Bölöni se înșală
Printre elementele care i-au ajutat pe “tricolori” să cîștige surprinzător, dar pe deplin meritat, partida din startul campaniei pentru Euro 2016, 1-0 cu Grecia la Pireu pe 7 septembrie 2014, a contat și faptul că antrenorul formației adverse abia fusese […]
Printre elementele care i-au ajutat pe “tricolori” să cîștige surprinzător, dar pe deplin meritat, partida din startul campaniei pentru Euro 2016, 1-0 cu Grecia la Pireu pe 7 septembrie 2014, a contat și faptul că antrenorul formației adverse abia fusese numit. Am scris atunci și repet acum că, prezentat pe 25 iulie, Claudio Ranieri n-a avut timpul necesar să-și cunoască jucătorii. Așa s-a și întîmplat, fără să fie vreo ironie aici, ca Pițurcă să-i știe mai bine pe eleni, unde joacă și de ce sînt capabili, decît însuși selecțio nerul acestora!Cu prilejul confruntării de sîmbătă, istoria se repetă în sensul în care reprezentativa Ungariei a ajuns pe mîna lui Pal Dardai de numai 3 săptămîni! Cum instalarea lui Dardai s-a produs pe 18 septembrie, meciul de la București va însemna debutul lui pe banca “naționalei”. Cît va sta el în funcție e dificil de precizat în condițiile în care, socotit interimar, ar urma să fie înlocuit în ianuarie 2015. Președintele federației, Sandor Csanyi, a promis că va anunța la începutul anului viitor un antrenor de cursă lungă. Nu-i de crezut însă că Dardai va fi dat afară dacă va cîștiga cele 3 partide din preliminariile CE programate în 2014: cu România (11 octombrie), cu Insulele Feroe (14 octombrie), cu Finlanda (14 noiembrie).
Cînd vorbesc despre criza profundă a fotbalului maghiar, care nu s-a mai calificat la un turneu final mondial din 1986, iar la unul european din 1972!, ziariștii din țara vecină invocă și că predecesorul lui Dardai, Attila Pinter, a rezistat pe banca “naționalei” doar 9 luni și 5 meciuri! Csanyi l-a pus pe 19 decembrie 2013 și l-a destituit pe 8 septembrie 2014, imediat după eșecul din întîlnirea oficială cu Irlanda de Nord, 1-2 la Budapesta. Celelalte 4 meciuri, între care și 1-2 cu Finlanda, au fost amicale.
Referindu-se la numirea lui Dardai, Bölöni de clara în “Adevărul” de miercuri că “schimba rea antrenorului e un lucru favorabil pentru Ungaria, dar nu e bine pentru Pițurcă. A venit un selecționer care, ca fotbalist, a jucat mulți ani în Germania și poate aduce un suflu nou”.
Să mă ierte Loți, însă chestia cu “suflul nou” mi se pare fumată. Un clișeu obosit . Eventual, problema e de dezbătut în raport cu formațiile de club, care au cîteodată nevoie de șocuri, dar nu și cu privire la “naționale”. Com ponenții acesteia se reunesc de 4-5 ori pe sezon și-apoi se împrăștie care încotro.
Dimpotrivă, consider că așa cum a încasat-o Ranieri, o poate încasa și Dardai, deși el chiar a fost, aici Bölöni nu greșește, jucătorul Herthei cu cele mai numeroase prezențe în Bun desliga din istoria grupării berlineze. În plus, amănuntul că n-a pregătit pînă astăzi nici o echipă de seniori mă determină să-l contrazic și mai tare pe Loți. Îl prețuiesc și îi respect opinia, dar interpretez schimbarea antrenorului Ungariei ca un avantaj pentru România. Atît că într-un fel se văd lucrurile de la București și altfel, firește, de la Doha.