Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

S-a făcut voia lui Gino!

Introducerea sistemului cu 14 echipe în Liga 1, cu play-off şi cu play-out, pe care Comitetul Executiv a votat-o joi pentru sezonul 2015-2016, a împărţit lumea fotbalului nostru. Susţinută de preşedintele Gino Iorgulescu, propunerea a trecut relativ uşor în ­Adunarea […]

joi, 29 mai 2014, 3:33

Introducerea sistemului cu 14 echipe în Liga 1, cu play-off şi cu play-out, pe care Comitetul Executiv a votat-o joi pentru sezonul 2015-2016, a împărţit lumea fotbalului nostru. Susţinută de preşedintele Gino Iorgulescu, propunerea a trecut relativ uşor în ­Adunarea Generală a LPF.

Ulterior, şi-a însuşit-o şi noul şef al FRF, iniţial adeptul formulei cu 18 parti­cipante, dar nu-i nici o noutate în asta din mo­ment ce Răzvan Burleanu ne-a obişnuit să spună una şi să fumeze alta!

În frunte cu Gică Hagi şi Fl. Prunea, inamicii schimbării au insistat că în nici o ţară europeană cu o populaţie ca a României, cifrată la 21,33 milioane în 2012 conform Băncii Mondiale, nu există campionate cu 14 echipe ori sub 14. ­Statistica e cu ei, le dă dreptate. Ţările cu ­cîte 10 echipe în primul eşalon au puţini locuitori, ­Austria 8,5 milioane, Croaţia 4,3, Elveţia 8 şi Slovenia 2,1, ca şi cele cu 12 echipe în elită: Danemarca (5,6 milioane), Scoţia (5,3) şi Slo­vacia (5,5) nu adună împreună populaţia Româ­niei! Afirmaţia e valabilă şi pentru grupul celor cu 14 divizionare A, Bulgaria (7,5 milioane), ­Cipru (1,1) şi Israel (8), de unde concluzia că, apelînd la sistemul cu 14, România chiar con­s­tituie excepţia de la regulă.

Altă dovadă ce justifică rezervele faţă de noua formulă e aceea că jumătate din ţările menţionate se găsesc în urma noastră în ie­rarhia mondială. Conform FIFA Coca-Cola World Ranking din 8 mai 2013, România se situează pe poziţia 32 şi se află înaintea Ciprului (locul 130), a Israelului (78), a Bulgariei (73), a Slovaciei (46) şi a Austriei (40). Cum Slovenia (29), Danemarca (23), Scoţia (22), Croaţia (8) şi Elveţia (8) sînt mai sus, atuul contestatarilor poate juca însă şi rol de bumerang! Dintr-o di­recţie e da, dintr-alta e nu, depinde de unde priveşti şi, mai ales, ce doreşti să reţii.

Pe de altă parte, pînă să semneze cu ara­bii, Reghecampf a numit sistemul cu 14 echipe “singura cale de revigorare”. A şi explicat de ce, pentru că “vom avea de 4 ori Steaua-Di­namo, de 4 ori Steaua-Petrolul, meciuri tari, atractivitate mare”. Pe fondul concentrării ­valorilor şi al creşterii interesului, amănuntul că vara viitoare vor retrograda 6 formaţii, nu 4, va conferi competiţiei un plus de miză. De tensiune. De dramatism. La rîndu-i, preşedintele ieşean Prunea n-a întîrziat cu răspunsul, avertizînd că “vor dispărea multe echipe”. Probabil că vor dispărea cele sărace şi slabe, dar unde scrie că ele trebuie duse de mînă şi ajutate la infinit? Nicăieri. Liga 1 ar trebui să fie întrecerea învingătorilor, a celor mai puternici.

Sincer vorbind, nici pe mine nu mă entuziasmează restrîngerea campionatului. Personal, aş fi păstrat 18 formaţii, dar admit că, pentru ieşirea din tunel, merită încercat orice, inclusiv sistemul cu 14, pe care va trebui să-l jude­căm peste un an sau doi de la aplicare. Dacă el va convinge, vom continua. Dacă nu, ne vom întoarce cu coada între picioare la cel vechi. Cum n-ar fi prima plasă pe care o luăm, noi să fim sănătoşi!

Comentarii (74)Adaugă comentariu

dani (86 comentarii)  •  30 mai 2014, 8:45

Doar doua echipe ar trebui sa joace in prima liga:Steaua si Dinamu. 34 de etape doar ele doua pt titlul de campioana. Celelalte echipe sint doar umplutura! Si finala cupei tot, Steaua si Dinamu sa o joace. Celelalte echipe sint doar umplutura! Bine, desigur daca Dl Duru nu va fi dus la Bulele pt matrapazlicuri, iar Dinamu nu va fi retrogradata in liga a 5-a-ca Poli Timisoara-pt datoria de 20 milioane euro. Poli Timisoara era datoare cu 8-9 milioane euro cind a fost mazilita de Mafia Sandu in liga a 5-a. Dar nu era echipa Ministerului de Interne!

gilos (328 comentarii)  •  30 mai 2014, 9:47

Gino si-a impus punctul de vedere, dar si-a facut ambitia degeaba. Sistemul play off-play out este o mare brambureala, vezi experimentul de anul acesta din liga a II-a care a balamucit pe toata lumea si nu a adus nimic bun…
Un campionat cu o singura serie cu 16 echipe si o liga a II-a cu o singura serie de 18-20 echipe era varianta ideala.
Vom trai si vom vedea…

ionescu florin (3 comentarii)  •  30 mai 2014, 9:53

liga 1,16 echipe,retrogradeaza 2,si 2 dau baraj.liga 2, o serie 18 sau 20 echipe,2 promoveaza direct 2 dau baraj.in tarile cu fotbal avansat nu exista play off.

Olteanu (478 comentarii)  •  30 mai 2014, 9:54

@golombioschi #50. Din pacate e plina lumea de sonati ca tine. Ai trimis nu stiu ce sistem „revolutionar” fatat de mintea ta, dar nu Dl Ioanitoaia decide ce se aplica si ce nu. Nu ma surprinde ca un nebun ca tine practica asemenea limbaj dar ma mira ca postarea ta apare chiar pe blogul celui pe care il jignesti. In cazul nebunilor democratia nu ar trebui sa functioneze.

Colombo (29 comentarii)  •  30 mai 2014, 9:56

Pentru Ilie de la #50 cautati repede o camasa de forta si imbracati-l cu ea cqa tipul e de legat.

ionescu florin (3 comentarii)  •  30 mai 2014, 9:57

sa justific barajul.trebuie motivatie pt toate echipele pe tot parcursul campionatului.e posibil ca 1,2 echipe sa piarda contactul cu plutonul si in sistemul propus de mine ar lupta pt baraj.

ionescu florin (3 comentarii)  •  30 mai 2014, 10:04

degeaba ai de 4 ori steaua-dinamo,primele 2 sunt amicale.imi este greu sa cred ca nu se vor califica in play off.

Ovidiu Ioanițoaia (118 comentarii)  •  30 mai 2014, 10:15

Pentru #50 Golombioschi Ilie

Nu știu cine sînteți și n-am primit nimic de la dv. La fel, nu știu ce înțelegeți prin discuție telefonică pe mail.

Faptul că vă permiteți să mă jigniți vă descalifică și exclude orice posibilitate de dialog.

Gino (513 comentarii)  •  30 mai 2014, 10:21

Ia te uita, a fost nevoie de postarea unui dement ca sa aflam ca Nea Ovi e prezent printre noi…

Abcde (206 comentarii)  •  30 mai 2014, 11:22

Nea Ovi, te credeam om serios si ma mir ca te-ai apucat sa ii raspunzi lui Ilie Pronosport ala de la #50 care e dus cu caputul si mitocan…Altora nu le-ai raspuns, te-ai gasit sa conversezi tocmai cu un smintit…

adi_stelistul (359 comentarii)  •  30 mai 2014, 13:12

Domnule Ioanitoaia, cum nu-l cunoasteti pe domnul in cauza? Dumneavoastra nu cititi cartile de istorie? Domnul respectiv e insusi Napoleon, vecin de pat cu Stefan cel Mare. Cum de nu l-ati recunoscut? 🙂

Cristian (25 comentarii)  •  30 mai 2014, 13:14

pacat ,nu credeam ca voi ajunge sa traiesc ziua in care fotbalul romanesc va fi distrus. ai bani joci nu ai bani te uiti,cit mai poti caci si uitatul costa din ce in ce mai mult si cind te gindesti ca artizanul dezastrului va primi renta viagera .

gtfd (2 comentarii)  •  30 mai 2014, 13:51

sistemele reductioniste nu aduc nici o schimbare in bine ci distrugere totala asa dupa cum se poate observa si in mediul economic. micsorarea activitatii fotbalistice va duce incet dar sigur la disparitia fotbalului romanesc. locurile pt fotbalistii romani se vor reduce iar acest fapt nu va insemna o sansa in plus ci mai multe in minus. taranii care conduc romania spre distrugerea totala nu sint in stare decit sa darime asa ca acest fenomen a ajuns acum sa se manifeste si in fotbal. consecintele vor fi aceleasi ca si in alte domenii. sa vedem daca o sa va placa! apoi sa nu se uite ca cava darimat greu sa mai poate reface. continuati ca o sa va mearga nemaipomenit!

GOLOMBIOSCHI ILIE (150 comentarii)  •  30 mai 2014, 21:40

#61 adi_stelistul.
Bine că mai recunoscut tu, că acum 1, 2, ani cînd pe blogurile acestea ale „Gazetei sporturilor” susţineam originalitatea şi prioritatea inventivă a sistemului cu 16 cu 4 la retrogradare lansat de mine în presă în 1993, erai ăla adi_stelistul ce îmi dădea lecţii că în PORTUGALIA sistemul ar fi funcţionat între anii 70,80. Parcă tu le ştiai pe toate, erai documentat şi montat să dai replici.

GOLOMBIOSCHI ILIE (150 comentarii)  •  30 mai 2014, 22:31

Domnule Ovidiu Ioaniţoaia vă reamintesc, conform discuţiei telefonice intermediate de secretara dumneavoastră de la redacţie mi-aţi cerut să vă trimit pe mail proiectele revoluţionare privitoare la fotbal pe care vroiam să mi le cunoaşteţi şi să contribuiţi cu aportul important pe care funcţia dumneavoastră vi-l permite, la o promovare puternică, conformă cu valoarea şi importanţa lor. Aţi spus, întîi să vedeţi despre ce e vorba ca să nu vindem pielea ursului din pădure fără să ştiţi ce şi cum. Într-o formă restrînsă dar explicită v-am trimis pe e-mail informaţiile promise.Verficaţi. Realitatea, LPF şi FRF, iau decizia modificării sistemului competiţional fără nici un deranj din partea presei ,a GSP-ului şi îndreaptă fotbalul pe un traseu greu remediabil, cu repercursiuni ce eu , de ceilalţi nu ştiu,urmează să fiu afectat negativ şi asta destul de consistent. Dacă ceilalţi tac, sînt nemulţumiţi, dar înghit soluţiile livrate de presa obedientă LPF-ului şi vechilor structuri, nu au soluţii proprii adecvate,eu vă acuz, că dumneavoastră, aveţi cunoştinţă de aceste soluţii şi nu acţionaţi în consecinţă. Dacă n-aţi reţinut, numele meu e, GOLOMBIOSCHI ILIE, … Craiova.

GOLOMBIOSCHI ILIE (150 comentarii)  •  30 mai 2014, 22:59

Domnule Ovidiu Ioaniţoaia vă trimit din nou materialul din 7 mai pe care am înţeles că nu l-ati identificat.
Conform cu discuția telefonică avută cu dumneavoastră anterior vă trimit proiectul esențial, cadru, ce poate si trebuie să genereze reașezarea și relansarea la toate nivelurile a fotbalului românesc.
Va trimit proiectul reorganizarii sistemului competitional fotbalistic pe modelul unei piramide perfecte cu 4 niveluri,divizii,ligi.
Astfel liga1, divizia A formata ca si toate seriile de la celelalte niveluri pe un model unic de 16 echipe, cu locul 1campioana, promovata si ultimele 4 retrogradate. Liga 2, divizia B ar avea corespunzator la cele 4 retrogradate din liga 1,divizia A, ,4 serii ale caror prime clasate ar urca la liga1. Conform acestor principii toate celalalte cluburi din fotbalul romanesc ar urca de la ligiile, diviziile inferioare C, D, judetene, in sus, in primele 4 ligi, diviziile A,B,C,D, care toate ar fi formate pe modelul seriei de 16 echipe cu 4 la retrogradare.
Astfel, ar fi liga 1 din 16 echipe cu 4 la retrogradare, liga 2, 4 serii cu 16 echipe si 4 la retrogradare, liga a 3 a 16 serii, liga a 4 a dvizia D cum ar veni 64 serii . Acestea ar putea incorpora intreaga masa a cluburilor de fotbal din Romania. De asemenea, in urma unei analize proprii de cativa ani, as propune ridicarea baremului de penalizare de la 25 puncte la cifra aparent incredibila dar corecta de 40 de puncte pentru toate diviziile, chiar in conditiile unui campionat cu serii de 16 echipe.
Detalii și argumente bazate pe o analiză indelungată,(în 1993 în publicația ” ROMÂNIA MEA ” am propus divizia A din 16 echipe cu 4 la retrogradare) nu pot să vă inserez acum spațiul fiind limitat.
Așa cum v-am spus sînt autorul a încă un număr de proiecte majore în domeniu pe care doar le enumerez, dacă solicitați putînd să vi le pun la dispoziție, nu fară efort, tehnoredactarea creîndu-mi probleme, fiind vorba de fapt de revoluționări în domeniile respective pe baze inventive, creatoare, de o deosebită valoare.
Enumăr, Obilgatoriu 2 jucători sub 18 ani (la începutul anului competițional), unitar la toate diviziile, inclusiv liga 1, idee lansată de mine începînd din 2011, Organizare a activității de arbitraj pe sistem de ligă , divizie de arbitraj, corespunzător fiecărei divizii, respectiv serii, cu 16 centrali și 16 asistenți, 4 retrogradează 4 (din seriile ligii inferioare promovează. Drepturi TV sistem cu licitație pe fiecare meci si repartizare a sumei obținute(25% invingătorului, 15%învinsului,20%la fiecare în caz de egalitate, restul de 60% 14 cluburi+LPF, 4% fiecare la toate meciurile etapei. Reformarea Cupei României, tablou cu toate participantele ca la tenis cu 16 capi de serie(echipele din Liga1) meciuri eliminatorii în 1 manșă pe terenul celei mai slab clasate pînă în finală, inclusiv. Campionat Mondial Anual la nivel de țări organizat pe structura(schema) bazată pe seria de 16 cu 4, similar cu ce am prezentat la început pentru România dar transpus la nivel mondial, global.
Pe lîngă aceste proiecte majore ce includ numeroase reglementări ce nu le-am mentionat în totalitate, de asemenea sînt sursa unor numeroase alte modificări de regulamente ce vizează activitatea fotbalistică și care dacă sînt transpuse în practică pot duce la, pot zice chiar revoluționarea fotbalului românesc și mondial.
Poziția ce o dețineți în mod oficial permite ca să vă aduceți un aport de maximă importanță in succesul acestor maxi,mega,proiecte. De aceea apelez la dumneavoastră si închei spunîndu-vă că vă stau la dispozitie pentru orice lămuriri necesare si pentru a acționa împreună.
Sănătate si cu stimă,
Golombioschi Ilie, Craiova

adi_stelistul (359 comentarii)  •  31 mai 2014, 15:29

Napoleon, clar! 🙂

PS Sistemul chiar a functionat in Portugalia in anii ’70 si doream doar sa-ti atrag atentia, geniule, ca:
1. nu e nimic senzational in ce propui, ideea e banala!,
2. nu e originala, asa cum pretinzi.
Noapte buna! Am sperat ca mai ai un dram de simt al ridicolului. M-am inselat. 🙂

adi_stelistul (359 comentarii)  •  31 mai 2014, 15:31

In schimb faptul ca iti amintesti, dupa atata timp, un dialog care mi s-a parut banal (eu l-am uitat!) inteleg cat de obsed… , preocupat esti de subiect. 🙂

Cheetah (2118 comentarii)  •  1 iunie 2014, 0:06

E bine sa incercam cu 14 echipe, dar eu in afara de faptul ca se vor juca niste meciuri suplimentare intre primii clasati respectiv ultimii clasati la sfirsitul campionatului, cu rol de a-i departaja pe cei mai buni, nu inteleg nimic din ce inseamna play out/off, sint bita de Venetia. 🙂
De mult prea multe ori regulile fotbalului au fost schimbate dupa interese in final financiare, ale „cui trebuie”. Si nu o data s-a aplicat si aici regula de aur a corifeilor bolsevici „nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile”.

Marean (270 comentarii)  •  1 iunie 2014, 17:48

Beeei Golombioschi, tu crezi ca dl Ioanitoaia isi aduce aminte de toti sonatii cu care vorbeste la telefon? Du-te, nene, si invata sa vorbesti si abia dupa ce intelegi ce inseamna sa fii civilizat sa ai si pretentia de a fi ascultat. Inteleg ca dl Ioanitoaia nu iti datoreaza nimic, asa ca valea!

GOLOMBIOSCHI ILIE (150 comentarii)  •  1 iunie 2014, 23:30

#67#68 adi_stelistul.
Oi fi fost şi tu un informator al securităţii de ştii ce sisten banal se practica în Portugalia prin 1976. Aşa de banal că toate tările îl practică şi eu nu ştiu. Vorbeşti numai prostii(scri), Patru la retrogradare nu avem decît noi.Patru la retrogradare şi la noi nu au fost decît în formula cu 18 echipe. Cumulat 4 la retrogradare şi 16 echipe noi nu am avut(cea mai tare formulă)niciodată, şi nici alţii, cel puţin în perioada recentă şi cognişcibilă. Dubios cum tu ai cunoscut situaţia aceea pasageră din Portugalia. Oricîte argumente cu documentarea bună ai aduce sau alceva e mai mult decît dubios exceptînd faptul ca vrei să te dai deştept(nu eşti) şi ştii ceea ce în mod curent un om normal nu ştie. Am înţeles că ai în jur de 40 şi ceva de ani (eu am 57)deci atunci în 76, 86, erai mic deci greu credibil că ai fi cunoscut atunci situaţia din Portugalia. Mai mult sistemul acesta fiind cel mai performant(ţi-o spun eu) e foarte dubios că aşa banal cum e nu la mai aplicat şi nu îl mai aplică nimeni, semn clar că de fapt nu îl prea înţelege nimeni. Eu îl promovez non stop cel puţin pe internet de 2,3,ani, fără ecou, semn că toţi fac greşala gravă ce o faci şi tu că dacă e simplu, banal de simplu, nu e bun.Tu ca şi ceilalţi de fapt nu înţelegeţi fotbalul decît pînă la un anumit nivel, ce mi-e 3, ce mi-e 4 la retrogradare, acelaşi lucru, ce mi-e 18, ce mi-e 16, la fel.Dacă nu înţelegi, nu poţi discerne fin, ca să faci diferenţa majoră, între aceste formule, formal, apropiate, nu te mai băga în seamă. Să se bage ăi care înţeleg şi vor binele fotbalului românesc.

GOLOMBIOSCHI ILIE (150 comentarii)  •  2 iunie 2014, 0:00

#70 Marean
Beeei Marean te băgaşi şi tu ca musca în ciorbă. Dacă tu eşti un iresponsabil domnul Ioaniţoaia presupun că nu e. Apelul telefonic a fost făcut prin secretariatul domnului Ioaniţoaia şi dacă accept că nu poţi să îţi aduci aminte o convorbire anume întotdeauna, materialul trimis pe adresa dînsului de e-mail trebuia să îi atragă atenţia. Una-i una şi alta-i alta, problema e că situaţia sistemului competiţional nu e rezolvată corect şi asta va genera necazuri mari şi evitabile.De aceea, important dacă vrem binele fotbalului românesc, e, ce se face pînă la sfîrşitul lunii, la Adunarea Generală a FRF. Domnul Ovidiu Ioaniţoaia datorează un răspuns fotbalului românesc care speră să se vindece. Tu îi datorezi ceva domnului Ovidiu Ioaniţoaia?

novac (16 comentarii)  •  2 iunie 2014, 9:28

Golombiovschi, vezi ca ai uitat sa iti iei medicamentele la timp si ai tulburari. Ori esti ruda cu Cristofor Columb si ai descoperit America?

GOLOMBIOSCHI ILIE (150 comentarii)  •  3 iunie 2014, 19:30

#novac.
Bine că mă descoperişi tu acuma.

Comentează