Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Anglia nu e Chelsea

Insularii lui Roy Hodgson nu sînt „boring”. Din contră. Dau culoare turneului cu raidurile lor vijelioase. Dar pot ei cuceri trofeul o dată cu revenirea lui Rooney?

La sfîrşitul egalului din debut cu Franţa, mulţi specialişti au apreciat că Anglia, […]

duminică, 17 iunie 2012, 10:29

Insularii lui Roy Hodgson nu sînt „boring”. Din contră. Dau culoare turneului cu raidurile lor vijelioase. Dar pot ei cuceri trofeul o dată cu revenirea lui Rooney?

La sfîrşitul egalului din debut cu Franţa, mulţi specialişti au apreciat că Anglia, dominată net în repriza secundă, chiar asediată, a smuls un 1–1 norocos şi, ca atare, nemeritat. Formaţiei ironizate de l’Equipe ca fiind Boring England, Plicticoasa Anglie, i s-a imputat că încearcă să calce pe urmele lui Chelsea, care a cucerit Liga Campionilor practicînd un fotbal nespectaculos, lipsit de lumină, exclusiv de apărare, mărunt. Abia instalat la 1 mai, selecţionerul insularilor, Roy Hodgson, a fluturat din mînă a lehamite auzind reproşul şi a zis: ” Nişte prostii, mai vorbim după partida cu Suedia!”.

Egalul calificării?

De fapt, Anglia n-a epatat nici în faţa Suediei, dar a apărut mai sigură pe ea, mai dezinvoltă şi mai plină de viaţă. Într-un cuvînt, lively. Astfel a reuşit să întoarcă rezultatul de la 1-2 la 3-2 şi să realizeze o victorie nu doar meritată, ci şi care i-a simplificat viaţa. Marţi, aici, la Doneţk, îi va fi suficient un draw cu Ucraina pentru a-şi asigura calificarea dintr-o grupă pe care, deşi n-a lăsat cea mai proastă impresie, Suedia deja a părăsit-o. Vae victis!

Plămînul Steven

În măsura în care Hodgson i-a cerut lui Gerrard să stea contra Franţei cît mai retras, practic, ca al cincilea fundaş, el a schimbat placa vineri seară şi i-a permis să urce mai des. Să iasă de la cutie şi să pună presiune în jumătatea adversă. Iar bătrînul Steven, la 32 de ani împliniţi pe 30 mai şi la a 94-a selecţie, a reuşit să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Chiar le-a şi depăşit. A fost plămînul echipei ori pistonul acesteia, un alergător de cursă lungă greu de oprit. A pasat asemenea unui robot, ba a şi irosit o imensă ocazie de gol în repriza a doua!

2 este numărul paselor decisive ale căpitanului Steven Gerrard la turneul final: un assist pe meci

Ce a demonstrat căpitanul

Adevărul e că, mai ales după forfaitul lui Lampard, Gerrard i-a dat bătăi de cap lui Hodgson fie şi deoarece Albionul era întîia oară silit să evolueze într-o mare competiţie, de la Mondialele 2002 încoace, fără tradiţionala lui pereche de mijlocaşi, de truditori. Lucrurile păreau şi mai dramatice cu cît, accidentat sau convalescent, Gerrard nu prea prindea echipa la Liverpool, pentru care a jucat titular în Premier League de numai de 12 ori pe parcursul ultimului sezon! S-a plîns din ce în ce mai des de dureri la spate şi de crampe musculare, inclusiv persoane din anturajul lotului temîndu-se că va claca tocmai la Euro 2012. Şi că, mai rău, o dată cu el se va prăbuşi şi echipa! S-a spus că degeaba îl mai duce capul dacă nu-l mai ţin picioarele. Spre lauda lui, căpitanul le-a demonstrat tuturor că una e să fii obosit şi alta să fii terminat: discursul lui nu s-a sfîrşit.

Să-l aşteptăm pe Rooney

În ciuda izbînzii repurtate vineri la Kiev, Anglia continuă să nu figureze pe lista favoritelor la titlul continental. Pe de o parte, din pricină că Terry, Ashley Cole şi Gerrard ar fi prea uzaţi, iar Welbeck, Carroll şi Oxlade–Chamberlain prea cruzi. Poate că da, poate că nu, părerea mea e s-o vedem şi cu Rooney, a cărui suspendare a expirat, după care să ne pronunţăm.

„Sînt foarte mulţumit de aceşti tineri, dar şi de jucătorii bătrîni. Iar deasupra tuturor, Steven Gerrard, demn de un căpitan adevărat”

Roy Hodgson, selecţioner Anglia

„Cine a spus că Anglia lui Hodgson nu este excitantă? Cu Suedia a fost unul dintre cele mai spectaculoase meciuri ale turneului! Avem stare de spirit, solidaritate, perseverenţă”

The Guardian, cotidian britanic

Comentarii (20)Adaugă comentariu

decebal12345 (5 comentarii)  •  17 iunie 2012, 10:37

Bun articol, mulțumesc.

eu (1 comentarii)  •  17 iunie 2012, 12:01

traiesc in Anglia si pe aici se tot vorbeste ca anglia joaca urat! parerea mea este ca a jucat in asa fel sa castige!Obiectiv articolul! FELICITARI

Dan (1 comentarii)  •  17 iunie 2012, 12:45

„o victorie nu doar meritată, ci şi care i-a simplificat viaţa”.. asta e marele ziarist ioanitoaia? sau cumva nepotul din clasa a 7-a, care se semneaza in locul lui?

alex.j (13 comentarii)  •  17 iunie 2012, 13:38

Anglia nu e nicidecum Chelsea , asta e clar ! Totusi sa nu-i laudam prea mult in ciuda golului brazilian de 3-2 cu Suedia si a unor combinatii sau realizari individuale care ne trimit la nationale ale Angliei din anii 70-80 . La actualul EURO sunt echipe peste englezi si personal nu cred ca Anglia ajunge in finala .

victor L (169 comentarii)  •  17 iunie 2012, 13:48

dle Ioanitoaia,
daca tot v-ati molipsit la „draw” ce rost are sa scrieti „pase decisive” ori antrenor/selectioner cind aveti mai elevatul coaci?

Invadersmustdie (1 comentarii)  •  17 iunie 2012, 14:05

pai nu aveai de unde sa stii tu mah ca gerrard e jucator … tu preferi mizeriile de la Liga lu’ mititica!

blaq jesus (434 comentarii)  •  17 iunie 2012, 14:06

ca fan liverpool & gerrard, nu pot decit sa remarc o analiza pozitiva la adresa lui stevie g (ratarea lui a fost si egoista, oxlade era mai bine pozitionat, i-a suflat mingea din picior)
ca fan al scriiturii de specialitate, ma intreb ce ne mai aduce in fata gazetei sporturilor, atita vreme cit avem o sectie excelenta de scriitura sportiva (si nu numai) in the guardian. serios acum, presa romana mai are mult si bine sa ajunga pina la nivelul ala. ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, la ei, pina si un simplu MBM (minute by minute) e mai savuros decit un editorial la voi

dac.impielitzat (39 comentarii)  •  17 iunie 2012, 14:11

Stevie G, the captain fantastic. Anglia ar fi avut rezultate mai bune in trecut daca lui Stevie i s-ar fi dat banderola de capitan de mai demult, si un rol mai determinant in angrenajul echipei. Este un adevarat leader si un fotbalist total.

Cheetah (2118 comentarii)  •  17 iunie 2012, 14:27

In Anglia s-a inventat fotbalul, asa ca n-am nici o indoiala ca ei au o strategie elaborata de calificare din grupe si de dozare a efortului pentru a termina Euro cat mai sus in ierarhie. Asa ca nu as fi mirat ca jocul urat al englezilor sa ascuna in fond un mod de abordare mai pragmatic prin conservarea energiei pentru faza a IIa.

herbert holyoake (45 comentarii)  •  17 iunie 2012, 14:40

WC South Africa 2010 . F Capello nu-l selectioneaza pe Theo Wallcott. Multi s-au indoit de capacitatea lui de discernamint.Green in poarta in deschiderea cu USA a intarit convingerea ca aceasta ii lipseste cu desavirsire. Urmarea se stie,eliminarea rusinoasa .
Euro 2012 .Hodgson are planurile si ideile lui.Nu-i orice fel de antrenor (va mai amintiti de USA’94,nu-i asa ?).Primul meci il joaca cu Millner pe dreapta,mai bun la acoperire decit la atac.Probabil ca asta era planul lui de joc. In al doilea,cind e condus cu 2-1 si totul parea pierdut renunta la Millner si il introduce pe Wallcott.Stim cu totii ce s-a intimplat !
Sint extrem de curios ce se va intimpla in jocul cu Ukraina. Cine va incepe jocul,Millner ,sau Wallcott ? Va fi introdus Rooney,sau ramine la tandemul Caroll-Wellbeck ?

california (349 comentarii)  •  17 iunie 2012, 14:52

ar trebui sa fie daca vrea sa castige; doar cu inima nu ajungi prea departe si pt. ca pomenesc de ea, ma gandesc ca cea irlandeza de exemplu ar face pereche mult mai buna cu „tacticile” lui piti decat cu avantul senil al lui trapatoni.

Lulus (70 comentarii)  •  17 iunie 2012, 15:10

Mie mi se pare obiectiv. @Dan e primul articol al lui Ioanitoaia pe care-l citesti, sau e prima eroare pe care o descoperi?!?

Bimbo (206 comentarii)  •  17 iunie 2012, 15:11

Dane, ce e incorect in ce citezi tu? Ce va mai place unor pusti sa va credeti Oceanul Atlantic cand voi nu sunteti nici Lacul Plumbuita! E trist (pentru voi) ca nu va mai place nimic. Analiza e fara cusur.

Mishu (234 comentarii)  •  17 iunie 2012, 16:12

F.f.bine chiar daca unii cauta sa gaseasca noduri in papura. E stilul lui Ioanitoaia sa nu faca poezie. El merge la subiect direct,

Razvan I (35 comentarii)  •  17 iunie 2012, 16:27

Perfect! O analiza pertinenta si logica, numai cei rauvoitori pot comenta altfel!

mihai77 (2 comentarii)  •  17 iunie 2012, 16:32

super analiza! bravo

Gino (513 comentarii)  •  17 iunie 2012, 19:26

Articol bun, titlu neinspirat. Sigur ca Anglua nu e Chelsea cum nici Chelsea nu e Anglia. Ghici ciuperca ce!

Toma (3 comentarii)  •  17 iunie 2012, 20:09

Punct ochit, punct lovit! Foarte obiectiv si pertinent articolul. La subiect, ca intotdeauna. Astept sa vad ce face Anglia mai departe.

Pt Victor L (3 comentarii)  •  18 iunie 2012, 12:05

Foarte elevat e ,,coaci” -ul tau…sau ai vrut sa scrii ,,coach”. Te-ai facut de kko…lasa-te de comentarii…Dl. Ioanitoaia e bun, degeaba incerci…

darius (9 comentarii)  •  18 iunie 2012, 14:01

Parca acuma il vad e Ibrahimovici la 2 la 1 spunand ui lui Hart „Fuck offf 🙂 ” !!! si uite ca s a terminat 3 la 2, personal nu vad jocul angliei inca foarte legat, dar valoarea individuala e HIGHH big time , pot sa bata pe oricine !! nu stiu daca introducerea lui Rooney ar ajuta Anglia in momentul asta, eu unul nu asi schimba primul 11!!

Comentează