Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Noi, marii heirupiști

Am absentat cîteva zile din redacție și n-am avut acces la net. Întors duminică dimineață, m-a surprins maniera în care internauții au recepționat articolele din GSP referitoare la implicarea capitalei noastre în turneul final continental din 2020. Atît textul subsemnatului, […]

duminică, 21 septembrie 2014, 4:23

Am absentat cîteva zile din redacție și n-am avut acces la net. Întors duminică dimineață, m-a surprins maniera în care internauții au recepționat articolele din GSP referitoare la implicarea capitalei noastre în turneul final continental din 2020. Atît textul subsemnatului, premergător desemnării orașelor gazdă, cît și cel al lui Tolontan, scris după vot și intitulat “Ce vom cîștiga din organizarea CE?”, au stîrnit un val de comentarii negative. Iar noi, autorii lor, ne-am ales cu eticheta de heirupiști, dacă respectivul cuvînt chiar figurează în dicționare și se scrie așa.

Sigur că pe neamul care i-a dat pe Țuțea și pe Cioran îl prinde să fie sceptic. Mai ales acum, cînd haina pesimismului se poartă, cînd e la modă. Pe de altă parte, a sărit iar în ochi faptul că, indiferent de ce obținem, de ce realizăm, nu știm să ne bucurăm.

Ne-am născut triști și nu izbutim să ne scuturăm de gîndurile negre.

De acord că n-am spart norii primind 4 meciuri la competiția de peste 6 ani. Totuși, trebuie socotit un pas înainte deoarece, adesea lăsați pe dinafară, am intrat în rîndul lumii bune, al elitei. Curios, în loc să ne manifestăm satisfacția și să zîmbim, noi ne încruntăm și punem răul înainte. Deși boala e cronică, nu credeți c-ar fi momentul să ne vindecăm de ea? Măcar să încercăm?

Ca atare, într-o atmosferă deprimată și deprimantă, cititorii ne-au avertizat că Euro 2020 nu va aduce nimic bun pentru bucureșteanul de rînd, ai cărui copii n-au abecedare și ale cărui străzi sînt desfundate. “Orașul se va umple de străini ce se vor năpusti în Centrul Vechi după băutură și după fete ușoare” ,  a postat careva. Apoi m-a luat peste picior cu întrebări, altminteri întemeiate, ca “ești cumva dezvoltator imobiliar?” ori “vrei să montezi borduri?”.

Zadarnic lansase Tolo un apel pentru reîmprospătarea încrederii. Ecoul a fost nul, iar concluzia în același registru, cum că partidele de la CE vor constitui un nou “pretext pentru statul român și pentru investitorii lui privați să fure”! Cine-și închipuia că mai sînt idei în stare să ne miște, nu zic să ne și entuziasmeze, trebuie să bată repede în retragere. Să admită public că s-a păcălit.

Pe aceeași linie s-a înscris, din păcate, și interven-ția lui Ionuț Lupescu. De la Nyon, cel alintat cîndva Kaiserul i-a ironizat pe Mircea Sandu și pe Răzvan Burleanu în egală măsură. I-a ciufulit. “Să-și vadă de treburile lor că au multe de făcut în fotbalul românesc! Să nu-și mai aroge merite pentru Euro 2020 întrucît nu-i cazul”, le-a atras atenția șeful Comisiei Tehnice a UEFA.

Cu toate că îl simpatizez pe Ionuț încă din perioada în care conducea sindicatul jucătorilor, nu mă feresc să-i spun că greșește. Cu toate excesele lui, Mircea Sandu chiar s-a străduit să ajungă CE la București. S-a agitat. A tras sfori. A dus muncă de lămurire cu colegii săi din Comitetul Executiv.

În privința moralei adresate fostului și actualului președinte federal, mi-e teamă că înaltul oficial UEFA a tras într-o țintă falsă. Mai degrabă au avut dreptate cei care s-au mirat cînd Lupescu s-a grăbit să părăsească postul de director general al FRF. Să mă ierte, dar pentru el nu mai erau “multe de făcut în fotbalul românesc”?!

Comentarii (59)Adaugă comentariu

AliBaba (223 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 13:09

E meritul lui Sandu, n-o mai dati voi la intors degeaba!

Bogdan B. (59 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 13:31

Ca de obicei, „o anumită parte a presei” face sărbătoare din nimic, atribuind merite inexistente unora şi altora atunci când nu e deloc cazul de aşa ceva. În realitate România a beneficiat – în mod evident pentru oricine are un creier funcţional – doar de o conjunctură extrem de favorabilă, nu de vreo „realizare” de excepţie. A fost, dacă vreţi, exact ca şi cu admiterea în NATO: nu au avut Iliescu şi Năstase absolut nici o treabă sau vreun merit în asta (ba chiar din contră, prezenţa lor la conducerea ţării a fost un obstacol deloc de neglijat!), ci pur şi simplu generalii occidentali au decis să mute graniţa militară cu Rusia cu câte o ţară spre est, de la nord la sud, din Baltică până în Balcani, atâta tot. România era „la locul faptei”, geografic, aşadar imposibil de ignorat.
Exact la fel s-a întâmplat şi acum: extinderea multdorită de Platini, cu noul sistem de desfăşurare a Europeanului, a împrăştiat meciurile turneului final în toate extremităţile continentului, la propriu, ba chiar mult dincolo de ele (că şi Azerbaidjanul e în Europa, după „geografia fotbalistică”!). De la Dublin la Baku, de la Bilbao la St. Petersburg, de la Copenhaga la Roma, fără să excludă buricul continentului de la Munchen, toate regiunile şi zonele şi-au primit bucăţica lor de fericire din organizarea unui mare nimic (turneu final de 24 de echipe e o apă chioară în loc de un vin bun). Şi da, şi Bucureştiul, şi Budapesta, la fel ca şi perechile de vecini Bruxelles – Amsterdam şi Londra – Glasgow, au beneficiat de megalomania lui Platini, dar şi de populismul lui – perfect vizibil în modul cum a degradat valoric Liga Campionilor, prin creerea unui traseu mai uşor pentru campioanele ţărilor mai slabe fotbalistic.
Asta e toată discuţia cu organizarea Euro, mult prea mult zgomot pentru absolut nimic.

Prof. Nica (125 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 18:21

@Bogdan B #52. Ai ceva dreptate insa fortezi adevarul. Daca ar fi asa cum (semi)doct prezinti tu lucrurile, Varsovia, Praga ori Sofia de ce nu au primit meciuri? Nu cumva s-a facut lobby pentru Bucuresti si daca s-a facut de catre cine? De catre tine?

dorin (166 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 18:54

Cam asta si sunteti, niste provocatori. Mata si nici „Tolo” nu a sarit prea departe.

honk (1 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 20:37

Atentie, Tutea nu prea era „preten” cu Cioran si-l numea adesea un copil care se tanguie ! Dar ca veni vorba de euro XXX, mai bine dati delete la articolul asta si explicati-ne – um este cu contractu lui pitzurca … pentru ca asa cum urla ziarele, din cauza unei secretare, suntem legati cu el pe veci ! Ca sa nu spun ca pitzi, impreuna cu Sandu si Becalli fratii sunt fauriri ale voastre, gsp, in epoca voastra de glorie jurnalistica sportiva !

Bogdan B. (59 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 20:44

Prof. Nica: Nu ştiu dacă eşti profesor aşa cum te prezinţi, nu ştiu cum îţi permiţi să plasezi o caracterizare de „semidoct” unei persoane pe care nu o cunoşti (dacă ai fi cu adevărat un intelectual, educaţia şi bunul simţ te-ar împiedica să faci aşa ceva!), dar la întrebările tale retorice pretins inteligente răspunsul e foarte simplu şi la îndemâna oricui. Sofia nu a primit meciuri pentru că nici un stadion nu a trecut de cerinţele impuse de UEFA, iar Varşovia şi Praga pur şi simplu nu au fost interesate de organizarea Euro 2020 (Polonia abia ce l-a organizat pe cel din 2012, dealtfel). Oricum, trebuia să ai minima decenţă să te documentezi înainte de a-ţi da ca prostul cu părerea, cum ai făcut tu… De curiozitate, titlul de „profesor” ţi l-ai trântit pe colţul mesei la cârciumă sau ai trecut şi tu prin cursurile „Spiru Haret” ca adevăraţii sfertodocţi posesori de diplome slab subtitut de hârtie igienică?

cucredu (4 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 22:07

Domnilor scibi sportivi si mai ales tu mai nea Ovidiu ca asa am invatat eu pa la podul Grant sa spun la cei de o virsta mai mare! tot la fel manevrati comentariul sportiv ca si acum 35 de ani de cind am parasit locul natal, o dati ca si cu zarurile la table, pai cum puteti sa l garnisiti pa impostorul asta de m.sandu care impute tot ce atinge ca are merite! ce draku a studiat asta ca eram prin aceleasi clase primare si se milogea la pine neagra cu pate de ficat pe la colegi. Mirlania este o caracteristica evidenta la noi romanii dar citiva o au in dna lor din nascare! Nu stiu multe de Tolo si alti tineri dar de tine stiu ca ai slujit regimurile de toate felurile care au trecut prin ochelari tai de ageamiu! Negativismul pleaca de la voi bai obositilor, nu noi restul lumii ci voi risul lumii creati mega imagini cu alde sandu, coposu, behali, ilici,nastase, ponta, etc… de ce frumos lingeai odata ca sa continui sa faci la fel. Pacat de noi restul lumii ca in spatial vietii noastre avem de a face cu rsturi ca voi. Ba smenarule vino sa vezi citi copii de origine romana sunt in Silicon Valley apreciati si respectati, ba kakastore cite povesti de viata a romanilor simpli ai scris tu in gazetaria ta! scrie ba de Tudorica trompetistu sau de nea Lengher sau familia lu Dobay! Halal de voi pupistilor……. hai shalom ca ne faci neamul de ris!

Ramon (127 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 8:09

D-le director
vom fi in 2020 și vom organiza 4 meciuri din 52, intr-o competiție a cărei organizare se schimbă. Cum Bucureștiul nu este neapărat gunoiul Europei, mai este și pe la alții, cum după 1950 s-au organizat peste 100 finale și vreo 300 meciuri în turnee finale, oare nu puteau fi date Bucureștiului 4 meciuri, plus o finală anul trecut ? Sigur că putem îndeplini condițiile, doar nu inventăm naveta spațială, nici bomba atotdistrugătoare, nici leacul universal valabil. De ce vă bucurați atât, că iar veți avea ocazia să scrieți de șmecheriile constructorilor care vor apare, că vor veni prietenii voștri de prin vest și vă veți codi să le oferiți o masă la restaurant, așa cum ei v-au oferit ? Nu uitați că vreo 45 de ani ne-am lăudat cu realizări, mai toate volatilizate într-o economie adevărată. Acum de ce să ne lăudăm ? Majoritatea românilor nu vor avea de căștigat, nici brazilienii nu au avut de ce și nici măcar microbiștii carioca nu au avut bucurii.
Va fi o afacere cu multe implicații, așa cum este peste tot, dar o vom transforma și pe aceasta în pagubă pentru românul de rînd și îmbogățire pentru șmecheri.

Ion (2 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 16:49

Zau?

Comentează