Personajul Sinescu
Mulți o consideră pe Pandurii revelația stagiunii de toamnă. Eticheta i s-ar potrivi însă mai degrabă Astrei, care a încheiat turul pe locul 2 după ce și-a învins duminică seara la scor, cu 4-1, rivala din Tîrgu Jiu. Clasarea reprezintă […]
Mulți o consideră pe Pandurii revelația stagiunii de toamnă. Eticheta i s-ar potrivi însă mai degrabă Astrei, care a încheiat turul pe locul 2 după ce și-a învins duminică seara la scor, cu 4-1, rivala din Tîrgu Jiu. Clasarea reprezintă Everestul unei grupări ce în 2008 evolua încă în Divizia C și care n-a terminat niciodată în Liga 1 mai sus de poziția a 9-a, ocupată în 2003! Astrei i se cuvin laude și pentru că e o echipă trambalată, mereu pe drumuri.
Componenții lotului locuiesc și se antrenează la Ploiești, dar susțin la Giurgiu, pe un stadion modernizat din banii magnatului Ioan Niculae, meciurile de-acasă. La întrebarea cum de-a ajuns formația mutată recent de la Ploiești pe malul Dunării să aibă 8 puncte avans față de Dinamo și de Rapid?, antrenorul interimar Valentin Sinescu a răspuns “prin muncă și prin seriozitate”. Neatractiv, dar corect, Astra chiar asta e, o echipă muncitoare și serioasă. În plus, e și foarte modestă, ceea ce se întîlnește rar în fotbalul actual. Dovada? Unul dintre titularii ei de bază, Takayuki Seto, continuă să sosească la antrenamente nu cu vreo limuzină, ci pe bicicletă!
Marcînd 36 de goluri, Fatai 7, Bădescu și Tembo cîte 5 etc., Astra posedă al doilea atac din campionat. Stă însă bine și în privința apărării, al cărei greu îl duc ex-craiovenii Lung jr., Bărboianu și Găman, ultimul purtînd banderola de căpitan. De remarcat că și-a adus străini din cele 4 zări, Takayuki provenind din Japonia, Fatai din Nigeria, Yahaya din Ghana, Distefano din Argentina, Tembo din Zambia, De Amorim din Brazilia și așa mai departe, misiune teribilă să-i faci să se înțeleagă unii cu alții! La rîndu-i, descoperit și crescut la Petrolul, Budescu a fost în 2010 unicul jucător de “B” convocat de Săndoi în “naționala” Under 21!
Însuși antrenorul Sinescu, 49 de ani, 4 victorii și un egal de cînd i-a succedat la comandă lui Mulțescu, e o figură aparte, un personaj. Deunăzi, l-am invitat la Recursul Etapei și m-a refuzat scurt. “Întrucît emisiunea nu-i pentru secunzi, eu vă mulțumesc, dar îmi văd lungul nasului!”, a zis cel care a lucrat pînă acum în subordinea a peste 20 de tehnicieni!
Puțini au auzit de fotbalistul Sinescu. Logic, căci fostul mijlocaș al Chimiei Brazi, al Minerului Filipești și al Petrolului Țicleni, “singura oară cînd m-am aventurat în afara județului Prahova”, n-a depășit nivelul Diviziei C. În schimb, pasionat de carte, a absolvit Institutul de Petrol și Gaze în 1989, apoi a studiat Sociologia. Traducător autorizat de engleză și de germană, mai vorbește fluent franceza, spaniola și italiana. Din păcate, n-a obținut încă licența PRO, obligatorie pentru numirea ca antrenor principal, din pricină că n-a avut bani să se înscrie la examen Abia zilele trecute i s-a mărit salariul la 5.000 de lei pe lună!
Tocmai pentru că ascensiunea Astrei se leagă de priceperea și de devotamentul lui Valentin Sinescu, antrenorul giurgiuvenilor, fie el și provizoriu, merită felicitări. Sincere felicitări. Aș îndrăzni să-i transmit însă și un mesaj, că modestia constituie o calitate, pe cînd excesul de modestie riscă să se transforme într-un defect.