Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Da, Rapid-Steaua chiar a fost derby!

Dincolo de provocările unora și de ironiile altora, opinez că meciul dintre Rapid și Steaua de duminică a constituit un derby. Angajamentul echipelor, ambiția și ardoarea lor l-au ridicat la acest rang. Aflați într-un moment dificil, rapidiștii au pus suflet, […]

luni, 15 aprilie 2013, 4:21

Dincolo de provocările unora și de ironiile altora, opinez că meciul dintre Rapid și Steaua de duminică a constituit un derby. Angajamentul echipelor, ambiția și ardoarea lor l-au ridicat la acest rang. Aflați într-un moment dificil, rapidiștii au pus suflet, au dovedit caracter. Printr-o dăruire vecină cu sacrificiul, au încercat să se depășească și, circa 60-70 de minute, au reușit. Deși cu burțile goale, ei au luptat eroic cu niște adversari superiori ca valoare, demers în numele căruia merită mai mult respect. Într-un campionat în care Steaua zburdă, Rapid i-a opus o frumoasă rezistență, dînd de știre că liderul autoritar al Ligii 1 nu-i invincibil.

În ciuda dominării teritoriale, cu o posesie a balonului de 64,4 la sută, Steaua n-a jucat neapărat mai bine. A făcut-o mai puțin tranșant și tăios ca de obicei. Astfel, scorul de 1-1 apare ca echitabil în condițiile în care fiecare formație a trecut pe lîngă izbîndă, dar și pe lîngă înfrîngere! Greu de precizat cine a ratat situații mai clare, Al. Ioniță I sau Tatu. Gazdelor le-a surîs norocul la bara lui Iancu din prelungiri, dar au avut și ghinion, reversul medaliei, șansa vizitatorilor, la golul lui Bourceanu, al cărui șut a fost deviat în proprie poartă de Abrudan.

În măsura în care Rada a țintit un egal, obținut finalmente cu mare cheltuială de energie, Reghecampf a creat permanent presiune și, mînat de trufia celui mai puternic, a forțat permanent victoria. A insistat. A luat însă și hotărîri bizare. N-am înțeles de ce l-a înlocuit pe Georgievski cu Tatu și nu direct cu Prepeliță, mișcare din pricina căreia a pierdut o schimbare. Am găsit neinspirată și folosirea lui Tatu în avanposturi. Nu știu al cui favorit e brazilianul, al patronului ori al antrenorului, dar nu-l văd titular în actuala garnitură. Iar ca vîrf împins, nu-l văd nici atît, sud-americanul fiind prea scund, prea lent și prea firav pentru misiunea respectivă! Dacă își propune o carieră europeană de durată, nu o prezență meteorică, Steaua trebuie să aducă în vară un atacant de careu. E absolut  obligatoriu, e musai, e sarcină!

Nu comentez ieșirile unei părți a galeriei giuleștene, sursa unei atmosfere deosebite, numai că, din păcate, ostilă echipei oaspete și, implicit, dăunătoare fotbalului, competiției și spectacolului.  Excesele nu se justifică, ele se sancționează, probă că Rapid va băga iarăși adînc mîna în buzunar. Dar consider că arbitrul Sebastian Colțescu a procedat corect că n-a oprit un meci pe care l-a întrerupt doar 8 minute. Întrucît i-am reproșat lui Alexandru Deaconu că s-a pripit cînd a suspendat întîlnirea Rapid-Steaua din primăvara lui 2008, celebrul “caz bricheta”, normal ar fi să salutăm decizia lui Colțescu de duminică. Și s-o lăudăm.

Trebuie felicitat și Alex Bourceanu. Căutînd să potolească spiritele, căpitanul din Ghencea și-a îndemnat și convins coechipierii să nu părăsească gazonul și să alerge la vestiar cu speranța că istoria se va repeta și vor cîștiga la “masa verde” ca în urmă cu 5 ani. În sfîrșit, aș fi vrut să știu dacă Bourceanu și ai lui ar fi reacționat la fel în situația în care Steaua nu avea, cum se întîmplă astăzi, 16 puncte avans? Asta e însă o întrebare la care nu voi primi niciodată răspuns.

Comentarii (86)Adaugă comentariu

Lumi (4 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 20:25

Flaviule, dar locul mascariciului de Mihai Stoica unde e? La balamuc? Ia mai taceti voi, slugile unui oier si ale unui bataus de suporteri, nu va mai dati mari ca nu ati castigat meciul.

dacian (1 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 20:36

In sfarsit cineva scrie si despre meci nu numai despre scandal si despre „Puroi” asa cum un anumit ziarist cu nume istoric care si-a dat arama pe fata astazi a scris!Nu-mi permit sa-l numesc COLEG al dvs pt ca nu se poate compara!Felicitari nea Ovidiu !Rusine Decebal Radulescu pentru apararea huliganilor din giulesti!

adrian (1 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 20:58

in continuare Gazeta Sporturilor isi pastreaza directia pe care a adoptat-o de ani de zile si prin vocea editorului sef al acestui cotidian isi arata foarte clar respectul ptr echipa de fotbal Steaua Bucuresti.Domnilor ne-am c-am saturat de „profesionalismul” DUMNEAVOASTRA.spuneti domne ca aveti ceva cu steaua si cu asta basta,lumea prefera sinceritatea si nu ipocrizia.

Ciordeala5teaua (68 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 21:30

Domnule Ioanitoaia – Ce tot o intoarceti ca la Ploiesti? Daca era scorul de 1-0 pt. RAPID, Bourceanu si shleapca fugea la vestiar ca in trecut.
Iar un M Stoica, fam. becali, dragomir, copos, etc… intr’o lume normala ca in Vestul Europei nu ar fi in fotbal, astfel de fetze le vezi in puscarii. Care conducator, presedinte, antrenor, etc… se comporta ca clovnii din Romania? Nici in tarile Africane nu exista asa ceva. Si ne mai miram de nivelul fotbalului din Romania de vreo 12 ani in coace, ca generatia lui Hagi si Gica Popescu au camuflat dezastru care se cladea. Se creda ca se va naste jucatori ca Hagi si Gica Popescu pe banda rulanta in fiecare an? Tiganimea au luat leapsa, asta pt. ca habar nu au ce este aia baza vietii, nu au educatie, etc.. etc..
De meciul din tur ce sa mai zicem? Ca sa chinuit sa se dea gol in cele mai lungi prelungiri, si cu 2-3 stelisti in trupa RAPIDULUI!
Si ce tot va imbatati cu apa rece despre steaua fiind in Europa 6-7 ani consecutivi, cand stim cum au lucrat valizele, brichetele, etc.. si cum sa facut Urziceni si Otelul campioane peste noapte prin aceleasei metode tiganesti.

17 Nentoraescu Tiranicioiu (871 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 21:35

Avem o Stea noua, care Respecta! Dar, mai intii,

Respect Rapid, s-au batut cu totii bine insa cine vorbeste de o echipa noua greseste. Sint citeva Gloabe batrine, care au dat tare cu copita. Daca pleaca, ramine schiorul ala plus niste puradei. Pleaca Gloabele se alege praful de echipa. Atunci se va vedea distrugerea reala.
PS Oameni ca Pancu, chiar Decebal Radulescu „ziaristu” ar merita sa fie stelisti, ori mai bine zis, am vrea noi.

ANDREICA GOGU (35 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 21:40

domnule ioanitoaia , in foaie de arbitraj cine-i creditat cu gol la steaua : abrudan sau bourceanu; daca-i bourceanu taceti dracu din gura; egalitate dar mi se pare ca a existat un ziarist care a scris totusi ca dica trebuia eliminat inca de la inceputul jocului pentru o intrare criminala; inteleg domnule telectual ioanitoaia ca tii cu craiova, dar pentru asta o minima decenta nu strica.

Toma ALimos (1 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 21:40

O analiza obiectiva: felicitari seniorului Ovidiu Ioanitoaia! Cat despre banala echipa a lui Becali si MM, copii Rapidului le-au aratat cat de mediocrii sunt…

dinu (427 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 21:52

@lord belial. Daca esti psihiatru nu ma mir pentru ca spune despre voi ca sunteti mai sariti de pe fix decat chiar bolnavii vostri. Va sonati cu vremea si iesiti in decor. Sigur ca scrisul tau nu e al unui om zdravan la cap, asa ca urmeaza sfatul de a-ti face urgent analize.

Robert (15 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 21:58

Asta e gazetarie adevarata nu ce face decebal, expunere de pareri, ipoteze si nuante, nu insinuari, injuraturi si jigniri. Ovidiu continua sa le dea lectii.

dan.motru (64 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 22:12

Dupa golul egalizator si faulturile dure facute de stelisti fara a fi sanctionate aceasta tensiune s-a amplicat in momentul cand CHIRICHES a facut pe viteazul,curajosul cu un jucator rapidist,repezindu-se cu capul in fruntea lui.Arbitrajul partinitor si aroganta lor i-a provocat pe suporterii rapidisti.

ultras (45 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 23:00

adriane, cum sa aiba Gazeta lui Ioanitoaie ceva contra Stelei cand in fiecare zi dedica primele 5-6 pagini numai echipei asta? Ia arhiva la mana si o sa imi dai dreptate

Spooky (63 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 23:55

O analiza pertinenta si echilibrata, cand aveti un pic de timp, treceti si pe la colegul Decebal si invatati-l cum se face gazetarie. O sa va ia mult timp, e adevarat, omul e complet de pe alta planeta!

Cip (12 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 0:49

Respect! Pentru dumneavoastră, descrierea situației cu multă acuratețe și inserarea părerilor personale ca structură a scrisului ajunge la un punct atât de firesc încât, în ciuda faptului că sunt rapidist, vă aplaud fără menajamente! Jos pălăria! Asta înseamnă gazetărie, din cauza lipsei de astfel de oameni, suntem plini de ”jurnaliști”, nu de gazetari! Atunci s-ar cumpăra și print-ul! Și, domnule Ioanițoaia, așa suntem noi, rapidiștii, complet dezaxați, vuietul tribunei ne lasă să fim sinceri și liberi, ne pierdem identitatea într-un ocean alb-vișiniu și suntem spiritul echipei ce nu va muri niciodată! Cu toate că ați pus punctul pe i acolo unde trebuia, ați ratat un loc, poate că din pricina abilității dumneavoastră diplomatice de a nu menționa nume, știți cu siguranță la ce personaj caragialesc mă refer… Încă o scăpare: cazul din tur când la stația de amplificare am fost înjurați… Puteați să faceți o paralelă pentru a ilustra mostra completă de civilizație existentă la nivelul întregii clase românești. Unde sunt vremurile interbelice în care puteai fi în compania selectă a regelui ?… Înjura cineva ?… Suntem produsul, atât noi cât și steliștii, unei invazii de public culture a urii. Am fost asediați de mesaje ”orice este permis” încât am uitat la ce sunt bune legile pe care, în buna tradiție fanariotă, le ocolim în loc să le păzim… La revedere și felicitări încă o dată pentru articol! 🙂

IO (228 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 3:55

Daca un meci este considerat derby doar pt ca frustrarea unora iese la suprafata prin gesturi huliganice, atunci asta a fost un derby.
Va rog frumos sa nu-mi insultati inteligentza cu felicitari pt Coltescu sau Bourceanu si cu ideea ca meciul trebuie terminat pe teren indiferent de imprejurari. Deasemeni cand va puneti intrebari la care nu exista raspuns.
Nu as fi apreciat nici intrebarea: Ar fi iesit rapidul de pe teren pt a castiga cu 3-0 daca toate acestea s-ar fi petrecut pe Ghencea?

arh.Gheorghe Petrescu (486 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 5:00

Am vazut meciul in SUA. Trebuie sa afirm ca coregrafia facuta de fanii rapidisti, a fost pe placul lor, si ma bucur de bucuria lor, daca atat le-a mai ramas. Cat despre meci, a fost mediocru si s-a vazut clar ca Rapidul a vrut sa castige prin orice mijloace. Steaua nu a stralucit, dar a facut fata ostilitatilor. Nu e usor sa joci fara fanii tai, iar conditiile de securitate, nu au corespuns pentru un asemenea meci sa-i zicem, „Balcanic”, desi, nu avea nici o miza aparte. Numai ca, golul norocos al lui Bourceanu, a transat adevaratul turn de lupta intre doua echipe ce nu au raspuns frumos, civilizatiei in care traim. Jocul a devenit agresiv de incalcit, necontrolat pe alocuri, cu multe greseli tehnico-tactice de ambele parti. Apoi, bricheta ce a lansat arsenalul de tip romanesc pe un teren de fotbal, a fost focul de paie caracreristic noua Romanilor. Vreau sa spun un singur lucru, daca lui Chiriches i se spargea globul ocular, nu devenea o tragedie in viata acestui talentat sportiv? Am impresia ca sus la FRF si LPF, sant DOI indivizi ce ar trebui evacuati cu FORTA, din fotbalul Romanesc. Iar nepasarea organelor de ordine ale Rapidului la magariile ce le-am vazut cu totii, lasa un gust amar si de neuitat. Iata unde a ajuns ROMANIA! HAI STEAUA!

zarkon (3 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 6:09

Atata timp cat este MM Stoica la Steaua,echipa asta va fi hulita pe orice stadion din deplasare.Lumea,spectatorul de fotbal roman,e satul pana peste cap de fanfaroniile acestui tip.Eu cred ca poate primi premiul de cel mai enervant om din fotbalul romanesc !

dan.motru (64 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 8:08

Aceasta relicva comunista isi pastreaza structura mafiota de privilegiata in abuzuri fapt pentru care jucatorii lor au curajul,tupeul sa faca pe BERBECI(vitezi)doar in campionatul romanesc.Chirices in cupele europene nu l-am vazut atat de curajos indiferent ca era faultat dar in capionatul romaniei are curajul berbecului.Nu suport aceasta mafie si sunt contestatarul stelei.

Podaco (6 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 8:28

Stimate Dle. Ioanitoaia,

De la Ioan Chirila incoace ,cred ca sunteti cel mai bun gazetar sportiv(comentarii competente,talent,umor,etc.).
Dar….,cateodata o dati in bara!
Cum puteti numi un derby meciul Rapid(locul7)- Steaua(locul1)?Dupa um bine stiti derby este acel meci intre ocupantele locurilor 1 si 2 (la data desfasurarii meciului respectiv).
Cum ar putea fi definit meciul din data de 22 Aprilie intre Steaua si Petrolul( locurile 1 si 2 )?
In acceptiunea Dvs. probabil un meci de traditie!
Normal in acest moment :Rapid -Steaua un meci de traditie,iar Steaua -Petrolul un derby.
Poate nu strica pe viitor sa fiti mai atent cu afirmatiile facute privind semnificatia unor cuvinte!

nick (1 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 8:53

Domnilor cam asta este adevarul despre acest meci restul este cancan si multa prostie !!!!

Cifrele derby-ului Rapid – Steaua:
Posesie: 35,6% – 64,4%
Pase precise: 230 – 466
Dueluri cîştigate: 106 – 136
Atacuri: 73 – 101
Driblinguri reuşite: 7 – 35
Acţiuni reuşite în atac: 294 – 572

Cifrele derby-ului Rapid – Steaua » Roş-albaştrii, superiori la toate capitolele!

mucifer (1 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 9:11

Poate ca trebuia eliminat Dica, dar merita aceeasi soarta si Szukala dupa faulturile dure la Herea si Pancu. Fiecare judeca aici in functie de echipa cu care tine si de aceea ii reclama dlui Ioanitoaia cand una, cand alta. Prostii si exagerari. Cronica e obiectiva doar ca la stelisti nu le mai ajungi cu prajina la nas.

musca (4 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 9:15

Stelistii lu peste ziceti mersi ca ati egalat in final si nu va mai dati asa rotunzi ca nu a-ti castigat meciul.

icelly (2 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 9:17

Va respect dle ioanitoaia, dar de acesta data va rog sa-mi permite-ti sa nu fiu de acord intru totul cu „problema”.Sunt stelist dar respect „cuvantul”rapid pentru ceea ce a insemnat in fotbalul romanesc si in consttiinta unor romani(si nu putini)De data aceasta cred ca fotbalul a trecut pe planul secund , iesind in fata un aspect foarte grav pe care si dvs.incercati sa-l dati deoparte scotand in fata „jocul”Pe scurt,incrancenarea ,ura, lipsa de civilizatie , cultivate de presa scrisa si de mass media au dus la degenerarea fenomenului si scopului sportului.Cu tot respectul, aici ar trebui sa puncteze un gazetar adevarat !

gino (513 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 10:31

Unii ziaristi au scris despre scandal, Ioanitoaia despre meciul propriu zis si nu realizez care e problema. Nu o sa scrie toti din GSP acelasi lucru, isi impart si ei subiectele.

marius (2 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 10:35

d-nul ovidiu st scirbit de toate asa zisele intinplari apocaliptice care cica sau petrecut in giulesti!!! poi hai s vedem cum instigatoru s infumuratul de latovlevici in loc sa bata autul repede (de acolo a inceput totul)el in aroganta lui se facea ca „ploua”si incitata publicul !!!st uimit ca se vb atit de niste incidente minore poi in ghencea cind bozovici a luat un mare surub in cap…frf si lpf sau sesizat????nu domnule pt ca giulestiul nu a fost niciodata p placu penalilor di frf s lpf….respect pt d-voastra

Cheetah (2118 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 10:42

Inteleg ca dupa acest derby, fotbalul romanesc a mai cistigat putin prestigiu din cel mult prierdut in ultimii ani. Felicitari ca puneti problema in felul asta.
Daca putem mentine spectacol meci de meci, vor veni si spectatorii, apoi si banii pe care ii merita protagonistii din teren.

Parior (3 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 10:46

Pararei si pareri.Unii sunt rapidisti ,unii stelisti.Uite si pararea unuia neutru. Rapid -Steaua n-a fost altceva decit un meci slab,plictisitor.Unii s-au aparat tot meciul si altii s-au incurcat in minge incercind sa ajunga la poarta. SLAB!

Mihail Dionis (34 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 13:47

„Dincolo de provocările unora și de ironiile altora, opinez că meciul dintre Rapid și Steaua de duminică a constituit un derby”

Eu propun altceva, inca mai simplu si mai obiectiv: ne uitam in dictionar si vedem ce semantism are termenul „derbi[y]” in limba noastra.

DEX ’98: 1. Cursă specială de trap sau de galop a celor mai buni cai de trei ani, care are loc o dată pe an. 2. Întrecere sportivă de mare importanță și prestigiu între două echipe, pentru stabilirea clasamentului.

NODEX 2002: […] 2) Întrecere sportivă de mare importanță.

DN 1986: […] 2. Întrecere sportivă de mare importanță ai cărei participanți sunt de valori foarte apropiate.

MDN 2000: […] 2. întrecere sportivă de mare importanță, ai cărei participanți sunt de valori foarte apropiate.

DCR2 (1997) méci-dérbi s.n. (sport.) Meci între principalii pretendenți la titlu

Deci dincolo de partea hipica, sensul recunoscut al termenului in limba noastra este legat de valorile apropiate ale participantilor si/sau de relevanta pentru partea superioara a clasamentului unei competitii sportive. A fost acesta cazul meciului Rapid-Steaua? Nu: pozitiile in clasament nu sunt nici pe departe apropiate incat sa justifice apelativul din perspectiva titlului, iar diferenta de puncte existenta in acest moment reflecta diferenta intre nivelurile medii de joc ale celor doua echipe, diferenta care la randul ei este o expresie statistic relevanta a diferentei de valoare sportiva din cursul acestui sezon. Asadar, conform sensului de dictionar, meciul Rapid-Steaua nu poate fi numit pe buna dreptate „derbi”.
______________________________________

In sens mai larg si nementionat inca in dictionare, un „derbi [local]” reprezinta o confruntare de traditie intre doua echipe din acelasi oras care au pe termen lung o istorie de confruntari echilibrate la nivel inalt si o rivalitate sportiva bine incetatenita.

Este acesta cazul echipelor Rapid si Steaua? Nu. De ce?

In primul rand, pentru a nu goli de sens termenul de „derbi”, o echipa nu poate fi parte a mai multor derbiuri locale. Derbiul local al Stelei este cu Dinamo, doua echipe care in anii de dupa al doilea razboi mondial au cucerit cele mai multe titluri de campioana puse in joc, intre care pe termen lung exista un relativ echilibru de forte, intre care rivalitatea sportiva a fost mare si explicita de zeci de ani incoace si este recunoscuta de ambele parti ca atare.
Pe de alta parte, din punct de vedere al rezultatelor obtinute in competitia interna majora, Rapid nu are acelasi palmares (dat de fapt, nu discutam aici motivatiile reale sau pretinse ale acestui dat de fapt obiectiv), nu se gaseste pe termen lung in relativ echilibru de forte cu Steaua si nici nu si-a construit o rivalitate sportiva semnificativa in afara ultimilor 15 ani in care cateva evenimente mai mult sau mai putin sportive au punctat istoria confruntarilor intre cele doua echipe. Asadar Rapidul nu indeplineste criteriile necesare pentru a considera confruntarea cu Steaua drept „derbi [local]”. Cu ingaduinta, se poate spune ca in istoria recenta Rapidul a reusit sa propuna o rivalitate locala relevanta la nivel valoric: disputa se poate chema pe buna dreptate „meci al orgoliilor” sau sa fie caracterizata ca „rivalitate locala”, insa nu „derbi”, termen foarte specific rezervat din punct de vedere al Stelei pentru confruntarea cu Dinamo (si al lui Dinamo pentru confruntarea cu Steaua).

Sunt de acord ca Rapidul are o problema de reprezentare a rivalitatilor locale si ar dori sa ridice confruntarile cu Steaua si Dinamo la rangul de „derbi” pentru a avea o referinta similara in acest sens. Pentru ca acest lucru sa se petreaca, ar trebui insa ca rivalitatea Steaua-Dinamo sa paleasca dintr-un motiv sau altul, ca Rapidul sa joace la un nivel constant comparabil cu aceste echipe cativa ani la rand si ca una dintre cele doua echipe mentionate (Steaua/Dinamo) sa accepte ca MECIUL anului este cel cu Rapidul. Deocamdata niciuna dintre conditiile mentionate nu este intrunita; in special, un meci nu se poate numi „derbi” daca el nu inseamna ceva special decat pentru una singura dintre cele doua participante.

„Într-un campionat în care Steaua zburdă, Rapid i-a opus o frumoasă rezistență, dînd de știre că liderul autoritar al Ligii 1 nu-i invincibil.”

Pe de o parte, Steaua a pierdut doua partide in acest sezon in competitia interna, deci se stia ca nu este o echipa invincibila chiar si fara contributia Rapidului.
Pe de alta parte, meciul Rapid-Steaua s-a terminat cu un rezultat de egalitate care nu arata nicidecum ceea ce pare a crede dl. Ioanitoaia: ca sa arate (din nou) ca Steaua nu este invincibila, Rapidul ar fi trebuit sa castige meciul.

„Dar consider că arbitrul Sebastian Colțescu a procedat corect că n-a oprit un meci pe care l-a întrerupt doar 8 minute. Întrucît i-am reproșat lui Alexandru Deaconu că s-a pripit cînd a suspendat întîlnirea Rapid-Steaua din primăvara lui 2008, celebrul “caz bricheta”, normal ar fi să salutăm decizia lui Colțescu de duminică.”

Observ ca mai toata presa sportiva ignora (voit sau nu) cu superbie diferenta **cruciala** intre cele doua situatii, cea responsabila de diferenta intre deciziile arbitrilor: daca in 2008 arbitrul prin intermediul crainicului stadionului a cerut in mod explicit ca spectatorii sa nu mai arunce obiecte in teren pentru a putea continua partida iar **spectatorii nu au ascultat indemnul continuand cu aruncatul** (drept care arbitrul a trebuit sa intrerupa definitiv partida: strict din acest motiv, nu pentru „o bricheta” asa cum in mod eronat continua cea mai mare parte a gazetarilor sa perpetueze o falsa informatie), in partida de acum doua zile spectatorii turbulenti au avut un dram de ratiune in plus, oprindu-se din aruncat obiecte in teren. Situatiile fiind diferite, tratamentul lor este in mod legic diferit.

podaco (6 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 14:09

Dl.Mihail Dionis a facut o excelanta demonstratie(documentata) despre meciul Rapid -Steaua de duminica 14 Aprilie.
Concluzia este logica :meciul a fost unul de traditie si nu un DERBY!

Ramon (127 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 16:07

de ce a facut bine ca a tinut echipa pe teren ? OK, mai erau 8 minute, nu trebuia stricat meciul, dar daca s-ar mai fi aruncat cateva obiecte care ar fi nimerit capetele stelistilor ? De ce acestia trebuie sa fie loviti de obiecte aruncate din tribuna a doua oara in 5 ani ? Sunt curios daca LPF suspenda terenul.

Copos, acum vezi, bre, ce se intampla cu banii pe care-i aduci sa platesti acesti jucatori, bani pe care-i iei ori de la gura angajatilor care muncesc pe ei, ori prin vreun contract smecheresc ?Vezi pentru cine joaca acesti jucatori ? Nu ar fi mai bine sa-ti platesti oamenii din turism ?

EugenP (1 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 16:17

Bravo Mihail Dionis!..Excelent articolo..indraznesc sa spun chiar mai bun decat cel original..

Stefan (1 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 17:58

Excelenta replica lui Mihail Dionis.

Sa vedem daca domnul Ioanitoaia va avea puterea sa recunoasca valoarea comentariului.

Nistru-Tisa-Dunărea Express (46 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 18:52

Tocmai faptul că Mihail Dionis se străduie să demonstreze că Rapid-Steaua n-ar fi un derby este cel mai relevant argument cum că Rapid-Steaua este un DERBY.
După revoluție și, mai ales, după sfertul de Cupa UEFA! (dar și după Cazul Bricheta din 2008!), Rapid-Steaua a trecut MULT peste Dinamo-Steaua și este, uneori chiar mai mult decât acesta din urmă, un derby.
Nu un meci al orgoliilor, ci DERBY-UL URII! Comparați comportamentele (mai ales ale conducătorilor steliști) în zilele dinaintea unui Rapid-Steaua cu cele dinaintea unui Dinamo-Steaua. E limpede, cât se poate de limpede… Nu vede numai cine nu vrea.
Și da, un oraș poate avea mai multe derby-uri.

Mihail Dionis (34 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 21:34

„Tocmai faptul că Mihail Dionis se străduie să demonstreze că Rapid-Steaua n-ar fi un derby […]”

Fals. Eu am *explicat* de ce nu este un derbi, nu am incercat sa demonstrez evidentele. Si explicatia nu este datorata vreunei aversiuni speciale pentru clubul Rapid ci datorita inconfortului intelectual generat de neadevarurile repetate papagaliceste in presa sau aiurea.

„După revoluție și, mai ales, după sfertul de Cupa UEFA! (dar și după Cazul Bricheta din 2008!), Rapid-Steaua a trecut MULT peste Dinamo-Steaua […]”

Cred ca dumneata ar trebui sa realizezi ca ceea ce expui constituie *exclusiv* perspectiva unilaterala a rapidistilor care nu face decat sa confirme ceea ce am spus: acestia si-au construit recent o rivalitate artificial exacerbata din lipsa de ceva mai acatarii, nu este vorba de o traditie cimentata in zeci si zeci de ani. Din pacate, derbiul Rapidului a fost odata cu Venusul, acum se afla in pana de dusman traditional si pe masura. As putea sa explic mai in detaliu de ce sfertul de finala europeana a generat aceasta reactie in sanul suporterilor Rapidului si totodata de ce acest lucru nu s-a petrecut cu suporterii Stelei. Fiindca vreau sa raman delicat, nu am sa fac acest lucru si am sa precizez doar ca din perspectiva stelista, sfertul de finala respectiv a fost trait mult mai relaxat si nu a generat atatea energii negative.
Asa cum am explicat, pentru a avea un „derbi” e nevoie ca ambii participanti sa acorde importanta cruciala partidei respective: daca pentru rapidisti aceasta conditie este indeplinita (nu stau sa disec justetea motivatiei lor), pentru stelisti ea nu se verifica, deci Rapid-Steaua este cu acelasi grad de rigoare tot atat de derbi pe cat este semidreapta un segment (i.e. nu este).

„Nu un meci al orgoliilor, ci DERBY-UL URII!”

Mi se pare ca dumneata spui ceva absolut sinistru aici. Nu pot decat sa ii compatimesc pe cei care ajung sa judece o confruntare sportiva prin prisma unui sentiment atat de negativ si absurd, si sa sper din toata inima ca dumneata nu te numeri printre acestia.

„Comparați comportamentele (mai ales ale conducătorilor steliști) în zilele dinaintea unui Rapid-Steaua cu cele dinaintea unui Dinamo-Steaua.”

Oierul nu are nimic de-a face cu traditia Stelei, el este un mascarici cu oleaca de bani care actioneaza dupa bunul sau plac si ii tachineaza dupa mintea lui pe omologii din conducerile altor echipe (inclusiv Rapid, cu Dinamo a lasat-o ceva mai moale de cand l-a nasit pe Borcea).
MM Stoica e un pacalici putin mai citit insa la fel de putin relevant pentru Steaua pe cat au dat de inteles Jenei si Iordanescu. Rolul lui la club este, dupa cum spuneau odata cei de la „Divertis”, sa raspunda obraznic, astfel da ocazia presei (aidoma oierului) sa scrie despre ce nazbatii a mai emis in public.
Nu trebuie insa confundat verbiajul acestor doua personaje de circ cu ceea ce simt jucatorii si publicul stelist. O comparatie ceva mai graitoare ar fi intre motivatia incrancenata a jucatorilor rapidisti in meciurile directe cu Steaua (si chiar Dinamo) si partiala desconsiderare a acestor intalniri din partea stelistilor (abordare reflectata in stilul de joc adoptat pe teren). Sa nu se inteleaga ca desconsiderarea ar fi in sine un lucru bun: modul corect de a aborda orice partida este concentrarea maxima si respectul fata de posibilitatea adversarului de a pune probleme, iar daca vreo animozitate chiar si artificial intretinuta este in stare sa ii motiveze pe jucatori in acest sens, este (strict fotbalistic vorbind) un lucru bun. Totusi faptul in sine este relevant pentru lipsa de incarcatura emotionala extrema din partea stelistilor.

„E limpede, cât se poate de limpede… Nu vede numai cine nu vrea.”

Sa vada… ce? ca perspectivele sunt net diferite?! da, asa e: numai cine nu vrea nu observa acest dat de fapt.

„Și da, un oraș poate avea mai multe derby-uri.”

Poate, insa ele nu pot implica o aceeasi echipa in mai multe ipostaze. Prin definitie, derbiul este MECIUL prin excelenta, cel mai important si cu incarcatura emotionala reciproca cea mai mare, cu adversarul in fata caruia trebuie neaparat demonstrata superioritatea pe teren. Pentru Steaua si Dinamo, derbiul, partida partidelor, este Steaua-Dinamo. Pentru Rapid partidele cu Steaua si Dinamo sunt probabil cele mai importante insa reciproca nu este valabila. Daca vreodata, peste ani, se va intampla ca si pentru stelisti aceasta confruntare sa ajunga pe primul loc in top-ul rivalitatilor locale, atunci derbiul va deveni Rapid-Steaua (iar Dinamo-Steaua va inceta sa mai fie derbi). Deocamdata nu este cazul.

Nistru-Tisa-Dunărea Express (46 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 23:06

Domnule Dionis,
la câtă energie (+ timp și spațiu) consumi pentru a ne demonstra că albul e negru… devine extrem de clar că titlul folosit de către dl Ioanițoaia e cât se poate de corect.
Ia vezi matale reacțiile JUCĂTORILOR steliști după golurile marcate Rapidului (atât în toamnă, cât și acum) și apoi să ne vorbești de gradul de implicare totală au ba a lui Bourceanu și ceilalți. Și dacă nu ciobanul și memeul reprezintă acum conducerea Stelei, cum văd că dorești să mă/ne convingi, atunci cred că tot Valentin Ceaușescu o face.
Ai scris o povestioară frumușică, destul de bine închegată, dar eteoria dvs se bazează mai mult pe vorbele lui MM Stoica decât pe faptele sale. Iar faptele vorbesc contrariul.
Vedeți cum au jucat și cum sau comportat la meciul din toamnă cu Rapidul conducătorii (Gigi+Meme), jucătorii și suporterii Stelei. Poate veți înțelege. Dacă veți dori. Dacă nu – nu vă pierdeți timpul de pomană că n-aveți nici o șansă.
P.S. Pentru fostele glorii meciul nu e un derby în sensul de care vorbiți dvs al cuvântului. Și nici nu era. Pe timpul lor, mai ales pentru cele implicate în Dinamo-Steaua din anii 80, nu exista decât ”derby-ul comunismului” și ele n-au cum să simtă altceva. Dar fostele glorii, la ora asta, nu mai reprezintă mare lucru pentru club. Din păcate.

Mihail Dionis (34 comentarii)  •  17 aprilie 2013, 11:27

„energie (+ timp și spațiu) consumi pentru a ne demonstra că albul e negru”

Dumneata ai o problema cu intelegerea limbii romane?! Eu nu demonstrez nimic, explic de ce o anumita afirmatie este falsa. Am aratat in clar si de ce m-am deranjat sa produc explicatia: fiindca ma deranjeaza principial producerea constanta de falsuri repetate in spatiul public. Nu are legatura cu pretinsa rivalitate exagerata intre Rapid si Steaua.

„Ia vezi matale reacțiile JUCĂTORILOR steliști după golurile marcate Rapidului (atât în toamnă, cât și acum) și apoi să ne vorbești de gradul de implicare totală au ba a lui Bourceanu și ceilalți.”

Sunt reactii de bucurie absolut fireasca dupa marcarea unui gol impotriva unui adversar dificil care le-a pus probleme in teren. Cu cat golul se lasa asteptat mai mult, cu atat descatusarea este mai mare. Nimanui nu ii place sa piarda (cu exceptia blatistilor), indiferent de numele adversarului fie ca partida poate inseama trei puncte extrem de pretioase (ca in toamna), fie ca partida este practic lipsita de miza (ca acum). Relevante cu privire la gradul de implicare mentala sunt jocul practicat pe ansamblu, incrancenarea luptei pentru minge, atitudinea de pe teren: daca stelistii s-ar fi mobilizat mental precum impotriva lui Ajax sau Chelsea, poti sa fii sigur ca Rapidul nu ar fi avut prea multe ocazii de a se apropia de careul Stelei.

„Și dacă nu ciobanul și memeul reprezintă acum conducerea Stelei, cum văd că dorești să mă/ne convingi”

Dumneata ori nu citesti cu atentie ceea ce scriu, ori esti de rea credinta. Oierul si MM SToica fac parte de facto din conducerea Stelei. Afirmatiile lor in spatiul public sunt insa irelevante in ceea ce priveste ceea ce simt jucatorii si suporterii stelisti precum si in chestiunea discutata aici. De exemplu, sa presupunem ca oierului i-ar trece prin cap sa decreteze ca derbiul Stelei este confruntarea cu Astra Giurgiu: crezi ca atat ar fi suficient pentru a transforma confruntarea respectiva in derbi?!

„teoria dvs se bazează mai mult pe vorbele lui MM Stoica decât pe faptele sale. Iar faptele vorbesc contrariul.”

Explicatiile mele nu se bazeaza pe MM Stoica. Acest personaj este absolut irelevant atat cu vorba cat si cu fapta, daca e ceva de interpretat in ceea ce vorbeste/face el este doar ca are rol de circar. Nu eu l-am adus in discutie si nu vad de ce ar trebui sa il mentionez aici.

„P.S. Pentru fostele glorii meciul nu e un derby în sensul de care vorbiți dvs al cuvântului. Și nici nu era. Pe timpul lor, mai ales pentru cele implicate în Dinamo-Steaua din anii 80, nu exista decât ”derby-ul comunismului” și ele n-au cum să simtă altceva.”

Pe toata durata existentei lor, Steaua si Dinamo s-au avut reciproc ca adversari traditionali, nu numai in anii ’80. Iar daca vrei sa vorbim istorie, ar trebui sa iti aduci aminte de refrenul dinspre sfarsitul secolului trecut „rapidisti si stelisti/omoriti dinamovisti”: nu ca ar fi o expresie prea fericita si demna de stima (tout au contraire), insa reflecta destul de clar care erau antipatiile maxime printre suporteri.

Nistru-Tisa-Dunărea Express (46 comentarii)  •  19 aprilie 2013, 5:00

Nu, domnul meu, nu merge.
Dacă se concentra, parcă poate câștiga…
Iarăși ai trântit un roman, încercând a-mi purica cuvintele.
Faptul că insiști atât tot către ”Rapid-Steaua e derby” duce. Vezi precedentul meu mesaj.
Am înțeles și că ești stelist…
Și tot derby ai aici cu rapidiștii. Omule, până și pe saitul ăsta Rapid-Steaua e derby.
Degeaba îți pierzi timpul, realitatea e alta decât susții.
Până și conducerea stelistă simte altfel și se învolburează în preajma meciurilor Stelei cu Rapidul.
”Cușca” montată acum câțiva ani în Ghencea, ascunderea șurubului cu care i se spărsese capul lui Bozovici, ”dezmățul organizat” (or-ga-ni-zat!) la meciul din tur (promovarea bannerelor, mai ales cel cu Eugen Grigore, dar și a celorlalte), instigarea de la microfonul stadionului – toate sunt ”trebușoarele” celor din conducerea (de vârf și de imediat sub vârf) a clubului Steaua. Anume , Gigi, Argăseală,coana Mița și tot așa. Păi, nici cu Dinamo nu se mobilizează conducătorii Stelei în modul ăsta.
Iar când și conducerea, și jucătorii, și suporterii Stelei intră în febră înaintea meciului cu Rapid despre ce vorbește asta? E derby!
Așa că las-o baltă.

Comentează