Reghe, nota 10
Numită fabuloasă, uluitoare, splendidă, istorică etc., calificarea Stelei în dauna Ajaxului trebuie cu atît mai tare lăudată cu cît părea, după 0-2 la Amsterdam, un demers fantezist, o utopie. Să reţinem rezultatul sondajului întreprins de GSP chiar în ziua returului […]
Numită fabuloasă, uluitoare, splendidă, istorică etc., calificarea Stelei în dauna Ajaxului trebuie cu atît mai tare lăudată cu cît părea, după 0-2 la Amsterdam, un demers fantezist, o utopie. Să reţinem rezultatul sondajului întreprins de GSP chiar în ziua returului de la Bucureşti, conform căruia doar 25 la sută din 4.600 de răspunsuri au mers pe varianta calificării roş-albaştrilor!!! Cu alte cuvinte, numai un suporter din patru a mizat că echipa din Ghencea va continua cursa!
A cîntărit greu, ba a şi înclinat decisiv balanţa, faptul că, încrezător în el şi în Steaua lui, Laurenţiu Reghecampf n-a dezarmat. Refuzînd să bată în retragere, a reuşit să-şi motiveze băieţii astfel încît să creadă şi ei, să fie convinşi şi să lupte în consecinţă. Aceia care s-au îndoit că Steaua poate merge mai departe, între care şi subsemnatul, trebuie să admită că s-au înşelat. Pe de altă parte, să se bucure că a ieşit aşa.
În cazul obţinerii oricărei performanţe răsunătoare, fireşte că primele felicitări li se cuvin jucătorilor. Ei au dus greul, ei au suferit, ei au triumfat. Şi dacă, ierarhizare personală, îi consider pe Chipciu, Chiricheş, Latovlevici, Ad. Popa şi Tătăruşanu protagoniştii meciului, apreciez că nici unul dintre coechipierii lor n-a rămas dator joi.
Dimpotrivă, inclusiv Tatu şi Nikolici, şterşi în ultimele partide, au avut realizări notabile. În acelaşi timp, deşi socotit fiind prea crud pentru o bătălie la baionetă, mijlocaşul-închizător de 22 de ani Lucian Filip s-a numărat printre remarcaţii serii. Practic, cei 5 enumeraţi mai sus, în frunte cu Chipciu, Chiricheş şi Latovlevici, impecabili, fără ezitare şi fără eroare, s-au dovedit cei mai buni dintre cei mai buni. Toţi au muncit ca nişte salahori: se scurseseră 90 de minute, se apropiau de final prelungirile, iar steliştii păreau neobosiţi de parcă avea fiecare cîte 3 plămîni!
Cum spuneam, Reghecampf trebuie lăudat pentru că a ştiut să-şi monteze elevii într-un moment crucial. Nu-i însă unicul lui merit. A nimerit la fix formula de start, cu Szukala pe bancă, dar cu Tatu împins în faţa lui Rusescu.
A mutat perfect şi cînd l-a înlocuit pe Prepeliţă cu L. Filip. În absenţa suspendaţilor Bourceanu şi Pintilii, a început cu Prepeliţă fiind silit de împrejurări. Nu l-a obligat însă nimeni să-l arunce în foc, încă în ce foc!, pe neexperimentatul L. Filip al Stelei din 2007, dar dat cu împrumut la Urziceni, la Snagov şi la Chiajna pînă în vara trecută!!! Reghe a îndrăznit şi a cîştigat, jos pălăria!
În urma eşecului din Olanda, destui s-au întrebat dacă nu cumva, convocînd 4 cantonamente şi organizînd 10 „amicale”, Reghecampf n-a greşit şi, în loc să fortifice echipa, a stors-o şi a pus-o pe butuci?! Întîlnirea de pe Arena Naţională urma să clarifice lucrurile, să le lămurească. Şi le-a lămurit în sensul în care, ignorînd presiunea mediatică legată de speculaţiile privind eventualul său amestec în afacerea pariurilor, antrenorul Stelei şi-a păstrat sîngele rece şi, cu mintea limpede, a pregătit returul cu Ajax ca un profesionist de clasă. El nu numai că a luat joi seara un examen foarte pretenţios, dar l-a luat cu notă maximă. Cu magna cum laude.