Mai bătrîni decît grecii!
Am mai explicat din ce motiv Pițurcă s-a grăbit să declare, cînd sorții au hotărît ca România și Grecia să se întîlnească în barajul pentru CM, că “tricolorii” trebuie considerați outsideri. A făcut-o din diplomație, la alibi, pentru a fi […]
Am mai explicat din ce motiv Pițurcă s-a grăbit să declare, cînd sorții au hotărît ca România și Grecia să se întîlnească în barajul pentru CM, că “tricolorii” trebuie considerați outsideri. A făcut-o din diplomație, la alibi, pentru a fi acoperit la o adică.
Probabil că orice antrenor ar fi reacționat la fel. Bucurîndu-se că urna l-a scutit de o “dublă” mai grea, cu portughezii, cu croații ori chiar cu ucrainenii, Pițurcă și-a ținut în frîu satisfacția, a domolit-o. Din păcate însă, dacă se va întîmpla, Doamne ferește!, să piardă calificarea, i se va imputa pe un ton răstit că a ratat-o în fața celui mai slab adversar. Va fi scos țap ispășitor.
În eventualitatea că ne-ar fi eliminat portughezii, de pildă, lui Pițurcă i s-ar mai fi găsit unele circumstanțe atenuante, ceva scuze. Nu însă și la un eșec cu elenii, cînd toate oalele se vor sparge în capul lui și va ieși tămbălău. Va fi socotit vinovatul numărul 1 și luat la țintă din orice pozi-ție, iată de ce nu i-a plăcut că “tricolorii” au nimerit peste greci.
Comparînd cele două garnituri, să comentăm variantele din Gazeta de miercuri, formule de start plauzibile, deși neconfirmate oficial. Conform acestora, Santos ar începe la Atena cu Karnezis 26 ani/15 selecții-Torosidis 28/61, Papasthopoulos 25/44, Manolas 22/4, Holebas 29/17-Tziolis 28/44, Katsouranis 34/107-Salpingidis 32/70, Fourtunis 21/12, Samaras 28/68-Mitroglou 25/26, iar Pițurcă ar apela la Lobonț 35/84-Mățel 24/10, Goian 32/57, Gardoș 25/10, Raț 32/92-Bourceanu 28/23, Lazăr 32/28-Torje 23/33, Cociș 30/49, Stancu 26/27-Marica 28/66.
Calculăm și rămînem surprinși, întîi și întîi din pricină că, împotriva prezumțiilor, echipa României e mai bătrînă, cu o medie de vîrstă de 28,6 ani față de numai 27,1 a Greciei! Am fi băgat mîna în foc că lucrurile stau exact invers, convinși că “naționala” lor e mai obosită decît a noastră și uite că nu e! Ne-am înșelat, am fost păcăliți.
În plus, trupa de sub Acropole nu-i nici mai experimentată de vreme ce ea însumează 11 selecții mai puține, numai 468! Și dacă, reamintind că a cucerit titlul continental în 2004 și s-a calificat în “sferturile” CE 2012, ar fi mai experimentată cît ar mai conta asta? Fotbalul se joacă totdeauna în prezent și niciodată în trecut.
Rezumînd, mă îndoiesc că aheii se recomandă drept o forță menită să ne complexeze, să ne bage în sperieți. Reprezintă un partener ce nu trebuie subestimat, puternic și redutabil, dar cu care logic ar fi să lup-tăm de la egal la egal. Să ne-o dăm cu ei care pe care, parte-n parte.
Deși o doresc din suflet, nu merg la sigur că-i vom învinge pe greci. Și în baza celor de mai sus, zic însă că-i putem învinge și chiar trag nădejde, asemenea tuturor românilor, că vom izbuti. N-ar trebui să ne temem de greci cînd fac daruri și, cu atît mai puțin, cînd joacă fotbal. Pentru că sînt la nivelul nostru, cu calități și cu defecte, parcă am fi frați de cruce!