Nu se schimbă schimbarea!
Cîteva grupări din Liga 1 critică vehement sistemul cu 14 echipe, cu play-off și cu play-out, care ar urma să se aplice din 2015-2016 după ce Adunarea Generală a FRF l-a votat pe 20 mai curent. În condițiile în care […]
Cîteva grupări din Liga 1 critică vehement sistemul cu 14 echipe, cu play-off și cu play-out, care ar urma să se aplice din 2015-2016 după ce Adunarea Generală a FRF l-a votat pe 20 mai curent. În condițiile în care la sfîrșitul actualei stagiuni ar pica 6 echipe, se agită mai ales cluburile din zona retrogradării, Iași, Viitorul, Chiajna, Ceahlăul etc. Explicabil de ce ele, pentru că fiecăruia dintre noi ne e mai aproape propria cămașă.
Principalul argument al contestatarilor e acela că, la 20-22 de milioane de români, Liga 1 ar trebui să rămînă cu 18 formații, ca în 1986, cînd Steaua cîștiga Cupa Campionilor. In extremis, ar merge și 16, dar în nici un caz 14. Apropo, iată cum arată eșaloanele fotbalistice de elită din 30 de țări europene: 20 de echipe sînt în Anglia, Franța, Italia și Spania (4), 18 în Germania, Grecia, Olanda, România și Turcia (5), 16 în Belgia, Cehia, Norvegia, Polonia, Rusia, Suedia, Serbia și Ungaria (8), 14 în Ucraina (1), 12 în Bulgaria, Cipru, Danemarca, Irlanda, Malta, Moldova, Scoția și Slovacia (8), 10 în Austria, Croația, Elveția și Slovenia (4).
Clar că numărul de locuitori contează. Nu joacă însă un rol decisiv cît timp, de pildă, cea mai populată țară de pe continent, Rusia, are vreo 140 de milioane de oameni (cifră rotunjită, asemenea celorlalte) și numai 16 divizionare A! Ca și Norvegia, 5 milioane, dar aidoma statelor cu circa 10 milioane, Belgia, Cehia, Suedia, Serbia și Ungaria. Lîngă ele, Polonia, cu 38 de milioane! Surprinde și faptul că în Ucraina, 46 de milioane cu Crimeea și Donbas, joacă doar 14 formații! Bref, există o legătură între populație și numărul de echipe, dar nu lipsesc excepțiile de la regulă.
Cînd LPF încă studiază modul de desfășurare a fazelor finale, deși în play-off ar trebui contabilizate exclusiv rezultatele dintre calificate, așa-zisele directe, iar din play-off să se cadă, eventual, și cu handicap, cu puncte în minus, pentru a se micșora riscul aranjamentelor, mi- siunea păstrării actualei formule pare extrem de dificilă.
Pare și chiar e. În ideea că modificarea din mers a sistemului competițional contravine regulamentului, orice modificare trebuie anunțată, obligatoriu, cu cel puțin un sezon înainte. În paralel, conform contractului cu cumpărătorul drepturilor de televizare a meciurilor, acordul pentru 2015-2016 se referă la 14 echipe, fix la 14! Nu înseamnă însă că rebelii au pierdut deja bătălia, că trebuie să se recunoască învinși. Deși părerea mea e că au șanse minime, chiar spre zero, n-ar fi prima oară cînd în lege scrie una și în realitate se întîmplă alta ! Fotbalul nostru continuă să fie teritoriul tuturor posibilităților.
Nu rezistă nici replica, sau rezistă doar parțial, că echipele din fruntea clasamentului, Steaua, CFR, Petrolul, Astra ori Dinamo, pledează pentru 14 formații tocmai pentru a se alege ele cu mai mulți bani din televizări. Altfel spus, ar fi egoiste, meschine. Fără să mă erijez în avocatul lor, reamintesc însă că LPF a umblat în vară la grila de împărțire a sumelor din TV și a făcut-o în beneficiul cluburilor mici. Ca atare, nou-promovatele au luat 400.000 de euro în plus, dar despre asta vom mai vorbi.