Insolvența, constrîngere sau regie?
Rapid a intrat în insolvență și se înmulțesc semnele că Gloria Bistrița, CS Severin și, atenție!, chiar FC Dinamo se găsesc pe aproape. Ar mai avea puțin, s-ar învîrti prin zonă. Dacă Dinamo speră ca Nicolae Badea și Ionuț Negoiță […]
Rapid a intrat în insolvență și se înmulțesc semnele că Gloria Bistrița, CS Severin și, atenție!, chiar FC Dinamo se găsesc pe aproape. Ar mai avea puțin, s-ar învîrti prin zonă. Dacă Dinamo speră ca Nicolae Badea și Ionuț Negoiță să vorbească una și aceeași limbă într-un final, celelalte două cluburi sînt cu apa la gît, pe făraș. Ele nu dispun de sumele necesare pentru a-și plăti datoriile certe, lichide și exigibile, ultimele fiind cele ce se pot solicita, asupra cărora se pot ridica pretenții.
Detaliind, insolvența reprezintă o procedură menită să sprijine societățile comerciale ajunse în impas ca să iasă din încercuire și să ia o gură de aer. Prin faptul că întîrzie achitarea restanțelor, ea îi oferă celui lipsit de mijloace un răgaz, un respiro. Ca atare, constituie un mod de a cîștiga timp, nu de a soluționa problema. Între a amîna și a rezolva va rămîne mereu o mică mare diferență.
Cam la fel se prezintă situația și în fotbal, unde grupării aflate la ananghie i se întinde o mînă de ajutor. În sensul în care va fi scutită o perioadă de plata datoriilor față de jucători, de terți și chiar de stat. Unele vor fi eșalonate, iar altele șterse, anulate, asta în condițiile în care, conform legislației în vigoare, FRF trebuie să-i dea licența de funcționare clubului insolvent! Spre deosebire de UEFA, care interzice participarea echipelor declarate în insolvență la competițiile continentale, FRF nu le poate refuza acestora licența, ba chiar are obligația să le-o acorde!!!
În măsura în care am înțeles bine cum stau lucrurile și le-am expus corect, oricine poate presupune că intrarea în insolvență aduce cu o șmecherie. Cu o mînăreală la care să se preteze un patron, investitor ori acționar strîns cu ușa, amenințat cu închiderea prăvăliei. Nu-i însă atît de simplu, dimpotrivă, deoarece insolvența te ajută să respiri, dar nu, sub nici o formă, să te îmbogățești! Pe de altă parte însă, și varianta unei păcăleli merită luată în considerare, versiunea unui tertip, a unei regii.
Pericolul numărul 1 se leagă de imposibilitatea păstrării jucătorilor valoroși, cu ștaif. Neplătiți la termen și duși cu zăhărelul luni în șir, ei se vor grăbi să plece.
Cei mai buni nu vor putea fi ținuți fără bani, de unde și concluzia că în insolvență poți supraviețui, dar nu și face performanță. De la vîrful muntelui trebuie să-ți iei la revedere. Nu-i teoria chibritului, e trista realitate dintr-un fotbal din ce în ce mai neputincios tocmai pentru că e, din păcate, din ce în ce mai sărac. Ne vom lămuri curînd dacă și șmecher.