Moartea unui om vesel
Nicolae Manea, care s-a prăpădit luni la numai 60 de ani, n-a fost un jucător oarecare, ci un fotbalist foarte înzestrat, dăruit. În două rînduri, mai puțin un sezon petrecut în Ghencea, a evoluat vreme de 13 campionate în Giulești. […]
Nicolae Manea, care s-a prăpădit luni la numai 60 de ani, n-a fost un jucător oarecare, ci un fotbalist foarte înzestrat, dăruit. În două rînduri, mai puțin un sezon petrecut în Ghencea, a evoluat vreme de 13 campionate în Giulești. Acolo i-a și rămas sufletul. Dacă pe Steaua a prețuit-o, a respectat-o și, cred eu, a invidiat-o, pe Rapid a iubit-o ca pe prima femeie din viață.
De aceea, din punct de vedere sentimental nu a părăsit-o niciodată.
Asemenea lui Marian Rada, Manea a slujit necondiționat culorile vișinii, mai întîi din teren, apoi de pe banca tehnică și chiar din birou. L-am auzit cîndva făcînd haz de necaz: “Ăștia m-au numit de toate la club, doar paznic la stadion încă nu! Hm, poate însă că nu-i timpul pierdut!”.
Mi-l aduc aminte ca pe un virtuoz, mingicar, dribler nepereche. Aripă stîngă, parcă se sprijinea cu umărul de tușă, iar din apropierea ei pornea să-și întoarcă adversarii ca pe clătite. Pur și simplu, îi vrăjea în stilul lui Marcel Răducanu. Îi aiurea, le împletea picioarele, pentru ca uneori, ușor adus de spate, cocoșat, nici să nu simtă că s-a terminat tarlaua!
Și mai avea Manea o specialitate, bătutul cornerelor, capitol la care l-aș compara cu regretatul dinamovist Ioan Suru. Mingile trimise de ei din lovituri de colț păreau niște păsări ce zburau pe traiectorii imposibil de anticipat, urmînd geometrii ireale. Cum Suru, autorul golului nostru din meciul cu Ungaria de la JO de la Helsinki 1952, a murit încă în 1979, această poveste e, vă cer scuze, una întîmplată demult.
Rareori l-am văzut, eu și ceilalți, trist pe Nae Manea. Și cînd se încrunta, își revenea repede și se grăbea să destindă atmosfera. De cîte ori mă vedea, mă trăgea de-o parte ca și cînd s-ar fi pregătit îndelung să-mi destăinuie un secret deosebit și primejdios, menit să ne pună în pericol pe amîndoi! “Ovidiule, mă întreba, știi bancul cu blondele? Două blonde…” N-aștepta să rîzi tu, că se pornea el și te molipsea.
Cînd ne-am întîlnit ultima oară față-n față, tocmai plecase din Grant, și nu în cele mai cordiale raporturi, iar în zonă sufla, la fel de tare ca azi, vîntul înghețat al insolvenței. A ținut să mă liniștească: “Să nu dispere nimeni pentru că, în ciuda sărăciei și a amatorismului, Rapidul nu dispare! Echipa asta va dispărea doar atunci cînd va înceta să mai existe dragoste pe lume, deci niciodată!”.
Recent, am evitat să-l deranjez de Sfîntul Nicolae. Auzisem că suferă de cancer la ficat, boală care l-a și îngenuncheat în cîteva luni, așa că nu l-am mai sunat să-i urez la mulți ani. M-am mulțumit să-i trimit un mesaj pe celular, să-i doresc sănătate, curaj și speranță. Mi-a răspuns prompt, numai că, pentru întîia oară după atîția și atîția ani, nu mi-a mai propus o glumă. Nici cu blonde, nici cu nimeni.
Bănuiesc că și-a păstrat bancurile pentru acolo Sus, unde veșnic veselul Nicolae Manea, Dumnezeu să-l ierte!, trebuie că i-a strîns pe îngeri ca pe un grup de elevi silitori și le spune o anecdotă. O chestie. O dumă.