Mult zgomot pentru nimic
Deși complet străin de domeniu, ca unul care n-a jucat niciodată și nici n-are intenția, accept că există o mafie a pariurilor în fotbal și că ea măsluiește unele meciuri în așa fel încît anumiți indivizi să se îmbogățească peste […]
Deși complet străin de domeniu, ca unul care n-a jucat niciodată și nici n-are intenția, accept că există o mafie a pariurilor în fotbal și că ea măsluiește unele meciuri în așa fel încît anumiți indivizi să se îmbogățească peste noapte. Ca atare, găsesc și eu pe deplin justificată preocuparea UEFA de a monitoriza partidele ce provoacă dubii privind desfășurarea și, mai ales, deznodămîntul lor.
În aceeași idee, consider că, încercînd să-i depisteze pe vinovații de la noi, ofițerii de integritate de pe lîngă FRF, plătiți însă de la Nyon, fac o muncă interesantă, dar deloc ușoară. Întrucît ți se cere nas de copoi, fler și intuiție, normal că o astfel de misiune li s-a încredințat unor polițiști versați. Lui Ioan Hurdubaie și lui Lucian Ghiță, cel dintîi fiind fostul șef al Biroului Interpol de la București.
Conform ofițerilor, UEFA ar bănui de blat 8 întîlniri din eșaloanele noastre 1 și 2, Gazeta a furnizat detalii în ediția de vineri, 14 decembrie. Pe lista dominată de meciurile suspecte ale lui FC Snagov, 3 datînd din 2010, apar și două mai recente, dintre care Gloria Bistrița-Pandurii Tg. Jiu provine chiar din Liga 1. Disputată pe 7 octombrie 2012 în cadrul etapei a 11-a, confruntarea s-a încheiat cu 3-1 în favoarea gorjenilor, aceștia conducînd la pauză cu 1-0.
Auzind că întîlnirea menționată putea fi trucată, mi-am reamintit că am urmărit-o cap-coadă la TV și că nimic nu mi-a sărit în ochi. Că n-am remarcat ceva dubios, ceva ciudat. Întrucît înregistrasem partida, am reluat caseta și am analizat-o cu maximă atenție. Surprinzător, nici acum n-am observat vreun amănunt care să-mi dea de gîndit că echipele s-ar fi înțeles între ele astfel încît cine a pariat pe varianta 1-3 (0-1) să se umple de bani!
De fapt, formația mai slabă, cea a gazdelor, a cedat uneia mai puternice, garnitura oaspeților, net superioară. Mai vie, mai legată. Într-adevăr, trupa lui Grigoraș a primit o mînă de ajutor din partea “centralului” M. Bocăneală și a asistentului A. Onița, cei care n-au sesizat că la faza din minutul 40, cînd Răduț a deschis scorul, mingea părăsise terenul de joc cu întreaga circumferință! Flagrantă, gafa arbitrilor l-a scos atît de tare din fire pe antrenorul bistrițean Manea încît a azvîrlit cu targa în Bocăneală! Gest reprobabil, ce nu poate fi pus însă, nici măcar forțat, pe seama vreunui aranjament.
La fel de ușor pică și varianta că Bocăneală însuși ar fi regizat eventuala tărășenie. În cazul în care ținea neapărat să bată Pandurii ca să le iasă unora pariurile, atunci l-ar fi eliminat pe Ayza chiar în debutul întîlnirii. Cum n-a făcut-o, nu-i logic să fie arătat cu degetul. În plus, cum să fi știut arbitrul gălățean că Predescu va transforma magistral, la 0-2, o lovitură liberă de la 30 de metri, să-l fi îndemnat el pe bistrițean să expedieze asemenea ghiulea?!
Spre deosebire de Jean Pădureanu, nu mă reped să zic că-mi voi tăia mîinile în situația în care se va demonstra că partida cu pricina a fost trasă de păr, trucată. Pînă la proba contrarie, n-am nici un motiv să afirm, chiar nici unul, că pe 7 octombrie s-a jucat “un meci strategic”, de aceea și cred că ofițerii de integritate urmăresc o pistă falsă. Bat la o ușă zăvorîtă. Dacă și restul întîlnirilor pe care le anchetează seamănă cu cea dintre Gloria și Pandurii, mi-e teamă că se agită degeaba. Că fac mult zgomot pentru nimic.