Steaua și Dinamo au pierdut lupta!
Practic, Adunarea Generală Extraordinară a LPF de marți n-a luat nici o decizie în privința încheierii sau continuării sezonului fotbalistic. În momentul în care se anticipau o polemică aprinsă și un vot strîns pe marginea lui, Liga nici măcar n-a […]
Practic, Adunarea Generală Extraordinară a LPF de marți n-a luat nici o decizie în privința încheierii sau continuării sezonului fotbalistic. În momentul în care se anticipau o polemică aprinsă și un vot strîns pe marginea lui, Liga nici măcar n-a dezbătut subiectul! Ea a hotărît că, o dată aprobat în Comitetul Executiv al FRF, calendarul competițional nu mai trebuie nici rediscutat, nici modificat. Cu alte cuvinte, a rămas cum s-a stabilit.
Simplificînd cele petrecute ieri, rezultă că au ieșit învingătoare cluburile care au cerut disputarea etapelor a 18-a și a 19-a contînd pentru retur. Ușor de explicat de ce Astra Giurgiu, mai ales, și Petrolul Ploiești s-au opus amînării, cea dintîi cu vehemență, ferm. Deoarece, spre deosebire de contracandidatele lor și, în principal, de Steaua, ele se află în formă, sînt pe val, situație din care vor să tragă profit maxim. Fierul se bate cît e cald, nu?
În special Steaua, dar și Dinamo au susținut că, din pricina temperaturilor scăzute și a terenurilor înghețate, prelungirea sezonului n-ar servi nici jucătorilor, nici spectatorilor. Deși s-au situat pe aceeași poziție, fiecare a judecat altfel. Întrucît n-a mai învins în campionat din 27 octombrie, 2-1 la Brașov, interval în care a înregistrat 4 egaluri consecutive de 1-1, Steaua s-a gîndit că e mai bine să ia vacanță decît să încerce depășirea unui impas ce sugerează o criză. La rîndu-i, Dinamo a calculat că, intenționînd cîteva transferuri importante, le va finaliza și, grație lor, va deveni mai tare la primăvară.
Cînd invocă, pe lîngă timpul nefavorabil, oboseala provocată de un calendar foarte încărcat, Steaua are dreptate doar parțial. Într-adevăr, ea a bifat pe parcursul toamnei mai multe meciuri decît Astra, 29 față de 26, dar mai puține în raport cu Pandurii, formația gorjeană susținînd 31. Așadar, nu-i lipseau argumentele să se plîngă, dar nu era singura.
Demn de atenție e însă un alt aspect. Acela că, deși vîslind în aceeași barcă și în aceeași direcție, Steaua și Dinamo au pierdut bătălia. Nu una crucială, de acord, atît că un asemenea eșec, fie el numai de imagine, era de neconceput acum cîțiva ani, cînd ora exactă se dădea în Ghencea și în Ștefan cel Mare.
Greu de spus, riscant, în ce măsură înfrîngerea suferită la LPF reflectă o redistribuire a forțelor la vîrful fotbalului, o modificare a tabloului de comandă, în sensul în care, tot mai puternice, reprezentantele provinciei au început să îndrăznească mai mult și, iată, chiar să obțină mai mult.
Dacă nu orice schimbare se cuvine salutată, aceasta pare bine venită. Cu cît fotbalul românesc nu va mai fi dirijat din Capitală, ci va avea și alți poli de putere, va fi spre folosul și spre progresul lui. Se va bucura de o șansă în plus să iasă din mediocritate, din letargie, din tunel.