Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Cei mai cei și cei mai singuri

În calitate de membru al juriului internațional ce l-a ales pe cel mai bun jucător UEFA din stagiunea 2013-2014, am urmărit și stabilirea grupelor din Champions League, ambele manifestări fiind găzduite joi de fastuosul Grimaldi Forum din Monte Carlo. Sub […]

luni, 1 septembrie 2014, 4:18

În calitate de membru al juriului internațional ce l-a ales pe cel mai bun jucător UEFA din stagiunea 2013-2014, am urmărit și stabilirea grupelor din Champions League, ambele manifestări fiind găzduite joi de fastuosul Grimaldi Forum din Monte Carlo. Sub avîntata cupolă de sticlă și de aluminiu a acestuia, în Salle des Princes, am trăit însă o senzație de stînjeneală la care caut să vă iau părtași.

Cine a asistat vreodată la o tragere la sorți de C1 știe ce agitație extraordinară stîrnește un asemenea eveniment, ce înghesuială, ce nebunie! Se adună sute și sute de oameni, șefi de cluburi și de federații, antrenori și impresari ș.a., dar și foarte mulți, parcă fără număr, ziariști din presa scrisă și vorbită de pe întreg continentul. În aria acestui adevărat Turn Babel dictează televiziunile. Cameramanii îi fugăresc pe toți ca pe hoții de cai!

Nu altfel s-au petrecut lucrurile și zilele trecute. Atît că de data asta, după ce Steaua a ratat prostește calificarea, cred că am fost unicul român din acel amfiteatru elegant, răcoros și căptușit cu catifea roșie. Fotoliul rezervat FRF, pe spătarul căruia scria ROU, era liber și nici nu se va ocupa deoarece Răzvan Burleanu a participat la reuniunea UEFA, dar n-a mai mers și la tragere. Cît despre televiziunile bucureștene, acestea și-au amînat apariția pentru a doua zi, cînd au comentat țintarul din Europa League.

Mă rog, au răsunat în Sala Prinților toate limbile pămîntului, acceptați exagerarea, nu însă și a noastră. Dacă oficialii Realului și ai Romei, de la Arsenal, de la Benfica ori de la Barcelona, occidentalii, au dominat discuțiile, rușii de la Zenit, turcii de la Galata, ciprioții de la Apoel și bulgarii de la Ludogoreț s-au mai băgat și ei în seamă. Mai rar, dar au îndrăznit să-și dea cu părerea. Numai noi, românii, am strălucit prin absență, rămași în afara unei lumi de care ne-am rupt și de care ne depărtăm cu fiecare zi!

Veți spune că fenomenul nu-i nou și chiar nu e. Din păcate, am pierdut și continuăm să pierdem teren, decalajul față de elită nu scade, dimpotrivă. În fotbal și nu numai. Ce dovadă mai convingătoare să vrem pe lîngă aceea că, transferați la cluburi mai răsărite, deși nu de top, “tricolorii” Alexe, Papp, Bourceanu și Rusescu s-au întors în țară ori urmează să se întoarcă din pricină că au dezamăgit peste graniță?! Iar numărul neadaptaților de lux pare în creștere. Buni acasă, respectivii sînt refuzați la export!

Trufași și plini de importanță, ne place să ne îmbătăm cu apă rece, să ne amăgim că sîntem cei mai frumoși și cei mai talentați, cei mai cei! Cum nu sîntem, ne și trezim, precum subsemnatul la Monaco, stingheri într-un univers în care ne simțim rătăciți, izolați, neputincioși. Care univers ne bagă în seamă din ce în ce mai puțin și, încă mai trist, nu ne regretă niciodată.

Comentarii (56)Adaugă comentariu

Doar un cliseu izolationist (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 10:22

Nici Slovacia, Polonia, Ungaria, Finlanda, Suedia, Austria nu conteaza in industria fotbalului, asadar, in afara unor relatii personale, care tin de vecinatate, antichitate sau altele, nimeni nu le da vreo importanta, fiindca nu se pot face afaceri bune acolo, n-au celebritati etc. Ati asistat la o reuniune a industriei, e la fel si la un targ de armament sau la o conferinta internationala de psihologie. Tarile sarace n-au nimic de oferit, dar nu e numai Romania in situatia asta, sunt multe. Autocritica / lamentatia in registrul asta izolationist nu are chiar niciun sens.

Hombre (93 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 10:34

Este nevoie de o strategie pe termen cel putin mediu.
Cand schimbi antrenorii mai des decat sosetele, cand patronii au mentalitatea de „ia banii si fugi” in loc sa investeasca o parte si pt castiguri viitoare, cand toata federatia are ca prioritate organizarea primelor si nu a fotbalului…ei bine, nici rezultatul nu poate fi altfel.

CHALEX (17 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 11:28

Draga „PAX – 50”,
Excelent selfie cu… tastatura, chiar daca l-ai „plagiat” pe Caragiale cu a sa celebra fraza: „In urbea asta de gogomani, unde sunt cel-dintai!

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 12:21

Nelu : „o sa vedeti ca nu el era singurul vinovat de rezultatele slabe. Va veni altcineva si nu va face mare branza.”

# 49 draga Nelu,

din pacate sansele sa putem vedea sint sub 1%.
Cine cunoaste limba lui Piturca, pasareasca ?
Cine vrea sa joace Turca Pi iarba si sa-si infurie supotrerii ?
Hai sa fim seriosi. Ma gandeam si eu ca Piti l-a luat pe angajatul Caprei ploiestene doar ca sa-i faca lipitura cu niste camile. Or avea arabii bani, dar n-am auzit ca sint cazuti in cap.

gelu (116 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 12:31

NU CRED CA-I CHIAR ASA CUM SPUNETI D-VOASTRA, D-LE IOANITOAIA! ASTEPT DOVEZI CLARE! TEXTUL E FRUMUSEL, DAR NU-MI SPUNE CA NOI, ROMANII, SUNTEM IZOLATI!

Cheetah (2118 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 14:07

Geniile neintelese sint deobicei singure si izolate de lume, asa ca dau dreptate inspiratului Dvs. titlu din reusitul eseu de fata.

Comentează