Nord-irlandezii nu se predau!
Așteptăm de 29 de ani să ne luăm revanșa în fața adversarei de diseară, numai că, pentru a reuși, trebuie să fim vigilenți, calmi și precauți. Teoretic, pentru că România ocupă poziția 21 în clasamentul FIFA, iar Irlanda de Nord […]
Așteptăm de 29 de ani să ne luăm revanșa în fața adversarei de diseară, numai că, pentru a reuși, trebuie să fim vigilenți, calmi și precauți. Teoretic, pentru că România ocupă poziția 21 în clasamentul FIFA, iar Irlanda de Nord se află pe 43, n-ar fi cazul să avem emoții. E obligatoriu să ținem însă cont că echipa din Belfast a înregistrat în ierarhia menționată un salt de 52 de locuri în ultimele două luni, salt de-a dreptul fabulos!
La data stabilirii țintarului pentru Euro 2016, ne-am temut, deși nu foarte tare, de Grecia și de Ungaria. Pe Irlanda de Nord n-am prea băgat-o în seamă. Aceasta era, opinie cu care unii se mai amăgesc și azi, o formație oarecare, de duzină. Ce frică să trezească ea din moment ce cuprindea, și cuprinde, jucători din ligile engleze a 2-a și a 3-a, unii nici măcar acolo titulari?! Selecționata unei țări cu doar 1,8 milioane de locuitori, sub cîți numără Bucureștiul!, Northern Ireland se încadra la și alții. Peste Feroe, dar aparținînd aceleiași familii de no name. Clasificare logică în condițiile în care nu s-a calificat vreodată la un turneu final european!
După care însă trupa lui O’Neill a început să surprindă fotbalul continental. Întorcînd rezultatul de la 0-1 doar în 7 minute, între 81 și 88, a bătut Ungaria cu 2-1! Totuși, mulți au socotit întîmplătoare victoria de la Budapesta, norocoasă. Hai să vedem meciul de la Atena, au zis respectivii, și-apoi mai vorbim! Și l-am văzut: Nord Irlanda a învins clar Grecia cu 2-0, a preluat șefia seriei cu 9 puncte din 9 posibile și, cu +6 la “adevăr”, a devenit favorită la cîștigarea grupei! Brusc, s-au schimbat rolurile!
Să nu înțeleagă cineva că trebuie să tremurăm înaintea adversarilor de diseară. Reversul medaliei e că nici nu trebuie să-i privim de sus, chiar dacă le vor lipsi cîțiva jucători de bază, căpitanul Davis (Glasgow Rangers), Evans (Man. United), Ferguson (Newcastle) și Ward (Sheffield). E însă obligatoriu să-i tratăm cu maximă seriozitate, mai ales că, s-o recunoaștem, stilul lor britanic, bărbătesc, fizic, angajat îi cam încurcă pe băieții noștri. Mai mingicari, dar și mai comozi, elevii lui Iordănescu nu agreează angajamentul dus pînă la sacrificiu și nici avalanșa de baloane aeriene lungi.
Dintre părerile legate de meci m-au impresionat cele pe care Gabi Tamaș le-a încredințat Gazetei de joi. Indiscutabil, Tamaș nu-i cel mai fericit exemplu de comportament. Dincolo de regretabilele lui ieșiri în decor, actualul fundaș al lui Watford, fost la West Bromwich Albion și la Doncaster Rovers, rămîne însă un tip mobilat, cu un simț de observație deosebit. Iată de ce, în paralel cu alte remarce interesante ale internaționalului cu 63 de selecții, gen (n.a. nord-irlandezii) “vor veni peste noi”, “parcă sînt din cremene”, am reținut avertismentul că “ei nu renunță niciodată, ei nu abandonează niciodată!”. Băieți, ați auzit?