Din Ghencea în Qatar
Întrucît fotbalul fără goluri seamănă cu nunta fără lăutari, un meci de 0-0 e socotit automat plictisitor, insipid, anost. Din fericire, deși încheiat printr-o remiză albă, duelul Steaua-Astra din Ghencea nu s-a înscris în categoria de mai sus. Dimpotrivă, a […]
Întrucît fotbalul fără goluri seamănă cu nunta fără lăutari, un meci de 0-0 e socotit automat plictisitor, insipid, anost. Din fericire, deși încheiat printr-o remiză albă, duelul Steaua-Astra din Ghencea nu s-a înscris în categoria de mai sus. Dimpotrivă, a plăcut prin îndîrjire și prin angajament. A furnizat un spectacol agreabil numai și datorită avalanșei de ratări, cîteva de-a dreptul monumentale.
Fiecare dintre combatante putea să cîștige la fel cum putea să și piardă. Garnitura oaspete a început vijelios, rolurile s-au inversat după pauză, Steaua cu două bare, încleștarea ducînd în final la un egal corect, echitabil.
Trebuie să ne bucure, firește, mai puțin pe suporterii roș-albaștri, că Astra s-a ridicat la nivelul campioanei și i-a pus probleme serioase. Faptul atestă că există în campionat mai multe formații puternice, nu numai Steaua. Pe merit, CFR Cluj și Petrolul cer să fie adăugate pe listă.
Ca părere personală, Steaua a fost mai legată și mai omogenă, mai echipă, în vreme ce Astra a impresionat prin calitatea componenților ei, parcă mai înzestrați, mai fotbaliști.
De lăudat și prestația lui Ov. Hațegan, “centralul” român plasat în pole-position fluierînd ca la carte. În măsura în care au lipsit fazele interpretabile, pe muchie de cuțit, se poate afirma că l-a ajutat și meciul. Adevărat e însă că înainte de orice Hațegan s-a ajutat singur: a condus cu mînă fermă, autoritar, dezinvolt.
Să nu omitem amănuntul că arbitrajele din primele întîlniri ale etapei a 9-a au fost bune spre foarte bune. Fără sincope, fără corijențe. Cu excepția lui Ad. Cojocaru, apreciat cu 5 pentru că, după Mujdragici, nu l-a eliminat și pe Muth de la Mediaș în întîlnirea Gaz Metan-Ceahlăul, și a lui R. Petrescu, 6 la CS U Craiova-ASA Tg. Mureș, ceilalți 5 “centrali”, D. Istrate, C. Popa, Al. Tudor, Ad. Comănescu și Ov. Hațegan, au primit 7 în Gazetă, notă care înseamnă fără greșeli. Asta în condițiile în care Chiajna, FC Dinamo și Petrolul au învins afară, iar Ceahlăul, Brașovul și Astra au adus cîte un punct din deplasare!
De spus și că băimăreanul Cristi Balaj a oficiat în week-end tocmai la Doha, prilej cu care, la partida dintre Qatar SC și Al Khor, 1-0, l-a trimis în tribună, pentru proteste, pe Loți Bölöni, antrenorul garniturii vizitatoare! Apropo, aveți idee cît cîștigă lunar arbitrii qatarieni (conform DOOM 2) din lotul de elită? Angajați ai federației naționale, ca și confrații lor din Ungaria, Grecia, Turcia etc., sînt plătiți cu 10.000 de dolari, salariu fix pe care-l completează cu 600 de dolari la fiecare delegare! Iar cînd se dispută un meci important, cu miză, se apelează tot la străini!
Spre a glumi nițel, ghinionul lui Balaj, al lui Tudor și al colegilor lor e că nu s-au născut în Qatar, însă regretul să-i încerce doar pe ei?!