Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Mondialul portarilor

Dacă n-a izbutit să impună o su­per­vedetă, deși columbianul James Ro­driguez aspiră la un asemenea statut, actuala ediție a CM i-a scos în eviden­ță pe goal-keeperi, i-a consacrat. Fi­rește, au mai greșit și aceștia, însă într-o măsură mai mică, sensibil […]

joi, 3 iulie 2014, 2:52
bannercm.jpg

Dacă n-a izbutit să impună o su­per­vedetă, deși columbianul James Ro­driguez aspiră la un asemenea statut, actuala ediție a CM i-a scos în eviden­ță pe goal-keeperi, i-a consacrat. Fi­rește, au mai greșit și aceștia, însă într-o măsură mai mică, sensibil mai mică, decît în 2010.

Surprinzător, tocmai experimen­ta­ții Casillas (33 de ani) și Akinfeev (28) au stricat imaginea generală: spanio­lul a comis-o de cîteva ori în dezas­trul de 1-5 cu Olanda, gafînd de-a dreptul copilărește cînd i-a oferit o minge de gol lui Van Persie, iar rusul și-a încărcat conștiința cu golurile sud-coreeanului Lee și algerianului Slimani. A scăpat în plasă un șut ane­mic trimis din afara careului, apoi a ieșit aiurea la o centrare. Dar ei au constituit excepțiile de la regula com­petiției, una conform căreia portarii din Brazilia 2014 n-au rămas deloc datori. Dimpotrivă, și-au făcut cu pri­sosință datoria. Au primit note mari.

Cîțiva chiar ne-au lăsat cu gura căs­cată, muți de admirație. Costari­ca­nul Na­vas, de pildă, a apărat impe­cabil în toate întîlnirile, la fel cum elo­gii i se cuvin și santinelei din poarta Mexicu­lui, lui Ochoa. Tocmai pentru că o astfel de intervenție se vede rar, vom uita cu greu reflexul uluitor prin care, respingînd lovitura de cap a lui Neymar, Ochoa a salvat ca prin miracol remiza albă în confruntarea cu “naționala” auriverde.

În timp ce spectatorii s-au entuzias­­mat, specialiștii s-au lansat în expli­ca­ții pen­tru forma ex­cepțio­nală a majo­rității apărăto­rilor dintre buturi, de pe a căror listă nu pot lipsi america­nul Howard și belgia­nul Courtois, cu adevărat magnifici în meciul direct. Pe parcursul căruia primul a reușit să pareze, record în istoria CM, 16 mingi de gol!

În sfîrșit, destui comentatori apre­ciază că portarii au fost ajutați să se remarce și de balonul cu care se joa­că, Brazuca, un produs Adidas mult mai echilibrat comparativ cu năzu­rosul Jabulani, autorul unor traiec­torii imprevizibile, folosit acum 4 ani în Sud-Africa. “Brazuca e exact ce trebuie”, declara Julio Cesar la pre­zentarea mingii oficiale și o lume în­treagă înclină să-i dea dreptate.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Alex (4 comentarii)  •  3 iulie 2014, 15:15

Nimic despre Manuel Neuer!!?

antimafia (103 comentarii)  •  3 iulie 2014, 15:32

De acord ca sunt acum portari foarte buni, poate ca niciodata, ma gandesc si la noi ca-l avem doar pe Tatarusanu care, foarte probabil, va fi rezerva la Fiorentina. Dar caracteristica acestui mondial este ca nici acum, in sferturi, nu exista o echipa favorita, multe jocuri din optimi au fost transate datorita sansei, a intamplarii. Despre acest mondial nu se vor scrie carti despre eroi, sau daca se vor scrie nu le va citi nimeni. Finalul acestui campionat mondial nu va consacra vreo mare putere in fotbal, cei mai multi fotbalisti de top au venit obositi si parca multumiti ca au plecat acasa. Mondialul nu mai este un criteriu pentru a fi cel mai bun.

Clau (107 comentarii)  •  3 iulie 2014, 15:49

Justa pusa problema. Neuer nimic nou.

aham (140 comentarii)  •  3 iulie 2014, 15:55

la acest mondial, arbitrii sunt cei care fac legea, nu echipele sau nush ce jucator. mafifa hotaraste totul. daca pana si scolari, a carei brazilie pur si simplu a fost impinsa de arbitrii pana aici, pana si el vorbeste de consipratii impotriva braziliei..

Cheetah (2118 comentarii)  •  3 iulie 2014, 16:46

Foarte interesant ce spuneti, mai ales la sfirsitul articolului, n-am stiut ca mingiile difera de la CM la CM, in asa masura incit portarii sa trebuiasca sa le „invete” pe fiecare dintre ele.
Asadar, un tip de minge poate da traiectorie diferita fata de alt tip, la acelasi sut, in aceleasi conditii de vint/briza, etc??? Foarte interesant.
Si ma mai gindesc si ca priza portarilor poate fi si aceasta diferita, la „basici” diferite.

Oricum, dupa cum stim cu totii, „nu exista o echipa mare fara un portar mare” – si asta se va dovedi si la actualul mondial.
Merci, Maestre!

gogu (131 comentarii)  •  3 iulie 2014, 17:21

Ma si mir ca ciumpalacii gen black is black inca nu au inceput sa isi dea importanta si sa clatine ei din cap a atoatestiutori. Asta stie, i-a spus lui la telefon un var de-al doilea dinspre mama, ca Onazi nu are fractura!!!!!

Toader (37 comentarii)  •  3 iulie 2014, 17:24

Asa stau lucrurile dar as fi vrut si o explicatie tehnica pentru ascensiunea portarilor. S-a intamplat si gata, care sunt secretele?

Augustin (268 comentarii)  •  3 iulie 2014, 17:26

Forma slaba a lui Casillas e rezultatul normal al faptului ca nu prea a mai fost titular la club. Nu aperi nu mai ai curaj.

Andrei (2 comentarii)  •  3 iulie 2014, 17:27

Foarte, foarte bun articolul

lord belial (434 comentarii)  •  3 iulie 2014, 17:38

neuer lipseste din lista, ca si lloris
in rest, casillas nu mai e de mult un portar de clasa a. exista un motiv pt care doi antrenori au decis sa il tina pe banca de rezerve la real.
dar de acord cu concluzia generala, e un campionat al portarilor

Gio (18 comentarii)  •  3 iulie 2014, 17:55

Ce-oti fi vazut la Ochoa nu pot sa-mi dau seama…….a aparat doar ce a fost pe directia lui…..ce n-a fost pe el a fost gol. Howard si Navas intradevar buni dar nu senzationali. Dar cu o floare nu se face primavara….

Niku (275 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:01

@ alex #1, lord belial#11. Neuer de ce? Pentru ca a jucat mai mult libero cu algerienii? Nu imi aduc aminte de niciun plonjon teribil al lui.

JJ (98 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:04

De data asta maestrul a dat cele mai bune exemple. Nici eu nu l-as fi bagat pe neamt in primii 4-5.

gardos (3 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:07

neuer? poate ca fundas..ca portar, subtirel!!

Dinu (427 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:08

Recunosc ca, Casillas si tiki taka au ajuns pamant de flori. Numai spaniolii nu inteleg asta si de aceea continua cu Del Bosque.

grig (1 comentarii)  •  3 iulie 2014, 19:03

antimafia….dimpotriva…de mondialul asta o sa se vorbeasca mult mai mult decat de altele…nu pot sa fiu de caord cu oboseala pentru ca germania, olanda , franta merga mai departe….chiar e unul din cele mai bune WC din ultima vreme….un micut avantaj pentru clima sud americana

Marcello (83 comentarii)  •  3 iulie 2014, 19:28

@Gio 12. Tu ai vazut alta competitie daca il ataci pe Ochoa.

Suru (108 comentarii)  •  3 iulie 2014, 20:42

Casillas a aparat prost doua meciuri, dar asta nu inseamna ca e terminat ca portar la 34 de ani. Din cate stiu eu Howard e mai in varsta, deci exemplul nu tine.

Neluploiesteanu (213 comentarii)  •  3 iulie 2014, 21:14

Buna remarca lui Marcello despre Grig #12. Daca americanul Howard nu a fost exceptional nu a mai fost niciun portar niciodata. Iar Navas la fel.

dan (56 comentarii)  •  3 iulie 2014, 21:52

portarii si pe locul 2 sau invers, arbitrii….mi se pare ca acest mondial devine un aranjament planetar!
va dati seama la rusi,la harapi ce veselie o sa fie?

Traian (39 comentarii)  •  3 iulie 2014, 22:34

Parca s-ar juca la noi in campionatul intern, e plin de blaturi, arbitrii sunt alesi aiurea, dezamagitor! Articolul e ok, as vrea sa ne explicati cum e posibil ca anumite echipe sa fie favorizate atat de pe fatza.

seba (75 comentarii)  •  3 iulie 2014, 23:15

mingea e chiar misto de data asta. se vede cum se duce la suturi, prinde efectul pe care si-l doresc atacantii si nu are traiectorii ciudate care sa-i deruteze pe portari. cred ca in africa de sud fifa a dorit o minge proasta pentru a echilibra valorile, sa apara surprize, o tampenie. uite ca au fost surprize si cu o minge buna!

lord belial (434 comentarii)  •  4 iulie 2014, 1:16

dar articolul dlui ioanitoaia seamana cu articolul asta de pe net. hahahaha

http://www.chicagotribune.com/sports/soccer/sns-rt-us-soccer-world-goalkeepers-20140703,0,2581256.story

Gino (513 comentarii)  •  4 iulie 2014, 10:56

Adidas a nimerit-o cu mingea de data asta, nu ca in Africa de Sud unde mingea a fost o teroare pentru portari. Aia fusese scoasa dupa colaborarea cu nu stiu ce mare universitate britanica.

Tulcea (1 comentarii)  •  4 iulie 2014, 11:01

Dl Ioanitoaia poate dormi linistit daca au ajuns sa il copieze si aia de la Chicago Tribune si World Soccer! Cred ca aia au abonament la Gazeta Sporturilor si nu isi incep ziua faravsa o citeasca.

Alex (9 comentarii)  •  4 iulie 2014, 14:10

Autorul s-a apucat sa scrie un articol despre portari, dar nu l-a vazut pe cel mai valoros dintre toti, anume Neuer. Reflexe miraculoase au multi portari, dar ceea ce face Neuer nu vezi la oricine. Stie cand sa iasa, cum sa deposedeze atacantul de minge,etc. Sau poate din cauza ca este deja un portar superconsacrat nu l-a mai mentionat.

Comentează