Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Destinul unui fotbalist: Pavca

A încetat din viață, cu 3 luni înainte de a împlini vîrsta de 70 de ani, Cornel Pavlovici, 134 de partide și 57 de goluri în Divizia A, golgeter al campionatului 1964, 7 selecții în echipa reprezentativă și, printre altele, […]

vineri, 25 ianuarie 2013, 6:06

A încetat din viață, cu 3 luni înainte de a împlini vîrsta de 70 de ani, Cornel Pavlovici, 134 de partide și 57 de goluri în Divizia A, golgeter al campionatului 1964, 7 selecții în echipa reprezentativă și, printre altele, participant la turneul final al JO de la Tokyo. Victima unui atac cerebral, s-a prăpădit pe patul unui spital din București în ziua de 8 ianuarie 2013.

Vîrf impetuos, cel căruia apropiații îi spuneau Pavca a fost chiar mai mult. Un tip original, un personaj pe care Emeric Ienei, coechipierul său de la Steaua și de la “națională”, îl caracteriza ca fiind “talentat și sufletist, dar pus mereu pe glume, hazliu”.

Imi Ienei evocă o întîmplare din 1964: “Aflați în Vietnam la întrunirea formațiilor militare din țările socialiste, ne-am strîns într-o sală să ne relaxăm între meciuri. Noi am adus țuica, ungurii pălinca, cehii șlibovița și ne-am întins la taclale. La un moment dat, Vasile Zavoda l-a rugat pe Pavca să coboare în restaurantul hotelului unde eram toți cazați și să ia niște bere. Făcînd ochii mari, Pavca a întrebat cu ce bani să ia și în ce limbă să comande?! Hai că ești tînăr și deștept, te descurci tu!, l-a încurajat Zavoda. După 5 minute, Pavca a apărut cu o ladă de bere și ne-a anunțat radios că a semnat pentru ea în… contul albanezilor!”.

Retras de pe teren, n-a avut noroc nici ca antrenor, nici ca soț. Recomandat de Mircea Lucescu, a lucrat o vreme la Brescia, dar la copii și la îngrijirea bazei sportive. Luce a continuat să-l ajute “în amintirea copilăriei trăite de amîndoi în sărăcia din Apărătorii Patriei”. Pavca i-a rămas recunoscător și astfel a devenit “unul dintre steliștii care țin și cu Dinamo!”.

Vorbea de nu se mai oprea, turuia ca o moară stricată. Te apuca de rever ca să-l asculți și nu refuza nici o invitație. Se făcea repede simpatic. Îi plăcea vinul, dar mai degrabă ca să-l descînte decît să-l bea. Îl ispitea șueta, nu paharul și obișnuia să spună “n-am știut altceva în afară de fotbal. Cu el m-am trezit, cu el m-am culcat și cu el am să și mor”. Faptul că nu i s-a găsit niciodată un post în Ghencea, fie și la juniori, l-a marcat și l-a rănit. Deschizînd subiectul, își stăpînea cu greu lacrimile. Ofta. Se enerva. Înjura.

La înmormîntarea lui n-a apărut nimeni nici de la Steaua, nici de la FRF, nici de la Ligă. Au trimis cîte o coroană și atît. Pavca a sfîrșit în anonimatul în care, operat de flebită pe banii lui Lucescu, și-a petrecut ultimii ani. Departe de lume, părăsit de a treia nevastă, învins.

Sînt sigur că nu l-ar fi deranjat să ne descrețească frunțile cu o povestire de demult. Tocmai fusese angajat la FC Olt cînd, cu ocazia unui stagiu de pregătire, Take Macri l-a pus să se urce într-un copac ca să-i urmărească pe jucători dacă și cum aleargă. S-a conformat, numai că, după cîteva clipe, a căzut ca pietroiul la pămînt!

Speriat, Macri s-a apropiat în fugă, însă secundul său nu pățise nimic, era viu și nevătămat. “Matale ești de vină, a sărit cu gura în timp ce se scutura de praf, că m-ai obligat să fac 3 chestii în paralel, să mă țin de crengi, să mă uit după băieți și să-ți comunic ce văd! Privește-mă atent și o să înțelegi unde ai greșit. Pe mine mă cheamă Pavlovici, nu Napoleon!”.

Doamne, acolo, sus, ai grijă de Pavca pentru că a fost un om bun și nefericit! Din păcate, n-a învățat să adune, a știut numai să risipească.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

andrei30 (276 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 18:31

Din pacate si tu, Ioanitoaia, iti aduci aminte de el numai dupa ce a murit. Probabil sunteti prea ocupati sa faceti anticamera la palatul lui Becali sa ii sorbiti ultimele perle ca sa va mai preocupe alte subiecte.

No9 (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 19:06

E de apreciat faptul ca dedicati cateva randuri memoriei unui fost international roman, golgheter in Divizia A.

Totusi NU sunt insa de acord cu ideea potrivit careia un club ar avea obligatia sa acorde un post de conducere, ”fie si la juniori”, unui fost fotbalist.

Statutul de EX-jucator nu confera neaparat si garantia unui tehnician priceput. Experiena de teren nu e suficienta pentru a practica meseria de antrenor !!!!

Cunostintele teoretice din domeniul fiziologiei, anatomiei si al psihologiei copilui si adolescentului sunt fundamentale. La toate astea se adauca si consultarea permanenta a literaturii de specialie, manuale de fotbal.

Or din ceea ce povestiti dumneavoastra, nu s-ar intelege ca raposatul sa fi fost un mare pasionat de meseria de antrenor (contrar amicului sau din copilaria din Aparatorii Patriei), dimpotriva…se pare ca i-a placut cam mult sueta !

Dumnezeu sa-l odihneasca !

P.S. Poate ca vidul lasat in urma de generatia de aur se explica si prin lispa antrenorilor-formatori din fotbal juvenil.

Niku (275 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 19:14

@andrei30. Esti Bou cu B din doua motive. Ca te tragi de nadragi cu un mare ziarist si pentru ca minti cu nerusinare. Dl Ioanitoaia e SINGURUL ZIARIST CUNOSCUT care nu vorbeste cu Gigi Becali de vreo 6-7 ani, de cand oierul sef a disparut din emisiunile lui de radio si TV. Daca ma poti contrazice cu dovezi esti invitat sa o faci. Daca nu sa iti fie rusine!

Gino (513 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 19:17

Frumos, trist si adevarat. Pacat de Pavca, suflet bun, dar gura mare.

radu (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 19:18

Dar,despre Petre Mihai,nu mai scrie nimeni?

janpitesti (254 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 19:22

speram pe viitor sa mai vedem fotbal de calitate ca pe vremea lui dobrin hagi si alti fotbalisti buni.

m&m (19 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 19:35

De ce nu l-ati tras de maneca cat avea ce povesti?
De ce nu am vazut povestile sale in ziarul vostru?

Dumnezeu sa-l odihneasca!

coco (401 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 19:47

Un condei ce mi a mers la suflet. Sa i fie tarana usoara!

andrei30 (276 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 20:25

@Niku
In primul rand invata sa te adresezi, daca ma faci pe mine bou nu ai convins pe nimeni de nimic decat ca incepi cu o jignire ca sa acoperi lipsa de argumente. Critica mea se refera la directia ziarului pastorit de Ioanitoaia nu la viziunile lui personale, are puterea administrativa si prestigiul de senior editor ca sa schimbe directia ziarului care se transforma usor in tabloid cu femei goale, can-can, circ cu actoul principal Gigi Becali. Invata te rog sa citesti un paragraf de cateva randuri pana sa deschizi gura.

Niku (513 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 20:47

@andrei30. Ti-am spus pe nume, asa ca nu ai de ce sa te superi. Intrebarea mea e in numele carei autoritati, macar pregatiri iti permiti sa il tragi la raspundere pe dl. Ioanitoaia. Daca ai peste 17 ani e si mai grav daca iti inchipui ca poti sa ii inveti pe Ioanitoaia, pe Tolontan si pe Vochin ce sa bage in ziar. Un pic de decenta nu ti-ar strica si pentru a continua dialogul.

andrei30 (276 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 21:00

@ Niku
Dialogul cu cine? Cu tine n-am ce dialoga ca nu stii sa vorbesti. Pentru cultura ta generala, eu sunt indreptatit sa emit ce opinii vreau la adresa lui Ioanitoaia, Tolontan, Obama, Buddha si cam orice pe lume atata vreme cat exista forumuri de discutii deschise tuturor. Plus ca aici discutam cu argumente care nu au legatua cu varsta sau pozitia. Eti prizonierul unei mentalitati invechite si contraproductive. Dimpotriva, astfel de spatii de comentarii ar tebui restrictionate unor indivizi needucati ca tine care jignesc in spatele anonimatului.

fan ucv (19 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 21:08

vorba aia de mortzi numai de bine…insa cum altcineva mentiona mai sus( si care a fost imediat atacat de vajnicii scuipatori de epitete) ziarul s-a transformat in tabloid,seamana din ce mai mult cu Prosport.de aceea propun o noua aparitie jurnalistica ,rezultata din unirea naturala a celor doua, numita Sportechec.

Ciolo (63 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 22:42

@Andrei 30 – mai baietas, Niku are dreptate, un pic de respect nu ti-ar strica atunci cand te afli pe blogul unui mare ziarist si i te si adresezi. Iti spun asta, asa, pentru tine, daca nu ai primit o educatie de la parintii tai sau de la profesori, macar invata acum cum trebuie sa te comporti. Cat despre reprosul tau adresat domnului Ioanitoaia, ori esti infantil, ori naiv ori de pe alta planeta. GSP este un business, functioneaza dupa niste reguli economice, ca sa existe trebuie sa faca bani. Din pacate societatea noastra este atat de jos (vezi ce emisiuni tv au cel mai mare rating, ce ziare se vand cel mai bine) iar ziarele, pana si cele de sport trebuie sa se adapteze la cerintele publicului ca sa supravietuiasca.

Albert (124 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 0:27

Pavca a fost un amarat, ce-ar fi sa il lasati se odihneasca in liniste. Articolul nu il ajuta cu nimic.

Abcde (206 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 0:31

Nea Ovidiu, reclama pe care i-o faci ar lui Mircea Lucescu e platita sau urmeaza sa fie? Chiar asa, nimic despre Razvanel, el nu a ajutat pe nimeni?

Stefan Pavlovici (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 0:44

Deci aveti grija ce vorbiti cu sueta unu la mana
tata a fost un jucator de valoare cine spune ca pavlovici na fost jukator habar nare de fotbal …
In al doilea rand , sa le fie rusine si la conducerea steaua macar un tel de condoleanze ….. rusine sa va fie ca totusi a jukat ptr voi …luati exemplu real madrid barcelona ac milan sa vedeti cum sa poarta cu fosti jukatori deal lor … daca ati fos pe camp nou va dati seama ce spun .
Romania din pacate e Romania aici nu conteaza calitatea ci fitele si bani .
In subiect dupa ani jukati la nationala si kiar si la steaua macar un telefon de condoleante

marin gh (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 1:12

l am cunoscut despre morti nu mai de bine „„„in rest dumnezeu sa l ierte

Cinezan Vladimir (99 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 6:52

Sigur că este bine să ne amintim de fostele glorii ale gazonului, chiar și alături de groapa în care își vor câstiga veșnicia, de cele mai multe ori refuzată pe pământul frământat de crampoanele indiferenței. Cornel Pavlovici ne-a rămas în fața ochilor ca un „vârf” de tip „buldozer” mânat spre careul advers de un motor fin de Mercedes, un jucător care rata din poziții ideale, dar marca și din situații în care îngerii înșiși își scoteau ghetele și se lăsau păgubași. Viața l-a marcat pe marcatorul de odinioară și puțini sunt luceștii care i-au întins o mână să iasă din mlaștina cotidianului care îl înghițea cu perversitate. Poate s-a complăcut și el în lina scufundare, poate nu l-au mai ajutat poveștile și umorul îmbrăcat în iarna întâlnirilor cu „prietenii”, poate… Cert este că s-a mai scris un epilog al unei istorisiri despre viața trăită la marginea șoselei către neuitare, dar în ograda echipei pe care Pavca a slujit-o cu entuziasm, Steaua, mai sunt și alte povești la fel de aruncate în derizoriu, cu giulgiul nepăsării așternut peste unii dintre cei care au pus mortar la edificiul pe care s-a cocoțat zoofinanțatorul de astăzi. E destul dacă amintim aici numele unuia dintre făuritorii de talente intrate în patrimoniul echipei militare, antrenorul Fabian Francisc, cel care i-a scos la lumină pe Soare, Aelenei, Ion Ion sau Marcel Răducanu, cel pe care l-a ajutat ca pe propriul fiu. S-a stins în anonimat la Turda, acolo unde a lucrat cu copiii până la sfârșitul vieții, fără să primească de la Steaua nici măcar o floare pe mormânt. Așadar nu e de mirare că la înmormântarea lui Pavlovici n-a fost prezent nimeni din anturajul echipei. Poate acolo, sus, printre adevăratele stele, se va fi întrebând Pavca de ce nu s-a înșirat și el în tagma colindătorilor la ușa unui palat de unde s-a aruncat cu bani peste mulțime. Oare, chiar, de ce ?!

a3dess (4 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 10:17

@Cinezan Vladimir: excelent comentariu! Nu stiu cine a fost Cornel Pavlovici, sunt prea tanar ca sa-l fi cunoscut (spre rusinea mea sunt si stelist) dar, din articol si din comentariul tau, imi dau seama ca a fost un jucator foarte bun pentru Steaua! E pacat ca actuala conducere a Stelei nu a trimis pe nimeni, ma bucura faptul ca un dinamovist ca M. Lucescu a avut grija de el cat a fost in viata! Cred cu convingere ca problema fotbalului nostru este ceea ce se spune la sfarsitul postului nr. 2: nu avem antrenori-formatori la nivelul echipelor de juniori! Toate cele bune tuturor!

Ady Marcu (15 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 11:42

Steua nu a avut niciodata grija de fostele gl;orii, vezi cum s-au purtat cu Satmareanu, Bumbescu, Troi si altii. La acest capitol Dinamo s-a prezentat intotdeauna mai buine.

MincuL (7 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 11:45

Dumnezeu sa il ierte si sa ii ierte si pe cei de la Steaua care nu l-au onorat cum s-ar fi cuvenit.

Alin (626 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 11:49

Daca omul acesta merita mai mult cat a trait, nu cumva si resa e de vina ca l-a ignorat? Domnule Ioanitoaia, ii criticati pe buna dreptate pe cei de la Steaua, dar nu ar trebui sa va simtiti si dumneavoastra un pic vinovat? Mai ales dumneavoastra care il stiati pe Pavlovici, nu ziaristii tineri care nu l-au apucat jucand?

Cheetah (2118 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 12:46

Postul #18 este foarte bun si merita citit. Completeaza foarte bine acest inspirat articol al Maestrului, care aduce un omagiu post mortem unui fotbalist plecat dintre noi mult prea devreme. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca .
Iar pe cei ce aduc critici politicii editoriale a GSP, ii intreb: au vreo afacere, au condus in viata lor macar un scuter pe drumurile publice? Se pricep la ceva util pentru ei si cei din jurul lor?
In caz ca raspunsul e DA, probabil e vorba de invidie a concurentei sau de alte interese ale acestor persoane care nu posteaza intimplator acuzatii agresive, defaimatoare si nefondate.
Pentru cazul in care raspunsul e NU, sfatul catre acesti „postaci” e sa nu mai repete papagaliceste niste clisee auzite de la altii. Sa-si puna capul la contributie si sa emita pareri din propria logica. Se vor minuna atunci ce bine e sa aiba macar senzatia psihica, reconfortanta pentru creier, de proprietate asupra unor pareri exprimate intr-un spatiu public, fie si sub protectia anonimatului fara pretentii de recompense pentru niscaiva drepturi de autor. Incercati, dragi copii, sa vedeti ce bine e!

Un antrtenor (214 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 13:13

Amin. Din pacate, nu era bun de antrenor.

puiu (13 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 17:20

Dumnezeu sa-l odihneasca pe Pavca ,l-am cunoscut dupa turneul final de juniori din 62 ,a venit la Petrosani cu Nichi Dumitriu ,doi fotbalisti super talentati ,frumosi si nu in ultimul rand cumsecade ,patrez un breloc de la Pavca ,[o minge de fotbal ] ,te felicit nea Ovidiu pentru scriitura de mai sus ,de multe ori nu sant de acord cu editorialele scrise ,acum „jos palaria „…

Andrei (276 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 18:09

@Cinezan Vladimir
Ne bucuram sa avem printre noi un scriitor de la Cluj insa cred ca e putin exagerat comentariul si doar de dragul metaforei. Pavlovici a fost un jucator ca multi altii desi a iesit o data golgeter, nu poti cere unei echipe care ruleaza sute sau mii de jucatori in jumatate de secol sa isi aduca aminte de fiecare si mai ales sa monitorizeze ce se intampla in viata lor dupa ce isi incheie activitatea sportiva la club. Tu crezi ca Real Madrid trimite flori la inmormantarea fiecarui jucator care a trecut vreodata pe la ei si a inscris in sac de goluri?

Vama (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 19:28

Sarit de pe fix, Pavca merita mai multa atentie din partea mass mediei si a Stelei. Dar ce sa te astepti de la manelisti si de la Gigi Becali. Ehe daca era machidon sau servitor la Lutu.

Tudorache (179 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 20:24

L-am cunoscut, se dadea mare si era un amarastean care abia astepta sa vina Lucescu in tara si sa ii scape cate sute de dolari. Dumnezeu sa il ierte ca fotbal a stiut. Iar sefilor Stelei sa le fie rusine.

dan.motru (64 comentarii)  •  26 ianuarie 2013, 20:35

„Pentru binele fotbalului din Craiova şi fotbalului românesc, eu sînt gata să cedez echipa suporterilor, fostelor glorii, municipalităţii şi consiliului local, însă nu vreau majoritate, vreau ca toate părţile să aiba procent egal”, a anunţat patronul oltean. O sa pun niste conditii, bineinteles. O sa urmaresc ca actiunile sa nu se poata instraina. O sa fie niste restrictii pe cativa ani ca sa nu se poata modifica structura. Il deschid catre suporteri, catre fostele glorii, catre municipiu sau chiar catre regiune. Suporterii trebuie sa fie de acord. Primul venit, primul servit. Cine nu vine la timp la masa actionarilor ramane pe dinafara.

Preda (15 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 1:34

Notru, ce legatura are Mititelu cu chestia asta? Dl Ioanitoaia v-a servit destul cauza, dar voi nu stiti sa profitati de nicio mana intinsa. Stiti doar sa va ciorovaiti si sa va dusmaniti.

Cinemadorel18 Vadimdorel (871 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 13:47

macar pe Fabio Bilica si alti eroi de la Cluj si U, echipa aia de negrii-albi, care sta mereu capra la mindria tarii, nu il uitam. Cu stima, macar Clujul da un scriitor, Berbecali.

Comentează