Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Ultimul meci

Zoltan Szekely s-a născut la Baia Mare, pe 30 august 1967; cel căruia majoritatea îi zic Zoli, iar apropiații Zozo, a jucat fotbal la nivel modest, fiind legitimat la ASA Buzău pe perioada stagiului militar; a debutat ca arbitru pe […]

luni, 10 decembrie 2012, 5:14

Zoltan Szekely s-a născut la Baia Mare, pe 30 august 1967; cel căruia majoritatea îi zic Zoli, iar apropiații Zozo, a jucat fotbal la nivel modest, fiind legitimat la ASA Buzău pe perioada stagiului militar; a debutat ca arbitru pe 11 martie 1989 în satul Chechiș, la o partidă din campionatul județului Maramureș; regretă, dar nu-și mai amintește numele formațiilor; în 1992 a promovat la Divizia C, în 1994 la B, în 2000 la A, iar în 2004 a intrat pe lista FIFA ca asistent; estimează că a oficiat la peste 600 de meciuri, dintre care 72 internaționale; sigur e că fotbalul l-a purtat în 25 de țări.

5487980.jpg

Duminică, 9 decembrie 2012, și-a încheiat cariera, din pricina vîrstei, la confruntarea dintre CSMS Iași și Dinamo București; n-o să credeți, însă întîlnirea respectivă a fost și cea dintîi la care au asistat soția sa, Daniela, și fiul lor, botezat tot Zoltan, student la Facultatea de Științe Economice din Cluj; oferă amănunte: “ei ar fi vrut să vină cu mine mereu, dar m-am opus; cum mergeam de fiecare dată la serviciu, nu la distracție, prezența lor m-ar fi tensionat inutil”.

Ca orice arbitru, a mai și greșit, dar nici des, nici grav, ci omenește; în 13 sezoane de Liga 1, a suferit numai 4 suspendări; își reproșează și azi eroarea comisă pe 12 aprilie 2008 la Timișoara, cînd n-a semnalizat ofsaid la Ganea, fază în urma căreia “Poli” a egalat-o pe Dinamo într-un meci ce se va încheia 1-1; încearcă să se justifice: “am sesizat că Ganea se afla în spatele fundașilor, dar am avut impresia că mingea nu va mai ajunge la el; totuși a ajuns, însă n-am mai ridicat fanionul; am încasat nota 4 în Gazetă și CCA m-a oprit de la delegări 3 săptămîni!”.

Logic că le ține partea cavalerilor fluierului, “care de regulă se antrenează la fel de serios ca jucătorii; plus că, plătind din buzunarul propriu transportul, cazarea, masa, echipamentul, masorul, medicația etc., le rămîne sub jumătate din barem, un sfert” ; dac-ar fi s-o ia însă de la capăt, ar lua-o fără ezitare întrucît îi datorează arbitrajului tot ce are; inclusiv cele 3 terenuri de sport acoperite, pe care le deține împreună cu un amic în orașul natal.

Dintre foștii sau actualii “centrali” români, i-a apucat pe Porumboiu și pe Constantin-Vîlcea, ulterior pe Corpodean, pe Anghelinei și pe Salomir jr., apoi a colaborat cu Al. Deaconu, cu Tudor, cu Gusti Constantin, cu Colțescu, cu Balaj, cu alții; “cel mai tare m-am atașat de Balaj, băimărean de-ai mei, cu care am petrecut la meciuri și pe drumuri mai multă vreme decît acasă cu nevasta!; ne-am înțeles ca frații; la prima mea partidă de Champions League, pe San Siro, la Milan-Auxerre, mi-au dat lacrimile cînd se intona imnul, moment în care Balaj mi-a șoptit să mă abțin, că mă văd vecinii la televizor și-o să rîdă!”.

Firește, cu ocazia finalului de carieră a primit numeroase complimente, felicitări și urări de bine. Dintre toate, l-a impresionat mai ales mărturisirea unui președinte de club, care i-a spus “vă vom simți lipsa tocmai pentru că n-am avut ce vă reproșa; ați fost un arbitru corect!”; de acord, mulțumiri, sănătate și noroc, Zoltan Szekely!

Comentarii (36)Adaugă comentariu

bluered_sky (94 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:28

Frumos!

americanu197 (84 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:29

Ultimu meci de fotbal , primul meci de hochei

Alex (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:32

Avand in vedere ca a arbitrat o sumedenie de meciuri in Liga 1 si nu numai, nu pot decat sa il felicit pentru cariera sa, mai ales pentru faptul ca nu prea a fost contestat. Un exemplu probabil pentru colegii de breasla. Multa bafta si succes in continuare domnule Szekely…! Un om cu un caracter de nota 10.

Dan65 (26 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:33

Ioanitoaia,tu cand te retragi?

Maniero (8 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:53

Prin ’98, fiind student in Cluj, am facut autostopul pentru a ajunge acasa, la Baia Mare. A oprit o Dacie amarata, condusa de dl Szekely. Tin minte ca a si ramas fara benzina. E drept, era inca arbitru de divizia B :).
Dl Szekely, sanatate si multumesc inca o data ca ati oprit :).

Relu (2 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:54

Felicitari domnule Szekely pentru intreaga cariera.

Ionica Onicas (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:56

Felicitari Zoly pentru intreaga cariera! Poti fi luat ca exemplu de arbitri asistenti care doresc sa faca performanta in arbitraj.

Emil (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:59

Asta e ala care ii zicea la arbitrul de centru „hai sa il salutam pe sefu” ( se referea la paszkany ) asa ca scuteste-ma de laude la adresa marelui arbitru..toti din generatia aia erau corupti pana in maduva oaselor , la unii s-a si dovedit

Xbotz (20 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 17:59

Foarte frumos acest articol.Acum cand dupa fiecare etapa iese cineva la TV si spune ca i-a furat arbitrul[uneori neavand dreptate] acest articol le aminteste presedintilor de club ca avem si noi arbitri buni care merita respectati.

mihai (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 18:02

sa vedem pe cine transfera CFR in pauza de iarna?

Andrei (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 18:06

Un om decent aparent 🙂

Vladone (69 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 18:12

Emotionant, Szekely merita un asemenea articol.

Mugurel Craiova (9 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 18:22

@Dan65. Stai linistit ca o sa iti comunice personal domnul Ioanitoaia pentru ca dumnealui chiar incearca sa ii educe pe cei ca tine si din pacate nu reuseste intotdeauna. Totusi cei care gestioneaza acest blog ar trebui sa ii impiedice pe toti dobitocii gen Dan sa se exprime aici. Ei sa dialogheze cu idioti de teapa lor.

Yamaha (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 18:42

Subscriu la ce a postat Mugurel. Mai taiati-i pe cei care nu au nimic de spus si doar jignesc.

Gabriel (64 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 18:45

Ungurul Szekely e unul dintre cei care fac cinste Romaniei ca arbitru si ca om. Se bucura in Maramu de renumele unuia cu bun simt, in banca lui. Balaj e mai fudul, Szekely nu.

un roman din canada (7 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 19:10

stati oleaca, faptul ca l-a busit plansul la imn spune multe si nu il face mai putin maghiar, ci ne face pe noi sa-l respectam si mai mult ca maghiar din Romania. Felicitari!

17 … (871 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 19:43

nota 10, Dan, Mihai, Andrei si … Din pacate nu gasesc cu ce sa-i dau in cap maistrului.
O fi de vina ca arbitrul e din Maramu, unde se aude ca toti sint oameni.
In orice caz, 17 NT, tine pe acesta cale, sa-i multumeasca omului, ca si lui Porumboiuuuu, ca si-au educat copilasii. Avem prea mult cu Avram, Craciunescu, …
Azi mi frica chiar de sfintul Tudor desi asta pare ca are parinti normali.

ref (3 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 20:05

Deacord cu terminarea carierei de arbitru, dar arbitrii trebuiesc felicitati intr-un alt cadru nu pe teren.
De ce nu pe teren ? Pentru ca arbitrii nu sunt actorii pe care spectatorii sa ii vada, si aici iar suntem singura tara din cele civilizate in care se procedeaza astfel.
Spun asta in calitate de arbitru la un nivel bun.
In rest felicitari pt cariera lui, nu e usor sa fi arbitru, mai ales in fotbalul zilelor noastre.

Caty (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 20:18

Un articol decat foarte bun. Omul merita.

Liviu (4 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 20:18

Un om corect si modest. Felicitari pentru cariera de arbitru pe care a avut-o !

Milici (440 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 20:35

Off topic
Min. 1 Steaua Astra.
Arbitru Tudor , cel care a stricat absolut toate meciurile arbitrate în acest sezon după U-KFr Cluj .
Dl Ovidiu l-a recomandat nominal după arbitrii străini cei care , chipurile au ajutat Steaua cu Dinamo.
Momentul adevărului e acum!

Tinis Marius (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 20:46

Zoltan Szekely este cel care a tinut un curs de arbitri acum multi ani la Baia Mare, curs unde am avut placerea de a participa. Momentan m-am stabilit la Roma unde practic cu placere aceasta activitate – arbitru. Ii datorez foarte multe lui Zoli, insa cel mai mult ii datorez respect pentru ca tot timpul a respectat pe oricine. Sanatate si Respect!

kaoma (53 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 20:56

cum naiba in romania e totul BATAIE DE JOC !!!??? La noi ca la nimeni !!!!…Incerc sa ma uit la meciul Stelei cu Astra si mi-e aproape imposibil sa disting…echipele !!!!….amandoua imbracate in….alb si negru !!!!…N-am vazut atata bataie de joc de cand ma uit la fotbal si ma uit de vreo….45 de ani !!!!….Sila mi-e de tara asta , un fel de Ferentari al Europei !!!!

Adi (2 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 21:19

Felicitari pentru acest articol! Un asemenea om merita chiar mai mult! Cine il cunoaste pe omul Szekely Zoltan stie ce spun! Am onoarea sa fiu contemporan cu el si asta nu poate decat sa ma bucure! Un profesionist desavarsit, un caracter deosebit si un arbitru asistent ce poate fi dat exemplu tuturor celor ce vin din urma! Ar fi frumos sa isi incheie cariera cu titlul de arbitru asistent al anului! Felicitari pentru aceasta cariera frumoasa!

Florin (8 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 21:20

felicitari!!! , un om modest si cu bun simt

cristi (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 21:25

felicitari pentru cariera exceptionala pe care ati avut-o!suntem mandrii de d-voastra!sunteti un om extraordinar,modest si un caracter de nota 10.spre deosebire de cristi balaj care e un arogant si jumatate…

RMDSZ (4 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 21:43

Köszönet jár Székely Zoltánnak a játékvezetői karrierért !

Florin Buturca (19 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 22:56

Felicitari Zoli pentru toata cariera ca arbitru. Ai demonstrat ca esti un mare caracter. Respect pentru tot ceea ce ai facut.

Tudorache (179 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 23:53

Felicitari autorului si felicitari subiectului, cu care baimarenii se mandresc.

Mircea (663 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 0:30

@cristi. Hai sa nu incurcam borcanele. Szekely a fost un tusier onorabil pe cand Balaj, infatuat sau nu, e un central de talie europeana. E mare diferenta intre ei.

dorin (10 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 2:31

sa traiesti nea ovidiu sa mai scrii despre oameni normali ca mai respiram si noi aer curat cu astfel de exemple.

sek.91 (4 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 8:34

Felicitari 🙂

Moro (1 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 13:57

In primul rând felicitari pentru articol dle Ovidiu….v-ați asumat un oarecare risc atunci când v-ați hotărât sa scrieti despre un arbitru… de bine:)
Apoi : felicitari Zoli Szekely !!! E foarte greu sa ieși ” la termen” din ( mai recent) meseria asta-pana deunazi ,aprox un an,lucrau fără carte de munca – pentru informarea celor ce detin prea putine date din ” spatele” muncii de arbitru…
Si nu in cele din urma o veche ruga a indienilor Sioux spune așa:
„Oh, great spirit keep me from ever judging a man until I have walked a mile in his moccasins!”
Pentru cei care nu ii cunoasteti personal pe Zoli (in principal) si de asemenea pe Cristi Balaj si nici măcar nu ați văzut cum arată ” mocasinii” lor…ce sa mai vorbim de a va plimba …incercati mai întâi sa ii cunoasteti ca oameni abia apoi sa va dați cu părerea legat de comportamentul lor in viața de zi cu zi…sau abtineti-va.
De foarte multe ori lucrurile nu sunt ceea ce par a fi…
Ps.Eu ii cunosc pe amândoi..V-ați gândit de exemplu vreo clipa ca ” aroganta” si ” infatuarea” ar putea fi o arma de apărare împotriva lumii in care se invart vor-nu vor?! Gânditi-va…
Zoli-tot respectul!

joker (1 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 14:41

Mircea, sa ne spui tu care e talia europeana a lui balaj fata de szekely te rugam. Are mai multe meciuri arbitrate ca asistent in ch league decat balaj ca central si cred k la asta se reduce k sa te citez „arbitru de talie europeana”.

Cheetah (2118 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 17:22

Felicitari pentru cariera de arbitru, mai ales ca aceasta poate fi model pentru cavalerii mai tineri ai fluierului.
Felicitari si D-lui Ionaitoaia, a „nu stiu cata” oara, chiar e inspirat sa scrie asa articole frumoase, n-am ce zice!

Macovei (52 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 18:44

@jocker. Fugi de aici ca nu se poate pune semnul egalitatii intre un centras si un tusiet. Si mai uiti ceva. Ca Balaj a fost desemnat de Uefa si el l -a ales pe Szekely si nu invers. Putea sa ia alt tusier in locul lui daca vroia si nu il putea obliga nimeni sa faca altfel.

Comentează