Cu ajutorul suporterilor
Comentînd rezultatele celei de-a 47-a anchete întreprinse de Gazetă la sfîrșit de an, consider victoria lui Raul Rusescu drept surprinzătoare, nescontată. Dacă n-aș ști că gusturile nu se discută și că, în general, subiectivismul domină asemenea demersuri, aș zice că […]
Comentînd rezultatele celei de-a 47-a anchete întreprinse de Gazetă la sfîrșit de an, consider victoria lui Raul Rusescu drept surprinzătoare, nescontată. Dacă n-aș ști că gusturile nu se discută și că, în general, subiectivismul domină asemenea demersuri, aș zice că Rusescu a triumfat pentru că a convins el, dar și pentru că n-au strălucit ceilalți. Adversarii nu l-au încurcat, ci l-au servit. Demn de semnalat e că, dintre primii 5 de anul trecut, în ordine, Torje, Sînmărtean, Săpunaru, Dănciulescu și Șt. Radu, numai “spaniolul” a rezistat în ierarhia pe 2012!
Să nu se înțeleagă că Rusescu a uzurpat poziția de lider! Cel mai productiv marcator al anului, cu 27 de goluri în toate competițiile, 21 fiind realizate, atenție!, pe parcursul stagiunii de toamnă, i-a cucerit pe cititorii GSP. Aceștia l-au ajutat să-l depășească la mustață, cu numai jumătate de punct, pe Chiricheș. A contat faptul că Steaua are cei mai mulți suporteri, deci și cei mai mulți votanți, o altă dovadă constituind-o aceea că 3 dintre componenții formației roș-albastre, inclusiv Bourceanu, figurează în Top 5. Pe de altă parte însă, golgeterul la zi al campionatului a evoluat doar 36 de minute în “națională”, ba și în meciul cu Andorra! Nepermis de puțin.
Imensa simpatie de care se bucură Steaua prin tradiție, dar și ca urmare a superiorității sale pe plan intern, s-a simțit și în atitudinea cititorilor față de Reghecampf, de departe favoritul publicului la secțiunea antrenori. Aici, comparativ cu anul anterior, Mircea Lucescu și Dan Petrescu au făcut schimb de locuri, laurii mergînd la tehnicianul din Donețk, recent încoronat și în Ucraina. Se cunoaște cine sînt ei, ce calități și ce merite au, așa că nu insist. Altminteri, au mai intrat pe listă Reghecampf, autorul unei ascensiuni fulminante, și Andone, ca să iasă Dorinel Munteanu și Ciobotariu. Coborît de pe 3 pe 5, a rămas pe metereze Grigoraș, care pare însă sortit, îmi cer scuze, să stea permanent în plasa învingătorilor, un fel de Poulidor al balonului rotund. Care impresionează mereu și nu cîștigă niciodată.
Că valoarea “străinilor” din Liga 1 lasă de dorit o demonstrează și amănuntul că, deși a prins în tur un singur meci în România, brazilianul Wesley a terminat iar în frunte, ba și detașat, fără emoții . În spatele ex-vasluianului, angajat azi în Arabia Saudită, figurează jucători de 4 naționalități, senegalezul Sougou, portughezul Felgueiras, brazilianul Bastos și gre-
cul Kapetanos, toți legitimați la CFR Cluj! Dintre aleșii anului trecut, numai Cadu continuă în Liga 1, în timp ce, pe lîngă Wesley, au plecat care încotro și Adailton, Marcos Antonio, Brandan și Weldon, ultimii împărțind ex-aequo locurile 5-6 în 2011.
Ierarhia din afara fotbalului a fost dependentă, firește, de prezența “tricolorilor” la Jocurile Olimpice de la Londra. Lipsită de rivale la toate cele 3 categorii, Sandra Izbașa, dublă medaliată olimpică și dublă campioană continentală, a ținut sus steagul gimnasticii, secundată fiind de Cătălina Ponor. După chipul și asemănarea întreg sportului românesc, participarea la JO n-a încîntat, însă nici n-a dezamăgit. Am fost cîndva printre performerii de vîrf și sîntem din ce în ce mai rar, ar trebui să ne împăcăm cu ideea și să fim mai realiști. Ca să nu visăm degeaba.