serghei mizil.

lol (6 comentarii)  •  14 februarie 2015, 11:12

M-am oprit la randul trei, unde se precizeaza ca porecla a fost data de Mizil. La revedere!

Marius (2 comentarii)  •  14 februarie 2015, 11:13

@aftew

Fotbalist de Divizia C asa cum spui tu.
Nu ai tu habar ce meciuri erau intre Dunarea Giurgiu si Olimpia Giurgiu e actualul stadion Dunarea’Port”.
Meciuri care se jucau cu mii de spectatori in tribune.
Meciuri in care rivalitatea era mai mare decat cea dintre CCA si Dinamo.
Nu ai tu habar cat de respectat era Nea Alecu in Giurgiu.
Un om cunoscut de tot orasul.
Un om care desi avea o varsta inaintata.
Venea la fiecare meci al echipei de suflet Dunarea Giurgiu,chiar daca aceasta echipa joaca acum in Liga a-IV-a.
Cand spui GIURGIU..Spui DUNAREA..si NU..ASTRA.

ipsen (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 11:33

de accord cu comentatorii 2 si 3

Mihu2 (390 comentarii)  •  14 februarie 2015, 11:57

Nostalgii comuniste!

johnneil (50 comentarii)  •  14 februarie 2015, 13:16

@Veverita Catalin
In primul rand: Salut Cata!
Sa nu uitam de terasa pe care si-o construise la el in curte. Cu separeurile pentru Stelisti, Dinamovisti, Rapidisti…Apoi nu mai stiu eu plecand din Giurgiu.
Ma bucur si pentru ca doar ti-am citit randurile scrise de tine.
Sa fi iubit si Drum Bun in viata!
Nelu Nistor.

johnneil (50 comentarii)  •  14 februarie 2015, 13:19

@ aftew
Porecla respectiva nu i-a da-to acel Mizil de care spui din necunostinta de cauza.
Nea Alecu i-am dat-o noi. Copii care au trait alaturi de el.

geo (31 comentarii)  •  14 februarie 2015, 13:23

este clar pentru toti,securisti,comunisti de ieri sunt si astazi ,macar prin odraslele lor.

John (564 comentarii)  •  14 februarie 2015, 14:27

Multi talambi pe aici, unii opriti la randul 3 de inteligenti ce sunt. Dumnezeu sa-l ierte!

Cheetah (2118 comentarii)  •  14 februarie 2015, 15:28

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!
N-am stiut ca Gino e din neam de fotbalisti, stiam de el ca a fost un foarte bun fundas.

Gigi gresie (2118 comentarii)  •  14 februarie 2015, 15:31

Maestre, n-am stiut ca si matale ai jucat fotbal la Giurgiu! Cand aveai bre timp si pentru scoala, ca unele pasarici sopteau ca erai premiant in liceu si sef de promotie la Universitate.

Abcde (206 comentarii)  •  14 februarie 2015, 17:33

@geo #9. Trebuie sa fii dus cu cercul ca sa tragi concluzii ca ale tale. Sa fi fost Iorgulescu comunist sau securist doar pentru ca juca fotbal?

Franz Jozef (406 comentarii)  •  14 februarie 2015, 17:47

Dumnezeu sa ill odihneasca! Cu Gino a reusit ca tata de fotbalist, cu Vicentiu nai putin.

nedelcu (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 17:51

Nea Ovidiu, ce e aia fotbalul giurgiuvean ca nu stiu si nici nu am auzit? Numai ca prietenul adevarat se cunoadte la necaz, nu la nevoie. Condoleante familiei Iorgulescu.

Zorro (67 comentarii)  •  14 februarie 2015, 17:58

Popor de ciudati daca moartea batranului Iorgulescu poate starni un comentariu precum cel semnat de geo #9. Multa lume e necajita si nu isi da seama ca e.

gruia (19 comentarii)  •  14 februarie 2015, 19:01

Domnul Ioanitoaia a vrut sa cinsteasca memoria tatalui unui prieten si asta e un gest frumos. Iorgulescu senior nu a reprezentat ceva decat pentru un fotbal mic.

Un antrenor (214 comentarii)  •  14 februarie 2015, 19:03

Mai bine scriati despre greselile pe care le face Gino Iorgulescu la liga. Cea mai mare e reducerea numarului de echipe la 14 si aiureala aia de playoff.

Jianu (12 comentarii)  •  14 februarie 2015, 19:12

Pe cand un articol si despre Ilie Galerie marele prieten al lui Gino? Tot respectul pentru Nea Alecu dar ati tras pe lanfa poarta. Are dreptate Nedelcu ca fotbalul giurgiuvean nu exista. El disparut odata cu Titi Teasca iar Astra nu e decat o echipa creata artificial si fara nicio legatura cu orasul.

DAN VUCEA (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 20:25

Mare om mare caracter.A fost unul din marii antrenori si instructori din Giurgiu.Cand antrena nea Alecu, Dunerea Giurgiu ,echipa a avut cele mai mari performante.Tot atunci evoluau la Giurgiu:Leseanu,Balosu ,Buduru,Iorgulescu Gino(Chioru),Cojocaru si multi altii,arbitrand seria I .Cine vorbeste de securitate,comunism habar nu are ce vorbeste ,la vremea respectiva Dunarea si Olimpia erau o stare de spirit in Giurgiu. Dumnezeu sa-l odihneasca si despre unii care scriu ce scriu ,iarta-i Doamne ca nu stiu ce spun.

Gogu foto (911 comentarii)  •  14 februarie 2015, 20:51

E foarte frumos ca maestrul scrie in memoria domnului Iorgulescu senior, Dumnezeu sa-l ierte.

ilie (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 20:53

condoleante de la ilie slavei poloistul din germania

Alex (17 comentarii)  •  14 februarie 2015, 21:36

Dumnezeu sa-l ierte! Rusine celor care comenteaza aiurea, un pic de respect ca neuroni se pare ca nu prea aveti!

Pax (36 comentarii)  •  15 februarie 2015, 0:39

Dumnezeu sa-l ierte!

aurel (74 comentarii)  •  15 februarie 2015, 3:35

Daca sunt cluburi care au votat sistemul cu 14 echipe = Gino nu a gresit. Decat smecheria de Dragomir mai bine cu giurgiuveanul asta. Apropo, s-a lasat de baute?

Marc Anthon (25 comentarii)  •  15 februarie 2015, 7:18

Fabuloasa era atmosfera din jurul fotbalului in aceste orase cu ai sai frumosi nebuni . Ei se multumeau cu asa zisa scoatere din productie si jucau un fotbal curat si frumos pe care astazi Zeul Money l-a devorat .

Grassu (42 comentarii)  •  15 februarie 2015, 13:06

@marc anthon #26. De acord cu tine. Fac parte dintr-o asemenea generatie si imi aduc aminte cu placere de meciurile inclestate dintre TUG, Metalul, Aversa si alte echipe bucurestene de cartier dar foarte iubite. Erau adevarate derbiuri.

Ghe (2 comentarii)  •  15 februarie 2015, 13:08

Mi-l amintesc de la Constanta ca pe o forta a naturii, un Camataru mai primitiv. Dumnezeu sa-l primeasca.

Alunelu (56 comentarii)  •  15 februarie 2015, 13:11

Nu gresea in privinta lui Gino. Seful ligii a mostenit talentul tatalui dar nu si caracterul de aceea nici nu e un personaj foarte iubit. Plus ca banii scosi din restaurante ii dau o aroganta deosebita.

Anghel (107 comentarii)  •  15 februarie 2015, 13:21

La inmormantarea care a avut loc sambata a fost tot orasul si a fost si dl Ioanitoaia foarte marcat.

Lulus (70 comentarii)  •  15 februarie 2015, 13:36

Dumnezeu sa il odihneasca! In Giurgiu era un personaj. Tot el, in calitate de consilier local a reinviat traditia de Boboteaza

ilie pronosport (23 comentarii)  •  15 februarie 2015, 15:47

Ce amiral, a fost doar maistru la liceul de marina, nu a avut nicio facultate. Gino a absolvit-o pe fotbal si pe cadouri.

Petrescu (911 comentarii)  •  15 februarie 2015, 16:22

Dumnezeu sa-l ierte!

Loulou (274 comentarii)  •  15 februarie 2015, 22:56

Despre morti numai de bine. N-a fost un om oarecare iar Gino a facut onoare fotbalului nostru. Sa il mai vedem ca sef al ligii insa nu a inceput rau. Ar fi fost si imposibil dupa un sforar ca Dragomir.

Animatoru (8 comentarii)  •  15 februarie 2015, 23:45

Ne mor valorile. Ma tem ca nici Serghei Mizil n-o sa traiasca o vesnicie.
Eu, totusi, sint optimist. Cit vor mai fi carmangerii si podgorii in tara asta, fotbalul de performanta va mai de Vicenti si lautari, poeti de curte.

Floryn (215 comentarii)  •  16 februarie 2015, 12:02

Pana sa moara nu am auzit niciodata ca tatal lui Gino Iorgulescu a jucat fotbal… Iata insa ca moartea schimba judecatile…

Marcus (279 comentarii)  •  16 februarie 2015, 12:05

Geniala poanta lui #31 cu traditia de Boboteaza, ce popor de poeti suntem!

Cocorico (911 comentarii)  •  16 februarie 2015, 15:02

L-am cunoscut personal in suferinta pe Dl. Iorgulescu senior, Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca, era un om vesel si optimist, glumet, inteligent.
Cel putin asa mi s-a parut mie omul.
Pe o inscriptie sub o piramida in Egipt sta scris: „Pomeneste-ma si voi trai!”.

Gica Paunescu (15 comentarii)  •  17 februarie 2015, 9:50

Dl. Ioanitoia scrie despre un om al Giurgiului natal. Remarca privind postul ales de fiul cel mare, Gino, il arata ca pe un tip absolut obiectiv; in schimb, cea privind arbitrajul meciului de tenis cu piciorul, al autorului impotriva echipa fiilor lui Alecu, denota un subiectivism pagubos; trebuie sa castige cel mai bun , nu cel mai ruda cu noi, este ? Ca si cum Barcelona anului ’86 ar fi clamat ca este mai indreptatita decat Steaua sa fi castigat CCE, au fost doar lovituri de la 11 m si finala a fost in Spania. Altfel, D-zeu sa-l odihneasca pe nea Alecu !

Comentează