S-a făcut voia lui Gino!
Introducerea sistemului cu 14 echipe în Liga 1, cu play-off şi cu play-out, pe care Comitetul Executiv a votat-o joi pentru sezonul 2015-2016, a împărţit lumea fotbalului nostru. Susţinută de preşedintele Gino Iorgulescu, propunerea a trecut relativ uşor în Adunarea […]
Introducerea sistemului cu 14 echipe în Liga 1, cu play-off şi cu play-out, pe care Comitetul Executiv a votat-o joi pentru sezonul 2015-2016, a împărţit lumea fotbalului nostru. Susţinută de preşedintele Gino Iorgulescu, propunerea a trecut relativ uşor în Adunarea Generală a LPF.
Ulterior, şi-a însuşit-o şi noul şef al FRF, iniţial adeptul formulei cu 18 participante, dar nu-i nici o noutate în asta din moment ce Răzvan Burleanu ne-a obişnuit să spună una şi să fumeze alta!
În frunte cu Gică Hagi şi Fl. Prunea, inamicii schimbării au insistat că în nici o ţară europeană cu o populaţie ca a României, cifrată la 21,33 milioane în 2012 conform Băncii Mondiale, nu există campionate cu 14 echipe ori sub 14. Statistica e cu ei, le dă dreptate. Ţările cu cîte 10 echipe în primul eşalon au puţini locuitori, Austria 8,5 milioane, Croaţia 4,3, Elveţia 8 şi Slovenia 2,1, ca şi cele cu 12 echipe în elită: Danemarca (5,6 milioane), Scoţia (5,3) şi Slovacia (5,5) nu adună împreună populaţia României! Afirmaţia e valabilă şi pentru grupul celor cu 14 divizionare A, Bulgaria (7,5 milioane), Cipru (1,1) şi Israel (8), de unde concluzia că, apelînd la sistemul cu 14, România chiar constituie excepţia de la regulă.
Altă dovadă ce justifică rezervele faţă de noua formulă e aceea că jumătate din ţările menţionate se găsesc în urma noastră în ierarhia mondială. Conform FIFA Coca-Cola World Ranking din 8 mai 2013, România se situează pe poziţia 32 şi se află înaintea Ciprului (locul 130), a Israelului (78), a Bulgariei (73), a Slovaciei (46) şi a Austriei (40). Cum Slovenia (29), Danemarca (23), Scoţia (22), Croaţia (8) şi Elveţia (8) sînt mai sus, atuul contestatarilor poate juca însă şi rol de bumerang! Dintr-o direcţie e da, dintr-alta e nu, depinde de unde priveşti şi, mai ales, ce doreşti să reţii.
Pe de altă parte, pînă să semneze cu arabii, Reghecampf a numit sistemul cu 14 echipe “singura cale de revigorare”. A şi explicat de ce, pentru că “vom avea de 4 ori Steaua-Dinamo, de 4 ori Steaua-Petrolul, meciuri tari, atractivitate mare”. Pe fondul concentrării valorilor şi al creşterii interesului, amănuntul că vara viitoare vor retrograda 6 formaţii, nu 4, va conferi competiţiei un plus de miză. De tensiune. De dramatism. La rîndu-i, preşedintele ieşean Prunea n-a întîrziat cu răspunsul, avertizînd că “vor dispărea multe echipe”. Probabil că vor dispărea cele sărace şi slabe, dar unde scrie că ele trebuie duse de mînă şi ajutate la infinit? Nicăieri. Liga 1 ar trebui să fie întrecerea învingătorilor, a celor mai puternici.
Sincer vorbind, nici pe mine nu mă entuziasmează restrîngerea campionatului. Personal, aş fi păstrat 18 formaţii, dar admit că, pentru ieşirea din tunel, merită încercat orice, inclusiv sistemul cu 14, pe care va trebui să-l judecăm peste un an sau doi de la aplicare. Dacă el va convinge, vom continua. Dacă nu, ne vom întoarce cu coada între picioare la cel vechi. Cum n-ar fi prima plasă pe care o luăm, noi să fim sănătoşi!