Iar cu grecii: dacă nu acum, atunci cînd?!
În mod normal, trebuie să-i dăm dreptate lui Pițurcă de cîte ori zice, și zice mereu, că grecii sînt favoriți în meciul de la Atena. Că ei pornesc cu prima șansă pe 7 septembrie. Pe lîngă că s-au întors recent […]
În mod normal, trebuie să-i dăm dreptate lui Pițurcă de cîte ori zice, și zice mereu, că grecii sînt favoriți în meciul de la Atena. Că ei pornesc cu prima șansă pe 7 septembrie. Pe lîngă că s-au întors recent de la Mondialele din Brazilia, competiție pe care “tricolorii” au văzut-o la televizor, grecii ne-au cam luat de clienți. Ultima oară ne-au bătut chiar la Atena, 3-1 în barajul din 15 -noiembrie 2013. Din păcate, disputat 4 zile mai tîrziu, returul de la București s-a terminat 1-1, egal care ne-a lăsat în fața micilor ecrane.
Evident că Pițurcă nu vorbește la alibi. Are dreptate. Doar că datele partidei de duminică nu-s cele ale unei întîlniri obișnuite, iar asta deoarece se va juca fără spectatori. Implicit, echipa gazdă va pierde o carte importantă în absența publicului propriu, recunoscut ca pătimaș, insistent și zurbagiu. Ar fi un argument serios la care Raț et Comp. n-ar strica să ia aminte și de care să încerce să profite.
Conjunctura ne servește și din alt punct de vedere. “Naționala” elenă și-a schimbat antrenorul, pe postul portughezului Fernando Santos venind în 25 iulie italianul Claudio Ranieri. Logic că pe parcursul acestei perioade de tatonare jucătorii nu știu ce vrea noul tehnician și nici acesta ce pot jucătorii. Bref, încă un atu de partea noastră.
De remarcat că, raportat la CM, Ranieri a operat puține modificări: au dispărut veteranii Karagounis (37 de ani), Katsouranis (34) și Gekas (33) ca să intre pe listă debutanții K. Papadopoulos (22), Mantalos (23) și Diamantakos (21). Din cei 23 convocați pentru duminică, 17 au făcut parte din lotul deplasat la turneul final din Brazilia. Conform presei ateniene, aceștia vor forma în continuare nucleul “naționalei” elene, ei vor fi titularii.
Deși s-au despărțit de celebrii K, Karagounis și Katsouranis, tot grecii sînt mai experimentați, mai rutinați. Au trecut prin bătălii mai lungi și mai dificile. Numai că și raționamentul cu pricina, adesea invocat de Pițurcă pentru corectitudinea lui, nu-i unul care să rămînă fără replică. În fond, nici băieții noștri nu-s niște începători, niște pui de găină.
Calculînd că Raț (97), Marica (71), Tamaș (63) și Torje (36) au strîns 267 de selecții, să precizăm că nu există motive ca ei să se mai sperie de vreun adversar, indiferent de numele și palmaresul acestuia!
Să nu se înțeleagă, cum se îmbulzesc unii să răstălmăcească lucrurile, că ne așteaptă un meci ușor la Atena. Dimpotrivă, ne așteaptă un meci foarte greu. El se va desfășura însă într-un cadru și într-un moment care, părerea mea, ne avantajează.
Iată de ce, fără să ignor problemele de efectiv cu care se confruntă Pițurcă și ezitările acestuia, afirm că un asemenea tren nu trebuie scăpat. Pentru că un al doilea nu se știe dacă mai vine.
Toate astea îi obligă pe Pițurcă și pe “tricolori” să joace la victorie, ba s-o și obțină!