Ajutor de la dușman
După ce, în toamna lui 1982, le scosese din Cupa UEFA pe Fiorentina, pe Shamrock Rovers Dublin și pe Bordeaux, Universitatea Craiova se pregătea s-o înfrunte pe FC Kaiserslautern. Azi în eșalonul secund, FCK era pe-atunci fruntașă în Bundesliga. Pe […]
După ce, în toamna lui 1982, le scosese din Cupa UEFA pe Fiorentina, pe Shamrock Rovers Dublin și pe Bordeaux, Universitatea Craiova se pregătea s-o înfrunte pe FC Kaiserslautern. Azi în eșalonul secund, FCK era pe-atunci fruntașă în Bundesliga. Pe 2 martie 1983, echipa reputaților internaționali germani Brehme (86A) și Briegel (72A), ca și a lui Thorbjörn Nilsson, golgeterul reprezentativei Suediei, o aștepta în fieful propriu pe Știința. Pornea ca favorită certă și pentru că, în sezonul precedent, urcase pînă în semifinalele C2.
Deși pe Betzenberg Stadion, botezat ulterior Fritz Walter, gazdele vor învinge cu 3-2, la un moment ele se distanțaseră la 3-0. Sigur pe o victorie la scor, antrenorul Kröner a decis să-l menajeze pe “panzerul” Briegel, așa că l-a schimbat în minutul 40. Marcînd prin Geolgău și Crișan, oltenii au întors însă de la 0-3 pentru ca, învingători cu 1-0 în returul din Bănie, a înscris Negrilă, să-i elimine pe nemți grație golurilor din deplasare.
Au urmat egalurile cu Benfica, 0-0 la Lisabona și 1-1 la Craiova, care i-au blocat Universității drumul spre finală. Criteriul care o ajutase în “sferturi” a trădat-o în semifinale, asta-i viața!
Întrucît pe vremea aceea meciurile se televizau mai rar și, oricum, în România nu se prindeau cele din Germania din pricina Cortinei de Fier, ministrul de externe Ștefan Andrei și poetul Adrian Păunescu, marii suporteri și protectori ai Științei, au insistat ca antrenorul Tică Oțet să meargă mai repede la Kaiserslautern pentru a-și spiona adversarul într-o partidă internă, dacă nu greșesc, contra lui Schalke 04. FCK urma să joace sîmbătă cu Schalke și miercuri cu Craiova. Pe considerentul că regretatul Oțet, care nu prea o avea cu limbile străine, se putea încurca, s-a hotărît să fie însoțit de 3 ziariști, între care și subsemnatul.
Atît că, din cauza unei ploi torențiale, meciul de campionat nu s-a mai disputat! Firește că Oțet s-a necăjit, drept pentru care în aceeași seară, cînd președintele lui Kaiserslautern ne-a invitat la el acasă, Tică aproape că n-a rostit o vorbă. Udo Sopp, care era pastor evanghelic, a băgat de seamă că tehnicianul craiovean nu-i în apele lui și a întrebat ce se întîmplă. I-am explicat că e preocupat deoarece, amînîndu-se partida cu Schalke, nu știe ce joacă FCK și cum s-o ia. Aha, l-am auzit pe amfitrion, după care ne-a îmbiat să mai bem un schnaps.
Am trăncănit pînă către miezul nopții, Oțet continuînd să privească spre niciunde de parcă el ar fi fost vinovat de anularea meciului. În clipa în care ne-am ridicat să plecăm, președintele ne-a înmînat “un cadou pentru Mister și rugămintea să nu mai fie trist”. Deși n-am cerut detalii, neamțul a simțit nevoia să ni le dea: “În pachet se află 5 casete video, iar pe ele sînt înregistrate ultimele întîlniri din Bundesliga ale echipei noastre. Nu mai vreau casetele înapoi, le puteți păstra!”.