La Steaua fără nume
Grație golului înscris în minutul 90+4 de Szukala, Steaua a trecut cu emoții de CSMS Iași și a terminat sezonul în pole position. Deși echipa s-a chinuit, Gâlcă a declarat că “a fost un tur în care jucătorii au crescut […]
Grație golului înscris în minutul 90+4 de Szukala, Steaua a trecut cu emoții de CSMS Iași și a terminat sezonul în pole position. Deși echipa s-a chinuit, Gâlcă a declarat că “a fost un tur în care jucătorii au crescut de la meci la meci”.
L-aș contrazice, Steaua a scăzut pe final, dar n-ai ce să-i reproșezi unui antrenor a cărui formație e lider autoritar în clasament. Cezarului ce i se cuvine.
Altceva a surprins și deranjat duminică pe arena din Ghencea. Faptul că, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a deposedat clubul de fotbal de marca Steaua și a atribuit-o Ministerului Apărării Naționale prin intermediul Clubului Sportiv al Armatei, echipa roș-albastră a evoluat în galben, emblema cunoscută fiind acoperită pe tricouri cu leucoplast!
Întrucît cuvîntul Steaua a dispărut de teama eventualelor sancțiuni, s-a ajuns acolo unde pe tabela de marcaj adversara Iașiului s-a numit Gazde!
Firește, o măsură ostentativă, menită să sensibilizeze opinia publică, dar motivată prin notificarea amenințătoare trimisă de CSA.
N-am nici un fel de relații cu Gigi Becali, patronul Stelei din februarie 2003, cel care o subvenționează ori numai o împrumută. În intervalul respectiv, echipa lăsată fără nume a cîștigat patru titluri, o Cupă și două Supercupe, ba s-a și calificat de 4 ori în grupele Champions League. De 8 ani nici nu mă mai salut cu actualul deținut de la Poarta Albă, asta deoarece fiecare vede în alt mod viața și fotbalul.
Nu pretind că eu le văd neapărat mai bine. Pur și simplu, le văd altfel, ceea ce nu mă împiedică să sar acum pentru Becali. În apărarea lui.
Pînă să fie arestat, dar și ulterior, Becali a condus clubul în stil dictatorial și a comis numeroase greșeli. Între ele, n-a investit cît îi trebuia echipei pentru o carieră internațională de anvergură, pe măsura viselor suporterilor. Numai că fiecare își cheltuiește banii cum vrea. Asta e treaba lui, nu a colectivului.
Hotărîrea ce lezează interesul și prestigiul Stelei pare cu atît mai nedreaptă, administrată sub centură, cu cît MApN nu-i servește practic la nimic marca primită de la ÎCCJ. Într-un moment în care, în ciuda strădaniilor comandantului George Boroi, csa trage barca pe uscat, trăiește de azi pe mîine! MApN numai de o echipă de fotbal bugetofagă n-are nevoie!
Cînd chelului îi lipsește doar tichia de mărgăritar, să precizăm că, în conformitate cu legile și regulamentele în vigoare, un minister n-are dreptul să finanțeze o activitate sportivă profesionistă. Ca atare, și să găsească fonduri, MApN n-ar putea tutela un club de fotbal în Liga 1. CSA da, însă din ce surse?!
Concluzia e că Ministerul Apărării a insistat în instanță, unde a triumfat la capătul a 3 ani de procese, tocmai cu intenția de a-i vinde marca lui Becali și, precum în cazul închirierii stadionului, a-l mai stoarce de ceva bani pe acesta. Între un milion de euro și zece, se vorbește pe la colțuri. Cînd un cetățean trage în piept un minister, oricare, vinovatul riscă pușcăria, ca în situația schimbului de terenuri cu același MApN.
Dacă lucrurile se petrec invers, se aplică legea cu maximă strictețe, la sînge. La noi, din păcate, orice luptă cu statul e una dinainte pierdută.