Vulturii și vulpile
În istoria de 84 de ani a Mondialelor, continentul negru n-a avut niciodată două echipe în optimile de finală, numai că ambele s-au curățat luni în decurs de patru ceasuri. Cînd “vulturii” din Nigeria și “vulpile deșertului” din Algeria […]
În istoria de 84 de ani a Mondialelor, continentul negru n-a avut niciodată două echipe în optimile de finală, numai că ambele s-au curățat luni în decurs de patru ceasuri. Cînd “vulturii” din Nigeria și “vulpile deșertului” din Algeria au plecat acasă, trebuie spus însă că au lăsat în America de Sud impresii frumoase, ba și regrete. Adevărul e că învingătoarele lor, Franța și, respectiv, Germania, au cîștigat pe merit. Ele au dominat și au irosit mai multe ocazii, dar nu greșim nici dacă precizăm că s-au impus greu și fără glorie. Tîrziu, în finalul partidelor, nemții abia în prelungiri.
Totodată, în stilul “centralilor” exotici care ignoră regulamentele și încurcă lucrurile prin Brazilia, americanul cu nume de contor, Geiger, i-a nedreptățit flagrant pe nigerieni în momentul în care nu l-a eliminat pe Matuidi. Indiscutabil că faultul mijlocașului de la PSG, intrare criminală la Onazi, căruia i-a provocat o dublă fractură, de tibie și de peroneu, merita pedepsit cu roșu. Nu exista altă decizie, era obligatoriu roșu!
Cum faza s-a petrecut în minutul 55 și la scorul de 0-0, meciul putea merge în altă direcție și duce la alt deznodămînt cu francezii în 10 oameni. Acuzînd în termeni duri arbitrajul, antrenorul Keshi n-a vorbit aiurea. A avut motive să se plîngă și chiar să se indigneze.
Cum ziceam, francezii și nemții, ce se vor întîlni între ei în “sferturi”, n-au impresionat. N-au fost mai tehnici, cîțiva dintre băieții lui Löw stîrnind uneori ironii cu încercările lor neizbutite de a se da mingicari, de a părea virtuozi! S-au dovedit însă, element ușor de anticipat, mai răbdători și mai organizați, iar plusul de experiență, de maturitate, n-a rămas nerăsplătit.
Părerea generală e că, prin dispariția Africii, continent pe care “naționalele” Nigeriei și Algeriei l-au reprezentat cu onoare, Cupa Mondială din 2014 a devenit mai monotonă, mai lipsită de culoare. Descoperită la imaginație, la entuziasm și la exuberanță, ea a pierdut din farmec. Din poezie. Din taină.