Popa, magul din Copou
Mă simt dator să salut faptul că două mari orașe, Iași și Constanța, au din nou reprezentante în Liga 1. Deși sînt de înțeles cei ce trăiesc acolo cu nostalgia tradiției, a echipelor fanion care au fost Politehnica și Farul, […]
Mă simt dator să salut faptul că două mari orașe, Iași și Constanța, au din nou reprezentante în Liga 1. Deși sînt de înțeles cei ce trăiesc acolo cu nostalgia tradiției, a echipelor fanion care au fost Politehnica și Farul, s-ar cuveni ca ei să nu uite că lucrurile se schimbă mereu. O demonstrează și înființarea Clubului Sportiv Municipal Studențesc la Iași, structură apărută în 2010 și care a moștenit, după intrarea în insolvență a Politeh-nicii, locul Tricolorului Breaza din Divizia B.
Dacă amănuntul pare să-i deranjeze pe unii, cei mai mulți ieșeni nu numai că s-au împăcat cu ideea, dar sînt și încîntați de ea, de succesul unei formații pe care n-au ezitat s-o adopte, s-o înfieze. Cea mai bună dovadă e aceea că peste 10.000 de oameni au sărbătorit sîmbătă în Copou cu fanfară și cu șampanie reîntoarcerea dulcelui tîrg pe prima scenă a fotbalului. Prilej cu care jucătorii l-au udat pe antrenorul Ionuț Popa -pînă la piele!
Văzînd că CSMS a terminat în fruntea clasamentului, la egalitate cu Viitorul lui Gică Hagi (despre izbînda căruia Gazeta a relatat ieri), dar cu avantajul rezultatelor directe, ai fi ispitit -să-ți imaginezi c-a avut o misiune simplă. Nicidecum, echipa preluată de Ionuț Popa de la Marius -Baciu încă din etapa a 3-a s-a încălzit greu. La finalul stagiunii de toamnă, se afla abia pe poziția a 6-a, la 7 puncte de lider, ba și cu golaveraj negativ!
Survenit la startul returului, eșecul de-acasă cu Delta Tulcea a tensionat la maximum atmosfera, chiar a deteriorat-o. S-a pus deschis problema demiterii staff-ului tehnic , vehicu-lîndu-se numele lui Selymes, Contra, Viorel Mol-dovan și, mai ales, Ion Marin.
Noroc că primarul Gheorghe Nichita, preșe-dintele de onoare al clubului, i-a invitat pe ju-cători la discuții și a ținut cont de opțiunea lor. Aceștia nu s-au dezis de Ionuț Popa, ci -l-au susținut fără rezerve. Întîlnirea respectivă a -trezit și a mobilizat vestiarul, drept pentru care CSMS a încheiat sezonul în maniera sprinturilor lui Usain Bolt: 12 victorii din ultimele 13 meciuri și un singur egal, în deplasarea de la Constanța, adică 37 de puncte din 39 posibile, bilanț fabulos, de poveste!
Conform unei opinii mai largi, principalul merit în obținerea performanței trebuie atribuit lui Ionuț Popa, recidivist în materie după ce le-a mai promovat pe FC Bihor, pe Mioveni și pe UTA, iar pe Jiul a lăsat-o cu sacii urcați în căruță. Cum reușește pentru a cincea oară, clar că nu mai e o întîmplare, o nimereală. Se poate spune că a devenit specialitatea unui antrenor apreciat pentru curajul de a lansa tineri, pe lîngă consacrații Hăisan, Cl. Tudor, Nalați, Gato, Milea, Vladu și Onofraș, în Copou i-a debutat pe Herghelegiu, Bădic, Crețu, Avrămia, Gorovei, Crenganiș și Ciucur, unii încă juniori, pentru seriozitatea cu care lucrează, dar și pentru umorul de care se desparte rareori.
De pildă, Popa obișnuiește să se recomande ca “născut în aceeași zi cu Helenio Herrera (n.a. inventatorul stilului Catenaccio și dublu cîștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Inter, supranumit Magul) și cu Victoria Beckham, însă mult mai cunoscut decît ei, mai celebru”! Ca să-i răspund la fel, în glumă, o dată cu promovarea Iașiului încep să-i dau dreptate.