Nu mai deștepți, doar mai săraci
Reluată pe o vreme întunecată, Liga 1 a oferit un spectacol pe măsură, dezolant, cenușiu, apăsător. Terenuri proaste, spectatori răzleți, meciuri slabe. Veți zice că mahării Steaua, Astra, Vaslui și CFR vor juca abia luni, cînd e de presupus că […]
Reluată pe o vreme întunecată, Liga 1 a oferit un spectacol pe măsură, dezolant, cenușiu, apăsător. Terenuri proaste, spectatori răzleți, meciuri slabe. Veți zice că mahării Steaua, Astra, Vaslui și CFR vor juca abia luni, cînd e de presupus că publicul va manifesta un interes sporit. Probabil, atît că media spectatorilor la primele 4 confruntări din etapa a 20-a s-a cifrat la numai 1.500, iar asta în condițiile în care la întîlnirea din Copou, dintre CSMS Iași și Rapid, au asistat totuși 3.000 de oameni!
Firește că performanța Stelei de a o elimina pe celebra Ajax Amsterdam din Europa League ne-a încălzit. Ne-a făcut mîndri și încrezători. Dincolo de felicitările adresate roș-albaștrilor, n-ar strica să admitem însă că, din păcate, cam pionatul a pierdut și pierde teren. A regresat și continuă să regreseze.
De pildă, e de remarcat că numărul străinilor a scăzut comparativ cu sezonul precedent. De la 4-5, 7-8 la Vaslui și chiar 9-10 la CFR, aceștia s-au rărit, formațiile văzute vineri și sîmbătă aliniind cîte 2-3, nici una mai mulți! Statistica întărește observația de mai sus: în vara trecută au sosit 67 de străini în Liga 1 și au plecat 74, pe cînd în această iarnă au sosit 35 și au plecat 68, aproape dublu!
Unii vor spune că-i mai bine așa deoarece talentele autohtone se vor impune mai repede. Fără concurență externă, ai noștri tineri vor scoate mai ușor capul. Nu vor mai aștepta cu anii să ajungă titulari. În perspectivă, ar cîștiga și “naționala”. Să judecăm însă că s-au rărit și se răresc stranierii din Liga 1 nu pentru că s-a schimbat mentalitatea antrenorilor și a conducătorilor de cluburi, în sfîrșit, dispuși să încu rajeze elementul neaoș, ci din pricină că ultimii întîmpină dificultăți financiare din ce în ce mai serioase. Fie au probleme cu banii, fie refuză să mai investească.
Ca atare, n-avem mai puțini străini în campionat pentru că sîntem mai deștepți ori mai patrioți. Nu, nici vorbă, am devenit doar mai săraci, iată explicația unui fenomen ce invită la o analiză mai atentă. Poate am devenit și mai economi, dar sigur sîntem mai săraci.
S-a redus numărul importurilor și pentru că, avizați de ce se petrece la noi, străinii înșiși nu se mai grăbesc să se transfere într-un fotbal în care salariile nu se achită la termen, ci cu întîrzieri de ordinul lunilor! Altminteri, cum Rapid, Bistrița și U Cluj au intrat în insolvență, iar alte cluburi par tentate să le copieze, ori chiar sînt silite într-acolo, viitorul se anunță și mai sumbru.
Cu toate că nu încalcă nici legislația și nici ROAF, insolvența se potrivește în fotbal ca nuca în perete tocmai pentru că, puțin cunoscută și aplicată după ureche, ea provoacă inechități, creează avantaje. Favorizează grupările care au declarat-o față de jucătorii plătiți dacă și cînd găsește de cuviință administratorul judiciar, dar și, poate mai grav, în raport cu restul competitoarelor. FRF și LPF au obligația să lămurească lucrurile și să le îndrepte întrucît greșește tratîndu-i la fel, cu aceeași monedă, pe cei care au datorii și pe cei care n-au! Clar că există o diferență și ea trebuie statuată.