Furtună în deșert
Deși creditată cu șanse după 0-1 în Australia, echipa lui Reghecampf și Pintilii n-a reușit să marcheze în returul finalei cu Western Sydney Wanderers, remiza albă consemnată la Riad făcînd-o pe Al Hilal să piardă Liga Campionilor Asiei la capătul […]
Deși creditată cu șanse după 0-1 în Australia, echipa lui Reghecampf și Pintilii n-a reușit să marcheze în returul finalei cu Western Sydney Wanderers, remiza albă consemnată la Riad făcînd-o pe Al Hilal să piardă Liga Campionilor Asiei la capătul unei întîlniri pe care a dominat-o cap-coadă, copios, autoritar!
Am ratat primul meci al finalei, iar al doilea nu mi-a plăcut. Redus la o luptă preponderent fizică, lipsit de strălucire și de spectacol, returul a demonstrat că fotbalul asiatic a rămas mult în urma celor din Europa și America de Sud. A progresat și el, însă are drum lung înainte, foarte lung. Nici măcar WSW, e drept, o formație fondată abia în 2012!, n-a arătat mai nimic în afara unei pregătiri fizice exemplare și a disponibilității la efort. Ca o echipă de-ale noastre din eșalonul secund aflată în deplasare, ea a ieșit rareori din propria jumătate, etalînd tehnică zero, tactică la fel și bubuială cît cuprinde!
Calitățile pomenite nu i-ar fi adus însă cupa dacă Ante Covici n-ar fi apărat dumnezeiește. Trecut prin Grecia (PAOK, Kavala), Croația (Dinamo Zagreb) și Suedia (Hammarby, Elfsborg), acest munte de portar în vîrstă de 39 de ani, inspirat și norocos, a lăsat senzația că atacanții lui Reghe n-ar putea să-i dea gol în veci!
Pe lîngă un ghinion cu adevărat epocal, saudiții au aruncat vina pe arbitrul Yuichi Nishimura, căruia i-au reproșat neacordarea a 4 lovituri de la 11 metri! Reamintindu-și de gafa comisă de japonez la recentele Mondiale, cînd a inventat un penalty la Fred și a ajutat-o pe Brazilia să preia conducerea cu 2-1 în fața Croației, gazdele l-au pus la zid pe “centralul” nipon.
Acesta a greșit, numai că fazele ce i s-au imputat au părut mai puțin clare decît gafa de la CM. Au fost la limită, grele. La hențul din minutul 52 și la faultul asupra lui Al Faraj trebuia indicat punctul cu var, celelalte fiind de discutat.
Rezumînd, arbitrul a dezavantajat-o pe Al Hilal, principala lui culpă constînd în aceea că a judecat toate situațiile interpretabile în una și aceeași direcție, pro WSW.
Să mai notăm că, în general, antrenorilor români din Golf nu le-a mers niciodată mai rău ca în prezent, probă că nici unul n-a obținut victoria în ultima etapă! Dan Petrescu și Al Arabi ocupă în Qatar locul 8, iar Bölöni și Al Khor sînt pe 9. Surprinzător, Olăroiu a căzut cu Al Ahli pe 6 în Emirate, pe cînd Al Dhafra, trupa lui Ion Marin, tremură la retrogradare, e a 11-a. Să nu uităm că Olăroiu s-a umplut de glorie și de bani în deșert, regiune în care a cucerit titluri în Saudi Arabia (Al Hilal 2008) și în EAU (Al Ain 2012, 2013, Al Ahli 2014), a strîns 8 trofee!
Abia ajuns în zonă, Pițurcă a pornit cu stîngul: a pierdut ambele partide și a coborît cu Al Ittihad pe 4! Se aude că, prin stilul lui de a bate cu pumnul în masă, și-a ridicat jucătorii împotrivă după ce, pentru că a întîrziat la un antrenament, l-a exclus din lot pe veteranul Noor, cel mai iubit jucător din istoria clubului! Sigur, e prematur să ne pronunțăm, însă crește riscul ca socoteala de la București să difere de cea de la Jeddah. Iar Pițurcă să plătească scump proverbialul lui exces de personalitate. De urmărit.