Boloni cere linişte la Steaua
N-am o relație strînsă cu Loți Bölöni, de aceea nici n-am vorbit de vreo 2-3 ani. Ultima oară, pe cînd pregătea pe PAOK, am trecut în fugă prin Salonic și l-am sunat pe celular. Deși am insistat, nu mi-a răspuns. […]
N-am o relație strînsă cu Loți Bölöni, de aceea nici n-am vorbit de vreo 2-3 ani. Ultima oară, pe cînd pregătea pe PAOK, am trecut în fugă prin Salonic și l-am sunat pe celular. Deși am insistat, nu mi-a răspuns. Ieri, l-am regăsit pe reputatul internațional de odinioară, născut în 1953, 108 partide în tricoul echipei reprezentative, într-un interviu acordat lui Amir Kiarash de la ziarul Adevărul.
Mi-a făcut plăcere să-l regăsesc. Printre altele, deoarece dialogul mi-a întărit opinia că Bölöni apreciază corect ce se petrece în jurul lui. Ca unul care nu se minte, nu minte, transmite imaginea unui tip sigur pe el, cu o minte foarte organizată. În majoritatea cazurilor, chiar dacă riscă să provoace polemici, spune lucrurilor pe nume și nu protejează pe nimeni. Uneori, nici pe el însuși. Cînd i se mai întîmplă să gre-șească, recunoaște deschis. Refuză să trișeze.
Drept urmare, nu m-a surprins afirmația conform căreia “mă bucur că fostul meu club, Steaua (n.a. pentru care a jucat 97 de meciuri și a înscris 24 de goluri), revine în top. Mi-ar fi plăcut însă să-și manifeste supremația cu mai multă eleganță. Parcă e prea mare gălăgie, se face prea mult tam-tam”! Părerea mea coincide cu a celui angajat azi de gruparea Al-Khor din Qatar. De regulă, Gigi Becali vorbește mai mult decît s-ar cuveni, nu numai mai mult, ci și mai prost, aiurea-n tramvai! Atîta zarvă n-ajută, mai degrabă strică, încurcă.
Din convorbirea amintită am mai reținut o frază care ilustrează realismul lui Loți: “După meciul cu Turcia, am crezut că avem drumul betonat pînă
la Rio. A fost o gîndire de amatori, iar această atmosferă a dăunat echipei naționale. Staff-ul tehnic trebuia să aibă grijă ca jucătorii să nu piardă contactul cu realitatea”. De acord. Cuvintele de mai sus, rostite departe de-aici, tocmai la Doha, demonstrează încă o dată că lucrurile se văd mai bine de la distanță decît de aproape. Ne mai amăgim privindu-le de aproape, ne mai înșelăm. Ne închipuim că sîntem cei mai deștepți și cei mai frumoși, după care ne dăm seama că e altfel. Dar e prea tîrziu, răul s-a produs și nu mai poate fi întors.
În sfîrșit, m-a surprins atitudinea lui Bölöni că de ce s-a transferat Mutu în Corsica, ba și la Ajaccio, care e “ca Jiul Petroșani în România”! În locul tehnicianului, m-aș fi mirat mai puțin sau deloc. Atîta vreme cît eu însumi, campion în Portugalia cu Sporting Lisabona și în Belgia cu Standard Liège, am optat pentru o formație pe care nu mă sfiesc s-o plasez în “a doua grupă valorică din Qatar”!, l-aș fi înțeles pe Mutu. Aș fi acceptat că s-a dus și el după bani, Lo-ți primind lunar un mărunțiș de 100.000 de euro!
Probabil că nimeni pe lume, nici măcar un antrenor de valoare, nu-i perfect. Tuturor ne mai scapă piciorul de pe bîrnă. Important e să ne scape, ca lui Loți Bölöni, mai rar. În rest, acesta merită ascultat tocmai pentru că judecă viața așa cum e ea și n-o cosmetizează. Viața, adică și fotbalul.