Ce riscă Steaua în cazul Valiza
În stilu-i obișnuit, cînd sobru, cînd ilar, Gigi Becali a mărturisit în fața judecătorilor Înaltei Curți că a falsificat acte din Dosarul Valiza, că le-a antedatat. Astfel, și-a asumat întreaga responsabilitate, recunoscînd că el l-a pus pe Victor Pițurcă să […]
În stilu-i obișnuit, cînd sobru, cînd ilar, Gigi Becali a mărturisit în fața judecătorilor Înaltei Curți că a falsificat acte din Dosarul Valiza, că le-a antedatat. Astfel, și-a asumat întreaga responsabilitate, recunoscînd că el l-a pus pe Victor Pițurcă să semneze fără ca selecționerul să știe ce semnează și că tot el l-a sfătuit pe Teia Sponte să mintă că a dus la Cluj 1,7 milioane de euro pentru a cumpăra un teren, nu pentru a-i cointeresa pe fotbaliștii lui U.
Să convenim că latifundiarul a făcut un gest frumos, cavaleresc, căci rareori cineva ia asupra-i și vina celorlalți. Dar rămîne să ne lămurim pe 4 iunie, data anunțării verdictului, în ce măsură cei 5 membri ai completului vor fi fost impresionați de sinceritatea lui Gigi Becali. Vom constata și dacă depoziția cu pricina l-a ajutat pe autorul ei ori, din contră, s-a întors împotriva lui asemenea unui bumerang. Cert e însă că, mărturisind vrute și nevrute, Gigi a jucat ruleta rusească.
Întrucît Gigi și-a recunoscut vina, rezultă că va suporta consecințele, numai că depinde ce anume i se va imputa. În eventualitatea în care va fi pedepsit doar pentru fals, va scăpa mai ușor, iar formația roș-albastră nu va avea probleme sub aspect sportiv, competițional. Nu va avea nici o problemă. Altminteri însă, pentru dare de mită prin promisiunea de premiere, Becali o va încurca rău, fiind posibil chiar s-o tragă după el și pe Steaua. Nu-i adevărat că faptele, petrecute în 2006 (Bistrița) și 2008 (U), s-ar fi prescris, cum s-a trezit vorbind președintele LPF. Greșit, în materie de corupție nu există prescripție.
Legat de asta, pică varianta conform căreia, indiferent de ce va păți Becali, Steaua nu va suferi deoarece acesta și-a cedat acțiunile încă înainte de 2006 și, ca atare, n-a mai reprezentat de-atunci clubul. Modificat în 2011, Regulamentul Disciplinar al FRF limpezește lucrurile: consideră persoane asociate cu o grupare pe oficialii, salariații, sponsorii, finanțatorii acesteia etc., dar și pe cele “a căror apartenență la un club este de notorietate și nu a fost contestată pînă în momentul săvîrșirii unei abateri”, Articolul 4, pagina 392. Socotind că prevederea i se potrivește ca o mănușă deputatului aflat în detenție, e lesne de dedus că toți cei care susțin că Steaua n-are cum fi trasă la răspundere ca urmare a acțiunilor patronului se înșală.
Conform unei opinii mai largi, pericolul pentru trupa lui Reghe nu vine din interior, ci din afară. Cum a procedat și cu Fenerbahce, pe care a eliminat-o din Champions League, deși federația turcă n-o sancționase, UEFA ar putea s-o excludă din C1 și pe Steaua. De presupus că FRF și LPF nu vor îndrăzni să lovească în cea mai iubită echipă din România, dar și că, la o adică, forul continental nu se va sfii s-o facă. Cînd la București și la Nyon se așteaptă hotărîrea Înaltei Curți, Steaua pare să riște puțin, foarte puțin. Cît de mică, primejdia nu trebuie însă neglijată.